Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej: bi-amping czy preamp i koncówka mocy?

Dick

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra. Zostawiam odpowiedź na pytanie do jutra. Nóż widelec i może ktoś znajdzie odpowiedź :-) Zaręczam że przyjemność poszukiwania odpowiedzi jest warta poświęconego czasu ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Dobra. Zostawiam odpowiedź na pytanie do jutra. Nóż widelec i może ktoś znajdzie odpowiedź :-) Zaręczam że przyjemność poszukiwania odpowiedzi jest warta poświęconego czasu ;-)

Widze, ze watek sie rozwinal. Nie chce mi sie sledzic calego, szczegolnie ze posty sa dlugie i... no wlasnie, nie lepiej poswiecic czas na sluchanie muzyki niz na zastanawianie sie co McInsthosh "chcial powiedziec" uzywajac takich a nie innych wskaznikow wychylowych? ;) Dla mnie jest oczywiste, ze jakkolwiek dokladne te wskazniki mialyby byc, to i tak od poczatku chodzilo o wyglad i marketing, a nie informowanie sluchacza ile w danym momencie idzie mocy do glosnikow. W koncu "who cares..." ;-)

Szczerze mowiac, nawet nie rozumiem watpliwosci w kwesti czy 1W mocy to duzo czy malo, z perspektywy przecietnego sluchacza muzyki, jak i nawet audiofila. Czy to jest naprawde takie wazne? To tak a'propo perspektywy, ale jesli ktos lubic odkrywac tajniki wskaznikow i ma przyjemnosc w rozwiazywaniu zagadek technicznych to czemu nie ;-) Osobiscie wole rozwiazywac zagadki za pieniadze, ktore moge pozniej wydac np na muzyke ;-)

nsnotes

"Szczerze mowiac, nawet nie rozumiem watpliwosci w kwesti czy 1W mocy to duzo czy malo, z perspektywy przecietnego sluchacza muzyki, jak i nawet audiofila."

Więc dużo to czy mało? Bo zdaje się nie wierzyłeś (nie wierzysz) że 0,1 - 1W daje kopa....

"Czy to jest naprawde takie wazne?"

Kluczowe bo daje pewną wskazówkę co do innych parametrów.

"Osobiscie wole rozwiazywac zagadki za pieniadze, ktore moge pozniej wydac np na muzyke ;-) "

Dzięki zagadkom na których nic niby nie zarobie zaoszczędzę być może kilkanaście tysięcy złotych.... Albo te kilkanaście tysięcy przesunę na inny cel wydatkowy. Dla mnie to potencjalnie kupa nieulokowanych tam gdzie nie trzeba pieniędzy....

"Szczerze mowiac, nawet nie rozumiem watpliwosci w kwesti czy 1W mocy to duzo czy malo, z perspektywy przecietnego sluchacza muzyki, jak i nawet audiofila."

Więc dużo to czy mało? Bo zdaje się nie wierzyłeś (nie wierzysz) że 0,1 - 1W daje kopa....

"Czy to jest naprawde takie wazne?"

Kluczowe bo daje pewną wskazówkę co do innych parametrów.

"Osobiscie wole rozwiazywac zagadki za pieniadze, ktore moge pozniej wydac np na muzyke ;-) "

Dzięki zagadkom na których nic niby nie zarobie zaoszczędzę być może kilkanaście tysięcy złotych.... Albo te kilkanaście tysięcy przesunę na inny cel wydatkowy. Dla mnie to potencjalnie kupa nieulokowanych tam gdzie nie trzeba pieniędzy....

Czyli jestes zupelnie przekonany, ze 1-watowy wzmacniacz w zupelnoaci Ci wystarczy? Czyli moge trzymac Cie ze slowo, ze w imie oszczedzania pieniedzy i przesuwania funduszy na bardziej zbozne cele, kupisz jakis wzmacniacz na jednej, kilkuwatowej kostce krzemowej? W koncu i tak bedziesz mial kilkuset procentowy zapas mocy ;-)

A na powaznie, i tak pojdziesz posluchac, zanim wydasz kiladziesiac tysiecy na wzmacniacz i kupisz taki, jaki bedzie dla Ciebie gral najlepiej. A to czy bedzie to jeden wat czy sto, to sie jeszcze okaze...

nsnotes

"Czyli jestes zupelnie przekonany, ze 1-watowy wzmacniacz w zupelnoaci Ci wystarczy?"

Nigdzie tak nie napisałem. Pomyliłeś wątki choć w tym drugim także jeszcze nie ma wniosków...

"Czyli moge trzymac Cie ze slowo, ze w imie oszczedzania pieniedzy i przesuwania funduszy na bardziej zbozne cele, kupisz jakis wzmacniacz na jednej, kilkuwatowej kostce krzemowej? W koncu i tak bedziesz mial kilkuset procentowy zapas mocy ;-)"

Patrz wyżej. Założyłeś coś o czym nie ma mowy i wnioskujesz, żebym się z tym zgodził.

