Skocz do zawartości
IGNORED

moc wzmacniacza a moc kolumn

edi_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle:

mam podłączone w bi-amp, Denon się już nie wyłącza jak poprzednio (5-10 minut głośnego słuchania i power off), ale nie samo wicie się grzeje - boję się, że się coś spali...

Jak zaczynam słuchać muzyki to na początku zawsze po woli "grzeję" sprzęt, kilka piosenek ciszej (od poweidzmy -50dB) i po woli schodzimy coraz niżej.

Bowersy podłączone w bi-amp z Denona a jakbym chciał posłuchać powiedzmy Micheala Jacksona Give In To Me na poziomie -5dB nie dosłucham jej do końca :(

slayer:

to chyba nowsze wszystkie amplitunery mają sterowanie głośnością cyfrowe bo gałka kręci się w kółko, a jedynie wyświetlacz nas informuje jaki jest ustawiony poziom.

Czyli piszesz, żeby się nie przejmować, hmmm... ja się obawiam tego, że powiedzmy jest głośno i dźwięk jest czysty czyli mamy ideał, ale wzmacniacz coraz bardziej się grzeje i ten ideał mamy 5 minut :(

wypadało by mieć kilka różnych wzmacniaczy o różnych mocach i porobić jakieś testy.... a pewnie faktycznie wyszło by na to, żeby mieć bardzo mocny i wystarczyło by słuchać na 30-40% mocy maksymalnej i nie przejmować się tym, że się coś może uszkodzić.

Kyle:

mam podłączone w bi-amp, Denon się już nie wyłącza jak poprzednio (5-10 minut głośnego słuchania i power off), ale nie samo wicie się grzeje - boję się, że się coś spali...

Z tego co pamiętam to w innym wątku doradziłem Ci ten bi-amp. Proszę - zadziałało i nawet się tam nie pochwaliłeś. Nieładnie ...

Z tego co pamiętam to w innym wątku doradziłem Ci ten bi-amp. Proszę - zadziałało i nawet się tam nie pochwaliłeś. Nieładnie ...

tak, już się nie wyłącza, ale bardzo (bardzo!) się grzeje więc dalej nie wiem czy można tak słuchać, żeby nic się nie zepsuło...

oczywiście dziękuję za pomysł :)

A masz suba? Gdybyś odciął bas powiedzmy na 60 hz to byłoby sporo odciążenie końcówek końcówek.

Ewentualnie jakąś prostą końcówkę (rotel?) z 2-handu podłączyć pod pre-outy.

Bravo:

Nie daj się zbajerować tym, że słaby się przesteruje.

Pamiętamy, że gałka na maksa oznacza podanie nominalnego sygnału na wzmacniacz. Wydziela on wówczas maksymalną moc na jaką został zaprojektowany.

Czemu niby ma się przesterować???

Ludzie, mówmy o normalnie zaprojektowanych klockach…

Podpuszczasz? Choć masz rację - tak powinno być!

Chłopaki za Twoją "radą" zaczną grać na godz. 16-17 (do oporu). Ile "normalnie" zaprojektowany klocek powinien/musi w tej pozycji wytrzymać? Minutę? Godzinę?

Pół biedy, jeśli wzmacniacz ma odpowiednie zabezpieczenia. Ale kolumny raczej ich nie posiadają. Nie szkoda?

O ile pamiętam (od lat mam różne pre + amp), praktycznie KAŻDY (przynajmniej budżetowy) sprzęt odkręcony na 2-3 godzinę zaczyna reprodukować zniekształcenia, które są WYRAŹNIE słyszalne. Czyżby nagminnie istniała możliwość użytkowania poza granicą, określaną przez producenta? Moim zdaniem - parametry i obiecanki, określane na papierze - wielokrotnie są grubo przesadzone...

Odpuszczam banalną kwestię - solidnego uszkadzania narządu audiofilskich uniesień (co odczuwalne jest dopiero po latach)...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Cześć.

Nie podpuszczam.

Ale oczywiście zaznaczyłem, że dotyczy „normalnych” wzmacniaczy.

Myślę, że problemem są poziomy nominalne wzmacniaczy. Kto by zwracał uwagę na takie duperele ;).

A te nominały w moich zasobach, różne dla różnych wejść to: 200mV, 0,755V, 2V…

I jak podepniemy taki CD (2V) na wejście 200mV to rzeczywiście pozycja gałki będzie nieco inna ;).

Ale nikt mnie ni przekona, że wzmacniacz 100W ma przy 90W zauważalnie zniekształcać. Chyba, że to bubel!

A zresztą wątek nie dotyczy słuchania z mocami zbliżonymi do nominalny tylko parametrów liczbowych. A liczby wyglądają następująco:

Bardzo głośno to jak stwierdziliśmy w innych wątkach to moce na poziomach kilku W. jakie znaczenie ma w tym wypadku moc nominalna wzmacniacza albo kolumn? Żadnego.

Stąd dla kolumn podaje się moce wzmacniaczy napędzających zakresami np. 20-120W (ile ma sama kolumna? ;).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.