Skocz do zawartości
IGNORED

Transrotor, VPI, czy Pro-ject

xniwax

Rekomendowane odpowiedzi

W związku, że z przyczyn niezależnych kupno gramofonu się odwleka ;) podnoszę wątek.

Może ktoś skorzysta z niego, może ktoś coś jeszcze doradzi, może ktoś jeszcze opisze swoje wrażenia ze własnej przyjemności ze słuchania czarnych płyt.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Super, że dyskusja została podjęta na nowo. Mam nadzieję, że doprowadzi do jakiegoś zakończenia (już miałem założyć własny wątek). Od czasu mojego pierwszego wpisu nabyłem ok 100 winyli i preamp MOON'a LP3, ale..... nie nabyłem gramiaka. Działałem, na pożyczonym SYSTEMDEK'u IIX z ramieniem REGA RB 250 (chyba) i wkładce GODRING'a 1042. Musiałem go 3 dni temu oddać, co sprawia, że temat wyboru stał się znowu aktualny. Póki co mam erzac gramofonu - jakiegoś JVC z końca lat 80-tych i jakimś podstawowym ORTOFON'em. MOje myśli biegają tam i z powrotem od Pro-ject'a 5.1 poprzez pj 9.1 i 9.2 do KUZMY Stabi i Transrotor'a Fat Bob S. Rozrzut spory podobnie jak dylematy. Jeśli Ktoś miał podobny problem bardzo proszę o poradę.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Hmmmm, chyba nikt nie ma dylematów poruszonych w tym wątku......

Yul, może coś jednak podpowiesz.

Stary, co ja Ci mogę podpowiedzieć? Przy budżecie na gramofon, sięgającym kilku tysięcy złotych, wybór jest już spory. Nie wyobrażam sobie jednak, żeby kupić drogi gramofon na podstawie suflowania z audiostereo.pl. Trzeba się ruszyć, pojeździć trochę, posłuchać tego czy tamtego. Może zaczekać do np. Audio Show? Wprawdzie wobec tych nieprzebranych tłumów, które przewalają się przez pokoje, odsłuch jest zakłócony i trudny, a kto wie czy nie mylący nawet, ale jednak pewną orientację można uzyskać. Może zdołasz wyselekcjonować tam ze 2-3 marki, które najbardziej Ci do gustu przypadną, później wypadałoby przejechać się do ich dystrybutorów ze swoim własnym pre gramofonowym i przez nie spokojnie, komfortowo posłuchać.

Z droższych Pro-Jectów to RPM 9.1 ma najlepszy stosunek jakość/cena. Skreślanie Pro-Jecta z zakupowej short-listy to moim zdaniem błąd. Jak jesteś z Poznania to przejdź się na Szewską do Intrady i posłuchaj jakiegoś AVID'a na przykład. Jak z Warszawy, to do Audio Fotre na Rejtana i tam posłuchaj jakiegoś Acoustic Solid'a, powinni też mieć różne Pro-Jecty. Albo na Wilczą, zdaje się, gdzie będzie pewnie jakieś Clearaudio. Co innego jest też do posłuchania w Katowicach u Rogera Adamka. To są generalnie trudne tematy, ale piętnastu gramofonów w jednym pokoju nie będziesz miał na pewno. Umawiaj się telefonicznie na odsłuchy, niech wszystko przygotują na tip-top, wszystko musi być dobrze skalibrowane, tak żeby gramofony grały na 100% swoich możliwości. W tych miejscach które wymieniłem znają się na gramofonach.

Pozdro,

Yul

Dzięki Yul.

Wiem, że odsłuch to najlepszy doradca, ale z tym, w przypadku gramofonów, wcale nie jest tak różowo. Jestem z okolic Wawy i pozwiedzałem sobie tutejszych dystrybutorów, także tych, których wymieniłeś. Najchętniej polecają to co mają na półkach. Pytanie o odsłuch tego czego nie mają w sklepie wiązał się z delikatnym podkreśleniem, że jak najbardziej tak,sprowadzą, ale w takim wypadku trzeba będzie dokonać zakupu. Masz rację, że za kilka tysięcy można już coś wybrać, ale wybór jest tym bardziej trudny. Nie chcę dokonać wyboru nieracjonalnego, a o taki, po ostatnich podwyżkach cen gramofonów nietrudno. Właśnie się zorientowałem, że od czasu rozpoczęcia moich poszukiwań sporo się zmieniło, transrotor, acoustic solid podniosły znacząco ceny. Zet1, FatBob S 13.600 zł, Kuzma (podstawowa) ponad dychę bez wkładki, AS znowu praktycznie dycha minimum. To obiektywnie cokolwiek drogo - za drogo, aż takiej inflacji nie mamy! I tu moja uwaga skierowała się na mocno na pro-jecta. Nigdy go nie skreślałem z listy, tym bardziej, że design bardzo mi się podoba. Waham się pomiędzy 9.1. i 9.2. Wiem, że jesteś specem od PJ, więc.....

