Skocz do zawartości
IGNORED

CD Pioneer'a...

lorpa

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio duzo pojawia się w sprzedaży Pioneerów np PDS 904 itp. Chwalone za dobry transport, ale...

Mam do was pytanie, czy wiecie coś o koszcie napraw w razie padnięcia lasera... Odradzacie czy zachęcacie do kupna? W sumie pytanie zadję w imieniu kolegi, który nie ma dostepu do neta, a ma mozliwość nabycia w dobrej cenie wyższego modelu pioniera w "rzekomo" dobrym stanie...Sam również jestem ciekaw.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/

Za nowy laser zapłacisz 300-500 zł. Częstszym uszkodzeniem są odklejające się soczewki lasera, koszt soczewki to ok. 50 zł + naprawa. Ale tym się można martwić jeśli odtwarzacz ma średnio ponad 10 lat - zależy jak intensywnie był ekspoloatowany. Wyższe modele Pioneer'a mają godną polecenia mechanikę (laser czyta od góry, podobnie jak w Wadii). Modele wyższe modele z początków lat 90-tych uważane są za długowieczne i często są dobrym materiałem do tuningu. PD 904 to godny polecenia transport. Jak odtwarzacz - brzmienie miękkie, ale niezbyt dokładne. Zależy czego słuchasz itp. - może się podobać lub nie. Egzemlarze pojawiające się na Allegro często pochodzą z Niemiec. Myślę że np. za PD 904 cena 400 zł to jednak dobra okazja.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-108962

Skorzystaj z wyszukiwarki na forum - temat był już omawiany.

Pozdrawiam :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-108998

Mam z 2. ręki cd Pioneer'a PD-S901. Czyta grzecznie wszystko, co mu podam, niezależnie na czym, czym i z jaka prędkoscią oraz noiśniku nagrywane. Ni ezdarzyło mi się jeszcze by czegos nie łyknął. Dałem za niego 800zł. Ma 8 lat i wszystkie papiery.

* * *

Obecnie konczę testować w nim nowe OPA od garmina i jestem pod wrażeniem. (Pół lub pólka wyżej (?) - słychac różnicę bez problemu. Jestem zadowolony z tej zmiany.

Została mi jeszcze 1 para, jak skończę - opiszę krótko co "tak", a co "nie".

Nie mam z nim żadnych problemów. Waży 8,5kg.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109070

>andrea29

Z niecierpliwością czekam na rezultaty....

Sam posiadam PD-9700 i poważnie myślę o tuningu - wszelkie dobre rady mile widziane :) Czy modyfikowałeś też clock i zasilanie, czy na razie wymieniasz tylko ampy?

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109103

Nie wiem czy mieliscie już doświadczenia z tym przetwornikiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niedługo wybieram się na odsłuch tego Akai...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109198

Znam tą stronę, ale nie słuchałem. Według tego co ludzie piszą to te 600zł to naprawdę dobrze wydane pieniądze. Pan Andrzej pracuje też nad zewnętrznym przetwornikiem D/A, z tego co pisał to koszt ok. 1,5 kzł.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109215
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akurat o Pioneerach moge sporo powiedziec bo mialem kilka roznych modeli. Zaczalem od PD-S 604 w 1996 roku potem byl PD 8700 razy dwa bo mailem dwa egzemplarze drugi w troche lepszym stanie no i do niedawna flagowy high-endowy PD 9300 od ktorego w historii firmy lepszy byl tylko PD 93.

Rezczywiscie chwale odwrotne napedy sa rewelacyjne obecnie moj ojciec ma niziutki PD-S 501 i zdumiewajace ze czyta wszystko nawet nie sfinalizowane cdr - nie czyta cdrw ale za to czytal je 8700 ( drugi egzemplarz ). 9300 ma naped innego typu to zupelnie sprzet innej klasy. Na szufladzie firma wygrawerowala napis: " Dedicated to a true lover of music"... Nic dodac nic ujac... Potezna konstrukcja w miedzianym chasis dwa Burr Browny PCM 58 P i dzwiek przewyzszajacy Marantza CD 17 KI. I rzeczywiscie sprzet dlugowieczny-jeden z poprzednikow mial racje. Teraz uzywam Yamahy CDX 1030 ale do Pioneera zawsze czulem i bede czul sympatie. Oczywiscie do starego dobrego Pioneera bo to co sie robi dzis to nawet szkoda komentowac. Komercjalizacja i minimalizacja kosztow produkcji daja znac o sobie. A PD-S 904??? Tez go chcialem kiedys kupic - jest niezly choc ponoc lepiej od niego gra nowszy 707 ktorego brzmienie jest ewenementem bo gra tez lepiej od PD-S 06 dzis najwyzszego cd Pioneera ( choc ja ich nie porownywalem ). Mimo ze mam Yamahe zrobiona na innych DAC'ach bo na czterech Delta-Sigma o rozdzielczosci 20-bitow- nie tylko ze wzgledow kolekcjonerskich chetnie kupilbym PD 93 bo to szczyt kunsztu Pioneera...

