Skocz do zawartości
IGNORED

HD750 i szumiacy naped raz jeszcze...

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zapytam, uroczyscie oswiadczam, ze zapoznalem sie z wszystkimi wczesniejszymi postami w tym temacie. Amen.

Pytanie skierowane jest do wszystkich osob, ktore maja (mialy) albo odsluchiwaly cedeka HD750: czy udalo sie Wam nabyc naped nie szumiacy? Pytam, bo kilka dni temu przyjechal do mnie od dawna upragniony wzmaczek HK670 i sie tym sprzetem zachwycilem, a teraz chcialbym dobrac do niego odpowiedni CD. Opierajac sie na wielu bardzo pochlebnych opiniach na temat walorow audio HD750, kupilbym go w ciemno (mieszkajac w Toruniu inaczej sie nie da), ale te glosy o problemach z glosno szumiacym napedem powstrzymuja mnie od tej decyzji.

A jesli nie HD750, to co? Moge wydac 1000-1200 za nowy albo uzywany (max. 2-3 letni). Moze jakis Rotel? Z czym graja Wasze HK670?

https://www.audiostereo.pl/topic/7451-hd750-i-szumiacy-naped-raz-jeszcze/

Aha, dodam jeszcze, ze obecnie uzywam Denona DCD 735, ktory jednak generuje dzwiek nieco - na moje ucho - 'przymulony'. Myslalem nawet o jakims drobnym tuningu, ale trudno o odpowiedniego fachowca.

Witam,

Jestem takze w trakcie zmiany cd. Sluchalem ostatnio Harmana HD750. Naped przy ladowaniu plyty i przeskakiwaniu kolejnych kawalkow troche glosny. Podczas odtwarzania cichy. Jednak jest inny problem, jest bardzo wybredny jesli chodzi o plyty. Na 3 plyty tylko jedna odtworzyl bez problemu. Pozostale z bardzo duzymi oporami i kilkukrotnym wyjmowaniu. Zadna z nich nie miala rys, ani nie byla zabrudzona. Plyty oczywiscie oryginalne. Opinia o tej "dolegliwosci" zreszta sie przewijala juz na tym forum.

Dzieki za info! Myslalem, ze to tylko jakas starsza partia cedekow miala te problemy, a tu sie okazuje, ze nie tylko. Mysle, ze jednak go sobie odpuszcze, bo to jest niepowazne podejscie do klienta. Moze ten nowy HD755 bedzie lepszy ( a nie jedynie mocniej posrebrzony). We'll see...

mam obecnie zestaw HK 670 i HD750. napęd pracuje cicho , raz zdarzyło się że wyświetlił ERROR ale było to spowodowane tym że zbyt szybko po włożeniu płyty naciskałem klawisze funkcyjne . Egzemplarz był pierwszy z półki i jedyny jaki sprawdzałem .

Ja niestety musialbym sobie tego HD750 zamowic, uprzednio wplacajac kase. Pytalem, co bedzie jak moj egzemplarz bedzie z tych 'dzialajacych inaczej"... 'Zaden problem', uslyszalem, 'odesle sie go w ramach gwarancji, wymienia go i w koncu za ktoryms razem trafi sie dobry, he he'. Oczywiscie troche to potrwa... Podziekowalem bardzo grzecznie.

>kook

szczerze wątpie... dlatego właśnie zrezgnowałem z "naprawy" Harmana... w żadnym serwisie tego nie uznają za wadę, co najwyżej za cechę odtwarzacza. Być może gdzieś komuś w ten sposób przyjęto do serwisu, ale jeśli czyta oryginalne płyty i nie przeskakuje to nie masz podstawy do naprawy gwarancyjnej...

u mnie Harmaniec albo przejdzie tuning, albo się rozstaniemy w dobrych nastrojach bo to dobrze brzmące źródełko (choć diabelsko kapryśne)...

