Skocz do zawartości
IGNORED

DAC S.M.S.L SD-1955 na kości AD1955

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

chyba czegos tu nie rozumiem, nie do konca rozumiem, co masz na mysli mowiac 'zasilany przez usb', czyli podlaczasz taki DAC pod usb i gra? bez zasilania sieciowego?

Popatrz na post #34, jest zdjęcie posiadanych prze ze mnie dac'ów.

Dwa sa zasilane bezpośrednio z usb (górny prawy i dolny), trzeci z foto (górny lewy) + smsl przez zasilacze.

I na wszystkich czterech jest taka sama reakcja.

Nie jest to za każdym razem, po prostu losowo.

Raz sie zawieszą po chwili, raz po godzinie i tak w kółko.

ok. odpowiedź producenta na moje pytanie dlaczego smsl po usb nie gra 96 khz : "it is because only coaxial and optical input support 96khz. thanks."

No to zupełnie jak w starym (MKI). Po cholerę zatem dawali Tenora (który ciągnie po usb do 96khz) - jedyna zaleta to to, że jest 48khz/24b, a nie 48kzh/16b max jak w wersji MKI na PCM.

Na forum jest ciekawy wątek o tej kostce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Da się ją przeprogramować i udostępnić tryby do 96k. Ale czy to coś da - nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i chyba tez to, ze te z tenorem graja lepiej po USB, bo po porownaniu bezposrednim z poprzednikiem przy polaczeniu coaxialnym mialem wrazenia, ze ma tak duzej roznicy jak przy USB vs USB.

Pobawiłem się dziś i tak:

- wejście optyczne dalej szumi po jakimś czasie, zaślepka niepomaga. Pomaga podłączenie światłowodu. Nie musi być sygnału, byle świecił.

- co do zawieszania się, teraz już zgłupiałem. Bo nie wiem czy to wina dac'a czy komputera. Po kilkukrotnym włączeniu lutownicy, dopiero za którymś razem tak jakby zacina się, na 10 sekund i sam wraca do normy. Na koaxialu tylko słychać małe "pyknięcie" gdy włączam i wyłączam lutownice. Na optycznym, nic się nie dzieje.

W kompie modbo to gigabyte ga-ep45-ds3r, zasilacz chieftec cft-850-14c, komputer jak i dac podpięty do tej samej listwy z filtrem.

Naprawde nikt nie zauważył podobnych objawów?

D

Dokładnie.

Dzisiaj porównam sobie przy takim zblizeniu kilka kostek z Farnella i te AD797.

U mnie leżą w szafie. Przydałoby się je skonfrontować.

Wsadziłem je wczoraj do preampa i grają całkiem przyzwoicie. Dużo lepiej niż np OPA2604. Lepiej kontrolowany, krótszy bas, przyjemny wokal i szczegółowa ale gładka góra. Ciekawy jestem jak wygląda prawdziwy, prawdziwy oryginał.

Troszkę się pośpieszyłem i jednak zdjęć sobie ani nie porobię, ani nie porównam.

Niestety na razie nie mam dostępu do aparatu. Może ktoś ma oryginał i mógłby wypożyczyć na testy?

Ja mam chyba oryginalne AD797, ale nie jestem pewny. Po założeniu ich w smsl bas był bardziej punktowy i lepsza separacja, góra za wiele się nie zmieniła. Jak będę miał aparat to dodam zdjęcia bo moje kostki wyglądają nieco inaczej niż te które ktoś umieszczał w tym temacie. Krz po majówce mogę Ci pożyczyć moje ad797 jak będę na Legnickiej.

Również jest to wersja BR? Podobno można z łatwością rozróżnić obie kostki, ale do porównania z oryginałem muszą być dwie takie same.

Niestety za chwilę się przeprowadzam na drugi koniec Wrocławia, ale chętnie gdzieś do Ciebie podjadę.

Może nie w przyszłym tygodniu, ale jak się ogarnę u siebie w domu.

Dzięki za propozycję! :)

ok. odpowiedź producenta na moje pytanie dlaczego smsl po usb nie gra 96 khz : "it is because only coaxial and optical input support 96khz. thanks."

A jeszcze jedno - na pewno odpisywali w odniesieniu do MKII na Tenorze? Chinczycy nie zawsze dobrze rozumieją po angielsku ;)

- co do zawieszania się, teraz już zgłupiałem. Bo nie wiem czy to wina dac'a czy komputera. Po kilkukrotnym włączeniu lutownicy, dopiero za którymś razem tak jakby zacina się, na 10 sekund i sam wraca do normy. Na koaxialu tylko słychać małe "pyknięcie" gdy włączam i wyłączam lutownice.

