Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable głośnikowe? Help

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ampli hk avr 132 oraz kolumny wharfedale diamenty 10.7 front, 10.1 tył i 10CS centralny. No i zastanawiam się teraz jakimi kablami to podłączyć. Myślałem o "Profigold BassFlex 2x 2,5mm2" 10,90zł za metr to na fronty a na centralny i tyły to samo tylko 2x 1,5mm2 (7.90 za metr)

Na fronty chce grubsze kable bo muzy będą słuchał w stereo a do filmow w 5.1 to chyba wystarczy 1,5mm tym bardziej, że te głośniki nie są zbyt duże. Myślę, że niedługo wymienię ampli na jakiś wyższy model Harmana. Na allegro jest teraz np AVR 430 za 1500zł.

Kabel koaxialny jest klotz-a a do sygnału analogowego będzie prolink exclusive

To teraz pytania...

1. Czy dobrze kombinuję i dawać grubsze na fronty a cieńsze na tył i centralny?

2. Co sądzicie o ww kablach? a może jakaś alternatywa tylko raczej nie droższa. No i najlepiej do kupienia w Warszawie lub okolicach.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

https://www.audiostereo.pl/topic/75202-jakie-kable-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-help/

Na tył możesz dać co piszesz na central i front polecam coś ze sreberkiem aby troche uspokoić bas w tych 10.7 i wyeksponować bardziej góre, ne centralu rozjaśni trochę dialogi. Np Real Cable BM 250 T

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Hmm muszę zaznaczyć, że tak dokładnie, to cały ten sprzęt będę miał w przyszłym tygodniu i dla tego jeszcze nie wiem jak to u mnie zagra. Zbieram wszystkie informacje już zawczasu żeby jak najszybciej to wszystko wystartowało. Mam nadzieję, że do świąt się wyrobię ;)

Słuchałem 10.6 z ampli denona i faktycznie było ciemno. Ale czy chciałbym tam uspokoić bas? Póki co będzie to zestaw 5.0 ... Co do góry, pod denonem podobało mi się to, że nie zakuła ani razu, a z plotek krążących w necie wiem że harman ma wyeksponowaną górę.

A tak w ogole to tak jak i wszystkie kolumny w kinie wg mnie powinny być tej samej firmy i serii (żeby cos ruszającego się od lewej do prawej mialo taki sam dźwięk z lewej i z prawej jak i w środku) to i kable również chcialbym miec juz takie same do wszystkich kolumn (ewentualnie różne grubości). A na tylne kolumny będzie mi potrzebne niestety po jakieś 8 m kabla na każdą.

A może ewentualnie tylko na central dać ten ze sreberkiem w celu rozjaśneinia a reszta profigolda?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Karczka: Proponuję mały eksperyment. Kup sobie do jednego frontu 2 metry kabla docelowego na który jesteś prawie zdecydowany (możesz nawet 8 metrów do tylnej). A do reszty tymczasowo coś 2,5mm2 po 3-5 złotych. Kabel nie ucieknie. Jak będziesz słyszał różnicę to śmiało wymienisz sobie "druty" na te droższe i będzie po kłopocie. Co ty na to?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Karczka: Proponuję mały eksperyment. Kup sobie do jednego frontu 2 metry kabla docelowego na który jesteś prawie zdecydowany (możesz nawet 8 metrów do tylnej). A do reszty tymczasowo coś 2,5mm2 po 3-5 złotych. Kabel nie ucieknie. Jak będziesz słyszał różnicę to śmiało wymienisz sobie "druty" na te droższe i będzie po kłopocie. Co ty na to?

Zbieram wiedzę teoretyczną i na tej podstarwie kupię jednak od razu wszystkie kable, ponieważ nie będę miał czasu kilka razy jeździć w tygodniu do sklepu (chyba że kupie przez neta), natomiast takie tanie kable po 3-5 zł to mam i na pewno nie omieszkam nie porównać ich, ale to już po zakupie całości. Jak nie będzie różnicy to najwyżej będę sobie wmawiał, że na pewno są w jakimś rodzaju lepsze bo droższe hehe ;)

A czy ktoś może powiedzieć coś o tych profigoldach? Miał ktoś z nimi do czynienia?