• 1 miesiąc później...

ja jestem z torunia i posiadam 750-tkę i nie mam z nią problemów - czasami trochę mieli piraty ale z oryginałami radzi sibie bez problemu. czyta wszystkie płytki - error się zdarza ale tylko jak ponaciskam kilka przycisków za szybko. polecam ten sprzęt.

Mam go od 2 miesiecy - kupilem w Media...

Jak ucho przyloze to szumi - z metra nie slychac - jak dla mnie nie szumi.

Zdarza sie, ze nie chce przeczytac plyty - moze raz na tydzien - ale nie jest to problem plyty bo wystarczy go wylaczyc i wlaczyc i czyta ja bez zajakniecia. Nie trafilem jeszcze na plyte ktorej by nie przeczytal - oryginaly, CDR, CDRW. Jest to troche irytujace - ale ...

Pozdrawiam

Arek

ponoć są dwa rodzaje napędów, Sanyo i Sony... mi się trafił Sanyo :)

poza szumem, nie sądze aby się czymś istotnym między sobą te Harmany różniły...

i tak jest już przesądzone, że mój Harman idzie do sprzedania bo upgread kasy w drodze - może kupie sobie Kambodżańskiego Azorka?

A ja jednak wolalem nie ryzykowac i zakupilem HD 740 - piekny dzwiek i zero glupich problemow. Inna rzecz, ze po niedlugim czasie zmienilem kolumny i musialem tez zmienic cedeka, bo mi charakterem nie pasowal i teraz kroluje u mnie Sony CDP XB930 QS.

Pisałem już o tym na forum ale dodam raz jeszcze.

Nie chciałem kupować z MM więc zdecydowałem się na zakup wysyłkowy bezpośrednio od importera. Stąd nie miałem możliwości jego oceny aż do momentu otrzymania przesyłki. (oczywiście wcześniej odłuchałem sam model CD w jednym ze sklepów). Pierwsze uruchomienie było wieczorkiem, więc od razu rzucił mi się na "uszy" szumiący mechanizm. O tym jednak wiedziałem, więc nie robiłem z tego afery. Natomiast, gdy zaczął wywalać errory przy niektórych nowych oryginałach to powoli krew mnie zalewała i już zaczynałem żałować staruszka Technicsa. Co pomagało by jednak przeczytał wrzucaną płytkę? Ano wyłączanie i włączenie napędu oraz..... cierpliwość. Kiedy ta się skończyła wrzuciłem na forum posta na co zmienić kapryśnego Harmana. Przez 2 tygodnie jednak słuchałem muzy bo przecież nie wszystkie płytki odrzucał. No i bingo!!!!! Czyta już wszystkie (oprócz naprawdę styranych) i mechanizm jakby się dotarł czy też smar trafił tam gdzie trzeba. Teraz już sama przyjemność, pewnie do momentu aż nie usłyszę innego źródełka:-)

Podczas odtwarzania nawet na początku nigdy nie przeskakiwał utworów i odbiór bez zarzutu.

Co do CDR i CDRW to również nie mam żadnych problemów a testowałem różne. Wczoraj na próbę kupiłem CDR-kę audio (Maxell) i po wypaleniu nagrania są jakby bardziej zbliżone do oryginału niż w przypadku zwykłych CDR Data. No ale CDR i CDRW to u mnie rzadkość. Zdecydowanie wolę dobry oryginał a że trzeba poczekać i zbierać $$ to trochę dłużej trwa ale jak dla mnie większa przyjemność no i jakość nagrania! chociaż nie zawsze :-)

• 2 miesiące później...

Witam...

Kupiłem właśnie ten model CD HD750. Napęd mnie doprowadza do białej gorączki bo naprawdę szumi przy odtwarzaniu płytki. Nie wiem co z tym zrobić może dlatego bo mam go dopiero 3dni :) Jeśli chodzi o płyty to od samego początku (jeszcze w salonie) czyta bez problemu wszystkie płyty CD-R orginały , CD-RW jeszcze nie sprawdzałem.

