Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt na Usherach

Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

Znam znam ;) Tylko kombinacje równym cięciem i dopasowaniem płyt MDF, a wystarczyłoby byle jak pociąć i poskładać nawet ze szparami, byle na koniec uszczelnić od środka wszystkie łączenia silikonem. Efekt ten sam :)

• 4 tygodnie później...

I co chłopaki robił już ktoś konstrukcje na USHER 8935A? Jeżeli tak to napiszcie jak gra ten głośnik bo ja się przymierzam do zrobienia kolumn na 2óch takich głośnikach w jednej kolumnie

kooniuszy to Ty w końcu robisz na ALkach czy Usherkach ?? bo nie wiem czy wiesz ale to sa 2 różne szkoły brzmienia. Mam wrażenie że chcesz zrobić mega kolumne nie bardzo wiedząc o co chodzi bo jak się myśli o aluminium, i potem o celulozie to nie bardzo wie sieczego siechce, wiem bo też taki okres miałem. Więc może wstrzymaj sie z tą budową i posłuchaj troche tego, troche tamtego, zrób sobie cośna seasach L18 + 27TBFC, wyjdzie Ciętanio, kolumny małe, proste w zrobieniu, wszędzie masz schematy zwrotnic. Stopniowo załapiesz co lubisz i nabierzesz doświadczenia. Tak będzie lepiej.

Słuchaj AL170 to już mam i żałuje zakupu. Ja raczej wole ciepłe brzmienie co z przeczytanych opinii z AL170 nie uzyskam. Al170 nie zejdzie za niski i też mnie to drażni. Więc poważnie sie zastanawiam nad sprzedaniem głośników visatona i kupienie USHERÓW a dokładnie czterech basów 8935A tylko chcę się dowiedzieć jak brzmią i czy za tą cenę się opłacają . Piszesz że AL i ushery to całkiem inne szkóły brzmienia. Przedstaw jak możesz różnicę w tym brzmieniu. Wiele mi to pomoże przy doborze któryś z tych głośników

AL: Świetny, dynamiczy, punktowy basik, simny środek, męczący

Usher: Miękki rozlazły miejscami bas, ciepły środeczek, przyjemny

Co ja bym zrobił ... ALka na bas z racji jego aluminiowej membrany (tłok idealny), nisko go odciać a środek wypełnić tym usherem. To moze się udać ale ja tego pewny nie jestem. Pewny natomiast jestem że Możesz spróbować te 2 ushery i na razie jakoś to zgrać z Twoją KE, może byćciekawie, Dobry dół i środek pasma i ładna krystaliczna góra, a jak Ci sięnie spodoba zawsze sprzedasz i kupisz góre ushera albo scana, albo chociażby MD29 morela i będzie. Eksperymentować mozesz.

P.S. Zapap siene odsłuch Harpii Acoustic Diany, też aluminium ale Seasa. Gra inaczej od Visatona. Mnie się b. podobało.

A wię visatony pójdą pod młotek. Ogłaszam że są na sprzedaż nowe 4 sztuki AL170. Wovo jaką mam sklepać obudowę tdo tych 2óch USHERów. Napisz mi jak możesz bo zaraz jadę do pracy i dzisiaj mam już poskładać obudowy

kooniuszy cytuję: (Napisz mi jak możesz bo zaraz jadę do pracy i dzisiaj mam już

poskładać obudowy) podejście do realizacji projektu na medal na pewno w ten sposób powstają HI-END-dy. Z tego co widzę bardzo długo planowałeś swoje inwestycje. Jeśli uważasz że wovo zrobi Ci projekt pudeł na te twoje uszery w pięć minut, i Ty je zrobisz też w pracy w pięć minut, to coś czuję, że będziesz ich słuchał pięć minut, a to tylko przez to że nie wiesz czego chcesz.

W 5 minut to masz 35 litrów dla dwóch Usherów 8935A, + do tego dobre wytłumienie matami i wełną , BR przy średnicy 6-7 cm daj ok 19cm długi. Reszte pojemności skrzyń zasyp piachem, a jeśli będziesz robił przegrody to daj je pod kątami. To chyba tyle, ale w praniu Ci wszystko wyjdzie.

No widzisz z Tu Cię mam ty dalej jesteś uparty na te swoje zaniżanie litrażu (wovo). Jakie 35litrów?? Rozmawiałem dzisiaj z Panem Witoldem Albeckim z AKKUSA który wzią ode mnie nawet wymiary pokoju po to żeby obliczyć obudowę do 2óch usherów 8935A i z tego co kiedyś odsłuchiwał napisał mi żeby zrobić 50l a nawet 60 ale zwolni się trochę bas. Moim zdaniem to ty poprostu niskiego basu chyba nie lubisz.

