Skocz do zawartości
IGNORED

Latarki z ambicjami pro.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam dobrej latarki przede wszystkim do pracy, na ryby i na rower itp.

Mocna ,solidna, długi czas świecenia - dioda, mała waga, duża ilość światła i zasilanie akumulatorkami najlepiej AA lub AAA (3lub4).

Kupiłem swego czasu MAGLITE 2C(2xR20) i mniejszą ,ale obie z tradycyjną żarówką i jedna za duża i ciężka jak diabli ,druga za mało światła,

za to wykonanie bardzo dobre.

Wydać chcę ok.200zł. Może mieliście jakieś doświadczenia w tej materii.

Na razie wpadł mi w oko LED LENSER i modele P7 lub T7 ,za bardzo nie widzę różnicy i LED LENSER P14 ,M5..... ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75904-latarki-z-ambicjami-pro/

Ostatnio w pracy używam czołówek marki Petzl. W cenach 70-150 pln. Jakość wykonania na oko może budzić zastrzeżenia, ale napierniczają jak szperacze holownika. Aż się nie chce wierzyć że to diody. Jedyna wada to zastosowanie 3 baterii AAA. Co za durna moda z wykorzystywaniem tej pomyłki historii, i to w liczbie 3 sztuk. Na plus trzeba zaliczyć wyjątkowo długi czas działania na jednym komplecie.

Na rower używam doskonałego zdejmowanego halogenu, ale jaka to marka to będę mógł napisać dopiero w poniedziałek. Daje tyle światła że starczyłoby nawet do motocykla. Ale z bateriami jest jeszcze głupiej, bo trzeba wkładać 5 AA.

Miałem namiary na sklep internetowy sprzedający przyzwoite latarki w rozsądnych cenach. Tyle że będę musiał poszperać po szufladach.

JETBeam JET-III M Q3 5A latarka diodowa o żarówkowym tincie - nie świeci zimnym trupim światłem . Droga jak skurczybyk, ale to hi-end :) Posiada dwa tryby: max, i drugi ustawiany poziom jasności, strobo, lub sos.

Miłego oglądania

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Tego Ledlensera miałem kupić, ale dioda ma zimne światło, przy którym w łaziorowaniu nocą po zielonym lesie oko gorzej ocenia odległość i przestrzeń (krzaczory wydają się bardziej płaskie) Dla mnie to wada.

Druga sprawa - światełka pro są najczęściej na ogniwach 18650 3,7V ~2400mAh li-ion. Dodatkowy wydatek na aku +ładowarke

Im dalej w las tym więcej drzew:)

Szukam dobrej latarki przede wszystkim do pracy, na ryby i na rower itp.

Mocna ,solidna, długi czas świecenia - dioda, mała waga, duża ilość światła i zasilanie akumulatorkami najlepiej AA lub AAA (3lub4).

Kupiłem swego czasu MAGLITE 2C(2xR20) i mniejszą ,ale obie z tradycyjną żarówką i jedna za duża i ciężka jak diabli ,druga za mało światła,

za to wykonanie bardzo dobre.

Wydać chcę ok.200zł. Może mieliście jakieś doświadczenia w tej materii.

Na razie wpadł mi w oko LED LENSER i modele P7 lub T7 ,za bardzo nie widzę różnicy i LED LENSER P14 ,M5..... ?

Ukryta Zawartość

Zasilanie AAA nie ma żadnego sensu. Też swego czasu szukałem czegoś na AAA bo łatwo kupić ale nie tędy droga.

Ostatecznie na rower zakupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie jest źle choć bardziej polecane jest coś na xp-g

Ukryta Zawartość

Zamiast AAA lepiej użyć 18650 no i niestety trzeba zakupić ładowarkę ale naprawdę warto.

Więcej info tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiscie mam dwie takie latarki

Ukryta Zawartość

Tutaj jest porownanie z led lenser P7 (po prawej):

5532207263e8a6a0med.jpg

Polecam rozejrzec sie na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko ostrzegam ze mozna zarazic sie choroba latarkofilstwa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam ci poszukac albo napisac na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ja ostatnio kupilem sobie Gerber IU i jestem z niej zadowolony ale nie wiem czy Tobie bedzie odpowiadac, choc wytrzymalosc i dlugosc swiecenia jest rewelacyjna i to tylko za ok 70 zl

Ukryta Zawartość

Zasilanie AAA lub chętniej AA z tego powodu ,że mam kilka nowych kompletów baterii, typu -Eneloop Sanyo i innych firm, wszystko to baterie nowej generacji i leząc mało energii tracą.

Mam też świetną ładowarkę MH-C9000 i chciałbym to wszystko wykorzystać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

175 zł

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

To może iTp A6 Polestar , test

Ukryta Zawartość

Sam jej nie miałem ale wygląda nieźle.

Ukryta Zawartość

Ciekawe propozycje, jak jest jedna to nie ma problemu, coraz głupszy jestem ;-)

iTp A6 Polestar - cena podobna do mojego faworyta LED LENSER P7 ,ale większa i sporo baterii potrzeba ,chyba 6szt. za to dużo światłą daje, z kolei LL P7 dłużnej świeci, czytałem opinie tych co ją mają ponoć naprawdę długo ! LED LENSER P7 namierzyłem za 215zł.

Maglite® XL100™ LED Flashlight-też świetna - trochę mało światła.

A ja używam latarek serii POLICE które kosztują po kilkanaście złotych. Porównałem ostatnio z jakąś za 200zł i nie było różnic.

