Skocz do zawartości
IGNORED

DAC S.M.S.L SD-1955 na kości AD1955

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

przyszly dzis do mnie ad797, wlozylem i graja,ale nie tak jak sie teog spodziewalem...moze fake'a kupilem :> ma tutaj ktos smsla z tymi układami i by troche napisal o tym jak graja?

Kolega kocurmarcin tymczasowo dał diody SB 160 które parametrami są znacznie gorsze od BYV26C stąd ta wzmianka że będą jeszcze poprawki.

Co do AD797 to cudów nie ma się co spodziewać bo OP275 to bardzo dobra kostka i pod żadnym pozorem to nie jest muł. Mułem to można nazwać np OPA2604. Zresztą przygodę z tym dackiem polecał bym zacząć od zrobienia zasilania a później dopiero wymiany wzmacniaczy operacyjnych.

No własnie, mi dobrze gra opa275,a po wymianie na ad797 roznica jest, ale tak po prostu nie moge powiedziec, ze gra lepiej. spodziewałem się sporej poprawy. jeszcze dopuszczam tą mozliwosc, ze podróbkę mi przysłali.

Zasilacz zmienilem przed opampami.

..poza tym cholernie mocno mi sie te ad797 nagrzewaja, ze 2 razy bardziej niz opa275. tak ma byc?

moglby mi ktos obeznany podpowiedziec czy to sa oryginalne opampy? zdjecie >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem od tego gościa dwie takie kości i mam co do nich zastrzeżenia. Postaram się porównać z takim samym chipem, który kupiłem w Polsce i który gra genialnie. Z takim samym chipem i w tym samym dacu oczywiście. Trochę jest utrudniony dostęp do wnętrza tego daca (również S.M.S.L. tak swoją drogą) i nie bardzo chce mi się w nim gmerać.

Kupiłem też ostatnio u "audjade_chn" 2 chipy OPA627 na przejściówce do DIP8. Celem zakupu była bezpośrednia zamiana 5534 z JRC z mojego nowego daca na wspomniane OPA627. I co? I OPA627 leża na półce a 5534 graja. Ale jak graja . . . No najlepiej jak do tej pory słyszałem (dac też z ebay'a WM8740 dual mono - polecam). Na pierwszy rzut oka (czy ucha) wygląda to tak jakby OPA627 były podróbkami. Rozumiem, że bezpośrednia wymiana opampa na taki "o klasę lepszy" nie zawsze przynosi zamierzone rezultaty ale taka różnica na korzyść dziesięciokrotnie tańszego chipa budzi uzasadnione podejrzenia. Mimo tego wstrzymam się od posądzania sprzedawcy o kant.

..poza tym cholernie mocno mi sie te ad797 nagrzewaja, ze 2 razy bardziej niz opa275. tak ma byc?

AD797 ma zasilanie absolute max na poziomie ±18V, standardowe ±15V - i wtedy też się mocno grzeją. Napięcie zasilające dla tego opampa, tak, żeby palca nie parzyło to ±13V (pomiary własne).

Ukryta Zawartość

Pokusiłem się o sfotografowanie podejrzanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki!

Dostałem właśnie MKII z ebaya. Windows 7 rozpoznaje mi go jako DigiHug USB Audio lub DigiHug Track 0/1 SPDIF. Niestety dostępne tryby pracy to 16b/44-48 lub 24b/44-48 - nic wyzszego. Podobnie na Macu (tak rozpoznaje Audirvana Free). Dzięki Tenorowi miał łykać 24/96 i to był główny powód zakupu (mam MKI, ale chcę tę grać gęstsze FLAC'i).

Czy robię coś źlę czy też sprzęt do reklamacji (trochę słabo, bo kupiłem u Chinczyka)?

Pytanie do użytkowników MKII - jak system (nie ważne jaki) rozpoznaje Wam urządzenie? Jaka jest jego nazwa? Czy ?

U mnie tez DigiHug Track 0/1 &SPDIF , i tez martwi brak mozliwosci 24/96

U mnie max to 24/48 . Moze trzeba jakies stery do niego sciagnac. A milao byc

plug &play.

U mnie tez DigiHug Track 0/1 &SPDIF , i tez martwi brak mozliwosci 24/96

U mnie max to 24/48 . Moze trzeba jakies stery do niego sciagnac. A milao byc

plug &play.

Sterowniki wszystkie jakie znalazłem już testowałem i nie mam poprawy.