"A na powaznie, i tak pojdziesz posluchac, zanim wydasz kiladziesiac tysiecy na wzmacniacz i kupisz taki, jaki bedzie dla Ciebie gral najlepiej. A to czy bedzie to jeden wat czy sto, to sie jeszcze okaze..."

Przepraszam ale wcześniej chciałbym zrozumieć pewne sprawy zanim będę chciał wybierać i wydawać pieniądze.

Nsnotes: Jeszcze raz bo czytasz bez zrozumienia. Czy 0,1 - 1W gra głośno czy nie? (kolumny o sprawności 90dB)

Nsnotes: Jeszcze raz bo czytasz bez zrozumienia. Czy 0,1 - 1W gra głośno czy nie? (kolumny o sprawności 90dB)

Nie wiem, poniewaz nigdy powaznie nie probowalem jednoczesnie mierzyc mocy oddawanej przez wzmacniacz i sluchac czy jest juz wystarczajaco glosno. Dlatego wlasnie sie dziwie, ze ktos chce to robic. Ale to juz nie moj problem ... ;-)

nsnotes

Nsnotes: Właśnie o to chodzi że nikt tak na prawdę nie mając wskaźników przechyłowych w swoich wzmacniaczach (lub lampy z paroma watami) nie wie na jakiej "mocy" słucha.... I nie wie jak to sprawdzić. A na logikę w pierwszym momencie nie chce się wierzyć że cokolwiek słychać przy 0,01W.... A to jest bardzo ważne według mnie żeby zauważyć też inne parametry wzmacniacza nie tylko moc i przy okazji czy i kiedy te parametry mają znaczenie....

Wracając do wskaźnika maca po kolei:

0:00 Dużo nieistotnych z początku szczegółów [X]

1:53 Facet robi zbliżenie na maca... wskaźniki nie działają... Nie działają? Działają... Przecież mamy muzykę w tle...

1:58 Jednak widać że działają prawie podbiją do pierwszych cyferek maksymalnie... czyli niecałe 0,02W [A]

2:26 Wskaźniki nie działają... bo skończyła się piosenka

2:46 Facet zaczyna pogłaśniać...

2:53 Jest lekko za godziną dziewiątą wskaźnik wychyla się do 0,2W z hakiem na oko

2:58 Znów do pieca (tego nie widać tak dobrze jeśli się nie wie że właśnie tu pogłaśnia) za godzinę 12... wskaźnik idzie już poza 20W... [C]

3:15 Daje mu już całkiem do pieca, wskaźnik zaczyna bić w 200... niestety nie widzę gdzie znajduje się gałka... [D]

3:32 Reguluje ręką 30Hz i to doskonale zapamiętujemy [E]

4:08 Mówi że rozkręcił na maksimum 200W a może i wycisnął z niego więcej...

Ktoś wcześniej zauważył że facet pogłaśnia? ;-)

Przyznam że "zmarnowałem" sporo czasu patrząc na schemat szukając recenzji czytając i szperając. Nie zwróciłem uwagi (jak zresztą wszyscy) że wzmacniacz ma zmienianą głośność w trakcie...

Jeśli przegląda się ten dłuższy filmik tylko w poszukiwaniu zbliżeń to ta bardzo istotna informacja ucieka.... :-)

Ze wskaźnikiem wszystko jest ok! :-)

Dziwne że facet słucha na 200W? I tak i nie... Z jednej strony ma kolumny o efektywności 85dB (mówi o tym w [X]) co przekłada się na słuchanie 2x50W przy kolumnach 91dB. Dla poszczególnych punktów które umieściłem wyżej byłoby to odpowiednio A - poniżej 0,005W, B - 0,05W, C - 5W+, D - 50W dla kolumn 91db.

Z drugiej strony film chyba w zamyśle ma pokazać moc sprzętu... I chyba miałby nierówno pod sufitem lub coś z uszami gdyby słuchał w ten sposób cały czas. Polecam zwrócić uwagę na początek utworu kiedy muzyka gra w tle rozrywkowo... Później już tego jak jest bardzo jest głośno niestety nie słychać bo niestety fragment przy 2W ucieka bardzo szybko... Ale oglądając bez przeskakiwania można odczuć zmiany gdy odsłuchuje się klipu w słuchawkach.

Również polecam klip z grant integrą który jest wyżej aby sprawdzić ile wskazuje tamten sprzęt przy niecichym graniu....

PS. Oczywiście popierniczyłem tu sprawę dynamiki do kwadratu... Pisząc że utwór ma 26dB nie miał oczywiście tyle i nawet nie da się tego do końca tak określić. Dynamika dla wskazań wzmocnienia wynosiła 13dB a 26dB to mogłaby mieć gdyby wskaźniki podawały różnice w napięciach pomiędzy min a max. I chociaż nikt tego mi tego nie wytknął to poczułem się aby przyznać się do błędu.

