Skocz do zawartości
IGNORED

Clone ACCPHASE E-550

Rekomendowane odpowiedzi

Wylicz sobie prąd spoczynkowy potrzebny do pracy w klasie A przy 30W. Wtedy możesz wyliczyć wymagany spadek na rezystorach. Na jednym będzie to chyba 100mV, a na dwóch przeciwsobnych 200mV.

Wymagany prąd jest 0.46A na GAŁĄŹ. Więc jeżeli mierzysz inaczej, to jest za mały albo za duży i proponuje go doregulować.

System gra dobrze, albo nie....

Punkt pomiarowy powinien być tak jak na fragmencie podesłanego schematu, czyli tam jest jeszcze dzielnik prądowy w postaci rezystora 910R...

nie widze takiego rezystora na schemacie - przynajmniej o takiej wartości - gdzież się schował skubany ?

pzdr

30W na 8ohmach to prąd jest 3,75A. Gdzie tu prąd spoczynkowy wzmacniacza który ma 3x0.136A? To nie jest klasa A i amen. Jestem tylko głupim inż. elektrykiem ale fizyka jest brutalna.

no to może 1K, nieistotne mam kilka schematów różnych Accu, chodzi o idee jak to jest mierzone. Jak masz inny to możesz przeliczyć. Może być np. 1.1K - taki jest w E-406.

Ale wracając do E-550.

Potrzebujemy 30W na kanał w klasie A. Klasa A jest wtedy gdy w stanie przewodzenia są obydwa tranzystory przeciwsobne.

Przy 30W wartość szczytowa prądu przy obciążeniu 8ohm wynosi 2.73[A].

Całkowity prąd spoczynkowy Isp > 2.73[A]/2 czyli Isp> 1.365[A]

mamy 3 pary wyjściowe, więc w każdej gałęzi prąd spoczynkowy Ispgałąź > 0.455[A]

Czy się mylę?

30W na 8ohmach to prąd jest 3,75A. Gdzie tu prąd spoczynkowy wzmacniacza który ma 3x0.136A? To nie jest klasa A i amen. Jestem tylko głupim inż. elektrykiem ale fizyka jest brutalna.

Jak to wyliczyłeś? I2*R = P czyli I2 = 30[W]/8[Ohm] czyli I = 1.93[A]

Jak inżynier elektryk nie zna wzoru na moc, to... impreza ciężka była wczoraj?

Ok. Idę do sklepu po kilka częśći by coś sobie polutować dzisiaj ;-) Liczcie dalej i zobaczymy co wyjdzie...

mamy 3 pary wyjściowe, więc w każdej gałęzi prąd spoczynkowy Ispgałąź > 0.455[A]

Zupełnie nie rozumiem dlaczego 2,73A dzielisz na 2 :-)

Prąd spoczynkowy = 0,136A i x 3 = 0,4A - a zeby to byla klasa A to powinno być około 4A.

Idę się napić piwa :-)

pozdrawiam

Ktoś w 'ambitnym wzmacniaczu' tłumaczył, że bias ma wynosić 1/2 Ipik. Przeciwległy do aktualnie przewodzącego tranzystor ma się zatkać przy prądzie Iwypik.

Panowie, zapisujmy w obliczeniach że liczymy z mocy rms, wtedy wyliczone wartości prądów i napięć są wartościami skutecznymi, o 1,414 mniejszymi niż szczytowe dla sygnału sinusoidalnego. Będzie mniej nieprawidłowości przy interpretowaniu wyników.

Smacznego browca :)

Ktoś w 'ambitnym wzmacniaczu' tłumaczył, że bias ma wynosić 1/2 Ipik. Przeciwległy do aktualnie przewodzącego tranzystor ma się zatkać przy prądzie Iwypik.

Panowie, zapisujmy w obliczeniach że liczymy z mocy rms, wtedy wyliczone wartości prądów i napięć są wartościami skutecznymi, o 1,414 mniejszymi niż szczytowe dla sygnału sinusoidalnego. Będzie mniej nieprawidłowości przy interpretowaniu wyników.

Smacznego browca :)

Nie ma znaczenia czy liczysz skuteczne bo rząd wielkości się nie zgadza. Nadal twierdzę że poewinno być coś około 4A spoczynkowego żeby była klasa A.

ps. Dziękuję, właśnie otworzyłem browarka :-)

ps. Zresztą spoczynkowy to prąd stały :-) :-) :-)

Edytowane przez bendix101

Bias ma mieć wartość 60mV na 100% .Zaraz dam filmik z pomiarów .