Leciałem po kolei (i gruntownie usuwałem z systemu):

Ploytec 2.8.40 (zidentyfikował sprzęt jako DrDac) - wyjscie ograniczone do 16/44 i 16/48

Audiovox (klon tego co wyzej)

Oba wyżej demo, ale to chyba bez znaczenia.

Generyczne Win 7 - 16/44, 16/48, 24/44, 24/48

TeraDac stąd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu pojawiła się nadzieja - tryby do 24/96 pojawiły się w ustawieniach win oraz lillithcie. Dało się puścić plik 24/96 - tj. ani Lilith ani Foobar nie wywalały się i pokazywały, że plik grają. Niestety w głośnikach nadal głucho jeśli dać >48k.

Na razie nic innego nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Witam,u mnie na Xp i Foobar 2000 tez 24/96 dziala bez problemu bez instalacji jakichkolwiek wtyczek.

A jak Ci sie nazywa w systemie? "DigiHug Track 0/1 &SPDIF" czy inaczej?

W weekend przetestuje na XP znajomego - zobacze co pokaze.

U mnie w foobarze z WASAPI odgrywał 24/96, ktory windows sie ma to raczej bez znaczenia (mam win7), tez wykrywalo mi DACa jako DigiHug Track 0/1 &SPDIF.

Tak odgrywa 24/96 tylko wyjscie z kompa jest 24/48 . Wiec mamy downsampling w komputerze bo dac nie synchronizuje sie na wyzsza częstotliwość. Mozan to sprawdzic :

Prawy na ikonke glosnika wybieramy urzadzenie - wlasciwosci zaawansowane i rozwijamy liste format domyslny i tam, dupa umnie tylko 24/48

W weekend przetestuje na XP znajomego - zobacze co pokaze.

Na XP rowniez 24/48 max.

Podsumowujac:

Win7 - "DigiHug Track 0/1 &SPDIF" - max 24/48

Mac OSX 10.6.8 - "DigiHug Track 0/1 &SPDIF" - max 24/48

Windows XP - "DigiHug Track 0/1 &SPDIF" - max 24/48

Ciekawe co odpisze.

A ja mam inne pytanie do użytkowników.

Muj jak troche pogra, gdy przełącze na wejście optyczne to szumi dość głośno.

Nic nie jest pod nie podłączone, ale gdy podłącze światłowód przestaje.

Nawet gdy poświece latarką lub dotknę ręką gniazdo od spodu pcb także przestaje.

To jest jedno, a drugie, gdy włącze lutownicę transformatorową lub zaświecę lampke biurkową to potrafi przestać grać.

Trzeba zrestartować i wszystko wraca do normy.

Dac jest pod usb podpięty.

Ale zauważyłem że nie tylko ten dac się tak zachowuje.

Jakieś rozwiązania?

Nic nie jest pod nie podłączone, ale gdy podłącze światłowód przestaje

A nie masz zaślepki do gniazda optycznego. Nie mam wprawdzie (jeszcze) tego DAC-a, ale np mój amplituner do kina domowego na gniazdach optycznych ma zaślepki...

...włącze lutownicę transformatorową lub zaświecę lampke biurkową to potrafi przestać grać

Używasz 'fabrycznego' zasilacza? Mało pochlebnie się o nim tutaj wyrażali...

Zamiast zaślepki, gniazdo ma klapkę, ale spróbuje włożyć zaślepkę bo mam i zobaczę.

Fabryczny zasilacz, ale inne "zwykłe" dac'ki diy tak samo się zachowyją.

To pierwsze nie jest takie uciążliwe jak to drugie.

Miałem mały przestój z lutowaniem.

Dopiero dziś wyszło.

Z listwą nic nie pomoże, bo dwa dac'ki zasilane z usb tak samo się zachowują.

Widocznie zarówno lutownica jak i lampka "śmiecą" w sieci (co dziwne nie jest - moja lampka też)

Chyba jedynym rozwiązaniem jest sieciowy filtr przeciwzakłóceniowy (ale nie przepięciowy), który tych śmieci nie puści do zasilacza. Kolega Ruteksen sugerował to kilkanaście postów wcześniej w kwestii samorobnego zasilacza...

Pokusiłem się o sfotografowanie podejrzanych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qrcze te AD797 wyglądają w takim zbliżeniu jakby je Fred Flinstone wykuł dłutem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

D

Qrcze te AD797 wyglądają w takim zbliżeniu jakby je Fred Flinstone wykuł dłutem :-)

Dokładnie.

Dzisiaj porównam sobie przy takim zblizeniu kilka kostek z Farnella i te AD797.

U mnie leżą w szafie. Przydałoby się je skonfrontować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.