Do dalszych rozważań o słuchaniu przy max na "1W" zapraszam do wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nsnotes: Właśnie o to chodzi że nikt tak na prawdę nie mając wskaźników przechyłowych w swoich wzmacniaczach (lub lampy z paroma watami) nie wie na jakiej "mocy" słucha.... I nie wie jak to sprawdzić. A na logikę w pierwszym momencie nie chce się wierzyć że cokolwiek słychać przy 0,01W.... A to jest bardzo ważne według mnie żeby zauważyć też inne parametry wzmacniacza nie tylko moc i przy okazji czy i kiedy te parametry mają znaczenie....

Esencja mojej wypowiedzi bylo to, ze wiekszosci osob naprawde nie obchodzi czy gra 1 czy 100 watow. Wazne, zeby gralo. I nie wydaje mi sie, zeby ludzie kupowali wzmacniacze, bo maja wiecej watow, juz na pewno nie na tym forum. Ale jak pisze, jedni lubia wsluchiwac sie w kabelki, inni wpatrywac we wskazniki wychylowe ;-)

nnsotes

Kyle: O ile jeszcze mogę zrozumieć Romka że źle przeczytał i przepisał informację o tyle już ciebie nie rozumiem. Bo z "faktem" i z "wnioskiem" dosłownie napisał tak:

"Pytanie, które może coś wniesie: sygnał podawany ze wzmaka do głośnika przechodzi przez pasywną zwrotnicę. Nawet przy efektywnych głośnikach większość energii ze wzmaka zamieniana jest na ciepło cewki w pasywnej zwrotce. Może więc stąd wynikają różnice wskazań VU i faktycznego natężenia dźwięku produkowanego przez głośniki?".

I teraz powiedz mi proszę jakim cudem dla przeciętnej kolumny 2 drożnej wytraca się połowę energii na cewce w zwrotnicy?

Nie w cewce, jako laik elektroniczny palnąłem nieścisłość, ale wytraca się jednak tej energi b. dużo:

There is a reduction in the power amplifier output requirement. With no energy lost in the passive crossover filter components, the amplifier power output requirements are reduced considerably (by up to 1/2 in some cases) without any reduction in the acoustic power output of the loudspeaker system.

źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Romekjagoda: "Nie w cewce" jak nie w cewce to gdzie? "ale wytraca się jednak tej energii b. dużo" co to znaczy dużo? To pojęcie względne... A 'in some cases' to już reguła? :-) Rozumiem że angielskojęzyczne teksty brzmią bardziej przekonująco szczególnie gdy są zamieszczane na stronach producentów systemów aktywnych ;-) PS. Nie prościej było wejść gdzieś na DIY i zapytać jeśli nurtowało ciebie to pytanie?

Romekjagoda: "Nie w cewce" jak nie w cewce to gdzie? "ale wytraca się jednak tej energii b. dużo" co to znaczy dużo? To pojęcie względne... A 'in some cases' to już reguła? :-)

Wiadome jest że straty na zwrotnicy są różne bo ... są różnie złożone zwrotnice, z różnie "stratnych" elementów (wspominana przez Ciebie cewka z grubego drutu będzie mniej wydzielać ciepła niż cewka z cienkiego drutu o tej samej indukcyjności w tej samej zwrotnicy).

Najmniejsze straty będą jak będzie tylko kondensator przy gwizdku ;) (stosuje się to w praktyce, bo mniejsze straty byłyby tylko kiedy między wzmacniaczem a głośnikiem nie było by nic poza przewodem) ... w ten czas na pewno nie będzie to 50% strat

Romekjagoda: "Nie w cewce" jak nie w cewce to gdzie? "ale wytraca się jednak tej energii b. dużo" co to znaczy dużo? To pojęcie względne... A 'in some cases' to już reguła? :-) Rozumiem że angielskojęzyczne teksty brzmią bardziej przekonująco szczególnie gdy są zamieszczane na stronach producentów systemów aktywnych ;-) PS. Nie prościej było wejść gdzieś na DIY i zapytać jeśli nurtowało ciebie to pytanie?

Bravo, sugerujesz, że próbuję wklejać obcojęzyczne teksty żeby dodać sobiei splendoru czy podnieść range wpisu albo dodać mu wiarygodności? Jeśli tak, to się mylisz.

In some cases to sformułowanie wykluczające zarzuty o generalizację - jakby tego nie napisali, bo byłoby łolaboga, bo jest tyle czynników, a oni taką regułę ukuli.

Mnie dokładne procentowo wyliczenia strat na zwrotnicy pasywnej nie interesują, bo liczyć trzeba by to dla każdego indywidualnego systemu; wiem natomiast, że są znaczne (i.e. b. duże) bo nawet kilkadziesiąt procent (nawet poniżej owych 50% o których oryginalnie rozprawialiśmy) to straty nie do zignorownaia.

Ja nie wiem gdzie jeśli nei w cewce - wydawało mi się, że Ty pisząc, że brak Ci słów jak wspomniałem wcześniej o cewce sam to wiesz i nas oświecisz. Osobiście przypuszczam, że owe straty generowane są przez różne elementy zwrotnicy pasywnej, ale co w niej siedzi dokładnie nie będę udawał, że wiem.

