Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lampucere lub inny DAC wybrac?

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie! Licze na was! Zlozylem sobie juz prawie zestaw w oparciu o PC. Mam konwertter usb-spdif, wzmacniacz sluchawkowy matrix m stage, wzmacniacz tripath na kosci ta2020. do tego sluchawki beyerdynamic dt880pro i ultrasone pro2500. kolumn na razie brak. Za dac sluzy mi karta asus xonar essence stx, ale chce wyjsc z komputera. Po wielu, wielu roztrzasaniach zdecydowalem sie praktycznie na lampucere. I tu jest problem, bo polecono mi kilka wersji i nie za bardzo wiem ktora wybrac. Chcialbym w przyszlosci ja tuningowac, a moze nawet lampizowac, ale to drugie nie jest priorytetem. Wlasnie dlatego wybralem lampucere, bo chce miec otwarta furtke na duze mozliwosci zmiany dzwieku, az do osiagniecia nirvany :)) konczac przydlugi wstep podaje pare linkow - od wersji do sotrego tuningu po praktycznie gotowca. Bardzo prosze o pomoc w wyborze!:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W gre wchodzi rowniez, przez polecenie, DAC oparty na TDA1541,majacy sie charakteryzowac bardziej gestym brzmieniem, np:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

https://www.audiostereo.pl/topic/75398-jaka-lampucere-lub-inny-dac-wybrac/

Moim zdaniem najlepjej pójść w dobre DIY, jeśli składałeś juz cos elektronicznego, albo może sprawdzonego V-DACa.

Weź pod uwagę, że taka lampucera nie ma dobrze zaprojektowanej płytki, pomijając skopaną analogówkę, a przecież często siedzą w tych dacach całkiem dobre układy które nie są w stanie przez skopaną aplikacje pokazać na co je stać.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Co Twoim zdaniem oznacza dobre DIY? Jaka przewage ma taki fabryczny VDAC. Co jest zlego w tych lampucerach z linkow powyzej? Sa przeciez tak chwalone.

Dobre DIY to dobry układ zaprojektowany z głową. Lampucery są chwalone, bo dosyć dobrze to gra, sam je mialem i nawet śwetnie zagra po przeróbce, ale biorąc pod uwagę cenę.

W porównaniu do śmieci, tak śmieći, bo tak grają niektóre taniutkie, budżetowe dace dla mnie i nie tylko.

Ale nie ma to nic wspólnego z brzmienim z wyższej półki, a przetworniki zaaplikowane w niektórych układach się po prostu marnotrawią.

Dletego dla mnie z doświadczenia jedyną alternatywą jak chce sie mieć świetny dźwięk, niewydając wiele, to tylko samemu poskaładać jakiś dobry układ daca. Czyli wziąść się za dobry projekt DIY.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Zgadzam sie, ze zabrzmi to lepiej niz jakies budzetowe daci, dlaczego wiec wspominasz o vdacu. Owszem jest chwalony, ale co go tak wyroznia w porownaniu do ww lampucer dajmy na to.

Jaki to jest dobry projekt DIY? Przeczytalem Twoj opis tejemniczego DACa, ale sam go nei zrobie. Gotowa lampucere kupic i pozniej ewentualnie tuningowac z pomoca kolegow to juz latwiejsza sprawa, a projekt zrobiony od podstaw tez mozna skopac:)

Wezme Twoje sugestie pod uwage, ale moze jeszcze ktos sie wypowie, bo mnie naprawde boli glowa z tego wszystkiego :))

To co jest w środku tego cigar boxa to nic ciekawego, poprostu lampucera bez "aktywnej" analogówki (ciekawe po co ten Yankee używa trafa 2x12V, skoro to potrzebuje tylko pojedyńcze 5v).

A czy fajnie jest mieć starą lampucerę na CS4397? Pewnie że tak, bo dla początkującego to kupa zabawy. No i w internecie znajdziesz dosłownie wszystko na jej temat.

Ale z drugiej strony trochę może to potrwać zanim zdystansujesz tego xonara.

A ten DAC z pierwszego linku? xonar jest na PCM1792. Jak sie maja 1796/1798 do niego. Czemu to nie bedzie lepsze od xonara? Co bedzie lepsze?:)) Chce przestrzennosci i muzykalnosci, bez zbytniego przeslodzenia.

No Panowie, po pracy, nie pozwolcie watkowi umrzec a mojej glowie dalej bolec:)

Co z tym deprecjonowaniem lampucery w skrzynce i zasilania. Czyz nie jest ono wazne? Na przyklad zasilanie na Lundahlach? Co z tymi innymi linkami? Co innego proponujecie skoro lampucera to zlo...?

A ten DAC z pierwszego linku? xonar jest na PCM1792. Jak sie maja 1796/1798 do niego. Czemu to nie bedzie lepsze od xonara? Co bedzie lepsze?:)) Chce przestrzennosci i muzykalnosci, bez zbytniego przeslodzenia.

1792 ma prawie 2 razy większy prąd na wyjściu, co pozwala na uzyskanie podobnie większego SNR. Pytanie tylko po co to komu? Poza tym w karcie muzycznej raczej można sobie tylko pomarzyć o zbliżeniu się do szumu deklarowanego przez producenta DAC'a (aczkolwiek xonara nie znam) Mnie osobiście podoba się ten z pierwszego linku. Po pierwsze 1798 gra bardzo przyjemnie (sam nie wiem czy nie przyjemniej od 1794/2) Słuchałem obu w mniej więcej zalecanych aplikacjach więc na odbiorniku dir9001. Dir ma zdaje się dużo mniejszy jitter od cs, czy to ma słyszalne znaczenie nie wiem. Poza tym ten DAC ma jak widzę osobne symetryczne zasilanie analogówki, wzrokowo nie złą filtrację, OP w dilach, więc można łatwo wstawić podstawki i szaleć z podmianą opampów. Wadą jest brak wejścia optycznego, ale to już zależy co komu potrzebne, poza tym nie problem takowe dorobić. Widzę za to trafko na wejściu, więc nie będzie problemu z masą.

NOooo bardzo dziekuje, wreszcie jakies konkrety!! A jak wyglada wlasnie sprawa tuningu typu wymiana podzespolow na jeszcze lepszej klasy, czy tez wysokiej klasy zasilanie (np 2 trafa Lundahla albo sowtery).

Mam konwerter trends audio wiec nie bedzie problemu, zebyt o polaczyc przez spdif.

Myslalem tez o zakupie mini lampucery i ostrym tunigu wg projektu Majkela, z tym ze z niektorymi czesciami moze byc problem (Blackgate).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.