Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio NP 30

WS

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wygląda to świetnie, cieszy, że dobre firmy wchodzą na rynek odtwarzaczy strumieniowych

Ciekawe, jaki to ma DAC - jeśli identyczny z DacMagic, wchodzę od ręki

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75156-cambridge-audio-np-30/
  • 5 miesięcy później...

A ja już mam. Porównywałem zgrane pliki wav z odtwarzaczem CD 5i Naima. CA Brzmi naprawdę dobrze. Słyszy się lekką "rubaszność" w tonach średnich w porównaniu z Naim 5i. Ale w tej cenie jest zdecydowanie dobrze. Porównywaliśmy chwilkę Cambridge Audio NP30 z Marantz NA 7004. Wszyscy mieli to samo wrażenie, że Marantz podbarwia bardzo lekko i dół i górę. Jak dla mnie w porównaniu z Naim CD 5i bardziej naturalnie brzmiał Cambridge Audio NP 30. Zupełnie inaczej wygląda funkcjonalność i kolor wyświetlacza w NP30 w porównaniu z 7004. Wyświetlacz w NP 30 świeci niestety na mocno niebiesko. Ja akurat nie przepadam za tym kolorem ... Jestem w stajni Naima i jedyny słuszny kolor to zielony ! :) Wyświetlacz w 7004 jest matrycowy i świeci na miły jasny lekko niebieski kolor. NP 30 ma 4 linijki alfanumerycznych znaków i tyle. W 7004 napisy mają różną wielkość w zależności od wagi treści. W NP 30 są takie same bo to wyświetlacz alfanumeryczny ... Ale NP 30 ma WiFi i już :)

Nie ma gapless ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Rozumiem, że pytasz się o przerwy przy graniu muzyki wav lub flac a nie radia internetowego. Mam podłączony dysk zewnętrzny do USB z tyłu urządzenia. Nie ma przerw i luk w graniu muzyki z tego dysku. Nie sprawdzałem połączenia z dyskiem NAS bo nie mam. Przy słuchaniu radia Linn Jazz sporadycznie mam krótką przerwę - raz na 30 min. Może ona wynikać z obciążenia serwera Linn lub u mnie WiFi w domu. Linn nadaje MP3 320 kbs. Przerwy nie występują przy słuchaniu radia MAP3 128 kbs i niżej.

Oczywiście ,że chodzi o FLAC i WAV oraz nagrania np. z płyt koncertowych, w formie kilku/kilkunastu kawałków FLAC, które odtwarzane w orginale jako CD mogą grać bez przerw i wyciszeń 70-80 minut. Jak to koncert. Track na wyświetlaczy CD playera przeskakuje na kolejny a muzyka gra bez przerwy, utwory przechodzą płynnie jeden w drugi.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Sory ale nie zrozumiałem. Niestety nie ma funkcji odtwarzania bez przerw podobnie jak w Maranz NA 7004. Jedyne wyjście w tej sytuacji to zgranie całej strony płyty CD jako jeden plik. Ale potem jest problem bo oba urzadzenia naie mają przewijania :( Zupełnie nie rozumiem dlaczego ...

Jeśli nie mają przewijania to źle. Pozostaje więc czekać aż Chiny coś wymyślą. Może poprawią Aune Mini APE ?

• 1 miesiąc później...

to jest gapless.

a to jest crossfade.

OK :)

A tak dla "słabszych" to czym to się różni ...

Czym by się nie różniło to są przerwy przy zmianie utworu na kolejny czyli nie przechodzi płynnie jeden w drugi przy zmianie utworu.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

OK :)

A tak dla "słabszych" to czym to się różni ...

Czym by się nie różniło to są przerwy przy zmianie utworu na kolejny czyli nie przechodzi płynnie jeden w drugi przy zmianie utworu.

http://www.google.pl/search?q=gapless

http://www.google.pl/search?q=crossfade

gapless jest to naturalny brak przerwy, a crossfade sztucznie zmiksowany.

Słusznie. Gapless - jak się jeden kawałek płyty koncertowej końćzy to nie ma przerwy i po oklaskach słyszymy kolejny kawałek. Crossfade - możemy między utworami ustawić płynne zejście i wejście.

Ale my tu gadu gadu a gapless nie ma, a za playery każą dużo płacić. Czyżby soft obsługujący przetwornik nie umiał buforować kolejnego kawałka ? Aż tak trudno prawidłowo oprogramować chipy ?