Bravo, sugerujesz, że próbuję wklejać obcojęzyczne teksty żeby dodać sobiei splendoru czy podnieść range wpisu albo dodać mu wiarygodności?

To pogrubione ;-)

Jeśli tak, to się mylisz.

Być może. Nie jestem nieomylny ;-)

In some cases to sformułowanie wykluczające zarzuty o generalizację - jakby tego nie napisali, bo byłoby łolaboga, bo jest tyle czynników, a oni taką regułę ukuli.

A dla mnie opisana sytuacja jest wyjątkowa. Nie ma łolaboga. Tak trzeba było napisać bo taka jest prawda że to nie powszechne. Ty przeczytałeś jak chciałeś :-)

Mnie dokładne procentowo wyliczenia strat na zwrotnicy pasywnej nie interesują,

To po co drążysz temat?

...bo liczyć trzeba by to dla każdego indywidualnego systemu; wiem natomiast, że są znaczne (i.e. b. duże)

Jak wiesz że są znaczne to podaj jakie :-) Znaczne duże itp to względne sformułowania.

bo nawet kilkadziesiąt procent (nawet poniżej owych 50% o których oryginalnie rozprawialiśmy) to straty nie do zignorownaia.

Straty są do zignorowania przez końcowego użytkownika. Tego ostatniego interesuje tylko efektywność i czasami impedancja. Nie interesuje go kompletnie ile tej energii wytraca się na zwrotnicy... Tym martwi się konstruktor....

Ja nie wiem gdzie jeśli nei w cewce - wydawało mi się, że Ty pisząc, że brak Ci słów jak wspomniałem wcześniej o cewce sam to wiesz i nas oświecisz.

Rozczaruję ciebie.... Nie wiem :-) Bo nie jest mi to do niczego potrzebne... Interesuje mnie wyłącznie efektywność i impedancja :-) Gdyby interesowało mnie to choć trochę to poszperałbym po internecie. Ale szkoda mi czasu....

Osobiście przypuszczam, że owe straty generowane są przez różne elementy zwrotnicy pasywnej, ale co w niej siedzi dokładnie nie będę udawał, że wiem.

Dowiedz się zatem jeśli chcesz dalej drążyć temat....

To pogrubione ;-)

To po co drążysz temat?

Jak wiesz że są znaczne to podaj jakie :-) Znaczne duże itp to względne sformułowania.

Straty są do zignorowania przez końcowego użytkownika. Tego ostatniego interesuje tylko efektywność i czasami impedancja. Nie interesuje go kompletnie ile tej energii wytraca się na zwrotnicy... Tym martwi się konstruktor....

Rozczaruję ciebie.... Nie wiem :-) Bo nie jest mi to do niczego potrzebne... Interesuje mnie wyłącznie efektywność i impedancja :-) Gdyby interesowało mnie to choć trochę to poszperałbym po internecie. Ale szkoda mi czasu....

Dowiedz się zatem jeśli chcesz dalej drążyć temat....

Bravo, sposób w jaki prowadzisz rozmowę jest irytujący. Najpierw zarzucasz mi, że pisze bzdury wspominając o stratach energii w zwrotnicy pasywnej w kontekście dyskusji o mocy wzmacniacza koniecznej do wysterowania kolumn. Jeśli dla Ciebie nie jest to element, który zamierzasz uwzględnić w dyskusji, to przypomnę tylko, że zwrotnica pasywna to wąskie gardło między wzmakiem a głośnikiem.

Konkretne straty energii: w cytacie Genelec pisze o możliwości zmniejszenia wymagań co do mocy wzmacniacza o połowę, zatem można wnioskować, że w miektórych przypadkach straty na pasywnej zwrotce dochodzą właśnie do 50%.

Użytkownika może interesuje tylko efektywność i impedancja, ale Ciebie, jako osobę, która lansuje w tym wątku (i sąsiednim) okresloną tezę co do wymagań wobec wzmacniaczy w warunkach domowych, straty na zwrotce pasywnej powinny choć trochę zainteresować.

Co do Twojej ostatniej uwagi, to zalecam Tobie to samo - dowiedz się, bo na razie to poza początkowym wyśmianiem uwagi o stratach w zw.pasywnej nic w tym temacie nie potrafiłeś konkretnie wytknąć.

Bravo, sposób w jaki prowadzisz rozmowę jest irytujący.

Wiem że bywam irytujący pisząc w taki sposób ;-) Ale przyznaj że piszę na temat i tylko domagam się szczegółów lub wskazuję że coś nie trzyma się kupy... ;-)

Najpierw zarzucasz mi, że pisze bzdury wspominając o stratach energii w zwrotnicy pasywnej w kontekście dyskusji o mocy wzmacniacza koniecznej do wysterowania kolumn.

Bo to prawda. Przeczytałeś FAQ nie do końca dobrze zacytowałeś i... Później niestety do rozmowy włączył się Kyle który już w innej dyskusji niedawno przyznał że się pomylił pisząc o tych 50%.... Problem z głowy.