Zreszta zupelnie niedawno troche ze wzgledow zwiazanych z praca ( jestem dziennikarzem muzycznym w radiu ) a troche z sentymentu kupilem zwyklego kaseciaka - tez Pioneera CT 939 markII choc za te sama cene moglem miec Akai GX 95 Nakamichi LX 5 albo Marantza SD 67 markIII... Ale ja juz mialem kiedys decka Pioneera i nigdy go nie zapomne to byl CT 91a szkoda ze musialem sie go pozbyc mam jednak wrazenie ze CT 939 markII gra od niego lepiej... No tak ale magnetofony kasetowe to nie jest high-end i nie jest to tez tematem niniejszego forum. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109496
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Akurat o Pioneerach moge sporo powiedziec bo mialem kilka roznych modeli. Zaczalem od PD-S 604 w 1996 roku potem byl PD 8700 razy dwa bo mailem dwa egzemplarze drugi w troche lepszym stanie no i do niedawna flagowy high-endowy PD 9300 od ktorego w historii firmy lepszy byl tylko PD 93.

Rezczywiscie chwale odwrotne napedy sa rewelacyjne obecnie moj ojciec ma niziutki PD-S 501 i zdumiewajace ze czyta wszystko nawet nie sfinalizowane cdr - nie czyta cdrw ale za to czytal je 8700 ( drugi egzemplarz ). 9300 ma naped innego typu to zupelnie sprzet innej klasy. Na szufladzie firma wygrawerowala napis: " Dedicated to a true lover of music"... Nic dodac nic ujac... Potezna konstrukcja w miedzianym chasis dwa Burr Browny PCM 58 P i dzwiek przewyzszajacy Marantza CD 17 KI. I rzeczywiscie sprzet dlugowieczny-jeden z poprzednikow mial racje. Teraz uzywam Yamahy CDX 1030 ale do Pioneera zawsze czulem i bede czul sympatie. Oczywiscie do starego dobrego Pioneera bo to co sie robi dzis to nawet szkoda komentowac. Komercjalizacja i minimalizacja kosztow produkcji daja znac o sobie. A PD-S 904??? Tez go chcialem kiedys kupic - jest niezly choc ponoc lepiej od niego gra nowszy 707 ktorego brzmienie jest ewenementem bo gra tez lepiej od PD-S 06 dzis najwyzszego cd Pioneera ( choc ja ich nie porownywalem ). Mimo ze mam Yamahe zrobiona na innych DAC'ach bo na czterech Delta-Sigma o rozdzielczosci 20-bitow- nie tylko ze wzgledow kolekcjonerskich chetnie kupilbym PD 93 bo to szczyt kunsztu Pioneera...

Zreszta zupelnie niedawno troche ze wzgledow zwiazanych z praca ( jestem dziennikarzem muzycznym w radiu ) a troche z sentymentu kupilem zwyklego kaseciaka - tez Pioneera CT 939 markII choc za te sama cene moglem miec Akai GX 95 Nakamichi LX 5 albo Marantza SD 67 markIII... Ale ja juz mialem kiedys decka Pioneera i nigdy go nie zapomne to byl CT 91a szkoda ze musialem sie go pozbyc mam jednak wrazenie ze CT 939 markII gra od niego lepiej... No tak ale magnetofony kasetowe to nie jest high-end i nie jest to tez tematem niniejszego forum. Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109497

Mogę tylko potwierdzić to co pisze discomaniac71 - po roku 93-94 Pioneer znacznie obniżył loty. Mam drugi odtwarzacz PDS-701 - napęd i laser jak w 9700, teoretycznie też ten sam przetwornik Pulseflow, ale różnica w brzmieniu jest niestety tak duża, że po podłączeniu 9700 model 701 poszedł natychmiast w najciemniejszy kąt i czeka niepewnie na swój dalszy los ;). Zapiaszczona góra, słabszy bas, mniej czytelna średnica. Niestety Pioneer (i nie tylko on) w modelach teoretycznie z tej samej półki od pewnego czasu zaczął mamić klientów coraz to nowocześniejszymi przetwornikami D/A, po cichu wycinając co się da z pozostałej elektroniki - filtry w zasilaniu, kondensatory, ekranowanie itd... Dzięki temu nowsze modele mają więcej funkcji, ale niestety dźwięk znacznie słabszy. Takie to czasy, że coraz więcej firm "jedzie" na dobrej opinii sprzed lat, oferując coraz słabsze produkty...

