Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy w kinie domowym

przemasli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam wzmacniacz stereo jak w temacie (ACOUSTIC RESEARCH A-03). Moje pytanie czy może on posłużyć za końcówkę mocy do amplitunera kina domowego. Posiadam amplituner kina domowego Pioneer VSX-818 i nie mogę już go dłużej słuchać-gadżety owszem usb, ipod , itp. Dlatego zamiennie jak słucham muzy to kolumny podłączam do A-03 zrobiłem nawet specjalny przełącznik żeby ciągle nie przerzucać kabli - ale ile tak można, a po drugie jest to drapanie lwa po jajcach w końcu pomaszeruje prąd zwrotny nie tam gdzie trzeba i pójdzie końcówka na wieczny spoczynek w którymś ze wzmacniaczy. Postanowiłem więc wymienić amplituner kina domowego na jakiś z wyjściem na końcówkę mocy. Wybrałem dwa modele - proszę mnie w tym momencie nie krytykować poleciałem na gadżety:-), czyli :

1. PIONEER VSX-2020 (znów ten nieszczęsny pioneer)

2. ONKYO TX-NR708

Za pierwszym przemawia full gadżeciarstwo łącznie ze sterowaniem przez ipoda(posiadam takowego)poprzez aplikacje icontrolAV + transmisja bluetooth.

Za drugim możliwość odtwarzania plików FLAC oraz HDMI 1.4 ale brak bluetootha.

Pozostałymi gadżetami się raczej nie różnią, LAN, sieciówka itp. Na pewno gdyby Pioneer nie miał tego icontrolAV wybrałbym ONKYO a tak mam zagwostke ( może nie będzie między nimi tak wielkiej różnicy skoro i tak chcę użyć końcówki mocy w stereo). Czy tylko aby na pewno ten ACOUSTIC RESEARCH A-03 może robić jako końcówka mocy i czy regulacja głośności mogłaby się odbywać wtedy z ampa kina domowego?

Dodam jeszcze, że do frontów używam kolumn Tonsila SIESTY.

Czy więc ONKYO czy PIONEER i czy z A-03 jako końcówką mocy?

Będę bardzo wdzięczny za porady. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

podaje link do fotki ze specyfikacją ACOUSTIC RESEARCHA A-03 może fachowiec oceni czy można go podłączyć jako końcówkę mocy i do których wejść i czy będzie można regulować głośność z poziomu amplitunera kina domowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam na pokładzie poprzenika Onkyo (TX-SR705). Podłączony do końcówki mocy Nad S200. Jeśli mogę coś radzić, to radziłbym nieco wyższy model Onkyo. Te „lżejsze” (dawne 705, 706, 707 aż do 806 włącznie) mają prostszą budowę (co widać po masie). Wszystkie mają podobne układy przedwzmacniacza i muszę niestety przyznać, że słabsze (brzękotliwe). Do kina super, ale muzyka ledwie zadowalająca. Wyższe modele (polecam starą 805, nowsze powyżej 876) mają zupełnie inny blok przedzmacniacza (osobna plytka wraz z zasilaniem). Słuchałem 875, zupełnie inna klasa. Bardziej nasycony środek, mniej brzęczący przełom środka i góry oraz gładsza góra.

Teraz firma trochę tnie koszta. 805 ważyła ok 25 kg ale już 806 tylko ok. 17 kg (jest rozwinięciem konstrukcji mojej 705). Ja osobiście albo znajdę dobry preamp (AVM się zepsuł) z wyjściem na procesor albo kupię używaną 805. Bardzo dobry dźwięk, ale mało „bajerów” i HDMI 1.3a. Jednak te bajery nie są mi potrzebne - mam kompa wpiętego do projektora i po toslinku do 705.

Tego Pioneera nie znam, ale nie podoba mi się generalnie dźwięk amplitunerów tej firmy, ktore znam. Zbyt zgrubne. Ale to wiadomo: kwestia gustu.

Dzięki Woodolec za opinie.

Czekam na kolejne rady

Pozdrawiam

Woodolec mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie.

Jak podłączałeś swojego ONKYO do tej końcówki. Do jakich wejść włączasz ONKYO w tej końcówce mocy i czy sterowanie regulacją głośności odbywa się wtedy z amplitunera?

pozdrawiam

Dokładnie. Biorę pre out fronty z Onkyo do końcówki. Gdy AVM był sprawny, ustawiałem potencjometr w AVM na 70% (wyświetlacz cyfrowy) i dokonałem korekcji Audyssey. Dzięki temu mogłem regulować w kinie domowym głośność potencjometrem z Onkyo. Dla CD przechodzilem w tryb zbalansowany i regulowałem głośność w AVM.

Teraz AVM jest w naprawie i chodzę na preampie Onkyo. Ból straszny. W kinie jest OK, ale muzyka cierpi.

• 2 tygodnie później...

