Skocz do zawartości
IGNORED

kondycjoner sieciowy - warto?

Gość homer_1

Rekomendowane odpowiedzi

paul_67, 24 Maj 2010, 18:49

>Nie wyobrażam sobie słuchania bez kondycjonera.Często podłączam pod niego różny sprzęt np.wzmak

>lampowy, magnetofony szpulowe czy duplikator wtedy możliwość odcięcia pętli masy jest wspaniałym

>rozwiązaniem.

Tzn. że wybieramy które bolce uziemiające mają być odcięte? Jeśli tak to problem przydźwięku rozwiąże ... ale pojawią się inne problemy (uziemienie przez ekran interkonektu może uszkodzić elektronikę - nie wiem czy tak nie uszkodziłem sobie płyty gł.). Lepszym rozwiązaniem jest separacja mas połączeniem nieelektrycznym (np. optyk) ... tam gdzie to możliwe.

• 1 rok później...

Co innego słyszeć róznice a zupełnie co innego znaczy-poprawienie brzmienia przez zastosowanie kondycjonera lub kabli sieciowych.

Róznica jest zawsze ale nie zawsze już na lepsze.To prosta zależność,którą należy wziąć pod uwagę...zawsze.

Rozumiem zastosować jakieś filtry na przewodach do wyeliminowania jakichś śmieci poprzez pole magnetyczne, czy stosowanie kondycjonerów aby nie było słychać strzelań gdy przykładowo ktoś zaświeci światło, albo ekranowanych przewodów żeby nie było zakłóceń z zewnątrz. Ale wybaczcie, śmiać mi się chce gdy ktoś wymienia przedłużacz i nagle ma lepszą średnice, czy bas... Ludzie opanujcie się... Na 100% gdybym podłączył bym wam sprzęt kablem za 10 tys i za 3,50zł za metr i byście nie usłyszeli różnicy, oczywiście gdybyście nie widzieli co jest aktualnie podłączone. Dziwne jest to że nawet jakieś tam aparatury pomiarowe nie wychwycą różnicy, ale Wy ludzie je słyszycie, coś nieprawdopodobnego.... Szkoda że bas nie schodzi Wam niżej gdy ktoś wodę spuszcza w toalecie...

heh popieram taką opinię.

nawet osoby zajmujące się dystrybucją takiego sprzętu mówią, że to ściema do wyciągania kasy od naiwnych osób :)

Dużo ciekawych rzeczy ostatnio się pisze o kondycjonerach, do najciekawszych zaliczyłbym fakt poprawiania jakości obrazu w TV. Na tym forum czytałem już kilka razy, że TV podłączony do kondycjonera to niemalże efekt przejścia z SD na HD.

Zawsze traktowałem tego rodzaju opinie jako bzdurne.

Ostatnio natomiast miałem okazję je zweryfikować, gdyż zakupiłem sobie kondycjoner Monstera hts 5100 Signature, czyli zaawansowany kloc, z osobnymi sekcjami filtracji dla TV, cyfrówek, wzmacniaczy itp. Potrzebowałem po prostu kilku gniazdek a nie chciałem płacić za puste listwy.

I jaki jest wpływ na jakość obrazu – ŻADEN. Nie ma absolutnie żadnej różnicy, a w zakresie jakości obrazu jestem wymagający i obserwuję to dość wnikliwie. Wpływ na jakość dźwięku – tu mogę mówić na zasadzie, że odniosłem wrażenie, że w niektórych aspektach było jakby ciut lepiej. Czy wskazałbym prawidłowo w ślepym teście – wątpię.

Czy jestem zadowolony z kondycjonera - jestem. Solidne urządzenie, solidne gniazdka, solidna ochrona. I jeszcze wskazuje pobór prądu i wartość napięcia. Te ostatnie waha się od 221 do 237 V :)

heh popieram taką opinię.

nawet osoby zajmujące się dystrybucją takiego sprzętu mówią, że to ściema do wyciągania kasy od naiwnych osób :)

Bo przeważnie osoby zajmujące się dystrybucją są "Panami biznesmenami", którzy nie znają się na sprzęcie i nie mają słuchu, a osoby pracujące punktach sprzedaży sprzętu audio to czasem w ogóle porażka...

Najwięcej widzę wypowiadają się osoby które nawet nie robiły doświadczeń z kablami i ich opinie są na takiej samej zasadzie jak w tym dowcipie:

-dla czego kobieta podczas okresu robi zupę w 5 garnkach?

-BO KU*WA TAK!

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

• 1 rok później...

Odświeżam temat.

Otóż znalazłem w domu stabilizator napiecia unitra 200/2.

I teraz mam do was pytanko.. w moim zestawie gra sprzet z 76r bodajże, czy wpięcie takiego stabilizatora ma sens? Pytam o to bo mam zauważalne skoki napięcia (przygaszanie światła), po zmierzeniu stabilizatora wychodzi prad 240-247V. (bez obciążenia)

I jaki by miał wpływ na dźwięk? Tak w ogóle praktykuje sie coś takiego jak stabilizator w audio?

Zaznaczam że przewody oryginalne 2x0,75mm. warto zmienić?

Posiadam też regulator napięcia, jaka to różnica miedzy nimi?

• 1 miesiąc później...

A co myślicie na temat użycia zamiast kondycjonera sieciowego zasilacza UPS? Obecnie można nabyć dość przemyślane konstrukcje umożliwiające programowanie parametrów pracy przy pomocy wyświetlacza czy komputera (poprzez USB) np. zakres podawanego napięcia (np. 210-240V) czy zakres częstotliwości. Urządzenia te sa wykonywane również z normalnymi wyprowadzeniami typu "gniazdo z bolcem" lub gniazda Schuko nie tylko z typowymi "komputerowymi" gniazdami. Podają czysty prąd w postaci wzorowej sinusoindy, filtrują zakłócenia a w przypadku odchyłek od normy przechodzą błyskawicznie (czas przełącznia 6ms) na baterie do momentu kiedy prąd nie wróci do zadanej normy. Pomijam ochronę przed awariami typu zanik napięcia czy inne wypadki kiedy dają nam czas na bezpieczne odłączenie sprzętu od sieci. Zwłaszcza, że cena / powiedzmy od 400PLN za dwa gniazdka (np. wzmak i CD) / jest bardzo atrakcyjna w porównaniu z dedykowanymi audiofilskimi kondycjonerami - a czesto chroniony sprzęt jest bezcenny!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.