Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Gałki juz mam tylko muszę je przeanodowac na czarno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-02966300-1318945470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: 2K3497/2SJ618

Update:

1. molu - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane

2. kw - 6 par - indywidualne ustalenia

3. karsti - 6 par - zaplacone - wyslane

4. wojpk66 - 6 par - zaplacone - wyslane

5. kogutaudio - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

6. nick30 - 6 par - zaplacone - wyslane

7. Ramirez - 6 par - zaplacone - wyslane

8. shaman - 12 par - zaplacone - wyslane - odebrane

9. crossover64 - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

10. Crazyman - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane

11. Fourierek - 6 par - zaplacone

Panowie, kto juz odebral trany, a nie potwierdzil to bardzo prosze to zrobic.

Pozdr,

Frd

Re: 2K3497/2SJ618 Update: 1. molu - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane 2. kw - 6 par - indywidualne ustalenia 3. karsti - 6 par - zaplacone - wyslane 4. wojpk66 - 6 par - zaplacone - wyslane-odebrane 5. kogutaudio - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane 6. nick30 - 6 par - zaplacone - wyslane 7. Ramirez - 6 par - zaplacone - wyslane 8. shaman - 12 par - zaplacone - wyslane - odebrane 9. crossover64 - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane 10. Crazyman - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane 11. Fourierek - 6 par - zaplacone Panowie, kto juz odebral trany, a nie potwierdzil to bardzo prosze to zrobic. Pozdr, Frd

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

praktycznie skonczylem lutowanie - w weekend sprobuje toto uruchomic :) - SCALAK W ORGINALE TO NEC4570C

PZDR

Ukryta Zawartość

post-23966-0-27421300-1319047494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mar_70

brakuje jeszcze tranzystorow, a jest ich troszeczke :) - ilosc elementow jest porownywalna do 406

pzdr

Edytowane przez mar_70

Jak wygląda sprawa kolejnych płytek drukowanych?

Gdyby zostały do odkupienia pary tranzystorów końcowych, to się polecam :).

Edytowane przez nutka

E tam, wcale nie badziewie ta 406. Mi się bardzo podoba - ale musi być dokładnie zrobiona, bo było kilka niejasności. Ale E-550 oczywiście też będę robił, ale raczej po nowym roku - teraz na tapecie mam klona przetwornika z Accu DP-66 o ile dobrze pamiętam...

System gra dobrze, albo nie....

Re: 2K3497/2SJ618

Update:

1. molu - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane

2. kw - 6 par - indywidualne ustalenia

3. karsti - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

4. wojpk66 - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

5. kogutaudio - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

6. nick30 - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

7. Ramirez - 6 par - zaplacone - wyslane

8. shaman - 12 par - zaplacone - wyslane - odebrane

9. crossover64 - 6 par - zaplacone - wyslane - odebrane

10. Crazyman - 10 par - zaplacone - wyslane - odebrane

11. Fourierek - 6 par - zaplacone - wyslane

No to juz by byli wszyscy (prawie)

Pozdr,

Frd

Czy 550 to wzmacniacz w klasie "pure A"

Poproszę o rzeczową dyskusję.

Prąd płynący przez każdą z 3 gałęzi to około 136mA. Gdzie tu jest klasa A?

W/g mnie tam powinien płynąć prąd około paru amperów.

Accu kłamie?

Pozdrawiam

Wzmacniacz chodzi w klasie A do 30W a do 60W w AB. Była dyskusja na ten temat a ja nawet robiłem symulacje (mam E-550 w Multisimie zasymulowaną), przedstawiłem też wyliczenia ręcznie. Nie pamiętam czy w tym temacie, czy w Ambitna Konstrukcja wzmacniacza...

Generalnie prąd spoczynkowy musi być > 0.46A

Ukryta Zawartość

Tam we wcześniejszym poście się nieco dupnąłem bo się spieszyłem. Ale metoda obliczeń jest ogólnie OK

i pokrywa się z symulacją.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz chodzi w klasie A do 30W a do 60W w AB. Była dyskusja na ten temat a ja nawet robiłem symulacje (mam E-550 w Multisimie zasymulowaną), przedstawiłem też wyliczenia ręcznie. Nie pamiętam czy w tym temacie, czy w Ambitna Konstrukcja wzmacniacza...

Generalnie prąd spoczynkowy musi być > 0.46A

Ukryta Zawartość

Tam we wcześniejszym poście się nieco dupnąłem bo się spieszyłem. Ale metoda obliczeń jest ogólnie OK

i pokrywa się z symulacją.

Zaraz zaraz - żeby była A to prąd płynący przez głośniki musi być mniejszy niż prąd płynący przez tranzystory przy pełnym wysterowaniu. Czyż się mylę?

Ukryta Zawartość

Z tego co napisał Tomek i z wyliczeń wyszło że przez jeden tran płynie 270 mA co na 3-ech sztukach daje ponad 800 mA.

