Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

Wracam troszeczkę na tarczy...

Aktualnie zaczynam pracę w domu więc bez muzyki umrę a mój sprzęt aktualny muszę oddać bratu bo wydumał że chce go spowrotem...

więc muszę mieć coś na już... prostego w ustawieniu bo mieszkam teraz w takiej większej kawalerce gdzie w pokoju jest wszytko

no i wspólne kolacje z moją lubą od kilku latach związku nie wyszły z mody - zmierzam do tego że myślałem o słuchawkach porządnickich z wzmacniaczem ale argument że się izoluje i sikam na domowe ognisko i razem nie możemy słuchać muzyki mnie przekonał no zależy mi na babie...

poczytałem troszeczkę poz-zastanawiałem się, wysłałem kilka maili do ludzi którzy się zajmują produkcją sprzętu

w Polsce i mam nadzieje że jutro coś ktoś odpisze...

Wydumałem sobie że kupie teraz sprzęt który jest łatwo ustawny w dowolnym pokoju a po przeprowadzce będę miał go w swoim gabineciku, biurze, garażu, strychu, szopie, bunkrze, w ostateczności wstawię go do tuningowanego fiata 126 na tylną półkę :P, kiedy to zdecyduję się na droższe rozwiązanie co będzie wiązało się z małą wojną atomową w domy :)

Tak więc dumałem czytałem wiedząc co mnie satysfakcjonuje i chciałbym tych mądrzejszych zapytać o zdanie lub ludzi co podobny sprzęt mają oczywiście te dwie grupy się nie wykluczają :P :D

- co myślicie nad takim sprzętem kwota +/- 3k:

wzmacniacz:

wzmacniacz lub amplitunrt Denon do 1500 z tych nowszych seria 500 lub 700

trochę smakowitszy kąsek od chinoli Yaqin MS-34D który dodatkowo będzie smakowitym do słuchawek na które też się czaję czyli Grado tylok to chyba wynalazek a z nimi różnie bywa po roku dwuch 3 latach denon na pewno będzie żył wiecznie.

Kolumny: podstawki z Dali z bas refleksem z przodu czyli:

Concepty 2, lektory jakiś, lub icony 1

Bardzo bardzo proszę o radę bo w przyszłym tygodniu chciałbym podjąć decyzję o zakupie.

pozdrawiam

...nie zauważyłem podobnego wątku powyżej od vcore - przepraszam - mimo wszystko liczę na coś konstruktywnego od was

Witam!

po dłuuuugiej nieobecności na forum, wracam po pomoc (:

znajomy nasłuchał się mojego zestawu (kolumny podłogowemade by McGyver + wzmacniacz pioneera a 602r przez niego tunningowany) i rozgląda się za czymś dla siebie:

1000 - 1500zł max - łącznie na wzmacniacz + MONITORY - deklarowanej kwoty na zakup sprzętu

czysto! przyjemne wysokie, punktowy bass...- jasno sprecyzowanych oczekiwań dotyczących brzmienia

jakaś lipna mini wieża - aktualny system

~20m^2 - rozmiary pokoju

prostokątny pokój, słuchanie mniej więcej z drugiego końca - minimum danych o ustawieniu kolumn

jazz - rodzaj słuchanej muzyki

z racji że budżet zbyt wysoki nie jest... coż używanego, może czyjeś DIY ? Jestem otwarty na propozycje

Mi ich brzmienie bardzo pasuje:).

A dlaczego tylko wzmacniacz Diora według Ciebie pasuję?. Chodzi tutaj o to że nic lepszego nie opłaca się do nich podłączać czy jakiś inny powód?.

ze zwykłego rasizmu

ale wpisujesz w allegro wzmacniacz zaznaczasz do 500 i masz ten link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [44]=all

na pewno nie technics

jak już brać to marantz, pioneer, sony, onkyo

np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i mam CL 380, jest to starszy odpowiednik 720-tki. Basu wiekszego nie uzyskalem, ale to sa bardzo dobre kolumny. W tej chwili odstawilem tannoye M2 w kat, muzyka nabrala przestrzeni, a poziom szczegolow ktore mozna uslyszec robi wrazenie. Duale sa analityczne i twarde, w porownaniu do nich Tannoye graly jakby wezszym pasmem (jesli chodzi o gorne rejestry), z przesunietym nosowym srodkiem. Mysle ze 390 lub 730 moglyby miec odpowiednia ilosc basu.