Zobaczę co z tym szumem będzie dalej jak cos to się dopiero wtedy pomyśli narazie się dociera i wygrzewa. :)

Pozdrawiam Virus

kurde panowie ale narobiliscie mi metlik w glowie ... mam okazje kupic hd750 z uk za 95 pountsow ... i teraz mam powazne obawy bo sie po prostu przestraszylem ... jej co ja mam zrobic ... a te zrodelko naprawde mi sie podoba bo juz sluchalem i bylo bardzo sympatycznie ... hmmmmm okropne jest to forum :))))

• 3 miesiące później...

panowie ostatnio zakupiłem ten model cd czyli hd750 ... dzwięk jest rewelacja ale ten transport po prostu makabra ... a co najgorsze mam wrażenie, że jest coraz gorzej ... tzn wiekszy szum i większe problemy z odczytem ... niejaki Van31 wspomniał kiedyś o nasmarowaniu transportu bo ponoć orginalnie tego nie robią ... hmm wie ktoś może co i jak ? jakieś sugestie .. tak wiem wiem że ten temat był już wałkowany en razy ... no ale może będe mial szczęście i ktoś mi pomoże :)

Czy to jest rytmiczne "chrobotanie"zmieniajace sie ze zmiana utworu, czy staly jednostajny szum niezalezny od czytanej sciezki?

Mechanizmow nowych nie smaruje sie, smarowane to one sa w fabryce sony...

jest to bardzo dokuczliwy szum ... teraz stał sie jeszcze glośniejszy ... jest jednostajny ale mam wrażenie, że im wolniej płyta się kręci tym szum staje się mniejszy ..( w sumie to logiczne ) ... no i kwestia nie czytania plyt za pierwszym razem itd ... czasami slucham kawałka i odtwarzacz ma takie "pstryknięcia" ... na sekunde .. potem idzie dobrze ....ale coraz częściej mi sie to zdarza .... ehhhh

750ki znam dobrze...

To na co chorują to czystość optyki,sanek prowadzących i kontakt krosów łaczeniowych.

Analogówka niestety jest do pupy i jest do zrobienia na nowo.

PCM1732 jest wart zabawy,a transport KSS213 jest niezły i na giełdzie Wolumen z jako komplet kupisz za pon.200 ZŁ nówkę.

Darkul, ja w swoim pianocrafcie mam podobnie. Tzn. szumi jednostajnie, niezaleznie od sciezki i glosno, bo w calym pokoju to slychac.

Wymienilem mechanizm- to samo, napisalem do impela przyslali mi nowy (porzadna firma). Niestety to samo.

Czy wina lezy po stronie softu? czy mozna Twoim zdaniem cokolwiek z tym zrobic?

A moze cos innego powoduje szum?

Dodam, ze ten sam model u kolegi nie szumi.

Moim zdaniem za problemy Harmana 750 odpowiedzialne jest oprogramowanie serwa, z czym Harman ma problem od wielu lat, a czyszczenie optyki i sanek to leczenie objawów. Dlaczego KSS213 wyjęty z Harmana w innym CD będzie śmigał bez zająknięcia? To samo dotyczy modeli starszych.

McGyver ... ale jak to zrobić?? jakieś pomysły porady .. czy ten soft znajduje się na jakiejś kości na podstawce ..( raczej w to wątpie ) .. czy da się ten soft zmienić a jak tak to jak ? i co najważniejsze skad go wziąść ...?

>Fademan

W innym wątku również pytałem czy jest ktoś, kto wie jak pogrzebać w sofcie HD750, niestety.

Mam tego cedeka, popedzonego przez Darka. Jak dla mnie gra bardzo dobrze ale jak nie znajdę rozwiązania problemu czytania płytek skończy na złomie. Szum faktycznie jest mniejszy po nasmarowaniu prowadnic ale można z nim jeszcze wytrzymać, zwłaszcza w dzień, kiedy słuchamy głośniej. Ale szlag trafia, gdy się zbuntuje i wyrzuca oryginały, wtedy pomaga tylko wyłaczenie z sieci i ponowne włączenie czyli mówiąc krótko reset softu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.