NIE. Policz sobie. Płynie w jednej gałęzi około 130 mA. Razem płynie około 0,4A. Gdzie tu do 4A? (conajmniej)

A nawet gdyby płyneło 230mA to i tak to nie jest "pure classe A"

Dalej proszę o zaduszenie mnie jak psa :-)

Edytowane przez bendix101

Zaraz zaraz - żeby była A to prąd płynący przez głośniki musi być mniejszy niż prąd płynący przez tranzystory przy pełnym wysterowaniu. Czyż się mylę?

0.46[A] na parę.

Całkowity prąd spoczynkowy (na wszystkich parach), musi być 2x większy niż jego wartość szczytowa pobierana przy mocy 30W.

Ot i tyle...

0.46[A] na parę.

Całkowity prąd spoczynkowy (na wszystkich parach), musi być 2x większy niż jego wartość szczytowa pobierana przy mocy 30W.

Ot i tyle...

Jak to policzyłeś? 0,06V / 0,44 ohma (2 rezy szereowo) = 0,136mA czyż tak?

Edytowane przez bendix101

Sorry, żeby nie było nieporozumień. Ja nie liczyłem tego prądu z układu pomiaru biasu w tym wzmacniaczu (dzielnik prądowy, i następnie pomiar napięcia) tylko wyliczłem ile na prawdę tego prądu potrzeba.

Pokrywa to się z symulacją i pomiarami tego wzmacniacza w Audio.

Napięcia w tym układzie nie mierzy się na rezystorze emiterowym, tylko w specjalnym punkcie do jego pomiaru (wspomniany dzielnic i chyba ogranicznik, nie zagłębiałem się w to).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, żeby nie było nieporozumień. Ja nie liczyłem tego prądu z układu pomiaru biasu w tym wzmacniaczu (dzielnik prądowy, i następnie pomiar napięcia) tylko wyliczłem ile na prawdę tego prądu potrzeba.

Pokrywa to się z symulacją i pomiarami tego wzmacniacza w Audio.

Napięcia w tym układzie nie mierzy się na rezystorze emiterowym, tylko w specjalnym punkcie do jego pomiaru (wspomniany dzielnic i chyba ogranicznik, nie zagłębiałem się w to).

Ukryta Zawartość

Barmanku:

Prad się liczy mierząc spadek napięcia na rezystoreze/ach. W tym przypadku to jest na 0,22ohma x 2

Ukryta Zawartość

No to mój błąd bo ja liczyłem spadek na jednym rezystorze. Ale jak podałem Tomkowi wyliczenia to nie protestował. Prawdę mówiąc mi też się wydaje że taki prąd jak na A klasę to trochę mało. Na innym wzmacniaczu pojechałem z prądem do 450 mA na tranzystor.

Nie wiem co ty liczysz, ale to co ja policzyłem jest dobrze. Wzmacniacz pracuje w klasie A do 30W i do 60W w AB. Takie wyniki pomiarów uzyskali w Audio w ich laboratorium. Jeżeli rezy są tam 0.22ohma to spadek napięcia będzie na poszczególnych ok. 0.1V (nieco ponad). I jak już pisałem w tym accu punkt pomiariu prądu spoczynkowego nie jest na rezystorach emiterowych, chociaż możesz sobie oczywiście i tak zmierzyć.

Zresztą w żadnym Accu nie jest na rezach emiterowych.

No to fajnie było by to wyjaśnić

Ukryta Zawartość

Właśnie- Tomek nie napisał gdzie mierzył to napięcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kw

Jeżeli Twój wzmak pracuje w AB poniżej 30W to znaczy, że coś sknociliście, albo coś źle mierzysz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj na końcu też są pomiary, które idealnie pokrywają się z moją symulacją. 30W klasa A (deklarowana przez producenta), 60W klasa AB (maksymalna uzyskana, przy założonych zniekształceniach)

Ukryta Zawartość

Jeżeli Twój wzmak pracuje w AB poniżej 30W to znaczy, że coś sknociliście, albo coś źle mierzysz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj na końcu też są pomiary, które idealnie pokrywają się z moją symulacją. 30W klasa A (deklarowana przez producenta), 60W klasa AB (maksymalna uzyskana, przy założonych zniekształceniach)

Popraw mnie jak bredzę:

Mierzysz napięcie dokładnie na rezach "emiterowych" (to nie prawda bo na wyjsciu są mosfety) ale prąd to prąd. Mierzę 60mV na 2-ch rezystorach - prawda? Czy prawo ohma nie działa? 0,06V/0,22ohmax2 = 136mV.

Spojżyj na schemat gdzie jest punkt pomiarowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bendix101

Tak mosfety, mówie emiterowe z przyzwyczajenia, masz na myśli 2 rezy z przeciwsobnych gałęzi?

Punkt pomiarowy powinien być tak jak na fragmencie podesłanego schematu, czyli tam jest jeszcze dzielnik prądowy w postaci rezystora 910R...

Tak mosfety, mówie emiterowe z przyzwyczajenia, masz na myśli 2 rezy z przeciwsobnych gałęzi?

Tak. mierzysz spadek napiecia na 2-ch rezystorach 0.22 ohma - czyli na 0,44. I wychodzi 0.136A. Inaczej tego nie potrafię policzyć. Moim zdaniem żeby to była klasa A to powinno być conajmniej 1.3A na gałąź.

Poproszę fachowców o korektę jeśli bredzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi