Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z płytą Hybryd SACD

BenHur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z odczytaniem płyty Pink Floyd - The Dark Side of The Moon. Posiadam DVD Sony DVP-NS905v, po zakupie płyty wszystko było OK. Czytał wszystkie warstwy tj: CD,SACD 2CH i MCH a od pewnego czasu widzi po włożeniu płytki tylko warstwę CD (mieli,mieli,mieli). Dla pewności włożyłem płytke B.B.King - Reflections gdzie jest tylko materiał SACD-2CH i MCH i odtwarza odrazu po załadowaniu płyty. Macie koledzy/koleżanki jakieś teorie odnośnie tego problemu?

https://www.audiostereo.pl/topic/76479-problem-z-p%C5%82yt%C4%85-hybryd-sacd/

Witam

Może to wina płyt. Ja też mam tę płytę i od pewnego czasu odtwarzacz SACD nie może jej przeczytać. Warstwa CD na zwykłym CD jest odtwarzana OK, a Philips SACD DVP9000S ją mieli i mieli. Myślałem, że może to wina sprzętu, ale w takiej sytuacji widzę, że to chyba coś z płytami Pink Floyd - The Dark Side of The Moon. Te płyty Hybryd SACD mają 3 warstwy: CD, SACD 2.0 i SACD MCH. Nie pamiętam teraz, która jest pierwsza, a która ostatnia.

Podłączony jest tak jak trzeba tor SACD-6xCINCH a reszta optic. Mnie też się wydaje że to wina płyty choć ani ryski nie ma. Może się rozwarstwia? Reklamacji chyba na taką wadę nie można zgłosić?

Witam

Może to wina płyt. Ja też mam tę płytę i od pewnego czasu odtwarzacz SACD nie może jej przeczytać. Warstwa CD na zwykłym CD jest odtwarzana OK, a Philips SACD DVP9000S ją mieli i mieli. Myślałem, że może to wina sprzętu, ale w takiej sytuacji widzę, że to chyba coś z płytami Pink Floyd - The Dark Side of The Moon. Te płyty Hybryd SACD mają 3 warstwy: CD, SACD 2.0 i SACD MCH. Nie pamiętam teraz, która jest pierwsza, a która ostatnia.

Warstwa HD jest pierwsza od lasera i przepuszcza laser do warstwy CD.

To nie wina płyty tylko odtwarzaczy (wyjątkowo gównianych trzeba dodać). Proponuje zanieść płytę do sklepu audio albo do znajomych z porządnym sprzętem i wszystko będzie ok.

Mam starszy model DVD Samsung ,czyta wszystko z wyjątkiem BR , "bestia" jest taka "cwana" ,że w zależności od

tego czym i jak jest podłączona do wzmacniacza taką "warstwę" multipłyty czyta w pierwszej kolejności.

W przypadku 6xCinch ,podłączone do ampli KD od razu włącza się warstwa multi ,w przypadku podłączenia do wzmacniacza

stereo kablem 2xCinch -warstwa SACD 2.0 lub CD-A .

Jak w odtwarzaczu SACD poda mechanizm, to pierwszym objawem są najczęściej kłopoty z płytami SACD. CD czyta często nawet wtedy gdy żadnej płyty SACD nie da się już uruchomić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Płyty Hybrydowe mają to do siebie, że często odtwarzacz ma problem z zczytaniem gęstej warswy. Jeśli jest to płyta wyłącznie SACD odtwarzacz czyta ją idealnie. Przerobiłem ten problem na kilku odtwarzaczach SACD. Philips 9000s gdy stał na czuwaniu kilka dni bez problemu czytał każdą płytę, a gdy na moment wypiąłem go z gniazda zasilającego zaczynał się problem z odczytem. Philips 963sa w ogóle nie miał zadnych problemów z płytami SACD ale dla odmiany na niektórych kopiach CD potrafił się poprostu zawiesić. Denon dvd 2200 zdazyło z dwa razy na dziesięć że nie przeczytał płyty SACD. Kidyś wziąłem Hybrydową SACD Dire Straits na odsłuch do salnu i podobny problem wystąpił w odtwarzaczu Marantz (7003?). Sam sprzedawca nie mógł zrozumieć co się stało więc spłętował, że chyba wadliwy model się trafił. Na koniec u znajomego na HK 970 również taki sam problem tzn. odtwarzacz mielił, mielił aż w końcu wyskakiwał odczyt tylko CD. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.