Na tył możesz dać co piszesz na central i front polecam coś ze sreberkiem aby troche uspokoić bas w tych 10.7 i wyeksponować bardziej góre, ne centralu rozjaśni trochę dialogi. Np Real Cable BM 250 T

używam tych kabli do centralnego i frontów Wharfedale Pacific, na początku wydawało mi się mało basu, ale teraz jest wszystko tak jak trzeba.

do frontów i centralnego daj takie same, a na tyły te cieńsze (w sumie i na fronty możesz dać te cieńsze...bez różnicy) . Co do ceny możesz kupić droższe... samopoczucie lepsze, tyle że w kieszeni trochę mniej... albo tańsze bo zagra tak samo jak na droższych a nadwyżkę na inne przyjemności :)

123... test

KrzysiekXXX, po jakim czasie wszystko było tak jak trzeba (ile godzin, bo kwestia wygrzania rozumiem) i czy aby na pewno się poprawiło czy się po prostu przyzwyczaiłeś?

A poza tym czy porównywałeś wcześniej lub teraz z jakimiś innymi kablami?

slayer, mówisz, że 1,5mm2 wystarczy na fronty? Myślę, że wymienię ampli na jakiś mocniejszy i wtedy były by lepsze chyba grubsze kable? Mylę się?

Ja chyba przed kupnem tych kabli jednak porównam sobie takie swoje "zwykłe" kable głośnikowe wysokiej klasy ze sklepu elektrycznego ;) z kablami kolegi. Ma jakieś w miarę solidne (sonic-a jak dobrze pamiętam).

slayer, mówisz, że 1,5mm2 wystarczy na fronty? Myślę, że wymienię ampli na jakiś mocniejszy i wtedy były by lepsze chyba grubsze kable? Mylę się?

Ja chyba przed kupnem tych kabli jednak porównam sobie takie swoje "zwykłe" kable głośnikowe wysokiej klasy ze sklepu elektrycznego ;) z kablami kolegi. Ma jakieś w miarę solidne (sonic-a jak dobrze pamiętam).

amplituner podłączony do gniazdka kabelkiem 2x1,5 mocy pobiera ~50-400W i więcej zależy jak kto eksploatuje

więc kabelek który ma przekazać moc do kolumny i ją napędzić spokojnie wystarczy cieńszy (łatwiej go schować przynajmniej)... kolumny to nie elektrownia, nie dajmy się zwariować z grubością kabla,

a o wpływie na dźwięk będziesz mógł się sam przekonać... jeżeli usłyszysz to inwestuj :)

123... test

więc kabelek który ma przekazać moc do kolumny i ją napędzić spokojnie wystarczy cieńszy (łatwiej go schować przynajmniej)

Jak ma się cieniutki drucik to lepiej go schować, ale jak jest solidny wąż to można obnażyć i nikt się nie będzie śmiał ;]

KrzysiekXXX, po jakim czasie wszystko było tak jak trzeba (ile godzin, bo kwestia wygrzania rozumiem) i czy aby na pewno się poprawiło czy się po prostu przyzwyczaiłeś?

A poza tym czy porównywałeś wcześniej lub teraz z jakimiś innymi kablami?

Kable mają ok 9 miesięcy, w tym czasie trochę zmieniałem ustawienia w ampli, kable też się wygrzały, głośniki i ampli również musiały się wygrzać. Kabli nie porównywałem z innymi, ale chętnie sprawdziłbym jakieś dobre kable - tylko nie mam od kogo pożyczyć :).

KrzysiekXX, skąd jesteś? Może okolice Warszawy?

Powiedziałeś, że masz na fronty i centrala real cable 250. A co masz na tył?

Warto zainwestowac w Qed Orginal BiWire do yamahy rxv467 i jamo s606? Zmieni to jakosc dzwieku, aktualni mam Da Vinci 4mm kwadrat na przodach i jakis noname na tylach (a tyly to ma Bx2)? Jak sadzicie, oczekiwalbym ze sekcja basu sie obnizy bo czasami potrafi zadudnic bas zamiast ladnie uderzyc.

Pozdro

Koledzy co wy powariowaliscie z tymi kablami do takich amplitunerków 132,czy 467 zwykłe najtansze druty za 1 pln,żadne inne tylko strata kasy,lepiej kupic jakis film,czy płyte Cd.Kable nawet za 10000 tys nic tu nie wniosa.

