Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy DAC do lampizacji.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam najlepszego dźwiękowo DACa do lampizacji, warunek odczyt gęstych formatów minimum S/PDIF - 192 kHz/24 bit

DAC ma być przeznaczony do zastosowań serwerowych, czyli będzie współpracował z najlepszym znanym mi transportem czyli - dyskiem twardym ;-)

Proszę o wszelkie sugestie, podpowiedzi, może linki z informacjami do stron w necie itp.

Innymi słowy,co wam wpadło w ucho ;-)

Jestem otwarty na wszelkie sugestie, interesuje mnie dźwięk i nie mam z tego powodu żadnych kompleksów cenowych - co znaczy,

że nie słyszę przez pryzmat wydanej kasy ;-)

Mam dwa DACi na Philipsie 1543 i 1541 , dźwiękowo są doskonałe , moje marzenie to "zbudować" DACa o podobnych walorach dźwiękowych ,

ale minimum S/PDIF - 192 kHz/24 bit.

Proszę o poważne wypowiedzi, a ewentualne kłótnie tylko na temat ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/75257-najlepszy-dac-do-lampizacji/

gutekbull - a nie lepiej poszukac po prostu dobrego daca a nie najlepszego do poprawek (czytaj lampizacji) ktore moga cos poprawic a moga i nie poprawic ale na pewno bedzie to kosztowalo?

zla droge wybieracie tak mysle, a moze jakis diy, chociaz z drugiej strony troche mnie niepokoi wybor dobrych dacow w polsce a raczej jego brak

chwilowy brak działalności w audio.

Z moich obserwacji wynika ,że trzeba wydać majątek na DACa czy CD który zagra tak jak "tani" DAC po dobrej lampizacji - przetestowałem to w swoim systemie audio, ale nie jest meritum wątku "czy przerabiać" tylko "co przerabiać" ? ;-)

"ale minimum S/PDIF - 192 kHz/24 bit"

to w odbiorze załatwi WM8804 uważany za jeden z najlepszych lub CS8416, dalej jeżeli NOS to PCM17xx lub po drodze wstawić upsampler SRC4192/AD1869 a ten może nam sterowac dowolną kostką przetwornika DAC 16/18/20/24bit

Proponuje albo coś na PCM179x, lecz niezbędy naprawdę dobrze zrobiony konwerter I/U, albo wyjątkowo dobrze brzmiący i często łatwiejszy w aplikacji z wyjściami napieciowymi dac jak WM8742 czy CS4396/4397. Tylko te.

Głównie aby wykorzystać możliwości dobrych pretworników liczy się dobrze zaprojektowny stopień analogowy czy to na lampach czy na wzm op.

I od razu mówię, że tani fabryczny dac nawet na świetnym układzie nie oczaruje cię brzmieniem, gdyż jego alplikacja jest w jakiś sposób skopana.

Najlepjej brzmiący przetwornik w życiu z wielu jaki słyszałem to WM8742 i PCM1792(94).

AD1955 też brzmi super, ale trudny w aplikacji, lubi sprawić przykre niespodzianki i wymaga procka aby nim sterować.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Gość spy

(Konto usunięte)

North Star design dac32 brzmi podobno niesamowicie analogowo. <cytat>Poziom osiagalny w sprzęcie analogowym za ciężka kasę dopiero.</cytat>

COAX do 32/192, analogowe XLR i I2S na pokładzie. No i w środku mało audio-powietrza - do tego porządne zasilanie. Może obejdzie się bez lampizacji...

Z moich obserwacji wynika ,że trzeba wydać majątek na DACa czy CD który zagra tak jak "tani" DAC po dobrej lampizacji - przetestowałem to w swoim systemie audio, ale nie jest meritum wątku "czy przerabiać" tylko "co przerabiać" ? ;-)

dokładnie tak :-)

niestety na teraz nie pomogę z konkretną informacją - ale do wyczynowego daca stosowałbym tylko zewnętrzną rozbudowę (ewent włożył daca do lapizatora).

najważniejsze to dobre, mocne, stabilizowane i filtrowane/ekranowane zasilanie - zarówno analogówki jak i daca. I dopiero wtedy można mówić o oczekiwaniu efektów.

Do tego oczywiście lampy (typoszereg umożliwiający zmianę lamp i przez to wpływ na brzmienie - ja używam ecc81).

O kablach sieciowych i interkonektach nie piszę - bo to truizm... - im lepszy tor - tym łatwiej pokazuje peryferia

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.