Jeśli dla Ciebie nie jest to element, który zamierzasz uwzględnić w dyskusji, to przypomnę tylko, że zwrotnica pasywna to wąskie gardło między wzmakiem a głośnikiem.

Tylko jak już pisałem w kontekście który mógłby mnie zainteresować liczy się dla mnie tylko impedancja i efektywność (oczywiście nic nie ujmując mocy i paśmie przenoszenia oraz samej cha-ce). No chyba że musi się dla mnie też ta cholerna "strata energii na zwrotnicy" liczyć. Jeśli tak twierdzisz to powiedz dlaczego?

PS. O wąskim gardle będziesz miał na samym końcu....

Konkretne straty energii: w cytacie Genelec pisze o możliwości zmniejszenia wymagań co do mocy wzmacniacza o połowę, zatem można wnioskować, że w miektórych przypadkach straty na pasywnej zwrotce dochodzą właśnie do 50%.

No to jeszcze raz zapytam... W których to przypadkach 2 way ma 50% straty na zwrotnicy?

Użytkownika może interesuje tylko efektywność i impedancja, ale Ciebie, jako osobę, która lansuje w tym wątku (i sąsiednim) okresloną tezę co do wymagań wobec wzmacniaczy w warunkach domowych, straty na zwrotce pasywnej powinny choć trochę zainteresować.

Ja wiem najlepiej co mnie interesuje a co nie. No chyba ze twierdzisz inaczej - ze ty wiesz lepiej to ode mnie... Może sprawdzimy? ;-)

PS. Gdybym się "lansował" to nie napisałbym tego czego napisałem w profilu 'o sobie'....

Co do Twojej ostatniej uwagi, to zalecam Tobie to samo - dowiedz się, bo na razie to poza początkowym wyśmianiem uwagi o stratach w zw.pasywnej nic w tym temacie nie potrafiłeś konkretnie wytknąć.

Jak mówiłem. Nie mój temat i mnie nie interesuje. Dlaczego to ja mam szukać informacji na pytania które ciebie intresują?

To nie ja szukam argumentu "za" systemem aktywnym... Z tym że szukając "za" w "sprawności" zwrotnicy bijesz głową w ścianę....

Edit: I to nie tak że uważam cię za idiotę. Nic z tych rzeczy. Po prostu chciałbym zmusić cię do szukania informacji ich potwierdzania gdzieś indziej niż w "marketingowych" opisach czy ogólnikowych źródłach informacji. Jeśli tego nie będziesz robił to z czasem więcej wiedział nie będziesz... Wytworzysz sobie w głowie teorie które są wyssane z palca. Na koniec będziesz je rozpowszechniał.... Ja staram się (bez żadnego zachwytu w tym momencie nad sobą) sprawdzać i dochodzić szczegółów i potwierdzeń w tematach które mnie interesują. Tracę na to mnóstwo czasu i energii. Jednak daje to jakieś korzyści... Może jeszcze nie teraz a może za rok lub dwa będę mądrzejszy niż pół roku temu....

No to jeszcze raz zapytam... W których to przypadkach 2 way ma 50% straty na zwrotnicy?

A skąd nagle 2-way? O to w których konkretnie przypadkach musiałbyś spytać prawdopodobnie w kompetentnym laboratorium albo u producenta, np. Genelec - ja pomiarów nie dokonywałem. Cytowałem, zaznaczyłem wyraźnie źródło.

Ja wiem najlepiej co mnie interesuje a co nie. No chyba ze twierdzisz inaczej - ze ty wiesz lepiej to ode mnie... Może sprawdzimy? ;-)

Nic takiego nie twierdzę. Tylko jak dyskutujesz o tym ile potrzeba wat do napędzenia głośników, i (w założeniu) po co aż tyle, to wrzuciłem kwestię strat mocy na zwrotnicy. Ot tyle i aż tyle. Jak Cię to nie interesuje, to spoko, tylko nie twierdź, że traktujesz temat całościowo i bierzesz pod uwagę wszystkie możliwości. Są mądrzejsi ode mnie, Kyle i koledzy z działu diY którzy budują kolumny - spytaj ich ile mocy ucieka na pasywnej zwrotce.

Jak mówiłem. Nie mój temat i mnie nie interesuje. Dlaczego to ja mam szukać informacji na pytania które ciebie intresują?

To nie ja szukam argumentu "za" systemem aktywnym... Z tym że szukając "za" w "sprawności" zwrotnicy bijesz głową w ścianę....

Ja nie szukam argumentów za systemami aktywnymi - sa one powszechnie znane i nie zamierzam przekonywać, że koło jest okrągłe.

Edit: I to nie tak że uważam cię za idiotę. Nic z tych rzeczy. Po prostu chciałbym zmusić cię do szukania informacji ich potwierdzania gdzieś indziej niż w "marketingowych" opisach czy ogólnikowych źródłach informacji. Jeśli tego nie będziesz robił to z czasem więcej wiedział nie będziesz... Wytworzysz sobie w głowie teorie które są wyssane z palca. Na koniec będziesz je rozpowszechniał.... Ja staram się (bez żadnego zachwytu w tym momencie nad sobą) sprawdzać i dochodzić szczegółów i potwierdzeń w tematach które mnie interesują. Tracę na to mnóstwo czasu i energii. Jednak daje to jakieś korzyści... Może jeszcze nie teraz a może za rok lub dwa będę mądrzejszy niż pół roku temu....

