Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam. W stacjonarnym. W laptopie nie.

Natomiast konwersję sygnału w kompie robi mi niewiadomoco (ALC883, czy coś takiego)).

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Oczywiście. Przy okazji mamy separacje przy optyku łącząc DACa z dowolnym urządzeniem. Poza tym podłączanie pcm2706 to głupota moim zdaniem. Dosyć, że scalak kiepsko gra nie pokazując możliwości tego przewornika, w dodatku obsługuje tak naprawdę do 48k/16b. Już na pewno lepjej zrobi to ALC883.

Pytania o 7805 nie rozumiem. Nawet w nazwie jego jest odpowiedź.

Dla stabów Low-drop 3,3V ważne byś dla bezpieczeństwa raczej nie przekraczał zasilania powyzej 10V.

Toslink to Torx177 jak na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do Osconów, poprzez takie zastosowanie 17 sztuk to jedynie, mozesz pogorszyć poważnie sprawę w układzie. Pisałem przecież nie raz, że zaraz za stabami polecam umieścić dowolne zwykłe kondy 10uF (nie żadne Low-Impedance) Większość stabów źle pracuje na takich kondach.

Oscony stosujemy tylko w miejscach C11, C13, C6. Te, które podałeś z pierwszego linka mogą być jak najbardziej.

Na zasilaniu za C29 i C46 polecam BC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Nie musi być pojemność dokładnie jak w projekcie)

W miejsca C17, C19 (VMIDR/L) polecam tantale.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Oooo... widzę, że zbliżam się powoli do końca z doborem komponentów :D

co do stabów: to znaczy, że jak chcę zastosować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trafo, to muszę użyć innych? Przymocowanie małych radiatorów do stabów (TO220) wystarczy przy 12V?

Rozumiem, że pozostałe 14 10uF to coś w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wersji burżujskiej, albo oszczędnościowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

C15 i C30 też zwykłe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ov_Darkness

Robertus: przesyłka doszła dzięki

Pytanie do reszty składających, czy ktoś byłby chętny sprzedać komplet elementów smd potrzebnych do ukończenia projektu? Nie uśmiecha mi się kupowanie setek kondensatorów i innych elementów z których tylko kilka zostanie wykorzystanych. Ewentualnie prosiłbym o namiar najlepiej jednego miejsca gdzie można kupić po kilka sztuk, nie chciałbym zostać honorowym sponsorem poczty polskiej.

Oooo... widzę, że zbliżam się powoli do końca z doborem komponentów :D

co do stabów: to znaczy, że jak chcę zastosować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trafo, to muszę użyć innych? Przymocowanie małych radiatorów do stabów (TO220) wystarczy przy 12V?

Rozumiem, że pozostałe 14 10uF to coś w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w wersji burżujskiej, albo oszczędnościowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

C15 i C30 też zwykłe?

Zamiast Elny możesz spróbować również rubycon zl, nichicony ( fg,kz,es )lub nippony. W Dac na wm8740 zastosowałem wszędzie BC i też jest dobrze.

Do mnie również paczka doszła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast Elny możesz spróbować również rubycon zl, nichicony ( fg,kz,es )lub nippony. W Dac na wm8740 zastosowałem wszędzie BC i też jest dobrze.

BC to super kondensatory, jedyną ich wadą jest niska cena i przez to są nieaudiofilskie :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Czy jako C8 (zasilanie PLL) nie lepiej zastosować Os-cona?

Jaki zastosować C15 (47 uF, zasilanie analogu C/A), czy dobry tutaj będzie Rubycon ZL, SILMIC II, FC a może jeszcze inny?

a jakie diody prostownicze na mostek?

Ja użyłem 1N4002, takie też są w liście elementów.