KrzysiekXX, skąd jesteś? Może okolice Warszawy?

Powiedziałeś, że masz na fronty i centrala real cable 250. A co masz na tył?

Jestem z Gdańska, a na tył kupiłem 1.5mm2 za metr 9zł, nawet nie wiem jakiej firmy.

Ampli już wcześniej pisałem, że w miarę możliwości jak najszybciej będzie wyższy model, myślę ze od Harmana coś z 4 z przodu a co do kabli to przed zakupem swoich jak przywiozę kolumny to poeksperymentuje z kablami kolegi (w miarę przyzwoitymi, w bi wiringu). Na pewno chcę kupić już kable docelowe a nie zmieniać za 3 miesiące.

Do KrzysiekXX: no to ewentualne spotkanie się, wymiana kabelkami do porównań odpada. A widzę, że tak jak ja wymyśliłeś sobie cieńsze na tył ;>

Tak się ewentualnie zastanawiam, skoro ten real cable ze srebrem miałby rozjaśnić trochę dźwięk (co chcę) i uspokoić bas (czego chyba nie chcę-usłyszę to sie wypowiem) to może bi wiring do frontów z profigoldem na sekcje niskotonową?

Mam ampli hk avr 132 oraz kolumny wharfedale diamenty 10.7 front, 10.1 tył i 10CS centralny.

Bez obrazy, ale w przypadku Twojego sprzętu kombinowanie z kablami ( kupowanie droższych) nie ma najmniejszego sensu. No chyba, że chcesz się pobawić i powydawać pieniądze. Lepiej poodkładaj powoli na lepsze kolumny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No i stało się, kupiłem wszystko co kupić miałem. A jeśli chodzi o kabelki to na fronty i central jest taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie jak to włączyłem to nie było za fajnie. Albo taka ogromna różnica jest w sprzęcie wygrzanym i nie wygrzanym, albo ampli do wymiany na mocniejszy (o czym już wcześniej i tak zdecydowałem) albo harman sobie nie radzi z obciążeniem 6 ohm. Póki co chodzą cały czas (mam nadzieje, że w nocy do mnie nie przyjdą i nie wystraszą jak tak chodzą) no i zobaczę czy będzie efekt taki jakiego się spodziewam jak sie troche wygrzeja.

Ukryta Zawartość

Bez obrazy, ale w przypadku Twojego sprzętu kombinowanie z kablami ( kupowanie droższych) nie ma najmniejszego sensu. No chyba, że chcesz się pobawić i powydawać pieniądze. Lepiej poodkładaj powoli na lepsze kolumny.

... i lepszy amplituner ...

kolega zaczyna swoją przygodę z kinem i bardzo dobrze że nie zapomina o kabelkach bo doświadczenia nigdy nie za dużo i gdy kupi sobie kiedyś super wypas sprzęt to też stanie przed problemem kabli więc eksperymętuj kolego jak najwięcej bo to zawsze procentuje.Nic nie zastąpi naszego doświadczenia bo prawie zawsze z wyborem zostajemy sami.Zacznij od zwykłych drutów

poznaj swój sprzęt i przyjdzie czas, że postanowisz wymienić kabelki i dopiero wtedy usłyszysz różnicę.Potem następna zmiana i następna i już będziesz wiedział o co kaman w kablomani. Piszę to z własnego doświadczenia, zmieniałem kable 4 razy(tylko przód i centralny), miałem miedziaki ofc z marketu potem były Ohlebach 2.50mm, następnie Qed silver aniversary obecnie i docelowo Chord odysey 2.Moje głośniki mają możliwość bi-wraitingu więc łaczyłem Ochelbacha na dloe z Qed na górze co dawało najlepsze efekty.Dzisiaj mam Chorda na przodach,centralny- chord na dole Qed na górze, tylne głośniki- połączone zwykłymi drutami.

Myślę że znajdziesz dobry kompromis z kabelkami w przedziale do 50 zł za metr, do twojej konfiguracji będzie OK.

Kup dobre na przody i centralny tylnie podłącz zwykłym kablem.

Dziękuję wszystkim za porady natomiast poki co, temat i "problem" kabli zszedł trochę na dalszy plan za sprawą "problemu" ampli. Zapraszam na mój nowy temat:

Ukryta Zawartość

Może ktoś coś doradzi

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.