Dzięki, że nie uważasz mnie za idiotę - miło z Twojej strony. Do szukania informacji zmuszać mnie nie musisz - zapewniam Cię. Wyszukałem je, a Ty zarzucasz mi, że to informacje marketingowe. Wiesz, trudno budować audio lab tylko po to by zmierzyć straty energii na zwrotce pasywnej. I jestem przekonany, że Ty też tego nie robisz. Twoja wiedza i dociekliwość opiera się więc na bazowaniu na informacjach od innych ludzi, z netu - a jaką masz pewność, że to informacje wiarygodne? Stosując Twoje podejście, pewności co do wiarygodności informacji nie da się uzyskać nigdy.

Cały ten akapit świadczy jednak o Twoim aroganckim podejściu do innych - uważasz się za detektywa, badacza, dociekliwego 'wyszukiwacza' informacji i zarzucasz innym, że tego nie robią. Na jakiej podstawie? W jaki sposób dochodzisz szczegółów? Mierzysz wszystko, budujesz swoje laboratorium? Sorry Bravo, ale masz bardzo nieelegancki i lekceważący sposób wypowiadania się, i to wyłazi. Traktujesz innych z góry przekonany o swojej wyższości, do której tak naprawdę masz nijakie podstawy.

Być może w realu inaczej bym Cię odbierał, ale z tego co piszesz niestety wynika obraz, jaki opisałem powyżej.

A skąd nagle 2-way? O to w których konkretnie przypadkach musiałbyś spytać prawdopodobnie w kompetentnym laboratorium albo u producenta, np. Genelec - ja pomiarów nie dokonywałem. Cytowałem, zaznaczyłem wyraźnie źródło.

Źródło marketingowe. Bo materiał zamieszczony na stronach firmy która produkuje systemy odwrotne chyba nie uznasz za w pełni wiarygodnego? Poza tym w cytacie nie było nawet marketingu. Nie napisali nie prawdy. Ty tylko po swojemu ja zinterpretowałeś. Podali ekstremum. Tak jak gdybym napisał że kobiety w ciąży tyją nawet do 60 kg sprzedając ziółka na coś tam.... W źródle marketingowym tak to działa. Nie ma kłamstwa. Jest tylko niedomówienie....

Nic takiego nie twierdzę.

Ależ twierdziłeś że wiedza na temat strat mocy w zwrotnicach jest mi potrzebna. Nie jest. A jeśli twierdzisz że jest to powiedz po co?

Tylko jak dyskutujesz o tym ile potrzeba wat do napędzenia głośników, i (w założeniu) po co aż tyle, to wrzuciłem kwestię strat mocy na zwrotnicy. Ot tyle i aż tyle.

Już o tym pisałem. Przeczytałeś coś bez zrozumienia i jeszcze przekręciłeś cytat z FAQ. Ot tyle i aż tyle.

Jak Cię to nie interesuje, to spoko, tylko nie twierdź, że traktujesz temat całościowo i bierzesz pod uwagę wszystkie możliwości.

A coś znowu wymyśliłeś czego nie napisałem? Może na zaciski też mam zwracać uwagę? Banany czy szpilki? To też ma być dla mnie ważne? Wybacz... Pisałem już tobie dlaczego "efektywność zwrotnicy" nie ma znaczenia. Przeczytaj to raz jeszcze może w końcu zrozumiesz.

Są mądrzejsi ode mnie, Kyle i koledzy z działu diY którzy budują kolumny - spytaj ich ile mocy ucieka na pasywnej zwrotce.

No się uparłeś chyba żeby znaleźć odpowiedź na to pytanie. NIE OBCHODZI MNIE ILE MOCY TRACONEJ JEST NA ZWROTNICY! Sam pytaj i szukaj.

Ja nie szukam argumentów za systemami aktywnymi - sa one powszechnie znane i nie zamierzam przekonywać, że koło jest okrągłe.

Ok.

Dzięki, że nie uważasz mnie za idiotę - miło z Twojej strony.

Nie ma za co dziękować. Napisałem to żebyś miał pewność że nie jest inaczej.

Do szukania informacji zmuszać mnie nie musisz - zapewniam Cię. Wyszukałem je, a Ty zarzucasz mi, że to informacje marketingowe.

Przepraszam że to powiem ale jakoś słabo ci idzie... :-( Dlaczego? Napisałem wyżej...

Wiesz, trudno budować audio lab tylko po to by zmierzyć straty energii na zwrotce pasywnej.

Gdyby miało to jakieś znaczenie to w recenzjach audio miałbyś tą swoją informację o "stratach energii w zwrotnicy"....

I jestem przekonany, że Ty też tego nie robisz.

