Skocz do zawartości
IGNORED

Goldring 1042 + Pro-Ject Xpression - ustawienie wkładki

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Tak jak w temacie - kupiłem wkładkę Goldring 1042 do Project Xpression. Czy jest ktoś na Śląsku kto byłby w stanie ustawić te wkładkę, czyli wymienić aktualnego Ortofona 2MRed na Goldringa i skalibrować podstawowe parametry? Nie chciałbym tego robić sam mimo wszystko:) Pozdrawiam. M.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytaj, wydrukuj szablon i zrób to sam. Wkładki goldringa z serii 10xx nie wymagają super idealnego ustawienia, więc nie ma się czego bać tylko brać się do roboty.

Po kilku montażach G1042 mocowałem ją i kalibrowałem w kilka minut - na prawdę nic trudnego, a radość z samodzielnego ustawienia bardzo duża.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

No tak... Dzięki. To wszystko mam przerobione teoretycznie i znam. Trochę boje się, bo koszt wkładki dosyć spory jak dla mnie i jak coś mi nie tak wyjdzie, a delikatność w palcach raczej średnia...:) VTA tutaj się nie zmieni po przejściu z Red na 1042?

Ja mam za sobą niedawny montaż tej wkładki i potwierdzam że z odrobiną cierpliwości to nic trudnego. Jeżeli boisz się uszkodzenia wkładki to na czas montażu do ramienia możesz zdjąć igłę :)

Może zamiast ją zdejmować lepiej zakładać wkładkę z osłonka igły przylepiona taśmą aby nie spadła przypadkiem.

Co do VTA to wkładki te maja różne kąty nachylenia i dowiesz się czy trzeba korygować VTA po zamontowaniu Goldringa.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Dzięki. Do mnie wędruje z osłonką na szczęście. Z tym VTA to nie chciałbym niespodzianek... W Pro-Ject'cie regulacja VTA to też nie przelewki (ponoć):))) Swoją drogą ktoś mi na mail posłał wieść, ze taka dokładna regulacja to tylko do high-endu... Jakoś mnie to nie przekonało:)

Nie pekaj wg tego szablonu to ustawienie jest dziecinna igraszka -powaznie :)

VTA to tylko srubka i jedziesz w gore lub w dol co za problem ? gorzej jak sie tej mozliwosci nie posiada to trzeba walczyc matami o roznej grubosci ale tez sie da (robilem to niedalej jak wczoraj:)

robix

Jak dojdzie wkładka, to chyba spróbuję. Jako ciekawostka dodam, że nieoficjalne propozycje ustawienia wkładki w dwóch renomowanych punktach sprowadziły się do propozycji kosztów "w dwóch stówach powinniśmy sie zmieścić..." No ale to już mój problem. Skoro dzwoni taki klyjent, no to jasna propozycja jest - nikt nikogo nie zmusza prawda? Choć kwestia smaku pozostaje...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.