Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn - wstępna selekcja

Donut

Rekomendowane odpowiedzi

A skoro takie fajne i ciezko o lepsze to dlaczego sie pozegnales???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zgadzam się z "kivlov". Poza aspektami dźwiękowymi wykonanie kolumn nie budzi żadnych zastrzeżeń, wręcz jest bardzo dobre. M22i są bardzo uczciwie wycenione, za relatywnie małe pieniądze dostajemy produkt bardzo dobrej jakości. M22i mogłyby być dwukrotnie droższe a zapewne miałyby tyle samo zwolenników co obecnie.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Tylko, ze w cenie M22 mozna miec lepiej. 5500zl to juz niemala suma.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To zależy jak na to spojrzeć. To czy 5500zł to dużo czy mało to bardzo subiektywna sprawa zależna od zasobności portfela kupującego. W przypadku Eposów moim zdaniem tak jak pisałem wczesniej jest to uczciwa cena, nie płacimy tu bynajmniej za markę ale za dobrze wykonany produkt. Jeśli w tej cenie można lepiej to napisz co polecasz, może osoba która zakładała ten wątek pójdzie z doborem kolumn w zupełenie innym kierunku.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Tylko, ze w cenie M22 mozna miec lepiej. 5500zl to juz niemala suma.

Napaliłem sie na AkustyKi jak łysy na grzebień.

Wybiorę sie do nich celem doboru kolumn do moich zabawek. Obawiam sie, ze moj wzmak nie napedzi tych, które sobie upatrzyłem :(

• 4 tygodnie później...

Rozmawiałem wczoraj z panem Kisielem (vide AkustyK) i po dłuugiej rozmowie jest jakiś postęp :)

W zasadzie bój rozgrywa sie pomiędzy :

- RR 22.4, dwuipółdrożne, 4omówka na Revelatorach Scan-speaka

- ILR12 - dwudrożne na iluminatorach

Różnica 1000 zł (oczywiscie RR droższy), mam dylemat...

Z drugiej strony pokój 15-17 metrów, więc nie ma chyba sensu pchac sie z dwuipółdrożnymi.Wg pana Kisiela mają jednak wiekszy wolumen, gęsty i ciepły dzwięk.

Musze sie streszczac z decyzją, Scan-speak podnosi ceny i projkety AkustyKa od stycznia minimum 15% w górę :(

Niestety twój wzmacniacz nie napędzi poprawnie Scan Speaków, zwłaszcza 2,5 drożnych. Będziesz miał w pokoju sam ciągnący się bas, który przykryje ci resztę pasma. Poszukaj kolumn z lekkimi membranami i raczej dwudrożnych, albo 2,5 drożnych, ale na 13cm głośnikach. Pamiętaj przy tym, że na 2,5 drożnych kolumnach nie będziesz miał nigdy pełnego środka.

Rozmawiałem wczoraj z panem Kisielem (vide AkustyK) i po dłuugiej rozmowie jest jakiś postęp :)

W zasadzie bój rozgrywa sie pomiędzy :

- RR 22.4, dwuipółdrożne, 4omówka na Revelatorach Scan-speaka

- ILR12 - dwudrożne na iluminatorach

Różnica 1000 zł (oczywiscie RR droższy), mam dylemat...

Z drugiej strony pokój 15-17 metrów, więc nie ma chyba sensu pchac sie z dwuipółdrożnymi.Wg pana Kisiela mają jednak wiekszy wolumen, gęsty i ciepły dzwięk.

Musze sie streszczac z decyzją, Scan-speak podnosi ceny i projkety AkustyKa od stycznia minimum 15% w górę :(

W podobnym metrażu mam dwudrożne Aries z Tych(Iluminatory).Mogę tylko polecić.To znakomite głośniki i kolumny.

Niestety twój wzmacniacz nie napędzi poprawnie Scan Speaków, zwłaszcza 2,5 drożnych. Będziesz miał w pokoju sam ciągnący się bas, który przykryje ci resztę pasma. Poszukaj kolumn z lekkimi membranami i raczej dwudrożnych, albo 2,5 drożnych, ale na 13cm głośnikach. Pamiętaj przy tym, że na 2,5 drożnych kolumnach nie będziesz miał nigdy pełnego środka.

W moich 20m,układ dwudrożny na Iluminatorach poprawnie bez oznak kompresji wysterował i Amplifon i t-amp na Tripath2024(10w).Co nie oznacza że są to najlepsze zestawienia,rzecz jasna.

