Skocz do zawartości
IGNORED

3 pytania dot. gramofonu

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

1/ Jaką polecacie matę do gramofonu, bo niestety oryginalna przy ściąganiu płyty przykleja się do niej. (Filc elektryzuje)Widziałem jakieś z korka za 200pln 2 szt na różne gramatury płyt.

2/ Jaki polecacie niedrogi kabel do ok 200pln IC, i czy może to być "normalny" a uziemienie dorobić samemu? (Widziałem jakiś niedrogi Project do gramofonu)

3/ Co polecacie do czyszczenia (konserwacji?) płyty. Widziałem na jakimś filmie jak podczas obrotu płyty gość przeciąga jakąś szczoteczką. Kurz się przykleja płyta elektryzuje.....

ps. Wypranie maty filcowej w płynie EF nie pomogło i zrobiło się jajo ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/76334-3-pytania-dot-gramofonu/

Witam.

1/ Jaką polecacie matę do gramofonu, bo niestety oryginalna przy ściąganiu płyty przykleja się do niej. (Filc elektryzuje)Widziałem jakieś z korka za 200pln 2 szt na różne gramatury płyt.

2/ Jaki polecacie niedrogi kabel do ok 200pln IC, i czy może to być "normalny" a uziemienie dorobić samemu? (Widziałem jakiś niedrogi Project do gramofonu)

3/ Co polecacie do czyszczenia (konserwacji?) płyty. Widziałem na jakimś filmie jak podczas obrotu płyty gość przeciąga jakąś szczoteczką. Kurz się przykleja płyta elektryzuje.....

ps. Wypranie maty filcowej w płynie EF nie pomogło i zrobiło się jajo ;-)

1. Filc nie elektryzuje, elektryzuje płyta.

2. Może być normalny z dorobionym uziemieniem.

3. Myjkę z odsysaniem płynu + płyn "forumowy", po czym problem nr 1. zniknie całkowicie.

"Myjkę z odsysaniem płynu + płyn "forumowy", po czym problem nr 1. zniknie całkowicie. "

Proszę o linka gdzie to kupię. Ewentualnie jak to wygląda. A matę już spierdzieliłem na jajo, jak pisałem wyżej . To może jakaś z korka? Jak będzie z korka będzie przywierać do płyty? Jak nie umyje w tym płynie? I co ile się tak pieści w tym płynie?

przepraszam za lamerstwo.

I czy głosniejszym słuchaniu taki trzask z kurzu może uszkodzić przetworniki?

"Zrób to sam"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I każdy forumowicz co ma gramofon ma taki odsysacz taki lub sklepowy? No słyszałem o jakimś za 2,5k pln. Dramat. To może na początek mata ze skóry albo korka i jakaś szczoteczka,,,, sam już nie wiem...

Z tym elektryzowaniem się to czytam ni jak rozwiązywalny problem elektryzowania się. Jeszcze wpływ na dźwięk korkowej czy filcowej. Ciężko. To Diy to może faktycznie nie głupie rozwiązanie jak się ma mniej więcej manualne zdolności i chęci. Komuś i korek się elektryzuje... Na ile takie umycie i odessanie pomaga?

Podstawowy problem to nie elektryzowanie się płyty ale brud zbierający się w rowkach. Elektryczność usuwa się przy okazji. Płyty trzeba myć. Jak kogoś stać kupuje myjkę za 2,5 albo 4 albo 8 kzł jak nie to robi ją sam z odkurzacza i starego gramofonu - ale myje, szczoteczką to możesz próbować usunąć te większe paprochy które siadły na płycie gdy kładłeś ją na talerz. Usuwanie szlamu z rowków to zupełnie inna sprawa

bat, nie do końca się z tobą zgadzam. płyta się syfi PONIEWAŻ jest naelektryzowana, przyciąga kurz i tyle (czym innym jest płyta zasyfiała np po imprezce;), dlatego podstawowy problem to ładunki, to nie jest "inna sprawa", to naczynia połączone. jeśli się ich nie pozbędziesz, nie domyjesz porządnie płyty.

pzdr

Dokładnie odwrotnie - jak ją dobrze umyjesz to pozbędziesz się ładunków. Płyty syfią się nie tylko na imprezkach. Syfią się też bez powodu. same z siebie jak wszystko.

Poza tym to naprawdę bez znaczenia. Trzeba myć. Każdą nowo zakupioną obowiązkowo. Potem to już wg uznania, ale po wymyciu kilku wydawałoby się czyściutkich płyt dochodzę do wniosku że trzeba myć raczej częściej niż się wydaje.

No to tak:

Mata filcowa się naelektryzowała bo po ciemku iskra z niej przeskoczyła. Wiec jednak nie tylko płyta.

3 pytanka:

Czy brak uziemienia gniazdek prądowych w które wpięty jest wzmak i gramofon ma wpływ na elektryzowanie się płyty i maty?

Co to za tajemniczy płyn do czyszczenia i jakieś namiary?

I czy płytę od biedy można umyć pod bieżącą woda z nie wiem płynem F lub tym "forumowym"?

No to tak:

Mata filcowa się naelektryzowała bo po ciemku iskra z niej przeskoczyła. Wiec jednak nie tylko płyta.

3 pytanka:

Czy brak uziemienia gniazdek prądowych w które wpięty jest wzmak i gramofon ma wpływ na elektryzowanie się płyty i maty?

Co to za tajemniczy płyn do czyszczenia i jakieś namiary?

I czy płytę od biedy można umyć pod bieżącą woda z nie wiem płynem F lub tym "forumowym"?

1."Elektryzowanie" się płyty powoduje ruch obrotowy oraz sam materiał z czego jest zrobiony winyl.

2.Pewnie masz na myśli forumowy płyn do czyszczenia płyt:4 częsci wody destylowanej,1 część alkoholu izopropylowego oraz dosłownie kilka mililitrów Fotonalu to wszystko nam daje 1litr.

Oczywiście masz jeszcze wiele różnych sposobów [składników] na zrobienie DIY płynu.Wyszukiwarka i znajdziesz na forum co i jak...

3.Nie ma żadnej "biedy" tak się nie czyści płyt !!!

pozdrawiam

MUSIC NON STOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.