Czy ja wyglądam jak jakiś naukowiec żeby budować laboratorium w domu? :-) Po co mi ono? :-)

Twoja wiedza i dociekliwość opiera się więc na bazowaniu na informacjach od innych ludzi, z netu - a jaką masz pewność, że to informacje wiarygodne? Stosując Twoje podejście, pewności co do wiarygodności informacji nie da się uzyskać nigdy.

Wiedza 99,99% ludzi opiera się na wiedzy innych ;-) Pewności nie ma nigdy... A najlepsze jest to że często obiegowe opinie nie są do końca prawdziwe i spójne....

Podam ci taki może ciekawy przykład. Szukałem ostatnio w jaki sposób liczy się dynamikę dla określonej liczby bitów. Masa źródeł podaje że mnoży się liczbę bitów razy 6 i już mamy dynamikę. Wzór który temu odpowiada to 20log10(2^liczbabitów) który jest powszechnie znany. Sprawdziłem... I zong... Wzór jest niedokładny.... Jak sprawdziłem? Licząc... Dokładnie jest to 20log10(2^liczbabitów -1). Skąd mam wzór? Sam sobie wyciągnąłem i nie znalazłem go na jakiejś tajnej stronie z wiedzą tajemną....

Cały ten akapit świadczy jednak o Twoim aroganckim podejściu do innych

Mogłem nie pisać PS. Byłoby milej pewnie nie usłyszeć zapewnienia (szczerego) że nie traktuję ciebie jak idioty.... Więcej pewności w siebie i wiary w to że osoba po drugiej stronie pomimo że wytyka ci coś to jednak cię szanuje...

- uważasz się za detektywa, badacza, dociekliwego 'wyszukiwacza' informacji

Lubię poszukać i poszperać. A później ciągle to co znajdę weryfikować... I tak w kółko do momentu aż będzie potrzebna kolejna weryfikacja....

i zarzucasz innym, że tego nie robią. Na jakiej podstawie?

Zarzucam tobie. Na podstawie j/w. Że od kilku dni nie potrafiłeś znaleźć informacji o stratach energii na zwrotnicy. Cytujesz za to stronę producenta systemów aktywnych. W cytacie nic złego nie było napisane. Ty tylko próbowałeś go zgeneralizować....

W jaki sposób dochodzisz szczegółów? Mierzysz wszystko, budujesz swoje laboratorium?

Już napisałem wyżej.

Sorry Bravo, ale masz bardzo nieelegancki i lekceważący sposób wypowiadania się, i to wyłazi.

Wyłazi brak argumentów z twojej strony. No cóż pocznę? ;-) Mam cię poklepać po pleckach i zachęcać żebyś się bardziej postarał? :-(

Traktujesz innych z góry przekonany o swojej wyższości, do której tak naprawdę masz nijakie podstawy.

Pozory. Po prostu lubię dyskutować.

Być może w realu inaczej bym Cię odbierał, ale z tego co piszesz niestety wynika obraz, jaki opisałem powyżej.

Z całą pewnością. Bo niestety internet nie przyjmuje mimiki czy innego tonu głosu... W dodatku nie wiem ciągle dlaczego myślisz że pisząc coś o moim stosunku do ciebie piszę nieprawdę....

--Bravo:

Źródło marketingowe. Bo materiał zamieszczony na stronach firmy która produkuje systemy odwrotne chyba nie uznasz za w pełni wiarygodnego? Poza tym w cytacie nie było nawet marketingu. Nie napisali nie prawdy. Ty tylko po swojemu ja zinterpretowałeś. Podali ekstremum. Tak jak gdybym napisał że kobiety w ciąży tyją nawet do 60 kg sprzedając ziółka na coś tam.... W źródle marketingowym tak to działa. Nie ma kłamstwa. Jest tylko niedomówienie....

--> Ja po swojemu zinterpretowalem? Bravo, coraz bardziej watpie w Twoje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

[/i]

Gdyby miało to jakieś znaczenie to w recenzjach audio miałbyś tą swoją informację o "stratach energii w zwrotnicy"....

[/i]

---> Te straty wpisane sa w definicje zwrotnicy pasywnej. A ze jest to rozwiazanie dominujace na rynku, malo kto zwraca na nie, takze w recenzjach uwage.

\

[/i]

Czy ja wyglądam jak jakiś naukowiec żeby budować laboratorium w domu? :-) Po co mi ono? :-)

Na takiego sie kreujesz i zdajesz sie wymagac tego od innych.

Wiedza 99,99% ludzi opiera się na wiedzy innych ;-) Pewności nie ma nigdy... A najlepsze jest to że często obiegowe opinie nie są do końca prawdziwe i spójne....

Podam ci taki może ciekawy przykład. Szukałem ostatnio w jaki sposób liczy się dynamikę dla określonej liczby bitów. Masa źródeł podaje że mnoży się liczbę bitów razy 6 i już mamy dynamikę. Wzór który temu odpowiada to 20log10(2^liczbabitów) który jest powszechnie znany. Sprawdziłem... I zong... Wzór jest niedokładny.... Jak sprawdziłem? Licząc... Dokładnie jest to 20log10(2^liczbabitów -1). Skąd mam wzór? Sam sobie wyciągnąłem i nie znalazłem go na jakiejś tajnej stronie z wiedzą tajemną....

