Skocz do zawartości
IGNORED

Mój Garrard 301 ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy widzieliśmy te same, mnie się nie podobają. Masz jakieś linki do zdjęć?

Idea ich jest dość prosta i nie ma voodoo. Więc można samemu wyrzeźbić. Oczywiście przy pomocy stolarza żeby jakoś wyglądało

znalazłem jedną całkiem całkiem. choć ja wolałbym coś w drewnie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) standardowe masowe plinty w różnym wykończeniu - wyżej było chyba zdjęcie z tej strony.

Pomyślcie też o łupku:)

Plinty lekkie projekt zawieszonej na sprężynach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu podobne rozwiązanie dla SP 10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-16148-045383400 1298630394_thumb.jpg

post-16148-086293000 1298630426_thumb.jpg

post-16148-022332000 1298630452_thumb.jpg

post-16148-066601100 1298630485_thumb.jpg

post-16148-081481600 1298630510_thumb.jpg

post-16148-080578800 1298630526_thumb.jpg

post-16148-027364900 1298630543_thumb.jpg

post-16148-066121100 1298630565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, tyle że one mi się cholera nie podobają. Zwłaszcza łączenie naturalnego drewna ramy z lakierowanym na zielono czy czerwono motor boardem. W dodatku rama z naturalnego drewna może być ładna ale te które widziałem wyglądają jak zbite z klepek parkietowych. Spróbuję coś sam wydumać choć dziwię się że nikt nie zrobił czegoś co by mi podeszło. Najbardziej podoba mi się ta której zdjęcie zamieściłem wcześniej ale to "solid":

Ukryta Zawartość

Loricraft w tym stylu może być upierdliwy w zrobieniu. Na dodatek chciałbym zmieścić 12 calowe ramię w jak najmniejszej obudowie bo nie mam zwyczajnie miejsca na ścianie.

Po prostu kwadratura koła.

Chyba jednak spróbuję Loricraft clone

Ukryta Zawartość

Pdejrzewam, że te zestawienia to "brytyjskie" poczucie estetyki i smaku.

Ma swój styl, nie mogę powiedzieć aby mnie mocno raziło na nie:) ale rozumiem że może nie odpowiadać:).

Oj przed Kolegą ciężkie zadanie zrobić estetyczną i niedużą plintę z zawieszeniem pod 12".

pozdr.

Robert

Jasne, tyle że one mi się cholera nie podobają. Zwłaszcza łączenie naturalnego drewna ramy z lakierowanym na zielono czy czerwono motor boardem. W dodatku rama z naturalnego drewna może być ładna ale te które widziałem wyglądają jak zbite z klepek parkietowych. Spróbuję coś sam wydumać choć dziwię się że nikt nie zrobił czegoś co by mi podeszło. Najbardziej podoba mi się ta której zdjęcie zamieściłem wcześniej ale to "solid":

Ukryta Zawartość

Loricraft w tym stylu może być upierdliwy w zrobieniu. Na dodatek chciałbym zmieścić 12 calowe ramię w jak najmniejszej obudowie bo nie mam zwyczajnie miejsca na ścianie.

Po prostu kwadratura koła.

Chyba jednak spróbuję Loricraft clone

Ukryta Zawartość

A propos sklejki jako materiału na plintę.

Ukryta Zawartość

Bardzo sobie chwalę. Choć następny gramofon będzie miał plintę z mdf + sklejka + korek (na przemian)

Ukryta Zawartość

U mnie cóż... zmiany.... znów 301-ka w boju, z tym że inna, w lepszym stanie. Miłe - chodzi cichutko, jak po maśle. Tylko jedna rzecz mnie niepokoi i nie wiem jak to wyregulować - obroty. O ile w poprzednim 301 byłem w stanie ustawić perfekcyjne stabilne 33i1/3 to w tym egzemplarzu muszę gałeczkę ustawić maksymalnie na "-" a i wtedy jest odrobinę za szybko - używam KAB'a do mierzenia i widzę że nie jest stabilnie.... any idea?? jak można to podregulować?

W mojej 401 magnes hamulca można zbliżać oddalać od dysku hamulca poprzez obroty śruby na której jest osadzony. jest ona zabezpieczona nakrętką kontrującą po zwolnieniu której możesz to regulaować. Zbliżenie magnesu powinno wzmóc jego działanie.