Dodam schemat do 307 dla porównania skąd jest mierzony bias.

Bias ma mieć wartość 60mV na 100% .Zaraz dam filmik z pomiarów .

Dodam schemat do 307 dla porównania skąd jest mierzony bias.

Jeszcze jedno jak niby ten wzmacniacz nie jest w klasie A to dlaczego grzeje się w ciągu 10min do ponad 40stopni. Bez żadnego sygnału?????????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-69955100-1319280620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Zupełnie nie rozumiem dlaczego 2,73A dzielisz na 2 :-)

Prąd spoczynkowy = 0,136A i x 3 = 0,4A - a zeby to byla klasa A to powinno być około 4A.

Idę się napić piwa :-)

Dlatego się dzieli przez 2, aby tam wypadał środek sinusoidy prądu wzmacniacza przy pracy ciągłej przy 30[W]. Wtedy górny szczyt tej sinusoidy

wypada właśnie przy 2,73[A] a dolny dokładnie w 0[A]. Poniżej tego prądu tranzystor będzie się zamykał. Oczywiście trzeba uwzględnić przynajmniej minimalny zapas, dlatego całkowity Isp > 1.365[A]. Coś nie wierzę, że nie masz kaca.... ;-)

Poczytaj o biasowaniu wzmacniaczy w klasie A przy tym piwku.... Smacznego ;-)

@Żurek - to ja tłumaczyłem.

Tomek dodał schemat, ale przeliczcie sobie tą wartość odpowiednio do rezystorów w dzielniku jakie są w E-550. Wtedy wyjdzie Wam jaki jest prąd spoczynkowy. I jak w serwisówce piszę że napięcie ma być 60mV, to najwidoczniej tak ma być...

Dlatego się dzieli przez 2, aby tam wypadał środek sinusoidy prądu wzmacniacza przy pracy ciągłej przy 30[W]. Wtedy górny szczyt tej sinusoidy

wypada właśnie przy 2,73[A] a dolny dokładnie w 0[A]. Poniżej tego prądu tranzystor będzie się zamykał. Oczywiście trzeba uwzględnić przynajmniej minimalny zapas, dlatego całkowity Isp > 1.365[A]. Coś nie wierzę, że nie masz kaca.... ;-)

Poczytaj o biasowaniu wzmacniaczy w klasie A przy tym piwku.... Smacznego ;-)

@Żurek - to ja tłumaczyłem.

OK, masz rację ;-)

Teraz poproszę innych o komentarz.

Nie ja, tylko autorzy kilku książek, artykułów w tym Nelson Pass. Ameryki nie odkryłem. Tomek - dzięki w ogóle za schemat E-307, miałeś okazję tego słuchać w ogóle (307-ki)?

Nie ja, tylko autorzy kilku książek, artykułów w tym Nelson Pass. Ameryki nie odkryłem. Tomek - dzięki w ogóle za schemat E-307, miałeś okazję tego słuchać w ogóle (307-ki)?

Nie. Nie miałem okazji. Dalej proszę o komentarz. 136mA oczywiscie w 1 gałęzi w klasie A. Razy x 3 to 0,4A. Poproszę o komentarz :-)

Czekam :-) :-) :-)

Słuchałem 307 bardzo fajny piecyk ,308 tez niczego sobie .Zależy czego się słucha .Każdy trochę inaczej brzmi .Ale wszystko zależy od tego jakie dasz źródło i kolumny .Na każda zmianę sprzętu accuphasy reagują inaczej.. to wymagający sprzęt.

Zgadzam się, ja aktualnie słucham na 406 (na Twoich płytkach) - i jestem pod dużym wrażeniem tego grania. A jak piszecie, że wzmaki ze sprzężeniem prądowym to następny krok, więc chyba się skuszę gdzieś na wiosnę. Chcę dać pograć trochę tej 406, bo ma dopiero kilka miesięcy... W międzyczasie może zrobie przetwornik na bazie CD Accuphase'a DP-77 (bo mam serwisówkę i dostawał bardzo dobre oceny). Może byliby zainteresowani, wspólnym projektem, chyba że tomek miałby dostęp do jakiś nowszych schematów. Robienie dokładnego klona jest trochę bez sensu i niemożliwe, z racji tego, że tam są CD i jest kilka dodatkowych płytek, wejść i etc. skopiować by można tylko sam układ DAC i analogówkę. Co o tym myślicie?