W podobnym metrażu mam dwudrożne Aries z Tych(Iluminatory).Mogę tylko polecić.To znakomite głośniki i kolumny.

W moich 20m,układ dwudrożny na Iluminatorach poprawnie bez oznak kompresji wysterował i Amplifon i t-amp na Tripath2024(10w).Co nie oznacza że są to najlepsze zestawienia,rzecz jasna.

To juz zwariowałem. Ile osób tyle opinii. Niestety, nie ma możliwości odsłuchu w AkustyKu.

Najwyżej zamienie wzmacniacz na mocniejszy ...

To juz zwariowałem. Ile osób tyle opinii. Niestety, nie ma możliwości odsłuchu w AkustyKu.

Najwyżej zamienie wzmacniacz na mocniejszy ...

Niedawno podobne kolumny zadebiutowały z Krellem,popytaj o opinię.Według mnie są to kolumny mocno na wyrost dla twojej elektroniki.Oznacza to tylko ze nieprędko je zmienisz.

Niedawno podobne kolumny zadebiutowały z Krellem,popytaj o opinię.Według mnie są to kolumny mocno na wyrost dla twojej elektroniki.Oznacza to tylko ze nieprędko je zmienisz.

No własnie Triode, o to mi chodzi :)

Elektronike kupiłem baaaardzo okazyjnie, od dobrego kumpla, znałem historie sprzętu i wiedziałem, ze nie kupuje kota w worku.

Chce kupić docelowe kolumny a elektronika zapewne ulegnie wymianie. Może lampa, ciągnie mnie w tym kierunku ...

Spytałem pana Roberta ze studia 16Hertz, co o tym sądzi (o tym czy mój wzmak uciągnie te kolumny). Czekam niecierpliwie na odpowiedź :)

Podobno Ariesy miały byc i jakos nie widze ich w ofercie firmy :(

No własnie Triode, o to mi chodzi :)

Elektronike kupiłem baaaardzo okazyjnie, od dobrego kumpla, znałem historie sprzętu i wiedziałem, ze nie kupuje kota w worku.

Chce kupić docelowe kolumny a elektronika zapewne ulegnie wymianie. Może lampa, ciągnie mnie w tym kierunku ...

Spytałem pana Roberta ze studia 16Hertz, co o tym sądzi (o tym czy mój wzmak uciągnie te kolumny). Czekam niecierpliwie na odpowiedź :)

Podobno Ariesy miały byc i jakos nie widze ich w ofercie firmy :(

P.Grzegorz ze Studio16Hz to bardzo miły i rzeczowy człowiek.Aries są dostępne na zamówienie,aktualizacja strony była zapowiadana ale jej nie ma.Gdybym miał typować napęd dla tych kolumn -powiedziałbym Krell.W przypadku lampiaka średniej mocy typu Manley,Amplifon lub jakiś chińczyk na pentodach-może być nieżle.Nie musisz nagłaśniać lotniska.Raczej szukałbym wysokiej klasy tranzystor.Thule nie znam,coś kojarzę że to A klasa,więc sygnatura dżwięku może być podobna jak u mnie.A mam więcej niż nieżle.Nie oznacza to rzecz jasna,że nie można lepiej.Konkurentów dla Aries lub Akustyków nalezy szukać na poziomie grubo powyżej 10kzł.

P.Grzegorz ze Studio16Hz to bardzo miły i rzeczowy człowiek.Aries są dostępne na zamówienie,aktualizacja strony była zapowiadana ale jej nie ma.Gdybym miał typować napęd dla tych kolumn -powiedziałbym Krell.W przypadku lampiaka średniej mocy typu Manley,Amplifon lub jakiś chińczyk na pentodach-może być nieżle.Nie musisz nagłaśniać lotniska.Raczej szukałbym wysokiej klasy tranzystor.Thule nie znam,coś kojarzę że to A klasa,więc sygnatura dżwięku może być podobna jak u mnie.A mam więcej niż nieżle.Nie oznacza to rzecz jasna,że nie można lepiej.Konkurentów dla Aries lub Akustyków nalezy szukać na poziomie grubo powyżej 10kzł.

Widziałem w któryms z postów, że nie chciałeś zdradzic ceny. Szkoda ;)

Dostałem na priva propozycje kupna ADAM Pencil ... Hmmm... Tez brzmi kusząco.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.