Skocz do zawartości
IGNORED

Mój Garrard 301 ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

efektem psychologicznym jest jedynie choroba zwana audiofilia tymczasem muzyka to nie oddzielne glebszy bas, wiecej detlu itp, muzyka to odbierana calosc na ktora szczegolnie zwracano uwage kiedys dobrze zgrywajac cale systemy - dzis natomiast mamy glownie walke ze swoimi kompleksami w stylu wspomniane chce wiecej detali itd.

Ostatnio bawie sie II zestawem na niby prostych Grundigach strojonym przez Gregaudio - satysfakcja olbrzymia bo facet ma naprawde sluch i zjadl zeby i wiele lat na dobieraniu i tuningowaniu klockow wlasnie Grundiga. Tak mozna ze wszystkim i to z duzym sukcesem koncowym jesli traktuje sie muzyke jako calosc a sluchanie muzyki jak przyjemnosc a nie wyscig szczurow (z tej drugiej strony niestety tez mam doswiadczenia - kolega po roku ciaglych tuningow zamkniety sam w swoim pokoju audio poprostu stracil realne odniesienie = efekt niby perfekcja ale nie ma w tym sluchania muzyki.

Co do dl103/R to potrzebuje ciezkiego 12", dobre lampowe pre i dobrane konkretnie pod wkladke trafa tez swoje robia, naped istotny ale dla np. przekory i z ciekawosci mozna zastapic na chwile na np. lenco 75.

pozdrawiam

P

efektem psychologicznym jest jedynie choroba zwana audiofilia tymczasem muzyka to nie oddzielne glebszy bas, wiecej detlu itp, muzyka to odbierana calosc na ktora szczegolnie zwracano uwage kiedys dobrze zgrywajac cale systemy - dzis natomiast mamy glownie walke ze swoimi kompleksami w stylu wspomniane chce wiecej detali itd.

Ostatnio bawie sie II zestawem na niby prostych Grundigach strojonym przez Gregaudio - satysfakcja olbrzymia bo facet ma naprawde sluch i zjadl zeby i wiele lat na dobieraniu i tuningowaniu klockow wlasnie Grundiga. Tak mozna ze wszystkim i to z duzym sukcesem koncowym jesli traktuje sie muzyke jako calosc a sluchanie muzyki jak przyjemnosc a nie wyscig szczurow (z tej drugiej strony niestety tez mam doswiadczenia - kolega po roku ciaglych tuningow zamkniety sam w swoim pokoju audio poprostu stracil realne odniesienie = efekt niby perfekcja ale nie ma w tym sluchania muzyki.

Co do dl103/R to potrzebuje ciezkiego 12", dobre lampowe pre i dobrane konkretnie pod wkladke trafa tez swoje robia, naped istotny ale dla np. przekory i z ciekawosci mozna zastapic na chwile na np. lenco 75.

Natomiast jeszcze jedna ciekawostka: skladowe muzyki ktorych wydaje sie mniej mozna podciagnac - uzyskany wynik moze spokojnie przegonic wspolczesny hi-end bo bedzie sie to opieralo w koncu o sprawdzona spojnoc i wciagajacy przekaz muzyczny a nie hi-end bzdety ale w pogoni tej mozna sie tez zagalopowac - w przypadku denona chyna najwiekszy sukces i zarazem ryzyko mozna odniesc retipujac igle - cala masa szlifow do wyboru, cantilevery boronowe, berylowe, rubinowe, rozne ich srednice, budowy, rozne szlify w koncu rozne zawieszenia pod rozne ramiona. Generalnie wkladki sie prawie nigdy nie psuja wiec wykorzystanie bardzo dobrej koniecznie uznanej wkladki ze zlotej ery analogu do retipu moze byc wlasnie strzalem w 10 badz czyms zle zgranym. Ja (mogac) bym ryzykowal :)

pozdrawiam

P

no dobra, zaszalałem... z ebay'u kupiłem superodrestaurowanego Garrarda 401, plintę z Tajwanu z drzewa tekowego na 12calowe ramię i w weekend możę to złożę, o ile uda mi się uniknąć śmierci z ręki żony widzącej kolejny gramofon... no i tak - 301 też chyba poślę na solidne przeserwisowanie, potem poslucham i do końca roku podejmę decyzję co zatrzymać, a może oba... a oprócz tego stoi też Roksan Xerxes.20 i też budzi znaczące spojrzenia żony co do ilości "tych gramofonów" ;)

No to gratuluję!!!