Zgadzam się, ja aktualnie słucham na 406 (na Twoich płytkach) - i jestem pod dużym wrażeniem tego grania. A jak piszecie, że wzmaki ze sprzężeniem prądowym to następny krok, więc chyba się skuszę gdzieś na wiosnę. Chcę dać pograć trochę tej 406, bo ma dopiero kilka miesięcy... W międzyczasie może zrobie przetwornik na bazie CD Accuphase'a DP-77 (bo mam serwisówkę i dostawał bardzo dobre oceny). Może byliby zainteresowani, wspólnym projektem, chyba że tomek miałby dostęp do jakiś nowszych schematów. Robienie dokładnego klona jest trochę bez sensu i niemożliwe, z racji tego, że tam są CD i jest kilka dodatkowych płytek, wejść i etc. skopiować by można tylko sam układ DAC i analogówkę. Co o tym myślicie?

Ja myślę, że to świetny pomysł.

W sumie koszty będą niewielkie porównując do budowy wzmacniacza. Efekt może być wyśmienity.

Też uważam że pomysł na klona takiego daca jest świetny.

Nie mniej akurat DP-77 jest jednym z najsłabszych źródeł Accuphase w ogóle. I to nie tylko moja opinia.

Nie tylko miałem okazje posłuchać AD-77 u kumpla i na odsłuchach porównać z innymi, ale i sam miałem go wypożyczonego w domu.

Sam układ AD1853 nie powala brzmieniem (może to kwestaj aplikacji w jakich słyszałem owego scalaka) i też jest dosyć ciężko dostępny w sklepach. Np. taki DP-67, czy DP-78 bez porównania gra lepjej w każdym aspekcie.

Oczywiście nie piszę tego złośliwie, bo sama idea zrobienia projektu DACa Accu jest świetna i nie czesto zdarza się okazja.

Szkoda, że można jak już, to wykonać jakiegoś projektu zawierającego AD1955. Byłoby to póście na całość. :-)

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Cóż różne są opinie. DP-77 też nie słyszałem (ale inne owszem), i nie wiele mogę powiedzieć. Natomiast taki koleżka Arthur Salvatora, co od lat prowadzi temat hi-end audio, zakwalifikował w swoim czasie Accu DP-77, do 3 kategorii (Very good but noticeable failings compared to the higher categories), ale warto zaznaczyć, że do 1 i 2 kat. zakwalifikował tylko po jednym CD. Odpowiednio Oracle CD 2500 MK II i Audio Research REF CD 7...

A akurat ten gość w przeciwieństwie do wielu innych recenzentów i gazet, jest raczej daleki od komercyjnych, sponsorowanych recenzji. Wnioskuje to po wielu jego testach i opisach. Być może Accu mu tak odpowiadało, bo ma pasujący mu charakter (jest miłośnikiem analogu). W tej samej kategorii umieścił Reimyo DAP 777, a na przykład zjechał po całości Ayre C-5xe i umieścił go na końcu stawki, a w owym czasie Ayre dostał nagrodę na najlepszy CD roku... myślę, że źle nie będzie.

Oczywiście klonowalibyśmy tylko płytkę DACa i ew. odbiornik, ale i tak 1:1 się nie da, bo np. wyborem zegara (w zaleźności od materiału i chyba także do filtrowania/upsamplingu) w tym playerze używa się DSP. Nie wgryzałem się w to jeszcze, także pewnie będzie pole do popisu. Tomek pewnie będzie chciał klonować 1:1, ja chyba jednak tylko wykorzystam pomysły na analogówkę i cyfrówkę, ale po dostosowaniu do jakiegoś łatwego do wykonania w trybie DIY odbiornika itp. etc.

Oczywiście klonowalibyśmy tylko płytkę DACa i ew. odbiornik, ale i tak 1:1 się nie da, bo np. wyborem zegara (w zaleźności od materiału i chyba także do filtrowania/upsamplingu) w tym playerze używa się DSP

Z tego co widzę są tam 2 układy DSP TI do których nie udało mi się znaleźć dokumentacji. Myślę że są częścią PLL buforują dane, generują sygnał szybciej/wolniej dla generatorów itp. Z tego co pamiętam AD1853 nie umożliwia podłączenie zewnętrznego filtru.

