Skocz do zawartości
IGNORED

jak wytłumić muzykę w pokoju i sprawić by w pokoju była dobra akustyka

Kamyk79

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za szczegóły.

Poprawiłem trochę projekt pomieszczeń. Link tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pokój akustyczny (zwany wcześniej muzycznym) zyska nieco na powierzchni niż jak to było w projekcie oryginalnym przygotowanym przez spółdzielnie, że miał 9,97m2. Nie będę więc łączył tych dwóch pomieszczeń w jedno. Nie wiem też dokładnie o ile będzie większy niż te 9,97 m2, ale będzie większy. Łazienke przesunąłem w miejsce, które widzicie na rysunku. Powierzchnia łazienki będzie więc różnicą między 20,21 m2 a nową, aktualną wielkością pokoju akustycznego. Łazienka nie będzie już taka duża jak to było w oryginalnym projekcie spółdzielni gdzie miała mieć 10,24 m2 - będzie więc mniejsza. Garderoba też nie będzie zajmować oryginalnej powierzchni łazienki z poprzednich moich szkicy, stąd decyzja, że to właśnie będzie garderoba a nie jakiś pokój. Jak będę wiedział jakie będą wymiary tych pokoi to podmienie projekt.

Co najważniejsze na projekcie w pokoju akustycznym będzie znajdować się szafa, która będzie ulokowana między głośnikami będzie szafą od podłogi do prawie sufitu, więc będzie kolejnym elementem tłumiącym hałas. Przy suficie zostanie może 25-30 cm.

Wszystkie ściany jak się dowiedziałem w spółdzielni będą zbudowane z cegły silki, co mnie cieszy, bo jedna z firm akustycznych powiedziała mi, że silka to obecnie najlepszy materiał tłumiący i akustyczny w jednym.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Czy mogę zdać się więc na siebie i zastosować po prostu w takim przypadku tylko i wyłącznie wełnę o grubości tak dużej na ile się tylko da oraz wstawić drzwi, które mają dobre parametry izolacyjne? Chodzi mi o to, że wolałbym wydać te pieniądze, które musiałbym zapłacić firmie akustycznej na np. tuner radiowy czy jakiś procent wartości wzmacniacza.

Dowiedziałem się też od architekta, że jeśli chodzi o okna to w pokoju akustycznym będę okna od podłogi w górę, więc nie będą to standardowe kwadraty. Architekt powiedział mi, że okien można by nie wymieniać tylko zastosować potrójną szybę, żeby uniknąć sytuacji, że okna będą się odróżniały na tle innych domków szeregowych. Co wy o tym sądzicie?

Czy taki projekt jest według Was najlepszy? Będę rozmawiał na ten temat z architektem i on mi powie, czy mogę sobie tak "bezkarnie" przesunąć łazienkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie to nic lepiej nie wygląda ;(. Po za tym, że faktycznie dzięki łazience sąsiad będzie spał spokojniej. Nie wiem jak ty lubisz słuchać muzyki i co jest dla ciebie w tym ważne. Jeżeli słuchasz zajmując się w tym czasie czymś innym, zajęciami biurkowo-komputerowymi, to w zasadzie nie tak ważna będzie akustyka pomieszczenia i te głośniki będą mogły być tak wciśnięte w te wnęki w rogach. A jeżeli masz zamiar słuchać naprawdę ambitnie, znaczy z zaangażowaniem, to nie tędy droga raczej, moim skromnym zdaniem.