Dlatego zamiennie jak słucham muzy to kolumny podłączam do A-03 zrobiłem nawet specjalny przełącznik żeby ciągle nie przerzucać kabli - ale ile tak można, a po drugie jest to drapanie lwa po jajcach w końcu pomaszeruje prąd zwrotny nie tam gdzie trzeba i pójdzie końcówka na wieczny spoczynek w którymś ze wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie jak dokładnie zrobiłeś przełącznik aby nie przerzucać kabli? Pytam ponieważ sam chce sobie coś takiego zmontować. Istnieje ryzyko, że mimo przełącznika może ulec zniszczeniu sprzęt? Słyszałem dźwięk puszczony przez ampli z preautem na końcówke mocy i bezpośrednio przez końcówkę mocy. W przypadku bezpośredniego podłączenia dźwięk był niebo lepszy, dlatego nie wiem czy nie lepiej zstać przy przełączniku. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Mam pytanie jak dokładnie zrobiłeś przełącznik aby nie przerzucać kabli? Pytam ponieważ sam chce sobie coś takiego zmontować. Istnieje ryzyko, że mimo przełącznika może ulec zniszczeniu sprzęt? Słyszałem dźwięk puszczony przez ampli z preautem na końcówke mocy i bezpośrednio przez końcówkę mocy. W przypadku bezpośredniego podłączenia dźwięk był niebo lepszy, dlatego nie wiem czy nie lepiej zstać przy przełączniku. Pozdrawiam!

Witam!

Na prędce narysowałem schemat jak to u siebie podłączam.

Do kabli kupiłem złączkę(A) i cztery podwójne włączniki (B i C). Na schemacie jest rozrysowane wykorzystanie 8 pojedynczych włączników.

Wszystko kupisz w sklepie elektronicznym szukaj włączników zespolonych 2 x po cztery lub 4 x po dwa( takich właśnie użyłem) w ostateczności 8 x po jednym. Przed przełączeniem trzeba pamiętać o wyłączonych obu wzmacniacza(amp) i wyzerowaniu wszystkich wyłączników(0). Dopiero włączasz włączniki(I) te z którego wzmaka chcesz słuchać , a następnie włączasz wzmacniacz. I analogicznie jak przełączasz na drugi wzmacniacz. Wyłączasz napięcie zerujesz włączniki i włączasz w podany sposób drugi zestaw.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Na prędce narysowałem schemat jak to u siebie podłączam.

Do kabli kupiłem złączkę(A) i cztery podwójne włączniki (B i C). Na schemacie jest rozrysowane wykorzystanie 8 pojedynczych włączników.

Wszystko kupisz w sklepie elektronicznym szukaj włączników zespolonych 2 x po cztery lub 4 x po dwa( takich właśnie użyłem) w ostateczności 8 x po jednym. Przed przełączeniem trzeba pamiętać o wyłączonych obu wzmacniacza(amp) i wyzerowaniu wszystkich wyłączników(0). Dopiero włączasz włączniki(I) te z którego wzmaka chcesz słuchać , a następnie włączasz wzmacniacz. I analogicznie jak przełączasz na drugi wzmacniacz. Wyłączasz napięcie zerujesz włączniki i włączasz w podany sposób drugi zestaw.

Pozdrawiam

Dzięki! Właśnie coś takiego muszę zmajstrować. Sygnał przepuszczany przez preouta w ampli KD ulegał wyraźnej degradacji dlatego ja będe używał przełącznika. Dziękuje również za wskazówki włączania i wyłączania wzmacniaczy. Raczej bywam bardzo ostrożny w posługiwaniu się sprzętem więc nie powinno nic złego się przytrafić. Przełącznik dla bezpieczeństwa ukryje za sprzętem :). Pozdrawiam!

Jest gdzieś tu na Forum opis mojego przełącznika.

Nie może spowodować jakiejkolwiek szkody.

Co do połączenia końcówki integry do ampli KD.

Wyjście z ampli KD PRE OUT łączy się na MAIN IN integry uprzednio rozłączając to wejście od PRE OUT na tyle integry.

Potencjometr integry jest pominięty. Silę dźwięku reguluje się jedynie z poziomu ampli KD. To jest właściwe łączenie w takie układy.

Na marginesie:

Kilku ludzi z Forum jest świadkami, że w zakresie głośności „normalnych” bardzo dobry wzmacniacz nie ma przewagi nad dobrym ampli KD.

Nie wiem z czego wynika Autora pogarda dla brzmienia VSX 818. Nie znam go co prawda.

U mnie bardzo dobre wzmacniacze nic nie wnoszą do jakości. Co prawda mam ampli klasy wyższej. Wzmacniacze w stereo wykorzystuje z zastosowaniem przełącznika „głośnikowego”. Wejście na nie uzyskuję z CD poprzez wyjście PURE DIRECT.

Ukryta Zawartość

post-21293-000171700 1294265012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.