9podstawowa

0

Ze słuchanych kilka miesięcy temu na mnie wrażenie zrobił Transrotor Z1 (podstawowe wyposażenie) i Acoustic Solid Wood, a z tańszych ślicznie wyglądający PJ 2-Xperience Classic fajnie grający gramiak za nieduże pieniądze (chyba zagrał najbardziej uniwersalnie mimo pewnych ułomności wobec droższych wymienionych gramofonów), naprawdę wcale nie nonsensowny gramofon. Przy następnej okazji spróbuję posłuchać VPI scout II z aluminiowym talerzem.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Ze słuchanych kilka miesięcy temu na mnie wrażenie zrobił Transrotor Z1 (podstawowe wyposażenie) i Acoustic Solid Wood, a z tańszych ślicznie wyglądający PJ 2-Xperience Classic fajnie grający gramiak za nieduże pieniądze (chyba zagrał najbardziej uniwersalnie mimo pewnych ułomności wobec droższych wymienionych gramofonów), naprawdę wcale nie nonsensowny gramofon. Przy następnej okazji spróbuję posłuchać VPI scout II z aluminiowym talerzem.

to ja ze swej strony polecam wypróbowanie nowego VPI Classic

teraz gra u mnie z Dynavectorem - łeb urywa

doskonała szlifierka , nie dziwię się iż w zachodnim analogowym światku ma opinię najlepszego produktu jaki popełnił Weisfeld i daje 90% tego co najlepsze dostępne gramofony za ułamek ich ceny

Już 1 jest świetna,kolejne 2 i 3,to już znaczny wzrost ceny.Natomiast cena Classic 1 jest wyjątkowo dobrze skalkulowana,nie wiem jak oni to zrobili,ale zdaje się samo ramię kosztuje 8900zł.

Sam co o mało nie kupiłem tego sprzętu parę tygodni temu :).

xniwax>

Wolałbym tego Classica niż Scouta II,koniecznie trzeba posłuchać :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Inna budowa plinty więc pewnie różnice w brzmieniu są znaczące, też o nim myslałem koszt nowego classica VPI to bodaj 10kzł. przed targowaniem ;)

Ktoś może słuchał droższych nowych "klasycznych" Thorensów TD 160 i TD350 z podstawowo oferowanymi ramionami Regi?

Inna budowa plinty więc pewnie różnice w brzmieniu są znaczące, też o nim myslałem koszt nowego classica VPI to bodaj 10kzł. przed targowaniem ;)

Ktoś może słuchał droższych nowych "klasycznych" Thorensów TD 160 i TD350 z podstawowo oferowanymi ramionami Regi?

Ptzy tej cenie walut to chyba VPI juz sporo droższy :(

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

• 3 tygodnie później...

xniwax>

porównywałeś transrotora z as -jakie wrażenia? jakie wkładki?

co prawda wood jest na "drewienku" więc i pewnie końcowo inne wrażenia dźwiękowe prezentuje

warto byłoby skonfrontować -zeta- ze -smalem- tylko na boga, nie z ramionami regi bo jeszcze człowiek się zniechęci ;)

szybki "tjuningiem" as jest ściagnięcie skórki i położenie płyty na akrylu - wrażenia dzwiękowe będą mocno słyszalne ;)

pozdr.

Niestety Transrotor był "dillerowym" wyposażeniem czyli Rega i Ucello, a AS chyba z Denonem,.

Wrażenia pozytywne, a jeśli miałbym wybierać na szybko to chyba AS. Porównanie nie było bezpośrednie.