Nie mówię, że to super wybór, ale warto sprawdzić.

www.myspace.com/loszmi

A ja używam latarek serii POLICE które kosztują po kilkanaście złotych. Porównałem ostatnio z jakąś za 200zł i nie było różnic.

Nie mówię, że to super wybór, ale warto sprawdzić.

To coś na wzór XYZ-eta...bez względu na cenę,wszystko tak samo gra a tutaj świeci.

Miałem jedną POLICE model 3W bodaj. Po jakimś czasie zaczęła mrygać. Może trafiła mi się wadliwa sztuka, ale za te kilkadziesiąt PLN...

I te najtańsze nie maja driverka. Wybór światełka to niejest prosta sprawa jak się wydaje z początku :) uważaj to wciąga - jedna do plecaka, jedna do kluczy, thrower i się nazbiera tego. Mi chodzi po głowie coś mocniejszego na MC-E albo SSC.

Zobacz może model iTPLight A3 EOS Upgraded na 1xAAA maleństwo potrafi na niektórych osobnikach wywołać opad kopary.

Marcin Uć =>

Latarkę potrzebuję głównie do pracy - aby sprawdzić zanurzenie statku ,zawory itp. szczegóły ;-)

Kupiłem swego czasu MAGLITE 2C(2xR20) ,ale jest duża, ciężka i nieporęczna no i nie ma diody w zasadzie nowa leży w szufladzie.

Myślałem o dokupieniu do niej wkładu z diody ,ale cena tego ustrojstwa to prawie nowa latarka (ok.100zł) ;-) to nie ma sensu, no i ten ciężar - jak wypadnie z reki to może coś uszkodzić, boje się z nią podchodzić do elektroniki ;-)

Potrzebuje latarki do kieszeni ,ale 1 bateria np.AA to trochę za krótko świeci i za mało światła daje.

Z obserwacji netu wychodzi ,ze najlepiej 2-3AA lub 3-4AAA,nie chcę żadnych akumulatorów ,mam sporo baterii ładowalnych - kiedyś miałem taką manię i nakupowałem tego sporo i teraz chce to wykorzystać.

Okazuje się ,że wybór latarki to temat rzeka ;-)

Chyba kupie tego LED LENSER P7 lub T7 no chyba ,że mnie ktoś oświeci....... ;-)

Marcin masz racje, czasem mrygają.

Teraz kupiłem 15W na razie jestem zaskoczony, szczególnie wykonaniem.

Nie twierdze, że to super sprzęt. Ale do szukania skarpetek w szafie się nadaje. Oświetlanie pomieszczeń też rewelacja. W lesie nie miałem okazji. Nie wiem jak rysuje szczegóły.

Pozdrawiam

www.myspace.com/loszmi

To ja bym kupil podrobke podrobki za ponad 3 razy mniejsze pieniadze. W koncu dioda jest ta sama.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jednak odradzam latarki zasilane AAA, za mala wydajnosc pradowa zeby latarka mogla dobrze swiecic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

I jednak odradzam latarki zasilane AAA, za mala wydajnosc pradowa zeby latarka mogla dobrze swiecic.

Jestem tego samego zdania, ale...

Na potwierdzenie:

Ta sama dioda, ten sam sterownik, różne zasilanie (niebieski 18650, pomarańcz 3xAAA)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego napisales "ale" bo ten wykres potwierdza to co napisalem. Przy podobnym napieciu 3xAAA dostarcza do latarki okolo 1/3 pradu jaki dostarcza jeden akumulator 18650 czyli moc bedzie trzy razy mniejsza i ilosc swiatla emitowanego tez bedzie mniejsza w przypadku 3xAAA. Gdyby ten sterownik mogl miec kontrole pradu, to ta latarka by swiecila na 18650 tak samo jak na 3xAAA ale okolo trzy razy dluzej.

Nie wiem dlaczego napisales "ale" bo ten wykres potwierdza to co napisalem. Przy podobnym napieciu 3xAAA dostarcza do latarki okolo 1/3 pradu jaki dostarcza jeden akumulator 18650 czyli moc bedzie trzy razy mniejsza i ilosc swiatla emitowanego tez bedzie mniejsza w przypadku 3xAAA. Gdyby ten sterownik mogl miec kontrole pradu, to ta latarka by swiecila na 18650 tak samo jak na 3xAAA ale okolo trzy razy dluzej.

Fakt, post wygląda nieco dziwnie.

Chodzi o to że wątek jest gutekbull'a a On napisał

"Zasilanie AAA lub chętniej AA z tego powodu ,że mam kilka nowych kompletów baterii, typu -Eneloop Sanyo i innych firm, "

O zaletach zasilania ogniwami 18650 autor wątku został już parokrotnie poinformowany więc nie widziałem potrzeby by robić to po raz kolejny;-)

Znaczenie wykresu znam, przecież po coś go robiłem (dioda Cree Q3-WC)

Przyznam że nie spodziewałem się tak dużych strat na zasilaniu 3xAAA (koszyk jest co prawda dość kiepskiej jakości) ale żeby aż tak?

Ostatecznie w latarce wylądowała cree xp-g i inny sterownik i jest git.

Latarka świeci znacznie krócej ale o wiele mocniej (oczywiście na najsilniejszym trybie).

Jak by te wykresy złożyć do "kupy" było by to bardziej widoczne niestety nie umiem sobie z tym poradzić (różne czasy pomiaru).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem ta latarkę LED Lenser P7;

Ukryta Zawartość

Dla mnie istotne ,że ponoć dobrze świeci i to na teoretycznie najgorszych paluszkach AAA ,ale za to bardzo popularnych i ogólnie dostępnych.

Już przyjechała - jutro dam znać co i jak.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.