Ale po bandzie to sobie ostro poszliście kolego. Jak masz znajomych to najwyżej jedną "szlifierkę" daj komuś zaufanemu na przechowanie :)

Wklej jakieś foty.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 2 tygodnie później...

No i zakupiłem Garrarda 401. Dotarł wczoraj. Na razie jest po pierwszych oględzinach. I tak : zewnętrznie sporo mało widocznych zadrapań na lakierze, pokrętła i ta aluminiowa płytka pod nimi ok. puściłem go w ruch i wszystkie prędkości trzyma z regulacją ustawioną na środku (dosłownie milimetrowe przesunięcia dla różnych prędkości. Nie mam jeszcze plinty więc go nie mogłem odsłuchać, ale silnik wydaje z siebie lekkie postukiwania , oś ma prostą ale minimalne ruchy na boki są przy naciskaniu ręką, kólko idlera trudno mi ocenić również nieco się da poruszyć w łożyskach. głowna oś w palcach nie do ruszenia ale nacisk na założonym talerzu już daje minimalne efekty.

Nie są to wszystko duże wahania, ale jakieś są. Wszystkie łożyska suche jak pieprz więc czeka mnie masa czyszczenia i smarowania. Koło idlera planuję wymienić prawdopodobnie razem z łożyskami. Główna oś po oczyszczeniu i zalaniu olejem też raczej się ustabilizuje. Martwi mnie tylko silnik.Nie jest bardzo głośny ale słyszalny z bliska przy zdjętym talerzu. Po założeniu już go raczej nie słychać (raczej bo nie miałem idealnych warunków do osłuchiwania) Podobne tykania miałem w swoim thorensie tam pomogło zewnętrzne łożysko podnoszące minimalnie oś do góry, Nie wiem na ile taki silnik może być słyszalny.

Pytanie do tych co sobie już w Garrardach dłubali. Jakich olejów i smarowideł dostępnych u nas używaliście do głównego łożyska, kółka idlera, silnika i do systemu dźwigienek

to i ja sie pochwalę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6249-062197400 1296252785_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant , dla informacji gramofon poza ramieniem to moja robota, ale rzeczywiście skopiowałem styl Andrzeja żeby gramofon pasował do monobloków made in Andrzej&Analogowy którego przy okazji pozdrawiam

u mnie nowy domek dla 301 - stolarz ze mnie żaden, więc po prostu zakup z ebay, troche kasy poszło... gotowy na 9calowe i 12 calowe...

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-3626-067921800 1296453933_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No piękny!:)

a tak na marginesie to czy ten Zerodust Onzow naprawdę dobrze czyści igłę?

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

>>>adamgdansk

Jak odsłuchasz to napisz jakie różnice między plintami. Ta pierwsza sklejkowa - ona była pełna ? Czy było to pudełko - ile ważyła ? Ile waży ta nowa /

Czy ta nowa jest sztywna czy ma jakieś miękkie elementy tłumiące ?

No i jak to gra ?

I ponawiam pytanie do doświadczonych Garrardowiczów - jakich dostępnych u nas olejów/smarowideł używaliście ?

Zerodust rzeczywiście czyści igłę ale czasem używam szczoteczki.

Zerodust po każdej stronie. Szczoteczka w razie potrzeby.

>>>Adam,

Fajnie wyszło! Plinta posklejana z kawałków drewna pewnie dobrze rozprasza rezonanse, no i pasuje do..."płotka bezpieczeństwa", hehe. I widzę, że ramię SME ma poprawnie zamontowane sanki.

A ta mata Harmonixa? Daje jakieś słyszalne efekty?