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109534

ja mam 701 i w zwiazku z tym pytanie - czy ma sens tuningowanie tego?

raz odpadla soczewka ale cedek ma ponad 10 lat - a do tego po prostu sam ja wkleilem

i dziala bez zarzutu czyta wszystko oprocz cdrw

zalatwielm juz opampy nowe i bede wstawial ale nie wiem czy cos jeszcze warto

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109683

Też myślałem o tuningu 701-ki, ale nie wiem jak znaczną poprawę można w tym modelu zyskać - niech wypowiedzą się fachowcy. Jeśli napęd masz w porządku (zdziwiłbym się, gdyby był inaczej), możesz pomyśleć o przetworniku pana Andrzeja (parę postów wyżej) lub jakimś przetworniku zewnętrznym (ale tu raczej nie zejdziesz poniżej 1 kzł).

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-109924
  • 5 lat później...

jakby ktos chciał-macie foto PIONKA PD-7300 od srodka. jak na sprżet za 200-250zł naprawde niezły. i całkiem niezle gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1389745

Ja mam Pioneera PD-S 94 od 4 lat, a jestem minimum 3 właścicielem. CD jest mocno tuningowany (zasilanie, zegar + DAC Stelmach). Obecnie używany jest jako transport (dość sporadycznie z resztą) podłączony do DAC Electrocompanieta ECD-1. W tej roli spisuje się znakomicie. Pomimo ponad 10 lat CD spisuje się znakomicie, ze dwa razy może zbzikował na nienajlepszej jakości CDRach. Transport jest pancerny i godny polecenia, ale polecam przeróbkę zegara - znacznie poprawia się szczegółowość i głębia.

ps. o wbudowanym seryjnie DACu lepiej zapomnieć, nawet po tuningu gra słabo...

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1389880
Gość czubsi

(Konto usunięte)

7300 i 7100 (7500 nie znam i w sumie ciekawy jestem opinii o nim) są bardzo fajne i tanie jak barszcz , przebijają późniejsze 701 a nawet 801 bez większego problemu. 904 to zupełnie osobny temat. Przy ciemnym zestawie będzie całkiem przyjemnie natomiast ja używałem go generalnie jako transport przy zewnetrznym DAC-u i było dobrze. Za 400 zł to rewelka. Cenię też (chyba troche z sentymentu) 8500. Jest kolorowy ale przy transparentnym nieco jaśniejszym wzmaku będzie zapewne świetnie (może właśnie coś z nowszych Denonów AE ?). Pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1389884

mialem pd9700 i powiem ze byl ok ale nic ponadto - DUZO lepszym cd byl chinski MHZS ( zarowno 66 jak i 88 ) zarowno jako zrodlo jak i transport - i to wszystko mimo tego ze ten MHZS niemial za wiele w srodku - na temat pd9700 moge poiwedziec tyle ze niczym specjalnie niezachwycal ani niemial tez szczegolnych wad - ot pozadny player do sluchania muzyki - ale chyba o to chodzi - polecam jeszcze teraz - moj poszedl cos kolo 500zl ( nawet niepamietam dokladnie ) z dodatkowym laserem i wiem ze bedzie jeszcze komus sluzyl latami ( do tego bardzo ladny z niego mebel :D )

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1389979
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znajac MZHS CD 88 nie sadze zeby byl lepszy od PD 9700. No ale mogla sie zdarzyc jakas szczegolna konfiguracja. Ogolnie 9700 i 901 sa jedynymi playerami spoza serii Reference ktore warto polecic. W najnizszej cenie na pewno 7100 i 7300.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1389987

coz - moge powiedziec ze wlasnie dziwna konfiguracja mogla sie zdazyc w odwrotna strone :D - ogolnie to jak dla mnie to lepszy od cd 88 byl o dziwo cd 66 - mialem najpierw cd66, pozniej kupilem cd88 bo myslalem ze to bedzie postep a niestety sie zdziwilem - byl jasniejszy i wyrazniej mniej gladki, ubylo glebii i wogole wydal mi sie gorszy

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1390022

Ja też jestem fanem tej marki w starym wydaniu :-).