Mój ruszył prawie z pierwszego kopa. Prawie bo przy pierwszym odpaleniu tylko popierdywał, dosłownie. Po obejrzeniu płytki i zmierzeniu zasilań na stabach okazało się, że U7 miał za mało na wejściu, było tam prawie 3.5V. Nie dałem mu zasilania na złącze DCA, a kiedyś zanim wszystko dojechało, zastanawiałem się do czego te złącze służy, ale w końcu o nim zapomniałem:)

Zrobiłem więc małą zworkę widoczną na zdjęciu pod dużym kondensatorem C46 i tuż obok śruby montażowej, od tej pory gada jak należy:) Teraz gra na WM8741, niedługo spróbuję złożyć drugiego na WM8742, będę miał jakieś porównanie. Muszę tylko kondensatorów dokupić bo zapasy z poprzednich zabaw się pokończyły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ov_Darkness

Przedstawione przez ciebie trafo jak najbardziej się nadaje.

Jedynie staby na 3,3V będą się mocniej grzać, lecz pobór prądu jest mały i ich termicznie nie uszkodzi.

Na pozostałe 10uF możesz zastosować Elny, Jamicony również dobrze się sprawdzają i są tanie. Bez przesady proszę. Byle nie miały zbyt niskiej impedancji.

Na C15 (analog modulatora daca) jakiś niskoimpedancyjny, choćby Rubycon. Bezsprzecznie najlepej pasował standardowy Rubycon VR (jak w Accuphase), albo błękitny beczułowaty Philips. Niestety z dostępnością ich w polsce jest kiepsko.

Nie pasuje ZL, można poeksperymentować.

arkotic

Dlaczego wszystko wam trzeba podwać i to po kilka razy ?

Na pierwszej stronie wątku jest napisane, że wszystkie to standardowe diody 1N4001-4.

Krzysiek134

Znacznie lepiej na C8 pasuje nisko impedancyjny Rubycon. Najlepjej zawsze wypadał YXA, albo VR (czy to pll od DIR czy WM)

Z resztą też tu można eksperymetować, pętla PLL jest dosyć czułym miejscem.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Miło zobaczyć, że wreszcie jakaś osoba uruchomiła układ :-) Proszę o więcej postów w tej sprawie.

Uwaga !!!

Należy koniecznie połączyć zwory, nad kondem zasilania C46 oraz pod nim !. Wejście DCA nie jest domyślnie wykorzystywane.

Zasilania to złącza ACD i ACA

Co do pytań o kondensatory w filtrze, to MKP Wimy. Osoby, które czekają na analogówke mojego projektu proszę o wstrzymanie się z kupnem tych 220pF, gdyż nie bedą one wykorzystywane przy zewnętrznej analogówce.

Tam będzie potrzeba 8szt. 560pF MKP. Te kondy mają spory wpływ na brzmienie. Idealnie też tu się sprawdzają FKS Wimy.

Edytowane przez Robertus

Zastanawiam się nad wyborem kondensatorów 100nF smd.

Robertus wcześniej pisał, że najlepiej sprawdzały się samsungi. Czy to te z tej aukcji?:

Ukryta Zawartość

A co myślicie o tych (materiał X7R ten sam, lepsza tolerancja, porządna firma no i tańsze):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj tolerancja 5%, firma AVX (zna ktoś?) lepiej niższa tolerancja, czy lepszej firmy?

Ukryta Zawartość

Co do ceramików 100nF SMD. Bierzcie jakie uznacie, nie presadzajmy z tą wąską tolerancją.

Na pomiarach tej samej pojemności testowałem Samsunga, który trochę lepiej tłumił wysokie częstotliwości niż AVX. Nie wiem czy wpływa tu mniejsze ESR czy co innego.

Nie mniej Samsunga dobrze się sprawują, widziałem też w serwisówkach że używają ich np. w aparaturze medycznej.

Ale czy mają one taki wpływ w układach audio ?

Ukryta Zawartość

Tutaj tolerancja 5%, firma AVX (zna ktoś?) lepiej niższa tolerancja, czy lepszej firmy?