"..............a AS chyba z Denonem "

to pewnie standardowo z regą :( a to niestety też jest pewne ograniczenie

czym więcej placków kręcę,tym bardziej się zastanawiam znając 103 ,skąd wziąło się to połączenie z regą ,tak u nas w kraju preferowane.

to chyba zły duch audiostero ;)

a swoją drogą dziś obejrzałem cenniki tych urzadzeń o których piszemy i

powiem tak ,mimo ze jest kryzys(tak mówią), to większość z nich cenowo odleciała z ziemi

w kierunku ksieżyca - to jest dopiero ciekawe.

faktycznie tylko "PJ-ej" ostał się na "wyrzutni".

Xniwax'ie, tu być może masz dobrą propozycję:

Ukryta Zawartość

Wprawdzie gramofon ma pretensjonalny wygląd i ramię do wymiany, ale to jest jednak dobry werk. Człowieka od aukcji nie znam, wobec tego ręczyć za nic nie mogę.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Trzeba zaznaczyć że jest to starsza wersja Transratora, która kosztowała około 11000 zł, nowa wersja jest z innym ramieniem. Podana cena przez sprzedającego jest więc nieprawidłowa, co może świadczyć o jego podejrzanych zamiarach, czy chociażby o celowym wprowadzaniu w błąd kupującego. Sprzedaż 3 latka w cenie niewiele niższej od zakupu nowego to zwykłe cwaniactwo.

strumieniowiec, lampy i tuby

Trzeba zaznaczyć że jest to starsza wersja Transratora, która kosztowała około 11000 zł, nowa wersja jest z innym ramieniem. Podana cena przez sprzedającego jest więc nieprawidłowa, co może świadczyć o jego podejrzanych zamiarach, czy chociażby o celowym wprowadzaniu w błąd kupującego. Sprzedaż 3 latka w cenie niewiele niższej od zakupu nowego to zwykłe cwaniactwo.

Nie żebym bronił sprzedającego, bo nie jestem ani jego pociotkiem, ani impresariem, ani adwokatem, ale Rysiu, o co Ci chodzi? Jest do kupienia taki Transrotor OBECNIE za 11 000 zł w sklepie? Wszystko drożeje - Z-3 powinien kosztować 11 000 zł plus różnica w cenie pomiędzy Regą a najprostszym Jelco (bo z takim ramieniem jest obecnie oferowany). To jest raptem kilkaset złotych. Tyle powinien kosztować, ale nie kosztuje, bo kosztuje dokładnie tyle ile kosztuje. Kupujący ma zatem do wyboru: albo zapłacić te 7 700 zł, albo ponad 15 000 zł, bo czasu nie cofnie i ceny sprzed 3 lat nigdzie na metce nie zobaczy. Masz może jakąś swoją aukcję na wiadomym portalu aukcyjnym i w paradę Ci wszedłem?

Pozdro,

Yul

Yul, bierzesz to za bardzo do siebie, może to Twój znajomy sprzedaje?

zauważyłem tylko że rozjechał się sprzedający z ceną, to sa dwie różne wersje więc niech nie pisze że sprzedaje za 50% ceny, transrotor sprzedawany jest z wkładką, która też swoje kosztuje, wcześniejsza wersja była z goldringiem serii 1000, jak dobrze pamiętam, zresztą nieważne. Sprzedający powinien mieć papiery i starą gwarancję, a tam jest podana cena za jaką kupił.

Pozdrawiam

Rysio

strumieniowiec, lampy i tuby

Nowsze wersje w standardzie są bodaj z ramieniem Jelco (oczywiście nazywane Tranrotor S coś tam).

Co do PJ - nie odrzucam chociaz korci mnie co raz bardziej Acoustic Solid.

Ten Z3 dziś w wersji z bodaj ramieniem Jelco i wkładką to koszt 13900 zł w detalu u nas. U nasz można wytargować jeszcze 10% z ceny podstawowej.

Czyli Z3 u dystrybutora z wkładką podstawową Uccello to koszt ok 12500.

Nie ma o co kopii kruszyć. Cena z Allegro niezła ale nie wiadomo jaki stan no i bez wkładki. W Sumie oszczędzamy w tym wypadku max. ok 3500 biorąc pod uwagę brak wkładki.

Yul

Czy do gramiaków PJ jest możliwość montażu innych ramion?