Zamieniłem swoją sorbothanową matę na matę Lorricrafta i jest lepiej. Ponieważ każdą zmianę odczuwam na plus zaczynam się podejrzewać o brak wiarygodności. Równocześnie jednak bardzo mi to odpowiada więc nie zamierzam się wyprowadzać z ewentualnego "błędu". Mata Lorricrafta to nie korek. W każdym bądź razie nie tylko bo zawiera takie korkopodobne drobinki sklejone jakąś gumowatą substancją. Składa się 2 krążków i wygląda dość podobnie do maty Thorensa. Kosztuje też podobnie (nieco więcej) Postanowiłem pójść w koncepcję Lorricrafta. W planie więc plinta na motywach Lorricraftowej. Ramię 12 cali plus 9 cali. Tego co prawda Lorricraft nie robi ale ja spróbuję Mam nadzieję że to nie "zrujnuje" koncepcji. Spróbuję też rozeznać się w możliwości wykonania plinty z łupka - ale raczej jako opcji na przyszłość. Chyba że ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia. Koncepcja lita sklejka oraz Shindopodobne na ten moment oddalone ze względu na mniej przekonujące mnie opisy w sieci (pierwsza) i wyjątkową "magiczność" konstrukcji (druga). Oczywiście jeśli ktoś ma dobre doświadczenia to chętnie słucham. Koncepcja maksymalnego tłumienia ma tylu przeciwników że w zasadzie od początku nie brałem jej pod uwagę

• 2 tygodnie później...

u mnie nowszy model 301ki, w pełni odrestaurowany, do tego 3012R i DL103R... rzeczywiście - to kombo brzmi odlotowo....

drugim gramofonem z wyboru (i częściowo z musu ze względu na problem z odsprzedażą) pozostaje Roksan Xerxes.20, sam w sobie tez wybitny.. więc co do losów swojego wypasionego 401 zaczynam się zastanawiać... osoby zainteresowane - dajcie znać ;)

adamgdansk napisz coś o bezpośrednim porównaniu 301 i 401. Choć pewnie plinty różne to dlaczego wybrałeś 301 (to zresztą potwierdza obiegową opinię nt ww Garradów ale zawsze dobrze usłyszeć coś z pierwszej ręki). Jak poradziłeś sobie z obrotami 301 ? Pisz bo strasznie blado się ten wątek rozwija

401 u mnie zagrał zdecydowanie inaczej niż 301. Plinty były na tyle zbliżone, wkladak, ramię i okablowanie to samo - więc porównanie dość konkretne miałem.

401 gra dźwiękiem cięższym, dosadniejszym, pełniejszym, z całą pewnością niższa średnica mocniejsza, bas bardziej rozciągnięty, scena przez to szersza, wybrzmienia itd. Powiedziałbym - porównując do mojego Roksana Xerxesa.20 z wkładką Roksan Shiraz oraz zewnętrznym referencyjnym zasilaczem - że dużo bliżej 401ce do takiego pełnego "hi-fi" brzmienia dobrego paskowca niż do 301ki.

301 z kolei gra jasniej, bardziej "sucho", faworyzuje średnicę (ale to tak chyba słychać właśnie ze względu na słabszy bas i niższą średnicę), jest też w tym więcej słonecznej energii i wigoru. Więcej życia przez postrzeganą zwiewność przekazu. 301 daje dżwięk "na twarz", tu i teraz, konkret. Bez przymilania się. Ale jest w tym przekazie wiarygodność i pewna muzyczna spójność. Jedyne co - moim zdaniem - powoduje, że 301ka nie powinna być jedynym gramofonem, to wlasnie ograniczenia w basie. Dlatego ja będę trzymał się dwóch gramofonów - myślałem, że będzie to 301 i 401, ale skoro nie idzie mi z odsprzedażą Xerxesa.20, a jest to jakby nie było wypasiony gramofon sam w sobie - no to 401 z bólem serca pewnie mnie kiedys opuści. Albo zostanie i co jakis czas będę sobie ją wpinał w miejsce 301ki.

z obrotami poradziłem sobie wymieniając "pulley" na nowy z ebay'a

otóż okazuje się że 301ki były robione z kilkoma róznymi rozmiarami pulley'ów - ze względu na zróżnicowanie zasilania w UK w latach 50tych i czasem po prostu są zbyt szybkie na obecnym zasilaniu - wystarczy zmienić pulley i wszystko gra

Napisz jeszcze jakiej muzyki słuchasz i czy przy każdym rodzaju "wady" i "zalety" poszczególnych gramofonów są takie same.

to co piszesz o porównaniu 301 i 401 to chyba efekt "poprawiania" konstrukcji który z jednej strony "polepszał" dźwięk ale z drugiej powodował utratę czegoś ulotnego. Ja niestety piszę to wyłącznie na podstawie lektury internetu. Ty masz więcej szczęścia dlatego opisuj swoje wrażenia jak najobszerniej. Wiadomo że są subiektywne ale wzięte z praktyki

Na obu Garrardach używałem maty Harmonixa - zawsze jej używam, te oryginalne gumowe maty Garrarda jakoś mnie nie przekonują, moim zdaniem z matą Harmonixa brzmi "dźwięczniej". Chętnie bym spróbował z matą Loricrafta, może kupię za jakiś czas.

