Skocz do zawartości
IGNORED

Malowanie krawedzi CD czarnym tuszem

Anjim

Rekomendowane odpowiedzi

Ci ktorzy przecwiczyli temat z maskowaniem krawedzi plyt to wiedza ze dzwiek ulega zmianie.

Ogolnie jest przyjemniejszy i lepiej zrownowazony.

Im maskowanie odciecia zewn.i wewn.cd jest precyzyjniejsze tym leprzy efekt.

Na ogol sam jestem sceptyczny do tego typu dzialan,ale w tym przypadku roznica i efekt jest zaskakujaco duza.

My widzimy waski zakres swiatla widzialnego.Dla fotodiod w cd jest to szersze widmo.Stad zewnetrzne obce swiatlo ma duzy i niekorzystny wplyw.Dla odczytu ma wplyw nawet grubosc polozenie nosnika w plycie.Poszczegolne egz,potrawia sie roznic o kilka do kilkuset mikronow,jest to slyszalne-niestety.

By przedstawic z czego moze to wynikac nalezaloby napisac elaborat na kilka stron Lukarowych.

Bo po lebkach nie ma sensu sie produkowac.

PIOTREQ (de Torquemada ? :))) - a co? Chcesz go ogniem nawracać ???

darkul - może słychać, może nie. Może czasem (napisałem kiedy mogło być lepiej - jak uważano). Ale na pewno nie na tyle żeby mazać płyty - bo możnaby je pomazać już w produkcji i sprzedawać jako wersje audiofilskie (musieliby jeszcze tylko dać jakąś złotą nalepkę i przykleic krażek z folii, żeby uzasadnić wyższą cenę ;)

pozdr.

Przepraszam - a z czyjej wiary śmiał się igod?? - bo jakos nie zauważyłem.

Po pierwsze - "Kościołów" i "Wiar" jest dużo.

Po drugie - od kiedy Kościół = wiara???

Po trzecie - to o księdzu - "darkul", to sam sobie dodałeś - "igod" o tym nie wspomniał :)))

pozdr.

>Qubric

Faktem jest, że kilka dni temu miałem okazję słuchać oryginalnej płyty z fabrycznie poczernioną krawędzią. O ile się nie mylę była to płyta Peter Cincotti - "Peter Cincotti" (debiut). Nie wiem czy miało to związek z ogólną koncepcją graficzną czy raczej chodziło o jakość dźwięku. W każdym razie żadnego dopisku na ten temat ani na płycie ani na opakowaniu nie zauważyłem. Co do jakości dźwięku to nie odważyłem się użyć na pożyczonej płycie papieru ściernego aby sprawdzić jak będzie po usunięciu farby.

>igod

Jestem wierzący i praktykujący i osobiście wydaje mi się, że pierwszy "przykład" jest trochę, delikatnie mówiąc niesmaczny. Jeśli dla kogoś jestem naiwniakiem to trudno, proszę jedynie by uszanował mój wybór.

Pozdrawiam

>igod

Ja też nie życzę sobie uwag na temat Kościoła i mojej wiary. Pragnę przypomnieć, że Kościół jest jeden tj. Chrystusowy i istnieje już 2000 lat. Jeśli ktoś jest wyznawcą innej wiary to nie jest w Kościele tylko w określonej wspólnocie religijnej i np. praktykuje swoją wiarę w Synagodze, Meczecie lub innych miejscach kultu religijnego.

Nie ma ludzi niewierzących z bardzo prostej przyczyny. Każdy człowiek jest istotą duchowo-cielesną i to czy zwróci się ku Bogu jest tylko kwestą czasu. Są tylko ludzie niedouczeni. A ty na obecnym etapie swojego życia jesteś osobą zbuntowaną ale to pewno młodość i tyle.

> Darkul

Nie ma zbawienia poza z Kościołem dla Katolika.

Pzdr.

->PIOTREQ - mialem na mysli mechaniczna odpowiedz rezonansowa pudla - w zaleznosci od farby bedzie nieco inna (hehe) a zatem podbarwienia inne :-) To byl oczywiscie zart - bo nikt przy zdrowych zmyslach nie odwazylby sie powiedziec, ze slyszy roznice - chyba ze najlepsi audiofile.

To tak samo jak ktos nie rozumie jaka jest gestosc energii promienia lasera (wyrazona w W/m2) a jaka gestosc energii swiatla odbitego/rozproszonego docierajacego do czytnika - roznica siega pewnie z 60-80 dB :-) No ale najlepsi audiofile slysza wszystko i nie znosza krytyki...

Witam

Nie chciałbym aby moja uwaga była przyczyną do rozwarstwienia wątku. Myślę, że na wszelkie tematy związane z tym forum można (i powinniśmy) się wypowiadać nie nawiązując do wiary czy religii. Pozwoli to moim zdaniem na uniknięcie konfliktów i niepotrzebnych utarczek słownych. Mam nadzieję, że będzie to już ostatni post na ten temat w tym wątku.

>qb_1

Ja Ciebie nie rozumiem. Igod "palnął" głupotę ktoś mu jeszcze przytaknął. Nastapiły rzeczowe wyjaśnienia a Ty dalej "podsycasz" temat nazywając to "narkotyczną bajką".

Co do tematu. Osobiście czasami kopiuję płytu na CD-R. Używam do tego "czarnych" Esperanz, które moim zdaniem są najlepsze. Nie mam problemu z ich odczytem. W bezpośrednich porównaniach z orginałem muszę się przyznać, że na cztery próby "w ciemno" cztery razy wybrałem kopię jako lepszą wersję. Było to jakiś czas temu.

Spróbuję jeszcze raz porównać CD-R z orginałem. Kopie robi mi znajomy na TEAC-u ale nie znam modelu.