Słusznie. Gapless - jak się jeden kawałek płyty koncertowej końćzy to nie ma przerwy i po oklaskach słyszymy kolejny kawałek. Crossfade - możemy między utworami ustawić płynne zejście i wejście.

Ale my tu gadu gadu a gapless nie ma, a za playery każą dużo płacić. Czyżby soft obsługujący przetwornik nie umiał buforować kolejnego kawałka ? Aż tak trudno prawidłowo oprogramować chipy ?

W ostatnim Audio Video jest test NP30. Autor pisze, że odtwarzacze posiadające obsługę serwerów DLNA mają przerwy pomiędzy utworami. Nie wiem czy to słuszny wniosek ... To znaczy, że Yamaha nie obsługuje DLNA ? Przeczytajcie sobie test.

Audio Video lipiec/sierpień 2011 donosi o nowym odtwarzaczu strumieniowym NADa

Ukryta Zawartość

Jest tam też test audiofilskiego NAIMA.

Zauważam,że po pierwszych próbach zastąpienia CDków, maszynami wyposażonymi w napędy CD i twarde dyski, świat producentów audio stawia tylko na odtwarzanie przez sieć , ewentualnie plus wejścia USB na pendrivy i dyski zewnętrzne. Nie wiem czemu odeszli od wewnętrznych HDD i napędów CD. W końcu płytę trzeba zripować. A wewnętrzny dysk można tak umieścić aby był łatwy do wymiany (2,5 cala). Cały ten bełkot o zakłóceniach...hm nie przekonuje mnie. Zwłaszcza w urządzeniach w grupie do powiedzmy 4000 zł. Równocześnie ciekawe jest kładzenie nacisku na odbiór radia internetowego. Tam przecież parametry audiofilskie nie są...

Ukryta Zawartość

Faktycznie, dla mnie odtwarzacz nie musi miec sieci czy radia internetowego, ani odczytu CD, powinien czytac pliki FLAC, miec ekranik (czyli dzialac bez TV), miec porty USB, dobrze jakby mial w srodku dobry DAC i mozliwosc schowania malego 2,5" dysku (maja przewaznie kieszen na 3,5"), i oczywiscie nie miec zadnego wentylatora,

Ryszard, też tak kiedyś myślałem ;) Nawet nabyłem taki odtwarzacz (no, bez możliwości umieszczenia HDD w środku),jednak nie spełnił moich oczekiwań... A "usieciowienie" jest po prostu... wygodne ;) Piki mogą być tak naprawdę gdziekolwiek, łatwiej też tym zarządzać.

A ekranik to przydałby się standardowo w pilocie. Niestety z SBT jest potem kombinowanie z jakimiś "jajfonami", itp.

Sieć może sobie być. Przyda się do przegrywania na wewnętrzny HDD. :) . Używam jako odtwarzacza filmów HD, maszynki eGreat z wewnętrznym HDD 500 GB, z Ethernetem. Zauważyłem,że najczęściej używam z nią :

- pendrive 8 GB

- dysku wewnętrznego 500 GB

- dysku zewnętrznego 160 GB (trzeba podłączać zasilanie, jego USB się nie wyrabia)

- sieci.... baardzo rzadko. Do przegrywania (na zasadzie FTP). A już streamowanych filmów wcale.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

W ostatnim Audio Video jest test NP30. Autor pisze, że odtwarzacze posiadające obsługę serwerów DLNA mają przerwy pomiędzy utworami. Nie wiem czy to słuszny wniosek ... To znaczy, że Yamaha nie obsługuje DLNA ? Przeczytajcie sobie test.

Dokladniej rzecz ujmujac :

DLNA, jako standard, nie zawiera w sobie rozwiazan gapless.

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby opracowac i zaimplementowac odp. rozszerzenia tego standardu (jak Linn, Naim lub Yamaha).

Niemniej jednak - takie urzadzenia nie sa w 100% zgodne z DLNA. Oznacza to tylko tyle, ze jakis "uniwersalny" control point moze nie umiec z nimi wspolpracowac

(lub tez beda to robic nie do konca poprawnie).

Urzadzenia natomiast, jako takie, beda wspolpracowac z serwerami DLNA.

Panowie bo się pogubiłem.

Czy np. Yamaha odczytuje podzielone pliki mp3, flac, ape, Wave gapless z zewnętrznych dysków podłączonych poprzez USB?

Bo jak na razie to tylko wiem o Brystonie, że to robi bez problemu. Tylko szczerze mówiąc ceny są kosmiczne, a Musie, Olive 4 lub 6 nawet nie wspomnę.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Panowie bo się pogubiłem.