Analogówka to nic ciekawego i nie sądzę żeby to mogło jakoś ponad przeciętnie grać. Na tym forum znajdziesz ciekawsze i na pewno lepsze konstrukcje.

AD1853 nie jest zły ale trąci już trochę myszką. To dac do low endowych playerów chociaż był z powodzeniem stosowny przez Levinsona. Myślę jednak że player nie miał by startu to prostego DAC na którymś z Wolfsonów

WM874X. Bezpośredniego porównania jednak nie robiłem bo AD1853 bawiłem się dawno temu.

i też jest dosyć ciężko dostępny w sklepach

Jest choćby na allegro (miał go HFO chociażby) czy u dystrybutora AD

Ukryta Zawartość

Szkoda, że można jak już, to wykonać jakiegoś projektu zawierającego AD1955. Byłoby to póście na całość. :-)

Można czemu nie :) Tylko zamiast klonować lepiej zrobić po swojemu :) Część cyfrowana na razie siedzi na evalu i będzie dość złożona (link USB, LAN, własny filtr na DSP, "zjadacz" jittera :) Mam nadzieję że do końca roku się wyrobie.

hpim0421h.th.jpghpim0422f.th.jpghpim0426fuk.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

barmanekm

Natomiast taki koleżka Arthur Salvatora, co od lat prowadzi temat hi-end audio, zakwalifikował w swoim czasie Accu DP-77, do 3 kategorii

Właśnie nie rozumiem Pana Salvatora jak mógł stawiać Accu DP-77 razem z Audio Research CD 7. (Ten CD 7 jest genialny i wydobywa masę szczegółów z muzy pomimo analogowego charakteru) DP-77 to naprawdę słaby CD. Dosyć płaski i mulący.

Może faktycznie przypadł mu spokojny, przyjemny charakter Accu.

Z tym klonowaniem, to oczywiste że wszystkiego nie da się zrobić, takiego zegara chyba nie dostaniemy, nie wspominając już o tych układach buforujących i minimalizujących Jtter. :-(

raven1985

Sam zauważyłeś, że analogówka nie zachwyca, bo jest po prostu prosta na operacyjnych.

Nie mniej ważnym aspekatem jest tu prawidłowe wykonanie płytki.

Accu stosuje tanie elementy jak NE5532 czy NJM4580 do tego zwykłe kondy MKT i rezystory 1%. Ale dzięki przemyślanemu PCB potrafią uzyskać dużo.

Jest choćby na allegro (miał go HFO chociażby) czy u dystrybutora AD

No właśnie większości sklepów nie ma tego 1853.

Koledze chyba pomylił się na allegro model 1852. Ten jest od dawna. (swoją drogą i tak lepszy w brzmieniu od 1853)

Tak się składa że właśnie często kupuje części w HFO, napisałem do niego, ale nie miał AD1853.

Widzę że kolega też idzie własną drogą i to jest najlepsze. Ja również w przyszłości będę budował własny projekt na AD1955 i dla odmiany na CS4396.

Widzę potencjał w AD1955, definitywnie. Popytam się znajomego wielbiciela Accu czy ta jakąś dokumentacje do innych CD tej firmy. (choć nie sądze)

Jak już się tak przykładać, to oczywiście tak, by nie żałować.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

No i co robimy??trzeba by nowy temat otworzyć ,żeby nie mieszać.Scalaki są

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I co dalej???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek0104

Witam wart skuteczne dla 8om i mocy 30wat U-15,5 I-1,9A czyli na tran 0,31A

Wart miedzyszczytowe U-43,7V ,prąd szczytowy I-2,7A czyli na tran 0,45A

Dla 4 om i 60 wat U-15,5V I-3,87A czyli na tran 0,645A

Wart U-43,7V I-5,47A czyli na tran 0,91A

Dla 2om i 120 wat U-15,5V I-7,7A czyli na tran 1,2A

wart U-43,7V I-10,8A czyli na tran 1,8A

Czyli żeby uzyskać pracę w klasie A dla 120 wat należało by ustawić pow 1,8 A na tran to jest większy prąd niż pasie X . HEEEEe. To by się w oryginale radiatory stopiły .