V-601 Ushera. Powiedzmy sobie szczeże ... czy ta sprzynka wyglada tak jakby miała 30 litrów ?? chyba nie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie

...ale ta wygląda jak by miała 30 litrów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrz na te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i choć nie wierzę nigdy do końca pismom fachowym to Usher V604 jest w bardzo dobrze oceniany. Głównym atutem nie jest w nich szybkość basu ale grają ciepło i jak to napisano "przy tak dużych skrzyniach bas wcale nie jest kluchowaty"

No dobrze, ja nie neguje zdania Witolda Albeckiego ale po pierwsze nie wiesz czy te pokazane przez Ciebie kolumny mają czy nie przegrody, a po druge VIB też miał bardzo dobrą "opinie" bo jak pamiętam było napisane że to kolumny nadajace siędo durzych salonów ... na jednym ALku. Rób co chcesz, ja już się dosyć nagadałem i powoli mi się odechciewa przekrzykiwanie.

Poprostu moim zdaniem WOVO ty lubisz monitorowy dźwięk gdzie sbas jest bardzo szybki ale jak na monitory przystało nie za nisko on schodzi. Napisałeś że żaden instrument nie gra tak nisko. Dobrzę wierzę ci ale ja słucham dużo muzyki filmowej i elektronicznej takiej jak bjork, depeche mode, maria peszek itd. Więc dla mnie jednak jest ważne żeby kolumny pokazały fundament basowy. Poprostu lubimy całkiem inny dźwięk. A co do V604 to nie wiem ile maja litrów ale z tego bass reflexu praktycznie przy spodzie wnioskuję że z 50 litrów mają

aktualnie posiadam Totem Mite ponieważ zrobiłem je do kina ale plan kina padł. I powiem ci ze grają fajnie ale z braku niższego basu muzyki elektronicznej na nich nie da się słuchać bo dół jest za suchy.

Jakie jest to niższe pasmo , bo ja tak czytam forum to już się naczytałem tyle głupot jakoby wcale niski bas nie był w kolumnie potrzebny , bo podobno instrumenty tak nisko nie grają .

Ludzie sam fortepian , instrument tak często spotykany schodzi poniżej 20hz. Odczywiscie nie wymagam cudów , bo rzadko która kolumna schodzi poniżej 35 hz , ale jak nie schodzi poniżej 50hz to juz czuć niedostatyki.

marko3T

podał dobry przykład z fortepianem to nie tylko chodzi o zejscie kolumny , ale o jej maniere ,która jest w mniejszej skrzynce czyli bez rozciągniecia bedzie to słyszalne na każdym kawałku i zejscie nie ma tu nic do rzeczy , w dużej skrzynce nie tylko zmienia sie bas , ale i podanie średnicy, wovo wydaje mi sie ,że masz straszna tendencje do generalizowania, poza tym predkośc basu nada też wzmak i jakośc cewki na niskich tonach a nie ,że jak popować 35l to kluch to , dwa Ushery dadzą spokojnie kopa .Chociaż tak na marginesie po co komu w jednej skrzynce dwa takie same góśniki, jeśli to nie układ DApolito, zawsze mnie nurtowało to pytanie,chyba ,żeby jeden przeszkadzał drugiemu, no na basie to jeszcze rozumiem , tylko plees nie wypisujcie bzdetów o pseudo skuteczności bo to tak nie działa

pozdro

Dzięki za poparcie. Wkońcu ktoś mnie zrozumiał. Rick robię kolumny na tych visatonach które posiadam czyli AL170 ale dzięki za zaproszenie. Jak mi sie nie spodoba dźwięk visatona to zmienię na ushery. Napisz jakie masz te ushery i jakie zrobiłeś do nich obudowy.

Kooniuszy.

Zestawy mam takie:

Ukryta Zawartość

Sam wykonałem obudowy.

Zwrotnica też jest na innych elementach (cewki taśmowe Alpha core, kondensatory scr mkp + hovlandy, millsy).

Poza tym Yolaos ma rację z tym wygrzewaniem.

Czasami za szybko wykonujemy nerwowe ruchy bo nam sie nie podoba po godzinie granie :).

Zaczyna sie szukanie przyczyn, wymiana elementów itd.

Myślę że ok. dwa miesiące grania to dopiero czas na jakieś opinie'

Tak miałem z moimi wcześniejszymi konstrukcjami na Visatonie, Usherach, nie mówiąc o Ugodzie czy CEC51 który dopiero po miesiącu zagrał tak jak należy.

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Zerknąłem sobie na zestaw akkusa X3 i muszę przyznać, że nieźle zdzierają na tych kitach. Cena kpl. głośników wychodzi 820zł, a za zestaw bez obudów chcę 1.560,98PLN brutto! Rozumiem że zwrotka parę złoty kosztuje, ale to już według mnie lekkie przegięcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.