To może ja ciut powiem o tunningowaniu Pionków. Mam PDS-7700, PDS-701, PDS-601 :-) Wszystkie modele z 1, bo mają ten sam laser i mechanizm (podobnie jak 8700, 081, 97000 i 901 :-).

Co śmieszniejsze główne różnice między modelami są w części DAC (wyższe modele mają oddzielne trafa do analogu oraz oddzielną płytkę z DAC'ami) oraz w wyświetlaczach i sterowaniu (mniej lub więcej przycisków sterujących). Płyta głowna od PDS-201 (mam jako dawcę części zamiennych ;-)) i PDS601 niewiele się różni... od serii 70x i 80x również! Nie mam serwisówki serii 9700 i 901 i nie maiłem w rękach, więc tutaj nie wypowiem się ale ze zdjęć wygląda mi na tę samą płytę z nieobsadzonym DACem i opampem, który są na oddzielnej płytce.

Jeśli używa się tych modeli jako transport, to zdecydowanie da, a wręcz trzeba to poprawić. W dodatku słychać to.

Moje 7700 i 70 są bardzo poważnie zmodyfikowane właśnie w części transportowej. Po za podstawowymi modami, typu szybkie diody soft recovery, znaczne zwiększenie pojemności w zasilaniu i lepszej jakości kodnensatory, dodane jest oddzielne trafo na część dekodera oraz DAC'a, podwójna stabilizacja - oddzielny stab na LM317 na dekoder, oddzielny DAC a potem na samym chipie dodatkowe 2 staby AN8005 na dekoder (oddzielnie Vd i Va) i 3 AN na DAC (oddzielnie Vd, Va i Vx).

Nawet, jeśli się używa Pionka z tych serii jako transport, trzeba mocno zadbać o jak najcichsze zasilanie DAC'a, gdyż kwarc zegara jest formowany przy DAC'u, bezpośrednio na DAC (zasilanie Vdx), a w wyższych modelach na zwykłych bramkach po za DAC'em.

Zapewnienie dobrego i cichego zasilania dla dekodera i DACa procentuje znacznym uspokojeniem i wygładzeniem dźwięku, lepszym "czarnym" tłem, zrelaksowanym dźwiękeim. DACe typu Delta Sigma są bardzo wdzięczne, gdy im się poprawi zasilanie. Sam DAC PD202x moim zdaniem to całkiem ładnie grające kostki, niedoceniane, jeśli się nad nimi trochę popracuje, mogą zadziwić :-).

Podsumowując - jest bardzo duży potencjał jeśli chodzi o modyfikację części transportowej tych CD. Moim zdaniem tutaj Pioneer trochę zaniedbał sprawę.

Jeśli ktoś chce mniejszym nakładem pracy zmodyfikować Pionka z tych serii to moim zdaniem należy:

- dodać drugie trafo i stabilizatory na +7, do 9V (DAC i dekoder) oraz +-12-15V na OPamp analogowy (o ile nie jest używany tylko jako transport),

- odłączyć oddzielny stab 5V dla DAC'a z oryginalnego, zaszumionego zasilania całego CD i wpiąć do dedykowaneog trafa o zasilania +7, do 9V

- odłączyć zasilanie dekodera (jest na zworce ciągnięte ze współnego zasilania) i wpiąć tam stabilizator +5V i podpiąć się pod dodatkowe trafo i pre stab +7+9V

- dodać przyzwoite kondensatory do dekodera - Sanyo Oscon lu WG - zwiększając wartości, można dodać dodatkowe ceramiki, MKP lub npo na kościach na zasilaniu

- pociągnięcie z dekodera kabelkiem 75 Ohm sygnału SPDIF i odłączenie go z płytki, oddzielny stab przy TOSlinku, lepszy kond, np. oscon,

- wymiana diód, większe pojemności low esr na płycie głównej,

- górna pokrywa - wyklejenie matą bitumiczną - dolnej pomimo plastra miodu i dużej sztywności też nie szkodzi mata ;-)

część analogowa - "klasyka" modów DIY ;-):

- do wymiany opamp,

- zasilanie na LM317/337 opampa z dodatkowego trafa

- usunięcie tranzysotrów mutujących przy wyjściach - w szeregu są bodajże 3 trany i 3 szeregowe tranzystory - zostawić 1 antyzwarciowy tak ok. 100 Ohm,

- lepsze kondensatory sprzęgające (niekoniecznie 47 uF :-)), lepsze C przy opampach na zasilaniu,

- jeśli ktoś chce się mocniej bawić, to filtr DP na innej ch-ki

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1390671
  • 2 miesiące później...