Gratuluje, jestes faktycznie dociekliwy.

Zarzucam tobie. Na podstawie j/w. Że od kilku dni nie potrafiłeś znaleźć informacji o stratach energii na zwrotnicy. Cytujesz za to stronę producenta systemów aktywnych. W cytacie nic złego nie było napisane. Ty tylko próbowałeś go zgeneralizować....

Jestes na etapie neofity w audio, mnozysz dzielisz, etc. - super. Ale uwierz mi, ze poza audio niektorzy na tym forum maja mnostwo innych zainteresowan i hobby. Informacji na ten temat nie szukalem przez kilka dni, bo nie mam po prostu na to czasu. Co do umiejetnosci wyszukiwania informacji to radze nie wyciagac pohopnych wnioskow.

Wyłazi brak argumentów z twojej strony. No cóż pocznę? ;-) Mam cię poklepać po pleckach i zachęcać żebyś się bardziej postarał? :-(

Bravo z koniem kopac sie nei bede, bo za wiele razy na tym forum z ludzmi Twojego pokroju dyskutowalem, argumentowalem, etc. Jesli twierdzisz, ze brak mi argumentow (ocenia inni, czy twierdzenie o stratach energii w zwrotnicy pasywnej jest brakiem argumentu), to tylko i wylacznie Twoja opinia. Jesli Ci z nia lepiej, to nie ma sprawy. Dla mnie po prostu dokonujesz nadinterpretacji i nie potrafisz czytac ze zrozumieniem.

Traktujesz innych z góry przekonany o swojej wyższości, do której tak naprawdę masz nijakie podstawy.

Pozory. Po prostu lubię dyskutować.

--> dyskutowac na poziomie trzeba potrafic.

Niewazne, jalowa dyskusja. Nie mam nastroju na slowne potyczki. Trwaj w swoich przekonaniach, ja pozostane przy swoich, bo niestety poza potwierdzeniem tego co napisalem w poprzednim poscie niczego nowego sie nei dowiedzialem.

Ja po swojemu zinterpretowalem? Bravo, coraz bardziej watpie w Twoje umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.

No brak mi słów....

Gratuluje, jestes faktycznie dociekliwy.

Cały ten akapit świadczy jednak o Twoim aroganckim podejściu do innych

No pięknie!!! To znaczy że gdyby samemu mi się nie chciało porównywać na poziomie bitów to nie byłbym arogancki? Chłopaku co z tobą jest nie tak???

....

Niewazne, jalowa dyskusja. Nie mam nastroju na slowne potyczki. Trwaj w swoich przekonaniach, ja pozostane przy swoich, bo niestety poza potwierdzeniem tego co napisalem w poprzednim poscie niczego nowego sie nei dowiedzialem.

Jałowa bo nie potrafisz nawet znaleźć informacji ile w tej zwornicy energii się traci. Byle pierwsze forum DIY godzina i masz odpowiedź "od x do y zależnie od z". Nie chce ci się ruszyć 4 liter i nie podoba ci się że ktoś o tym pisze. Nie ma sprawy. Możesz powielać dalej jakieś ogólniki że nawet 50% nie zastanawiając się nad ich znaczeniem.... To nie ja będę je głosił tylko ty....

No brak mi słów....

No pięknie!!! To znaczy że gdyby samemu mi się nie chciało porównywać na poziomie bitów to nie byłbym arogancki? Chłopaku co z tobą jest nie tak???

W poprzednim wpisie wkradl sie blad - w ogole jakos dziwnie wyedytowal. Odnosnie 'calego poprzendiego akapitu' to pozostalosc z 2 czy 3 postow wczesniej.

Jałowa bo nie potrafisz nawet znaleźć informacji ile w tej zwornicy energii się traci. Byle pierwsze forum DIY godzina i masz odpowiedź "od x do y zależnie od z". Nie chce ci się ruszyć 4 liter i nie podoba ci się że ktoś o tym pisze. Nie ma sprawy. Możesz powielać dalej jakieś ogólniki że nawet 50% nie zastanawiając się nad ich znaczeniem.... To nie ja będę je głosił tylko ty....

Podalem link, w ktorym napisane jest o stratach do 50%. Ty zarzucasz, ze to uogolnienie. Jesli kwestionujesz te dane to podaj inne zrodlo, ktore zakwestionuje to co napisalem. Na tym polega dyskusja oparta na argumentach. Dopoki tego nie zrobisz, z mojej strony 'houk'.

Podalem link, w ktorym napisane jest o stratach do 50%. Ty zarzucasz, ze to uogolnienie. Jesli kwestionujesz te dane to podaj inne zrodlo, ktore zakwestionuje to co napisalem. Na tym polega dyskusja oparta na argumentach. Dopoki tego nie zrobisz, z mojej strony 'houk'.

To dobrze. Będzie przynajmniej koniec tematu :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.