W sumie zaobserwowałem podobne objawy - wygląda mi na to, że podłączony na tej samej listwie wzmacniacz (Rotel RA820) mocno obciąża sięć (do tego stopnia, że gdy jednocześnie było włączone żelazko wyskakiwała różnicówka...). Przy peakach MKI "przygasza" na 1s diody i słychać zacięcie dźwięku. MKII lubi się zwiesić wtedy. Na razie wygląda na to, że podłaczenie wzmaka do zupełnie innej listwy poprawiło sprawę.

i chyba tez to, ze te z tenorem graja lepiej po USB, bo po porownaniu bezposrednim z poprzednikiem przy polaczeniu coaxialnym mialem wrazenia, ze ma tak duzej roznicy jak przy USB vs USB.

No ja mam zgoła odmienne wrażenia. Zrobiłem sobie mini-testy MKI i MKII (podłączone do Rotel RA820BX4, monitory Tannoy M2). Oba DAC'i takie jak przyszły ("fabryczne" zasilacze, nie zmiane opampy) - no może MKI już wygrzany, a MKII jeszcze nie.

Testy via USB oraz coaxial (transport cd - pioneer dv-300). Przy czym jeśli chodzi o USB to dla MKII wydaje mi się, że nie udało mi się zrobić prawdziwego bit-perfect (nawet na outach WASAPI czy Kernel Streaming nadal reagował na suwak głośności w ustawieniach systemowych).

Jakie wyniki:

MKI wyraźnie (!) lepszy - soczysty i sprężysty bas, ładna szczegółowość + przestrzeń. MKII basu nie ma - tępy i wycofany, szczegółowość podobna jak MKI, ale zero przestrzeni. Raczej nie problem z Tenorem, bo szczególnie różnica jest szczególnie słyszalna przez coax (cd).

Testowałem na kilku kawałkach: byetone - black peace, kapela ze wsi warszawa - 1,5h, black sabbath - paranoid i paru innych

Nie wiem czy to kwestia wygrzania czy też NE5532 w MKII zamula bas. Doszły do mnie AD797AR - poeksperymentuje (ale to po majówce niestety dopiero).

Pobawiłem się dziś i tak:

- wejście optyczne dalej szumi po jakimś czasie, zaślepka niepomaga. Pomaga podłączenie światłowodu. Nie musi być sygnału, byle świecił.

- co do zawieszania się, teraz już zgłupiałem. Bo nie wiem czy to wina dac'a czy komputera. Po kilkukrotnym włączeniu lutownicy, dopiero za którymś razem tak jakby zacina się, na 10 sekund i sam wraca do normy. Na koaxialu tylko słychać małe "pyknięcie" gdy włączam i wyłączam lutownice. Na optycznym, nic się nie dzieje.

W kompie modbo to gigabyte ga-ep45-ds3r, zasilacz chieftec cft-850-14c, komputer jak i dac podpięty do tej samej listwy z filtrem.

u mnie to samo jak wlaczam sub| "rel t1" wszystko sie zawiesza i na optycznym szumi jak ps3 jest wylaczona

Pozatym gra duzo lepiej od x fi hd a kosztoal tylae samo wiec nie ma sie co czepiac,

Pozdro.

• 2 tygodnie później...

Cisza jakaś nastała

Nikt się nie bawił w podmianę op-ampów?

U mnie zabawa z podmiana na ebayowy ad797ar skonczyla sie uwaleniem (?) Mk1. Po wlozeniu ad797 (w ukladzie 2x op275 i 1x ad797) dac kliknal i zapalil na chwile diode power i sie wylaczyl... Powrot do oryginalnej kostki - to samo. Jakies pomysly co zwalilem?

Wczesniej na 2xad797 i 1xop275 dzialal...

zapewne WO omyłkowo włożone 'odwrotnie'; stawiałbym na spalony zasilacz symetryczne WO

Dzięki! Czy takie uszkodzenie jest naprawialne?

Jeśli ktoś z forumowiczów chciałby się podjąć (oczywiście odpłatnie) proszę o kontakt PW.

najpierw diagnoza,

jeśli posiadasz miernik, to na początek sprawdzić wartości napięć na zasilaniu WO.

nie kojarzę układu wyj. tego DACA, ale ad797 to wzmacniacze pojedyńcze a op275 to układ dwóch WO, więc nie można ich stosować zamiennie !;

być może masz tylko uwalone WO, najlepiej to sprawdzić wkładając inne sprawne, uważając na to co wyżej;

pozdrawiam

najpierw diagnoza,

jeśli posiadasz miernik, to na początek sprawdzić wartości napięć na zasilaniu WO.

nie kojarzę układu wyj. tego DACA, ale ad797 to wzmacniacze pojedyńcze a op275 to układ dwóch WO, więc nie można ich stosować zamiennie !;

być może masz tylko uwalone WO, najlepiej to sprawdzić wkładając inne sprawne, uważając na to co wyżej;

pozdrawiam

AD797 bylo w wersji 2x, wiec nie to. Raczej nieprawidłowe włożenie (ale zwracałem na to uwagę). Spróbuję z innymi ampami.

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś to porównywał do Audinsta HUD mx-1?

To jedyny DAC jaki słyszałem

W ogóle zainteresował mnie ten DAC bo mam optyczne wyjście w laptopie i z chęcią bym je wykorzystał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.