I wszystko byloby super, tylko nie takiego brzmienia poszukuje. Chcialem bardziej cieple i miekkie kolumny, takze nie zakonczylem poszukiwan... teraz moja uwage przyciagnely Tonsile Siesty.

I wszystko jasne:)! Ja miałem takiego Pioneera tyci niższy model podłaczony do polskich Mildtonów i było w porządku pomijając minusy kolumn... Z sentymentu sam sobie też kiedyś kupie Pioneera

Jeszcze Luxmana L210 warto kupić.

I wszystko jasne:)! Ja miałem takiego Pioneera tyci niższy model podłaczony do polskich Mildtonów i było w porządku pomijając minusy kolumn... Z sentymentu sam sobie też kiedyś kupie Pioneera

Jeszcze Luxmana L210 warto kupić.

Nie rozumiem?. Masz na myśli to że kolumny nie wyrabiają?. Miałem od kolegi denona i nie było szumów bez źródła.

Nie,chodzi o pewne wady konstrukcyjne,nieprzyjemne dudnienie w moim pokoju w niektórych miejscach,te Twoje to konstrukcja zamknieta wiec zupełnie inna sprawa niż Mildton.

Nie ma czegoś takiego że sprzet bedzie dopasowany i wszystko możesz dać na full.Jak słuchasz bardzo głośno to basy ustaw na minimum albo minus.Sprzęt trzeba czuć i głośniki maja swoje granice co widać po wychyleniu membrany.

Co sądzicie o tych kolimnach, podobno tonsil ale komponenty inne? :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...W ogóle przydała by się jakaś nawigacja tutaj bo straszny syf i burdel jest na odpuście, trochę to jest jak szukanie rodzynek w krowim placku - jakieś zakładki w stylu:

Ogólne | Wiedza prosów | DIY | Kolumny | wzmaniacze |zestawy do 2000, do 5000, do 1000, up to | Giełda | Polskie produkcje na zamówienie| dział sponsorowany | ect - tak na szybko!

Z grafika i koncepcją mogę pomóc bo się tym zajmuje na co-dzień - nie odpłatnie w zamian za doradzenie w sprawie sprzętu :P:)

...łatwiej by się szukało wszystkiego

Witam

Z góry zaznaczę, że audiofilem nie jestem. Na głośnikach się nie znam, nie znam się na wzmacniaczach. Po męczeniu się z mini wieżą grundiga, po płaczu nad brzmieniem altusów, zamierzam kupić jakieś używane kolumny i wzmacniacz. Rewelacji high-end nie oczekuję. Oczekuję dobrego brzmienia, z zaakcentowanym basem i dobrymi średnimi tonami (żeby mi gitarka w utworach heavy metalowych, przy czym, mówiąc heavy-metal mam na myśli ten "prawdziwy", czyli to co współcześnie jest "ostrym rockiem")

Myślałem o WHARFEDALE CRYSTAL II 30, o ile takowe znajdę, lub, co niestety bardziej prawdopodobne, zadowolę się- Mission M33i (nie wiem jakie są recenzje) lub podstawkowymi typu Wharfedale Diamond 9, 10, czy Mission M31.

Tak więc szukam sprzętu do ok.500-700zł, góra 850zł. Przy czym zaznaczę, że wolę lepsze głośniki i gorszy wzmacniacz.

Muzyka jakiej słucham to

-ciężki rock i heavy-metal (sammy hagar, ac/dc, godsmack, tesla, white stripes, mettalica, soad)

-blues i rythm&blues (buddy guy, paul butterfield, john lee hooker, bb king, johny winter, stevie ray vaughan)

-rock&soft rock, (bon iver, antony and the johnsons, eagle eye cherry, jeff buckley)

- jazz, (jimmy scott, john coltrane)

W takiej kolejności jw.

Więc zależy mi na dobrym odwzorowaniu gitarki, aby przy dużym przesterowaniu gitary, dźwięk nie zamieniał się w nieczytelny hałas, wyraźnym, zaakcentowanym basie (aby CZUĆ stopę perkusisty), ale bez "samochodowej dynamiki JBL", miłych wysokich tonach.

ja proponuje inną mini wieże

np

Ukryta Zawartość

bo Jaki (tani) wzmacniacz i głośniki

za 800zł może być za tani

Ukryta Zawartość

ja proponuje inną mini wieże

np

Ukryta Zawartość

bo Jaki (tani) wzmacniacz i głośniki

za 800zł może być za tani

No dobrze ale wymieniłem kolumny które podałem, poza Wharfedale Crystal II 30, można kupić do 600zł (nowe), czyli zostaje 250zł na wzmacniacz, a on może być używany. Np. Mission M31 można kupić już za 390zł, a mają b. dobre recenzje (choć woalłbym duże, ciężkie, podłogowe)

Ukryta Zawartość

ok

do 250 zł

np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Ci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałem taki i być może wygląda nie pozornie ale naprawdę potrafi zadziwić. Bardzo dynamiczny, bardzo dobrze radził sobie u mnie z missionami 702e.

Ukryta Zawartość

ktoś tam się pomylił to denon pma

w środku wygląda nie głupio

Ukryta Zawartość

post-28147-094129700 1290697279_thumb.jpg

post-28147-012306700 1290697302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchał ktoś może Wharfedale Diamond 10.2 w połączeniu z marantz pm6003 i cd5003, ewentualnie z czymś podobnym brzmieniowo? Zastanawiam się nad wyborem kolumn, używanych do 800, maksymalnie 900 zł. A jak będzie warto to i może 1000… Trafiłem na te diamondy w cenie 750 zł. za komplet (nówki), wydaje mi się to dobrą ceną. Pokój około 11m2. W gre wchodzą także kolumny DIY…

Moc nie jest dla mnie najważniejsza bo zasadniczo nie mam warunków do głośnego słuchania, poza tym tego nie lubię, więc podstawkowe będą chyba najlepszym wyjściem. Dźwięk jaki chciałbym uzyskać powinien charakteryzować się soczystym, nie rozpływającym się basem, szczegółową średnicą i delikatną górą (Ale również szczegółową). Ogólnie preferuję raczej ciepłe brzmienie.

Zainteresowały mnie rownież kolumny Dali concept 2, ale tu również nie mam pojęcia jak by się sprawdziły w tym zestawieniu. U mnie w mieście niestety nie ma możliwości odsłuchu kolumn które mnie interesują.

Odnośnie kolumn DIY, interesują mnie raczej konkretne egzemplarze lub namiary na jakiegoś cudotwórcę, a nie same projekty.

Ukryta Zawartość

Aukcja nie moja, nie znam sprzedającego, a za te pieniądze nie kupisz nawet głośników.

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

A może miał ktoś może okazję porównać któreś z tych kolumn: Monitor Audio Bronze BR2, Koda K-2000B i Usher S-520…

Indywidualnie wszystkie z nich wypadają bardzo dobrze, ciekaw jestem natomiast jak wypadły by w konfrontacji. MA ma dużo pozytywnych opinii, nie tylko na Polskich forach, z kolei koda ma bardzo niewiele opinii ale wszystkie bardzo pozytywne (Najbardziej przekonuje mnie recenzja na stereo-undeground), no i uszatki również bardzo dużo pozytywnych opinii i z tego co wnioskuję ze wszystkich tu wymienionych są najlepsze (Chociaż może przewijające się przez wiele recenzji stwierdzenie „lepsze od większości kolumn za 2tyś zł.” to zbytnie uogólnienie)

Witam!

Stawiam pierwsze kroki w hifi. Chciałbym sobie sprawić pierwszy "lepszy" zestaw stereo.

Chcę kupić amplituner Yamah a RX-497 + kolumny Mission M32i. Zestaw w późniejszym czasie będzie powiększony o CD no i jak będzie mało basu to sub'a dokupię.

Czy to dobry wybór? Czy może lepiej jakiś składak Yamahy ew. Denona?

Moje ograniczenia i wymagania:

- sprzęt ma być nowy i do 2 000zł

- pokój około 12m2

- słuchać będę na tym głównie radia później dojdzie CD (rock + pop)

- amplituner musi być bo nie zamierzam kupować osobno radia.

Proszę o pomoc laikowi...

Za taką cenę... może pomyśl o jakiej miniwieży z wifi, żeby sobie słuchać radia internetowego bez konieczności odpalania kompa - choć chyba będziesz musiał trochę dołożyć. Ale warto :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.