Czy np. Yamaha odczytuje podzielone pliki mp3, flac, ape, Wave gapless z zewnętrznych dysków podłączonych poprzez USB?

Bo jak na razie to tylko wiem o Brystonie, że to robi bez problemu. Tylko szczerze mówiąc ceny są kosmiczne, a Musie, Olive 4 lub 6 nawet nie wspomnę.

Wg mnie Yamaha nie ma w ogole tzw. wewn. dyskow (*)

Korzysta tylko z zewn. serwerow DLNA. I ma zaimplementowane rozszerzenia tego standardu gwarantujace odtwarzanie gapless.

(*)

Oczywiscie - pisales o zewn. dyskach. Powinienem uwazniej czytac :). Cala reszta mojego postu odpowiada

juz bezposrednio (mam nadzieje) na Twoje pytanie

Rozumiem.

Czyli jednak skłaniam się ku pomysłowi Brystona aczkolwiek biorąc pod uwagę cenę jest to mało przyjazna propozycja. Czyli jednak póki co okopuję się na swojej ustalonej pozycji czyli PC>DAC i czekam na przełom ;).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Rozumiem.

Czyli jednak skłaniam się ku pomysłowi Brystona aczkolwiek biorąc pod uwagę cenę jest to mało przyjazna propozycja. Czyli jednak póki co okopuję się na swojej ustalonej pozycji czyli PC>DAC i czekam na przełom ;).

Chcialbym Cie przekonac do przynajmniej poprobowania rozwiazan opartych o DLNA/UPNP. To naprawde dziala bezproblemowo. Uzywam tego (aczkolwiek w oparciu o rozwiazania

Linna) od dwoch lat, i nie czuje zadnego dyskomfortu (a wrecz przeciwnie).

Jedyne co bywa bolesne, to tagowanie plikow (jezeli np. ripowana plyta CD jest kiepsko otagowana fabrycznie) - ale to bedzie bolesne rowniez w Brystonie, jako ze i tu

i tu odtwarzasz pliki.

A ja sobie właśnie siedzę przy muzyczce z mojego NP30 podłączonego do Naim'a XS i fajnych kolumienek Equilibrium Euphoria i słucham koncertowej płyty z FLAC'ów Allana Holdswortha kupionych na HDTracks i myślę sobie, że te krótkie przerwy zupełnie mi nie przeszkadzają. Poza tym dostanie płyty CD Holdsworth'a to spora praca i czas a tu ... zapłacone, pobrane i już sobie gram. Oczywiście poza HDtracks jest jeszcze do kupienia muza w HD z Linn'a i Naim'a. Ja polecam NP30 bo i cena i jakość tak się tu dla mnie zbiegają w dobrym punkcie. Oczywiście istnieją inne strumienie ale spokojnie sobie wszystko obserwuję i myślę co kupię po NP30 jak już ta rewolucja nastąpi na całego. Nie używam jeszcze DLNA itp. mam podłączony do tylnego USB dysk 2,5" i już. Do drugiego USB z przodu podłączam pamięć przenośną jak wpadnie kolega z nową muzką do posłuchania. Nie czuję jeszcze ogromniej potrzeby usieciowienia chociaż pełne możliwości w NP30 w tym temacie istnieją. No przepraszam ... słucham przez WiFi radia internetowego. Polecam stację Linn Jazz i Linn Radio. Nadają w 320 kB i całkiem fajnie to gra.

Jak się słucha koncertu to przerwy przeszkadzają.

A nie zastanawia was to, że ludzie którzy projektowali np NP30 czy np Marantza 7004 też słuchają muzyki? Skoro tak, to jak można wypuścić taki gniot? Gapless to absolutna podstawa. Może im, jak koledze Darkowi nie przeszkadzają przerwy? Nie potrafię tego pojąć. Chociaż podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Oni po prostu albo nie potrafią sobie z tym poradzić, albo wypuszczają produkty niedopracowane z nadzieją upgrade albo gapless jest dla księgowego za drogi w produkcji...

• 2 lata później...

Koledzy mam prosbe o informację : jak podłącze zewnetrzy dysk 1T (Seagate Free Agent Desk ) do CA NP 30 lub Marantza 7004 kablem usb nie będzie problemu z jego obsługą? Nie mam doświadczenie w odtwarzaczach sieciowych ale z tego co wyczytałem to np. Denon DNP 720AE obsługuje tylko pamięć zewnętrzną do 32 GB.

• 10 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.