Jeśli tak, to jakich i czy ma to sens?

xniwax>

jesli mozna ,a o jakij kwocie myslisz bo miedzy np 4 a 10 kzł róznica jest duża i targować się mozna :)

swego czasu w stolicy ktos sprzedawał nowego as mpx-a w cenie wyjsciowej chyba 8kzł

nie zdecydowałem sie tylko dlatego ,że założyłem zakup maszyny z mozliwością montazu co najmniej 2 ramion.

po mojemu :)

ładuj ile możesz w napęd, wkładkę czy ramię wymienisz ,a dupny napęd to spore ograniczenie.

apropo,

dawno dawno temu ,był-pjej- z kilkoma ramionami ,nawet gdzieś tam zdjecia w necie chodziły.

Pro-Ject ma ten sam standard mocowania ramion co Linn, średnica kolumny ramienia jest taka sama, a długość efektywna w obu przypadkach wynosi 9 cali. Pasują też przesięg i odlegość konstrukcyjna dla ramienia. Teoretycznie powinno się to dać bardzo łatwo zamienić, ale jest tam problem przewyższenia ramienia ponad poziom plinty gramofonu. Chodzi o to, by kolumna ramienia linnowskiego okazała się na tyle długa, aby ramię sięgało odpowiednio wysoko ponad grube talerze Pro-Jecta. Problem dotyczy zatem niektórych gramofonów Pro-Jecta, szczególnie tych z grubymi, akrylowymi talerzami. Natomiast każde 9-calowe ramię Pro-Jecta można założyć do Linn'a (np. Linn Majik) już bez takiej gimnastyki. Gdybyś się brał na dobre za takie zamiany, to przydałby się wiarygodny rysunek techniczny ramienia Linn'a, na jego podstawie powinno dać się ocenić czy zamiana będzie łatwa.

Sam nie próbowałem zamieniać, bo tańsze ramiona Linn'a lepsze nie są. Natomiast na szczytowe Linn'y mnie nie stać.

Pozdro,

Yul

AS mpx można kupić za 8kzł chyba w Esoteriku.

Jest jeszcze Nottinhgam Analogue ale nie znam jak to kręci ;)

Co kwoty to trudno określić ale rozrzut jest 5-10kzł póki co.

Dzięki Yul. Linn stosuje chyba także ramiona regi o ile dobrze się orientuje.

xniwax>

jesli mozna ,a o jakij kwocie myslisz bo miedzy np 4 a 10 kzł róznica jest duża i targować się mozna :)

swego czasu w stolicy ktos sprzedawał nowego as mpx-a w cenie wyjsciowej chyba 8kzł

nie zdecydowałem sie tylko dlatego ,że założyłem zakup maszyny z mozliwością montazu co najmniej 2 ramion.

po mojemu :)

ładuj ile możesz w napęd, wkładkę czy ramię wymienisz ,a dupny napęd to spore ograniczenie.

apropo,

dawno dawno temu ,był-pjej- z kilkoma ramionami ,nawet gdzieś tam zdjecia w necie chodziły.

Ten dwuramienny (9 plus 12 cali) Pro-Ject o którym napisałeś w ostanim zadaniu to model Studie. Rzecz bardzo trudna do kupienia.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma to jakiś jakosciowy odpowienik w dostepnej ofercie? Oczywiscie pomujając mozliwośc uzycia dwóch ramion.

to ja ze swej strony polecam wypróbowanie nowego VPI Classic

teraz gra u mnie z Dynavectorem - łeb urywa

doskonała szlifierka , nie dziwię się iż w zachodnim analogowym światku ma opinię najlepszego produktu jaki popełnił Weisfeld i daje 90% tego co najlepsze dostępne gramofony za ułamek ich ceny

Wszysstko Panowie to jest prawda-u mnie gra z lyrą skala chodzi tez nieżle.

Stefek niech załuje bo miał być jego,lecz za długo sie zastanawiał))

Gość intenser

(Konto usunięte)

gra z lyrą skala chodzi tez nieżle.

znakomity SET - Skala jest bajeczna

jak "zajadę" obecnego Dynavectora inwestuję w EMT JSD 6 - miałem okazję posłuchać wespół z classic'iem i świat od tamtej pory nie chce już być taki sam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.