Słucham róznych rzeczy - od Kind of Blue Miles'a przez kombo CzerwoneGitary/Niemen/polski big beat ...po stare-jare Genesis, Pink Floyd, Doors, Led Zeppelin, Dire Straits, Depeche Mode ...pseudo-divy takie jak Norah Jones, Katie Melua itd. Charakterystyka różnic w brzmieniu 301 i 401 jest słyszalna wszędzie.

Nie zrozumcie mnie źle - 401 to zajefajny gramiak. 301 to zajefajny gramiak. Roksan Xerxes to zajefajny gramiak. Ale miejsca i kasy na ramiona, wkładki, kable, pre-phono trochę brakuje ;) Dobrze że chociaż jeść nie wołają to sobie może leżeć i czekać na lepsze czasy ;)

Mam matę loricrafta. gra zdecydowanie lepiej od oryginalnej gumowej, ale u mnie w tym momencie górna część maty loricrafta leży na 3 mm sorbothanowej macie i to mi pasuje Jednak ciągle nie mam docelowej plinty więc trudno się wiążąco na ten temat wypowiadać. W swoim opisie różnic wcale nie napisałeś że 401 to zły gramofon. Jakbym Cię mógł jeszcze trochę pomęczyć o różnice brzmieniowe konkretnie przy Kind of Blue. Ja już mam 401 ale jestem ciekaw informacji z pierwszej ręki, a ktoś może się jeszcze waha. Twoje uwagi na pewno pomogą w wyborze.

...."Kind of Blue" to nie jest z pewnością szczytowe osiągnięcie w realizacji nagrań z tamtego okresu....trudno jest go, moim zdaniem, używać jako "prawidła".....emocje to oczywiście 100 %, lecz realizacja to z pewnością już nie....;-)...słychać to zarówno na CD (omr gold mf i remastery) jak i na analogu (zarówno wczesne wydania jak i reedycje)...rozumiem Pana Adama...tak subtelna ocena to rzecz całkiem subiektywna...w końcu system ma grać tak jak mi się podoba...ocena osób trzecich w tym wypadku zdaje się być bardziej niż marginalna....pozdrawiam - Andrzej.

Ja przepraszam że tak ciągnę za język ale jak dla mnie informacje od osoby która może porównać bezpośrednio dwa gramofony są bardzo cenne. Druga sprawa jakie płyty uważasz za najlepiej zrealizowane w tamtym okresie ? Pytam bez żadnych złośliwych intencji. Po prostu ten okres bardzo mnie interesuje a pytałem o kind of blue bo dość dobrze ją znam w różnych tłoczeniach od pierwszych mono i stereo począwszy

Ja przepraszam że tak ciągnę za język ale jak dla mnie informacje od osoby która może porównać bezpośrednio dwa gramofony są bardzo cenne. Druga sprawa jakie płyty uważasz za najlepiej zrealizowane w tamtym okresie ? Pytam bez żadnych złośliwych intencji. Po prostu ten okres bardzo mnie interesuje a pytałem o kind of blue bo dość dobrze ją znam w różnych tłoczeniach od pierwszych mono i stereo począwszy

Ależ żaden problem, tylko odchodzimy od tematu - mam nadzieję, ze Pan Adam wybaczy....:-)...z tego co pamiętam to ta płyta była nagrywana na tzw. 100....czyli " na żywo w studiu" od razu na taśmę matkę, bez podziału na instrumenty....przy okazji dostało się na nią troszkę niechcianych efektów ubocznych...to słychać...przy tak niewielkiej ilości instrumentów to nie powinno mieć miejsca...dla porównania proponowałbym nagrania z tej samej dekady 59 - 69 np. Modern Jazz Quartet...osobiście od jakiegoś czasu odszedłem od jazzu w stronę muzyki folkowo - rockowej z nastawieniem na akustyczne granie....tu przykłady doskonałych realizacji można by mnożyć bez liku i to zarówno w USA jak i Europie.....z tej półeczki na początek proponowałbym The Pentangle i The Incredible String Band, oczywiście z początków ich kariery….pozdrawiam serdecznie – Andrzej.

To może wrócimy do tematu w ten sposób:

Nigdy nie zastanawiałem się nad jakością realizacji Kind of Blue. Dla mnie zawsze brzmiała świetnie.

Może jednak brzmi dla mnie świetnie nie ze względu na jakość nagrania ale właśnie na "żywość" (potrzebowałbym tu trochę lepszego słowa) przekazu.

Garrard tu właśnie robi kolejną różnicę. To nie brzmienie jako poszczególne składniki ale muzyka w całości. Dlatego tak dopytuje o różnice. W sumie może lepiej nie słuchać 301.

Jeszcze mi 401 zbrzydnie :)

• 4 tygodnie później...

a tu 301ka z ramieniem SME 3012R

Ukryta Zawartość

post-3626-0-47766500-1304024157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

To moja propozycja na 401 :) W trakcie realizacji nastepna tym razem piano black

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-27673-0-35574100-1304199570_thumb.jpg

post-27673-0-38561300-1304199981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.