Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do sali tanecznej

MarcFos751

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz ma do obciążenia 20szt.głośników Rg=4R, zapewnia

to równomierne nagłośnienie dźwiękiem na całej długości sali.

Efektywność mocy akustycznej dla mocy wzmacniacza P=66W

odpowiada, przy zastosowaniu takiej ilości głośników, mocy

wzmacniacza nie P=66W ale mocy skutecznej P=270W.

Cewki głośników się nie przegrzewają i zniekształcenia

głośników są małe.

Wzmacniacz ma zastosowaną parę komplementarną

serii 2SA1732Q i 2SC4306Q, ale tr. NPN jest przykładem

zabronionego tranzystora i firma nie mogła go wyprodukować

jako parę komplementarną, lub je produkują ale nie ma jej w

informacji, bo stanowi sensowną parę do sterowania tr.mocy.

Trudno jest dobrać coś podobnego, aby zachować szybkość

działania pary i jest to zagadką do rozwiązania.

Dla rezystancji dynamicznej pary komplementarnej nie można

kombinować i łączyć równolegle tr.BD354, bo to nic da i tylko liczy

się duży prąd kolektora i duża szybkość działania tranzystora,

po prostu BD354 mają za mały prąd kolektora i gdyby miały

Ic=4A to można się decydować na takie próby, ale tylko w sposób

zastępczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75939-wzmacniacz-do-sali-tanecznej/

1. Jak możesz to wstaw większe rozmiary tych schematów , bo ciężko je przeanalizować w takim rozmiarze.

2. Po co dajesz takie dławiki 0,3 H - spora indukcyjność i skąd je bierzesz ... bo nie spotkałem się we wzmacniaczach mcz z tak dużymi indukcyjnościami.

3. Na mój gust ten filtr AFE nic nie da, jeśli się mylę - proszę o uzasadnienie ... ewentualnie jest on pokazany w układzie uproszczonym.

4. To forum raczej ze sprzętem domowym audio ... może więc taki wzmacniacz wkleisz.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Ps. ech.... aż się łezka w oku kręci, bo patrząc na te schematy przypomniał mi się kolega, który stosował słomę do kolumn i twierdził , że nie ma nic lepszego ... uzasadniał to nawet jakimiś ruchami wiatru po polu i układaniem się kłosów zboża. Bez takich oryginalnych pomysłów to forum byłoby nudne.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ten schemat to jakiś bełkot elementy są nieczytelne nie wiadomo co do czego jest a nawet więcej wygląda jak by ktoś specjalnie go rysował żeby był bardziej nieczytelny element w jednym miejscu opis do niego gdzieś w kosmosie. Opis do schematu to też jakieś pierdoły.

chociaż trzeba pochwalić bo sama czytelność tekstu idzie w dobrą stronę no może poza przecinkami.

Te moje schematy są skompensowane aby je wsadzać w format zeszytu A5 i mimo wszystko mają dobrą czytelność. Napięcie zasilania wzmacniacza jest odpowiednio duże i sprawność takiego wzmacniacza poprawia się dla ilości zastosowanych głośników, a w sumie moc to jest moc i jest nie ważne że głośniki mają maksymalne napięcie Ug=5.15Vp. W głośnikach liniowo membrana wychyla się do Ug=3.5Vp i dla głośnika Rg=8R, ale dobra to jest tak duża moc, przy tak małych zniekształceniach i koszt tak dobrej kolumny głośnikowej jest nie za wysoki, jeśli skrzynki samemu zrobić. Jeśli nic za darmo w kosmosie to wszyscy będą musieli płacić za program, za chłodzenie cewek głośników. Filtr AFE to jest dobra rzecz ale jeśli jego wykonanie jest specjalne.

Inną wersją wzmacniacza dużej mocy jest prostszy wzmacniacz małej

mocy. Prostota i wysoka jakość małej mocy to też jest osiągnięcie,

nie do podważenia. Równoległa jakość wzm.tranzystorowego i

wzm.techniki lamp elektronowych to jest w ogóle jakiś wybór.

Ukryta Zawartość

post-31145-032618300 1293797728_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MarcFos751

Jeżeli podajemy projekt do oceny do dajemy też płytkę bo od niej zależy duża część tej tak zwanej "jakości"

no chyba że teoretyzujemy, no to ja mam teoretyczne pytanie

czym twój wzmacniacz nie wnikając w detale patrząc tylko na samą topologie różni się od hmm nie wiem sprzętu z 2giej ręki za 100zł

bo my tutaj w dużej mierze jesteśmy po to żeby za małe pieniążki zrobić coś dobrego a nie tylko sprzęt imitujący jakieś konstrukcje z lat 80 i to jeszcze z takich prostszych.

nikt przy zdrowych zmysłach nie zainteresuje się twoimi projektami bo są źle udokumentowane, kiedyś chyba sobie przerzucę jeden z nich do symulatora i zobaczę czy chociaż biasowanie tranzystorów jest dobrze obliczone i czy to w ogóle ma prawo zadziałać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.