Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś odsłuchiwał kolumny Ushera ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie mam pojecia jak graja Zoller Imagination z Macem, u mnie jest bosko. Z Zollerem jest ciezko jesli chodzi o odsluchanie tego sprzetu, poprostu nie widzialem ich w jakimkolwiek sklepie. Gdybys jednak zaintereswal sie sluze namiarami na pana Marka Sawickiego, ktory jest dystrybutorem Zollera. W rozmowie telefonicznej wspominal mi ze bywa czesto w Warszawie, wiec moze daloby sie jakos zalatwic sensowny odsluch.

Nie wiem ile kosztuje te Ushery, ale cena Imagination to obecnie okolo 14200 zl.

pozdrawiam

Nie było mnie chwilę .Panowie oczywiście kupowanie kolumn z zamiarem natychmiastowej wymiany głośnika to co najmniej dziwna praktyka. Kolumny coraz lepiej grają ,podłączyłem Red Dawny na dolną parę gniazd i o dziwo są lepsze wysokie !!?? Mars ja je mam za ok. połowę tej sumy moje w rozrachunku. Jaki niedrogi kabel może być lepszy od Red Dawna na górę, aby była jaśniejsza, bardziej selektywna, myślałem o Kimberze 4TC ????

Oczywiscie Zollery to nie maszyna do produkcji basu, ale to co jest, jest rytmiczne i zawsze obecne, instrumenty maja swoja wage (nawet organy). Prawdziwa sila Zollera polega na pieknym naturalnym przekazie wolnym od podbarwien i na tworzeniu iluzji holografi dzwiekowej, mam wrazenie ze graja u mnie w pokoju. Ogromnym, ale to ogromnym plusem jest takze staranne naglosnienie i wybrzmienie 2 planu w nagraniach klasycznych (jakas altowka w tle, klarnecik i te sprawy. Dzieki temu tak naprawde jest sens w sluchaniu muzyki klasycznej, bo muzyka to mysl, przekaz, ktorego nie mozna zrozummiec, nie slyszac go).

Z tą wymianą to była lużna propozycja. Oczywiście zgadzam się z opinią ,że kupowanie kolumn wraz z zamiarem wymiany głośnika jest kontrowersyjne. Scan- Speak D2905/9700 kosztuje 690 zł. sztuka. Zarówno w Akkusie jaki Akustyku. ( to chyba jakaś zmowa). Ten pomysł z Zollerami wydaje się bardzo interesujący. Zawsze wydawało mi się ,że to ciekawe kolumny. Słuchałem Imagination na Audio Show z Audionetem i dżwięk był dobry szczególnie w zakresie barwy. Wracając do Scan-speaków akurat mnie odpowiada charakter tych głośników. Ale to już co kto lubi jak ktoś napisał wyżej.

Stało wstąpiłem na nową drogę życia, sprzedałem B&W Nautilusy 805 ,łezka mi się w oku kręci,ale chyba był najwyższy czas ,aby wyzwolić się z tej muzycznej wiwisekcji, rozbierania płyt na czynniki pierwsze, wszystkim którzy to lubią gorąco polecam 805 są genialnie analityczne,przezroczyste z doskonałą średnicą i z najlepszym gwizdkiem jaki kiedykolwiek słyszałem,bas krótki bardzo ładnie kontrolowany. Ogólnie dźwięk 805 trzeba uznać za lekko rozjaśniony, osuszony i sterylny z dużą dozą powietrza.Potrzebują ciepłej elektroniki.Mają pewne cech wybitne. Ja używałem ich w pomieszczeniu 18m i myślę ,że pokuj był troszkę za duży dla nich, lepiej by się spisały w mniejszym.Poszedłem w kierunku doskonałej barwy,równowagi tonalnej ,ciepła,muzykalności i niesamowitej kultury i wspaniałej sceny dźwiękowej - kupiłem Ushery CP 63 11.

• 5 miesięcy później...

odswiezam watek. Gutek wspomnial o kolumnach Ushera CP-6311. sluchalem ich i bardzo mi sie spodobaly, jednak potrzebowalbym ew. czegos wiekszego. czy ktos sluchal wyzszych modeli tej serii? CP-6371 oraz CP-6381? jesli tak, to prosze o wrazenia, konkluzje, porownania :)

jak by te konstrukcje radzily sobie w odniesieniu do np. ESA Furioso, albo Avance Magnum czy coskolwiek scanspeakowatego za kilkanascie kzl. a moze lepiej polowac na uzywane virgo lub zollery jakies?

w kazdym razie z tego, co uslyszalem na CP-6311, to rozumiem entuzjastyczne opinie w prasie n/t kolumn Ushera. a i koncowka mocy jest niczego sobie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.