Poczytaj sobie na forum jak ludzie kombinują z ustawieniem głośników aby uzyskać poczucie dobrej stereofonii.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jeśli miałbym możliwość wyboru, to ja wolałbym to większe, dłuższe pomieszczenie (bez łazienki) - to jednak większa przestrzeń. Wtedy po prostu izolować maksymalnie ścianę od sąsiada. W tym układzie będziesz miał pokój muzyczny ok. 10-11m2, a to niewiele pod względem akustyki. Jako swój kąt, ok, ale gdy swego czasu pytałem o zagospodarowanie podobnego pokoju na odsłuchowy głosy byly takie, że to b. trudne, a efekty i tak będa niepewne w takiej przestrzeni.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jako budowlańcowi zdarzało mi się wykonywać pomieszczenia przeznaczone do odsłuchu, także tkzw fokusownię i studio, ale chętnie bym, zdecydowanie przez wzgląd na mą audiofilską szajbę, niż merkantylny aspekt przedsięwzięcia, uczestniczył w jakimś przemyślanym, wyliczonym, bezkompromisowym projekcie. A jeśli to pomieszczenie wyglądało by pięknie i gustownie...

Czasem mam wrażenie że np. muza klasyczna lepiej brzmi w ukwieconym pokoju z paroma antycznymi gratami i obrazami... ;)

Większość mych muzycznych znajomych ma problem natury psych.-polit. jakim jest hierarchia kulturalna w domu - żony okupują salony z tv na ścianie ołtarzowej, im zostaje jakiś pokoik z kolumnami na dłuższym boku, gdzie tłamszą piękno dźwięku.

Zdarzyło mi się zobaczyć szczęście na twarzy jednego z guru tego forum, który po wyjściu połowicy z triumfem podkręcił wspaniały wzmak o kreseczkę, co jednak nadal nie przeszkadzało nam w prowadzeniu rozmowy. Rzecz jasna nie sugeruję hałaśliwych szaleństw a poziom zbliżony do np. "filharmonicznego"

Zatem Panowie z miłości do Muzyki, siebie, domowników i sąsiadów, myślcie nie tylko o cackach wypasionych ale o masywnych ścianach, stropach, izolacjach, drzwiach, mostkach akustycznych, kształtach, w drugiej kolejności o wytłumieniach i ustrojach akust. itp. kwestiach. Amen.

Przygotowałem kolejną wersję swojego pokoju akustycznego. Może nazwa "akustyczna" nie będzie z tego co piszecie zbliżona to ideału, ale niestety nie mogę sobie pozwolić na coś innego z uwagi, że łazienka i schody są nieruszalne - tak mi powiedzial architekt ze spoldzielni.

Niestety nie moglem zachowac odleglosci 1,5 m od tyłu głośnika, więc pozostaje mi tylko 1 m, chyba, że później będę delikatnie manewrował ustawieniem.

A powiedźcie mi na co zwrócić uwagę przy kupnie drzwi? Jak poznać czy dane drzwi mają dobre parametry izolacyjne? Czy ten współczynnik lambda musi najmniejszy, ale czy przy kupnie drzwi jest on wogóle podawany. Ile to jest mało jeśli chodzi o lambda?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kamyk, lambda o ile wiem odnosi sie do przepuszczalności/izolacyjności cieplnej. Dobra izolacyjność to lambda poniżej 0,40 kW/m2 (chyba w tych jednostkach się to podaje).

Powrót po dłuższej przerwie...

Wyczytałem na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , że izolacyjność mierzy się za pomocą parametr Rw wyrażonego w decybelach. Na tej stronie jest napisane, ze standardowe drzwi wewnetrzne maja izolacyjnosc 30 dB, a te ktore oni polecaja maja izolacyjnosc nawet siegajaca 37 dB. Kosztuja wedlug cennika ok. 1800 PLN. Co o tym sadzicie? Czy sa na rynku dostepne lepsze drzwi i np. tansze?

Dowiedziałem się, że 3 dB różnicy między głośnością to tak jak by słyszeć dźwięki dwa razy głośniej, czyli jeśli tu różnica jest 7 dB między standardowymi drzwiami to izolacyjność akustyczna tych drzwi musi być naprawdę duża, czyli ok. 4 razy głośniejszy dźwięk izolują te drzwi niż drzwi o standardowej izolacyjności akustycznej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.