Skocz do zawartości
IGNORED

Sound Blaster Audigy SE - SPDiF problem

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wyzej wymieniona karte SB i problem pojawia sie gdy podlaczam przetwornik CA zadne ustawienia karty nie skutkuja. Nie mam zalecanej przejsciowki do tej karty tzn zewnetrznych wejsc i wyjsc wkladam tam monofonicznego jacka i sygnal moim zdaniem powinien pojawic sie w przetworniku. Jaki robie blad moze ktos spotkal sie z podobnym problemem. Bo ja zaczynam sie juz poddawac bardzo prosze o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/76520-sound-blaster-audigy-se-spdif-problem/

->Stasiop

1. Czy uaktywniłeś w ogóle wyjście cyfrowe z tej karty? Gdzieś w panelu sterowania się to robi.

2. Jaki sygnał chcesz wypuścić? Jakie parametry?

3. Do jakiego DACa? Jakie parametry wejściowe?

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

->Stasiop

1. Czy uaktywniłeś w ogóle wyjście cyfrowe z tej karty? Gdzieś w panelu sterowania się to robi.

2. Jaki sygnał chcesz wypuścić? Jakie parametry?

3. Do jakiego DACa? Jakie parametry wejściowe?

Tak uaktywnilem wyjscie cyfrowe, ustawilem wszystkie parametry tzn 44.1khz, 16 bit.

na wszelkich ustawieniach przetwornik milczy jak zaklety. Moj przetwornik to wlasna konstrukcja oparta o kosci Wolfsona, jesli podlacze pod CD wszystko dziala normalnie, jednak z karty nie moge uzyskac zadnego dzwieku. Nie wiem byc moze konieczny jest dodatkowy modul SPDiF dostarczany przez Creativa moze sa inne poziomy napiec sam juz nie wiem. Na innych forach czytalem ze podlaczaja przetworniki zwyklym kablem jack mono od strony przetwornika a pozniej mam lutowany kabelek juz w przetworniku. Probowalem podlaczac z jacka kanal lewy i prawy zero efektow.

Wydaje się, że wszystko robisz dobrze. Żaden dodatkowy moduł spdif nie jest potrzebny. Prawidłowy kabelek od strony karty powinien mieć jack mono, a od strony DACa masz lutowany bezpośrednio w płytkę? Pozostaje jedynie spróbować podłączyć kartę do innego DACa (jeżeli masz taką możliwość - może być amplituner KD). Nie można wykluczyć uszkodzenia karty, bo nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy.

neofozzie jesteś w błędzie, wtyk mono może uszkodzić kartę, wtyk musi być stereo, wiem bo sam mam taką kartę dźwiękową i podłączałem do niej osobny dac, jedna końcówka tego wtyku to wejście cyfrowe a druga to wyjście cyfrowe, a jak cyfra jest wyłączona to staje się wejściem analogowym z zasilaniem dla mikrofonu.

jedna końcówka tego wtyku to wejście cyfrowe a druga to wyjście cyfrowe

Udało Ci się uruchomić w tej karcie wejście cyfrowe? Co prawda na śledziu jest napisane, że jest to "DIGITAL_IO", ale myślałem, że potrzebny jest ten dodatkowy moduł Creative (jak na fotce).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

neofozzie jesteś w błędzie, wtyk mono może uszkodzić kartę, wtyk musi być stereo, wiem bo sam mam taką kartę dźwiękową i podłączałem do niej osobny dac, jedna końcówka tego wtyku to wejście cyfrowe a druga to wyjście cyfrowe, a jak cyfra jest wyłączona to staje się wejściem analogowym z zasilaniem dla mikrofonu.

A to przepraszam, bo w mojej wejścia cyfrowego nie ma, a wyjście opisane jest jako Digital out or 3 analog out.

Nigdy nie używałem tego wyjścia :( .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.