Te AVX'y są w paczce 1210, a potrzebujesz 1206. Samsungi z 10% tolerancji kupowałem w TME, są po 4.60zł za 100 sztuk.

Ukryta Zawartość

Tak, ciekawe tylko ile sobie zażyczą za przesyłkę. To jest ból kupywać u nich tanie części.

Edytowane przez Robertus

Byłem dzisiaj w sklepie. Jedyną rzeczą, którą mieli, były kondy 10uF o_O

Chyba będę musiał dać zarobić poczcie...

UWAGA !!!

Oznajmiam, iż zostanie zorganizowane zamówienie na PCB analogówki dla projektu WM-DACa !

Wreszcie po próbach, zakupie i częstym dobieraniu części, zabrzmiało to satysfakcjonująco. :-)

Projekt jest unikatowy, gdyż jak wspominałem opiera się na CDku MBLa.

Oczywiście brzmienie jest jeszcze trochę daleko w stosunku do tego CD. Nie oszukujmy się. Wliczanego do czołówki najlepszych CDków świata.

Nie mniej jednak gra wystarczająco dobrze, w stosunku do typowych analogówek na op-ampach, które testowałem.

W krótce zacznę listę na zapisy. Nie mniej za pomocą kolegi Pkrecza musimy dostoswać jeszcze projekt do formatu akceptowanego przez przemył produkujący PCB i ustalić szczegóły.

Dam o tym znać.

Oczywiście z racji poniesionych kosztów, sprawdzania orginalnych elementów z USA i tej mozolnej zabawy oraz na prośbę "dawcy" CDka.

Nie będę publikował spisu części i idei układu na łamch forum. (wspominałem o tym)

Ci tylko, którzy wyrazili chęć na obecny WM-DAC oraz zdecydują się na analogówkę otrzymają, wydrukowany, pełny spis cześci wraz z płytką.

Części są powszechnie dostępne i tanie, żdnych udziwnień.

Edytowane przez Robertus

Acha, jedyną częścią trochę kosztowną i cieżko dostępną jest op AD797. Występuje x2 szt. (NE5534 jest bardzo tani) O czym z resztą wspominałem wcześniej.

Dlatego zainteresowani mogą rozglądać się w jakim sklepie korzystnie będzie go nabyć.

na szybko:

które lepsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się z większością zamówienia ograniczyć do 3-4 sklepów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o te Philipsy chodziło?

Rubyconów nigdzie nie mogę znaleźć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o te Philipsy chodziło?

Rubyconów nigdzie nie mogę znaleźć.

rezystora 2R coś nie widzę, chyba, że jaka kobyła...

560pf Wima FKS/MKP - nie widzę.

Drogie te Ad797... Może jak zrobimy groupbuya, to potanieją...

Miałby ktoś do oddania induktory 47uH?

Tak chociaż ze 2szt.

Bo min. zamówienie w Farnellu to 25szt, trochę syf.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ov_Darkness

2 płytki z dodatkowego zamówienia dotarły......szybko poszło :)(płytki są różnej jakości (na szczęście dotyczy to w 99% jakości nadruku opisów, 1% to na jednej płytce przy U1 noga 4i5 polało się za dużo i mam zwarcie, muszę to jakoś odchudzić :) )

Tak jak Kolega zauważył wszystkie płytki łącznie z dodatkowego zamówienia wysłane. Za ewentualne małe niedociągnięcia przepraszam ... trudno by mi było każdą płytkę dokładnie przejrzeć. Ogólnie "przeleciałem wzrokowo" i było ok.

Nie wiem czy moje privy nie dochodzą czy jak :) cewka z zamówienia w które miejsce idzie? Nie mogę tego znaleźć na schemacie. No i kwarc. Jak go zorientować na płytce? Mi wychodzi inaczej niż na zdjęciu Koluszkin'a :)

• Pokaż nowe odpowiedzi