Witam

Chcę odświeżyć temat. Właśnie bawię się PD-7700. Dałem niezależne zasilanie (trafo + cały układ na LM317 i 337) da DAC-a i dla OpAmp(wymieniłem na AD8066), ale ku mojemu zdziwieniu niewypał. Podskoczyła dynamika, tak jak trzeba, ale bałagan na scenie pozostał i ostro gra. Jeśli to prawda, że ten przetwornik się do czegoś nadaje to idą za ciosem. CXQ2500 dostanie niezależne zasilanie, w DAC podzielę zasilanie dla części analogowej i cyfrowej, Diody, kondy i LAMPA. Tylko czy warto. Czy ma jakiekolwiek szanse z moim Philipsem CD950, do którego włożyłem 7 kg elektroniki. Nie chodzi by był lepszy w końcu TDA1547 zbudował legendę marki Marantz, ale żeby przepaść nie była tak wielka. Teraz Pioneer przegrywa ze średniej klasy tunerem. A jeszcze - mam schematy do większości CD Pioneer. Z tym PD-S901 / PD-9700 toteż. Acha PD-S502 jest prawie identyko jak PD-S701 i inne.

Pozdro.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1435216

Pioneer 7700 ma niestety tą nieszczęsną cyfrową regulację poziomu wyjściowego . Szkoda że to nie Pioneer 8700 bo to najlepszy odtwarzacz do tuningu i tu można zdziałać cuda. Płytka jest projektem do modelu dwucyfrowego z najwyższej półki ale jest prawie pusta bo włożono tylko te elementy które są niezbedne aby odtwarzacz jako tako grał. Jest nawet zaprojektowana podwójna stabilizacja z drugim stopniem na elementach dyskretnych- nie wiem czy jakiekolwiek CD na świecie ma tak doskonałe rozwiązanie. Odnośnie przetworników 1 bitowych to różne firmy mają swoje rozwiązania ale układy Pioneera PD2028 to w bardzo dobrych warunkach są doskonałe wbrew temu co niektórzy wypisują na tym forum. Biją na głowę przetworniki wielobitowe.

Ukryta Zawartość

THD Pioneera PD75, warto zwrócić uwagę na dobrej jakości zasilanie 6 kondensatorów 1000mikro + 6szt 100nF przy każdej kości

post-5896-100007309 1251405476_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1435250

Wszystko się zgadza, tylko u mnie stoi PD-7700. A pytanie pozostaje bez odpowiedzi czy warto. Zawsze gdy mam na warsztacie Philipsa czy Marantz'a to wiem czego się spodziewać. Wstawiam mu OpAmpy z prawdziwego zdarzenia - o klasę albo i dwie w górę, osobne zasilanie dla części analogowej następne dwie klasy. Zegar Master Clock - klasa w górę, osobny blok zasilania dla części Cyfrowej znów klasa w górę. Wymiana kondensatorów i diód, inne zabiegi wokół zasilania tego co już nie zostało zrobione - za każdym razem wyraźna poprawa. Moje Philipsy stawały do zawodów z Wadią czy Mark Lewisonem i na pewno nie przegrywały. A tu, wymiana OpAmpów, osobne zasilanie dla nich, osobne zasilanie dla DAC i... klapa. Stąd pytanie czy jak włożę w niego jeszcze 500 pln będzie lepiej a jak 1000 to będzie sprzęt z wyższej półki czy według zasady co się polepszy to się popie...przy.

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1436476
Gość rochu

(Konto usunięte)

Art6900, 29 Sie 2009, 21:17

> Wstawiam mu OpAmpy

>z prawdziwego zdarzenia - o klasę albo i dwie w górę, osobne zasilanie dla części analogowej

>następne dwie klasy. Zegar Master Clock - klasa w górę, osobny blok zasilania dla części Cyfrowej

>znów klasa w górę.

Z czystej ciekawości.

Ile tych klas u Ciebie występuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/7622-cd-pioneera/#findComment-1436484
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.