Pozdro,

Yul

>>>Adam,

Fajnie wyszło! Plinta posklejana z kawałków drewna pewnie dobrze rozprasza rezonanse, no i pasuje do..."płotka bezpieczeństwa", hehe. I widzę, że ramię SME ma poprawnie zamontowane sanki.

A ta mata Harmonixa? Daje jakieś słyszalne efekty?

Pozdro,

Yul

Cześć!....u mnie z lekkim talerzem i ramieniem, mata, o którą pytasz, sprawowała się rewelacyjne….próbowałem po jakiś czasie słuchać bez niej…nie dałem rady wysłuchać jednej strony…niestety po zmianie TT, po założeniu jej na nowy talerz nie było już miejsca na płytę…:) i trzeba się było z nią rozstać…pozdrawiam - Andrzej.

Harmonix - cos jest cholera w tej macie, przyznaje. Troche voodooo ale brzmia plyty na niej lepiej. To samo mialem na Roksanie Xerxesie, to samo na Bluenote. Polecam!

Co do plinty do 301 - swoje waży, kilkanascie kilo, ściągałem z Tajwanu, celnicy oczywiscie sie przyczepili, malo nie kosztowala ale jednak robi swoje. Dzwiek stal sie dobitniejszy, bas jakby lepiej kontrolowany, calosc nabrala energii...

A ta poprzednia plinta to była "lita" warstwowa z wyciętym miejscem tylko na mechanizm czy "pudełko" puste w środku. Czy któraś ma jakieś elementy amortyzacyjne ? czy ta nowa jest dużo cięższa ?

Dziękuję obu Kolegom za info o macie. Andrzeju, rozstałeś się z tą matą definitywnie?

Pozdro,

Yul

....definitywnie to nie, leży sobie biedaczka spakowana i czeka na lepsze czasy...:-))

Może jakieś namiary na tą matę Harmonixa..?

Wojtek41

Cześć, o matę pytaj w Moje Audio (Wrocław) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> taipan3 bardzo fajna podstawa pod ramie, widze kilka warstw twardych/miekkich i podstawki - bardzo sluszne rozwiazanie choc sa i tacy co preferuja akryl na podstawy.

Jaka masz ustawiona geometrie ramienia? jesli bys chcial zrobilem szablon pod to samo ramie ktore masz wiec mozemy wymienic doswiadczenia.

>Interesuja mnie tez wszelkie praktyczne porownania gerrardow do lenco, niestety bezposrednio porowac tych 2 gramofonow nigdy nie mialem okazji

-------

Co do poprawnosci zainstalowania sanek sme w plincie i wogole robienia niepotrzebnego voodo z instalacji ramion (bo w porjedzekcie jest tak i ruszyc nie wolno bo bedzi siii wiec niech kazdy kupi gotowca z fabryki, wiadomo jakiego) to z jednej strony kompletna bzdura (co z bezsilnascia powtarza juz z tuzin praktykow yulowi) z drugiej by sie nie czepiac majac gotowa fabryczna dziure w plinice, ramie bez mozliwosci zmiany przesiegu, bez zdejmowanej glowki ze szparkami nie mamy manewru. W przypadku sme ustawienie sanek daje mozliwosc latwej zmiany przesiegu ale pole manewru te ramienia maja nieco wieksze wiec duchow pituchow na miejscu ich uzytkownikow bym sie nie bal.

Generalnie istnieje dowolnosc w instalacji ramion, przekaszaniu wkladek, odstepie od trzpienia, ale oczywiscie przy zachowaniu schematu zaleznosci pomiedzy zmieniajacym sie katem, przesiegiem, dlugoscia efektywna (liczona wg swietej trojcy) oraz ewentualnie wygodnym dostepem z danej strony do gramofonu czy prawo/leworecznoscia - wie o tym kazdy kto choc raz wyjal ramie z plinty olewajac jak fabryka dala/miala/mogla czy nie mogla i je sam instalowal by uzyskac optimum dla swoich potrzeb.

>>>Piotr,

"...Generalnie istnieje dowolnosc w instalacji ramion, przekaszaniu wkladek, odstepie od trzpienia, ale oczywiscie przy zachowaniu schematu zaleznosci pomiedzy zmieniajacym sie katem, przesiegiem, dlugoscia efektywna (liczona wg swietej trojcy) oraz ewentualnie wygodnym dostepem z danej strony do gramofonu czy prawo/leworecznoscia - wie o tym kazdy kto choc raz wyjal ramie z plinty olewajac jak fabryka dala/miala/mogla czy nie mogla i je sam instalowal by uzyskac optimum dla swoich potrzeb..."

Nie wypisuj takich bzdur, bo są normalnie szkodliwe. Przy kalibracji istnieje reżim teoretyczny którego trzeba się trzymać. Ty ustawiasz ramiona i wkładki tak jak facet który wszedł do męskiego sklepu odzieżowego i powiedział: "Potrzebuję garnitur". Na to subiekt: "Tak proszę pana, a jaki rozmiar?". I facet: "Mam w dupie wasze rozmiary, będę mierzył wszystkie po kolei z całego sklepu aż trafię!".

Takiego dowcipu o facecie jeszcze nie słyszałem, uśmiałem że ho ho fajny i trafny ;)

drogi yulciu musisz sie jeszcze wiele nauczyc i osmielic bardziej by w sklepie prosic o garnitur na TWOJA MIARE uszyty wg wszystkich prawidel tak by byl najlepszy, a nie brac wszystko z supermarketowego koszyka z rozmiarem s dla slabiakow, m dla mlotow, xl dla xtra leniwych :)) Ale przekonywanie konkretnie ciebie o tym to ja mam wlasnie w dupie :)

>>>Piotr,

A bo ty potrafisz kogoś wogóle do czegoś przekonać? Wyjaśnić coś nie używając przy tym chamskiego języka i inwektyw? Potrafisz coś więcej niż wyzywać innych forumowiczów, względnie rzucić się na podłogę i wierzgać nóżkami, miernoto?

>>>Piotr,

A bo ty potrafisz kogoś wogóle do czegoś przekonać? Wyjaśnić coś nie używając przy tym chamskiego języka i inwektyw? Potrafisz coś więcej niż wyzywać innych forumowiczów, względnie rzucić się na podłogę i wierzgać nóżkami, miernoto?

drogi yulciu krygujesz sie jak mloda panienka to tez mnie gowno obchodzi jak i innych wiec sie nimi nie zaslaniaj (lepiej poznaj wpierw osobiscie) bo mimo swojej ciekawej pasji i nieraz pozytecznych wpisow jestes namolnym typem ktoremu mozna cos mowic (jak w przypadku geometri ramion) i po 100 razy, a on swoje by sobie jedynie dobrze dla siebie zrobic chocby byly to same niedorzecznosci, generalnie jakbys chcial sie dogadywac to bys to robil zamiast marnowac energie i swoj czas, tak wiec nie trac przy tym mojego czasu

bez odbioru i bez twoich dyskusji

tym bardziej ze interesujace wydaje sie byc teraz np. sensowne porownanie gerrarda z lenco, dorabiane podstawy pod ramiona ustawiane przy osobnych plintach idlerow, ciekawe zestawienia systemow z gerrardami, a nie twoja nachalnosc i wtrynianie sie w kazdy watek obojetnie czy zwiazany z twoimi zainteresowaniami i osobistym doswiadczeniem czy od niego daleki.

>>>Piotr,

I znów na prostaka wyszedłeś, co "gówno go obchodzi" i "ma w dupie". A chciałeś wyjść na konesera i znawcę, hehe, nieprawdaż?

Pietrek, ty to możesz być co najwyżej "znafca" :)

Panowie,

sprowadzacie wątek do poziomu jamy w ziemi.

To nie bocznica, wyluzujcie, tak przyjemnie się czytało, proszę o nie eskalujcie waszych waśni bo małpy z brzytwami czekają.

Pozdrawiam,

grynio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.