Dla tych 60mV w tym punkcie wychodzi ok 0,168A na tran

żeby było powyżej 0,45A musi być wart w tym punkcie 160 mV wtedy mam spadek na rezystorach 0,1V a to jest równoważne 0,454A .

Chyba że ja mam zle dobrany ogranicznik prądowy czyli 3x1k i do wyjscia 2,5 k albo ma być 1,5 k bo tych wart do teraz do porządku nie odczytalem .Jak dobrze to skalkulowałem to będzie działał przy 11,5 A

Chyba że gdzieś zonka strzeliłem . Tyle co chciałem powiedzieć . ja ustawiłem na 0,5 A na tran i wcale mi się to nie grzeje .

Ale gra to piękniśnie .

Czyli tak jak pisałem i symulowałem. Prąd spoczynkowy musi być co najmniej 0.45[A] aby dla 30W/8ohm chodził w klasie A.

Trzeba jeszcze pamiętać, że lepiej jednak mierzyć w punkcie testowym bo nigdy nie mamy idealni dobranych mosfetów, w ietdy np. na rezystorze 0,22[ohm] może być 110mV, a na innym 90mV a jeszcze na innym wlasie 100mV, lub jeszcze inne różnice. W punkcie testowym, mamy zapewniony pomiar całkowitego prądu spoczynkowego...

Edytowane przez barmanekm

No jak widać, ale czy nie za małe radiatorki? Pewnie możesz grilla na nich zrobić...

Mają minimalnie mniejszą powierzchnie niż oryginały ale dają rade:)

Witam wart skuteczne dla 8om i mocy 30wat U-15,5 I-1,9A czyli na tran 0,31A

Wart miedzyszczytowe U-43,7V ,prąd szczytowy I-2,7A czyli na tran 0,45A

Dla 4 om i 60 wat U-15,5V I-3,87A czyli na tran 0,645A

Wart U-43,7V I-5,47A czyli na tran 0,91A

Dla 2om i 120 wat U-15,5V I-7,7A czyli na tran 1,2A

wart U-43,7V I-10,8A czyli na tran 1,8A

Czyli żeby uzyskać pracę w klasie A dla 120 wat należało by ustawić pow 1,8 A na tran to jest większy prąd niż pasie X . HEEEEe. To by się w oryginale radiatory stopiły .

Dla tych 60mV w tym punkcie wychodzi ok 0,168A na tran

żeby było powyżej 0,45A musi być wart w tym punkcie 160 mV wtedy mam spadek na rezystorach 0,1V a to jest równoważne 0,454A .

Chyba że ja mam zle dobrany ogranicznik prądowy czyli 3x1k i do wyjscia 2,5 k albo ma być 1,5 k bo tych wart do teraz do porządku nie odczytalem .Jak dobrze to skalkulowałem to będzie działał przy 11,5 A

Chyba że gdzieś zonka strzeliłem . Tyle co chciałem powiedzieć . ja ustawiłem na 0,5 A na tran i wcale mi się to nie grzeje .

Ale gra to piękniśnie .

P=I2xR - dla zaokrąglenia przyjmijmy 2A.kwadratx8ohm = okolo 30W czyli prad skuteczny 2A przy 8ohmach - szczytowy x około 1,5 daje 3A. Zgoda? (1,5 przyjąłem tak średnio bo to zaezy od kształtu przebiegu)

I tu popełniłes błąd dzieląc szczytowy na 6 tranzystorów a nie 3 gałęzie. Szczytowy powinienies podzielic przez 3 - czyli wychodzi ci 1A na tranzystor i taki powinien być _minimum_ spoczynkowy żeby był w klasie A.

Jak lynie prąd w jednej połówce to drugi tran "odpoczywa" ale szczytowy płynie przez kazdą z 3 gałezi wiec 3A/3 a nie na 6 jak przy skutecznym. Zauważ że w jednej połówce płynie on przez jeden tran a w drugiej przez drugi i wynosi on 1A a nie 0,5A! Przeanalizuj to dokładnie :-)

Ten wzmak wyglada na głeboką klase AB ale nie A. Dziwi mnie tylko dlaczego ogólnie ma taką małą moc. Tu jest jakieś audio voodoo :-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi