Skocz do zawartości
IGNORED

Agregat, a wzmacniacz?

plmati

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Moje pierwsze pytanie brzmi czy wzmacniacz (dokładniej Yamaha AX-570) może się uszkodzić od zasilania z agregatu (wahania prądu) czy raczej to nie ma znaczenia, bo transformator i tak to zamieni? Drugie pytanie to czy w ogóle istnieje jakieś urządzenie, które tak jakby już "na wstępie" pobierało 210watt, które Yamaha pobiera przy maksymalnym obiążeniu, bo ze wzmacniaczem niestety jest tak, że ten pobór mocy skacze, przy uderzeniu basu jest największy i wtedy występują spadki napięć. Czy da radę jakoś to zniwelować ? Myślicie, ze stabilizatory prądu coś na to dadzą czy przy wzmacniaczu nie pomogą, bo raz ma większy pobór, a raz mniejszy.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/76450-agregat-a-wzmacniacz/

Zobacz ile Watt oddaje twój agregat. Z tego co pamiętam przeważnie są one dosyć słabe i może brakować mocy na wzmacniacz. Prąd na pewno można ustabilizować (o ile go nie brakuje - a to jest chyba właśnie problemem)- ale jest to pytanie do elektryka .

Nominalna to 1000watt, maxymalna(chwilowa) wynosi 1200watt, sprawdzałem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plmati: Myślę że stabilizator napięcia pozwoli ci spać spokojnie.

I jeszcze jedno twój wzmacniacz pewnie przy normalnym słuchaniu bierze sobie góra 50-70W.

Chociaż w tej swojej prądnicy nie masz już przypadkiem stabilizatora?? Weź pierwszy lepszy woltomierz i pomierz pod zmiennym obciążeniem (możesz z przedłużacza wyciągać i dokładać lampki żarówki czy cokolwiek innego).

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Uruchom.

Mierz napięcie.

Obciążaj żarówką 500W (lampa gospodarcza…) i obserwuj woltomierz. Jak napięcie nie będzie skakało więcej jak 10% jest OK.

Zakładam, ze przebieg jest zbliżony do sinusoidy.

Na wszelki wypadek sprawdź to na oscyloskopie. Widziałem już jajcarskie agregaty, dające napięcie mocno zniekształcone (miały jakieś beznadziejne wzbudzanie sterowane elektronicznie). Podobnie jak przetwornic DC 12V / AC 230V nie powinno się takim ustrojstwem zasilać audio (trafo na pewno będzie się grzał mocniej).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Moim zdaniem to zły pomysł. Większość dostępnych na rynku agregatów nie nadaje się do zasilania elektroniki. Nawet gdybyś taki znalazł to jego koszt będzie dyskredytował sens takiego przedsięwzięcia. Poza tym nie napisałeś, gdzie ustawisz ten agregat - chyba nie wewnątrz pomieszczenia mieszkalnego?! Jezeli na działce, to lepiej kup dobre przenośne radio z cd z zasilaniem sieciowo-bateryjnym. Jak nie będziesz miał prądu w mieszkaniu to też posłuchasz.

Oczywiście agregat używam na działce ;) na dworze, nie w domku.

Radyjka nie kupię, bo mam tam potężne radzieckie głośniki Radiotechnika S90-B (znawcy wiedzą co to potrafi ;) ) Jak na razie mam Yamahę około 2 tygodni i sprawuję się świetnie (nic się nie grzeje) niestety spadki napięć występują przy uderzeniu mocnego basu (widać po zapalonej żarówce) w voltomierzu napięcie waha się w zakresie 205v do 238v, 238volt nie zostało przekroczone ani razu, tylko denerwuję mnie to migotanie żarówki (normalnie jak stroboskop ;d) i właśnie pytam Was czy stabilizator rozwiąże ten problem? Nie wiem dlaczego wahania napięć zmniejszają się po podłączeniu projektora. Oczywiście próbowałem podłączyć 250watową żarówkę, nie daję to takiego efektu jak projektor który ma lampę 180watt.

Pozdrawiam

Pimati: Próbuj ze stabilizatorem chyba nie masz innego wyjścia.... Możesz kupić przez internet jeśli się nie sprawdzi to odeślesz w ciągu 10 dni. A może od razu jakiś ups? Ma wbudowaną stabilizację i gdy coś się z agregatem złego będzie działo to dodatkowo ochroni sprzęty...

Czy twój agregat zmienia prędkość zależnie od oddawanej mocy?

UPS-y też z reguły nie nadają się do zasilania wrażliwej elektroniki, bo na wyjściu sinusoida jest bardzo zniekształcona, w niektórych jest to wręcz fala prostokątna (lub bardzo zbliżona do prostokąta).

Prolick: Przestań za przeproszeniem powtarzać pierdoły... Pewnie trzeba mieć 5000 złotych za taki z sinusoidą bo za sztukę w cenie 500 złotych dostaniemy wyłącznie przebieg trójkątny....

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oczywiście agregat używam na działce ;) na dworze, nie w domku.

Radyjka nie kupię, bo mam tam potężne radzieckie głośniki Radiotechnika S90-B (znawcy wiedzą co to potrafi ;) ) Jak na razie mam Yamahę około 2 tygodni i sprawuję się świetnie (nic się nie grzeje) niestety spadki napięć występują przy uderzeniu mocnego basu (widać po zapalonej żarówce) w voltomierzu napięcie waha się w zakresie 205v do 238v, 238volt nie zostało przekroczone ani razu, tylko denerwuję mnie to migotanie żarówki (normalnie jak stroboskop ;d) i właśnie pytam Was czy stabilizator rozwiąże ten problem? Nie wiem dlaczego wahania napięć zmniejszają się po podłączeniu projektora. Oczywiście próbowałem podłączyć 250watową żarówkę, nie daję to takiego efektu jak projektor który ma lampę 180watt.

Pozdrawiam

Agregat czy tani stabilizator napięcia (przerabiałem) w tym Ci nie pomoże. Na takie problemy wynaleziono kodnycjonery sieciowe. Ich opis znajdziesz m.in. w HFM nr 7-8/2005. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.