Pzdr.

->PIOTREQ - z mechanicznego punktu widzenia rezonans i czestosc wlasna to nie to samo choc blisko. 1. Oznacza rzeczywiste zjawisko (na rzeczywistym ukladzie z tlumieniem itd. itp), 2. To rozwiazanie zagadnienia wlasnego bez uwzglednienia tlumienia itp.

Oczywiscie nie ma to wiele wspolnego z odpowiedzia impulsowa :-)

-> Arek67 - swoje zdanie na temat socjologicznego fenomenu pt. wiara i wyznanie oczywiscie mam - nie mam natomiast zamiaru poruszac go na tym forum.

Odnosnie tematu - sadze, ze dziala autosugestia - wiele osob po prostu slyszy bo chce slyszec, albo nakreca sie i nie wypada przyznac, ze nie slyszy - czyli Krol jest nagi ale wiele osob bedzie twierdzic, ze jest ubrany :-)

arek67 i Hermes - potraficie uszanować innych i nie ubogacać ich swoimi religijnymi wynurzeniami???

Co do bazgrania po płytach - toż to nic nie kosztuje.

Weźcie sobie te płyty pomalujcie pisakami w dowolnym kolorze choćby dla lepszego samopoczucia. Sam mam kilka pomazanych krążków. Popełniłem ten czyn bardzo dawno - po tym jak mi sie wydało na jednej płycie że bazgranie i matowienie poprawiło dźwiek. Ale na innych płytach tak usprawnionych już rónżicy nie slyszałem. Pozatym niektóre płyty nie mają krawedzi pod kątem prostym do powierzchni. Więc nie bardzo wiadomo co malować albo co zmatowić.

Dlatego dałem sobie spokój z tą kłopotliwą zabawą.

pozdr.

Troszeczkę odbiegnę od tematu,ale przeglądałem ofertę AsproAudio z Łodzi i natrafiłem ma audiofilskie cegły.Może ktoś z was słyszał coś o tym kamieniu ,a nawet może odsłuchiwał .Pierwsze wrażenie jak zobaczyłem fotkę to parę minut śmiechu,no ale kto wie,być może to coś ciekawego.Załączm link.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Qubric

Nie wydaje mi się żebym kogoś ubogacał. Nie wiem też co masz na myśli pisząc o moich rzekomych wynurzeniach?! Staram się tylko powiedzieć, że opisując sprzęt i zjawiska dotyczące sprzętu, płyt itp. nie ma potrzeby nawiązywać do religii i wiary. A jeśli nie będziemy do tego nawiązywać to napewno nikogo nie urazimy bez względu na jego przekonania religijne.

Czy potrafię uszanować innych? Myślę, że tak. Jeśli kogoś uraziłem, nie okazałem szacunku to przepraszam. Nie zrobiłem tego napewno z premedytacją.

Przepraszam, że raz jeszcze wróciłem do tego tematu, chciałem odpisać Qubricowi e-mailem ale nie znalazłem adresu w jego "o mnie".

Shakti Stone - kiedyś prawie wszyscy recenzenci ze Stereophila tego używali. Jak nie posłuchasz, to się nie dowiesz czy to działa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

Bardzo interesująca jest ta dyskusja, dla mnie osobiście najciekawsza stała się po szczegółowej wypowiedzi Kustagona. Otóż faceci po prostu wykonali to, o czym była tu przedtem i potem mowa, i mamy relację z pierwszej ręki. Autor wpisu jest konstruktorem i właścicielem znanej w kraju manufaktury elektronicznej. Rezultat szalenie interesujący. I co? I nic, żaden z dyskutantów nie pomyślał nawet żeby chociaż zwolnić, pogalopowali dalej. I dalej piszą wyrazy wiary lub niewiary, a także sugestie żeby "wreszcie ktoś poważnie przetestował". Widzę wobec tego, że chodziło o same gadanie na temat dowolny. Ale czy w takim razie nie lepiej np. iść do pubu?

>Qubric

To Ty pierwszy zabrałeś głos w sprawie Kościoła i Wiary przed Hermesem i przede mną. Ja tylko Tobie i Igod-owi udzieliłem wyjaśnienia i informacji a nie "wynurzeń".

Co do kresek, flamastrów i pasków. Ja zawsze opisuję swoje doświadczenia poparte empirycznie a nie wrażenia. Dlaczego zakładasz, że wszyscy muszą doświadczalnie to samo przeżyć. Przecież każdy jest inny. W związku z tym może inaczej odbierać to samo doświadczenie. Dlatego między innymi mamy tak różny "sprzęt grający" na rynku bo każdy jest inny.

Pzdr.

Przepraszam Wszystkich, ale sądzę iż warto zakończyć wątek religijny. Są to prywatne sprawy poszczególnych osób nie jest to przedmiotem rozważań tego forum. igod puścił bąka a część forumowiczów dała się sprowokować. Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie prosić Łukasza o usunięcie wpisów.

Pzdr.

Hermes - ja takiego nawiązania (jak myslisz) nie zauważyłem. A to co kogo obraża to juz jest jego sprawa. Adresatem był bardziej arek67.

Cegła wygląda imponująco - ciekawe tylko co robi? Przechwytuje fale elektromagnetyczne z otoczenia jak czarna dziura? Może należy takimi cegłami oblożyć każde urządzenie dookoła? Ten sklep sprzedawał kiedyś bardziej sensowne rzeczy - np. Magnepany, Haflery, Adcomy, Bose, Couterpoint (trochę sprzętu komisowego i na zamówienie japońskiego i angielskiego).

Widocznie na "cegłach" lepiej zarabiają ;)

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.