Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowy Red Dawn - czy są lepsze ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Używam głośnikowych Red Dawn i sygnałowego XLO Referenc 2, w związku z tym mam pytanie. Czy jest możliwe uzyskanie lepszej góry ,czytelnej,bardziej selektywnej z odrobiną powietrza i żeby to nie były koszta Red Dawna ? Czy Kimber 4TC to by było to ?

Góra Kimbera 4TC, choć niewątpliwie szczegółowa, czasami wydaje mi się nieco zbyt "szklista" czy też chropowata, co zdają się potwierdzać niektóre recenzje. Już w 8TC jest chyba lepiej, choć również ten kabel nie jest całkowicie neutralny...

Gutekbull

Moim zdaniem nie osiągniesz poziomu Red Dawn'a bez zakupu Red Dawn'a lub ...będziesz musiał kupić jeszcze droższe kable.

Skoro masz zestaw XLO/RD (w chwili obecnej mam wpięty dokładnie ten sam zestaw!), to przejście na dowolnego chyba Kimbera (bez totalnych odjazdów cenowych) to niestety inna bajka.

broy -> to byl zart (koniec dnia - wychodze dzis wczesniej z pracy ;-). To topowy PAD - kosztuje kolo 50kzl w konfekcji :-( Potem trzeba by do niego dobrac jakis systemik.

A na powaznie - Red Dawn chyba nie jest do podrobienia w swojej klasie cenowej...

gutekbull -> qrcze - nadaje sie , jak masz 50 tysiecy PLN na zbyciu :-) Potem musialbys zlozyc jakis systemik.

Co do 4-ki Kimbera - sadze, ze po Red Dawn bedzie 'plaski'. Dlaczego chcesz zmieniac Nordost'a ?

gutekbull

Proszę, tylko nie zmieniaj XLO na KCAG! To inna półka i zupełnie inne brzmienie. Używałem KCAG zarówno w wersji rca, jak też xlr.

qb_1

A już myślałem, że jest tani substytut Red Dawna, zupełnie jak w tych testach z AV: kup MP3 = zagra jak Sondek ;-)

Mam poważne obiekcje co do góry Red Dawna, cała reszta bardzo ok. Zamiennika dla R.D nie szukam, ale liczyłem na to ,że jest sporo kabli jasnych ,selektywnych u góry-reszta jest nieistotna i niekoniecznie za 4000-6000zł.

Skoro masz zastrzeżenia co do góry RD, mógłbyś popróbować Cardasa Neutral Reference. Mnie się nie spodobały właśnie dlatego, że w porówananiu z Dawnami łagodziły i osładzały nieco górę (choć nie tracąc nic ze szczegółowości). Poziom ten sam (cenowy też) tylko Red Dawny grają bardziej beznamiętnie i "na twarz".

Jeśli miałbym kiedyś zmieniać moje, to chyba już tylko na SPM Reference - może to i dla Ciebie wskazówka? W ogloszeniach się pojawiają całkiem często i za przyzwoite pieniądze.

Aaaaa, no to zupełnie inna bajka. Jeśli kupiłeś dziś nowe kolumny, to oddaj portfel i karty kredytowe żonie bądź kochance, a sam zapomnij o wszelkich zmianach w ciągu najbliższych tygodni. Musisz si przyzwyczaić do nowego dźwięku, zanim podejmiesz jakiekolwiek decyzje o dalszej ingerencji w tor. Jak kupiłem Elaki to co rusz mi jakiś szczegół nie pasował, bo wciąż mialem w pamięci brzmienie przetworników Dynaudio.

w kwietniowym AV porównywali interkonekty m.in. Nordost Red Dawn i Tara LAbs Reference Gen. 2 , b. rozpływają się nad Tarą (w teście wyraźnie wyżej oceniana i wyraźnie tańsza). Być może podobnych różnic można się spodziewać w kolumnowych - ponieważ obie firmy oferują pod stą samą nazwą przewody kolumnowe.

To czysto teoretyczne dywagacje, nie słyszałem żadnego z tych przewodów. Kolumnową Tarę Ref. Gen. 2 miał w swoim systemie jakiś czas Cortazar, możesz go zapytać o doświadczenia z tymi kabelkami.

Guten - przerzuciłem tekst z innego wątku .Stało się wstąpiłem na nową drogę życia :-), sprzedałem B&W Nautilusy 805 ,łezka mi się w oku kręci,ale chyba był najwyższy czas ,aby wyzwolić się z tej muzycznej wiwisekcji, rozbierania płyt na czynniki pierwsze, wszystkim którzy to lubią gorąco polecam 805 są genialnie analityczne,przezroczyste z doskonałą średnicą i z najlepszym gwizdkiem jaki kiedykolwiek słyszałem,bas krótki bardzo ładnie kontrolowany. Ogólnie dźwięk 805 trzeba uznać za lekko rozjaśniony, osuszony i sterylny z dużą dozą powietrza.Potrzebują ciepłej elektroniki.Mają pewne cech wybitne. Ja używałem ich w pomieszczeniu 18m i myślę ,że pokuj był troszkę za duży dla nich, lepiej by się spisały w mniejszym.Poszedłem w kierunku doskonałej barwy,równowagi tonalnej ,ciepła,muzykalności i niesamowitej kultury i wspaniałej sceny dźwiękowej - kupiłem Ushery CP 63 11.

Gutek mozna sie przyzwyczaic, tak jak do ostrych b&w i siltechow, kluchowatych lamp i vandenhuli, nie narzekaj masz co wybrales... i mysle, ze dlugo te ushery u ciebie nie pograja...

Co do kabli stawiam na siltecha i niekoniecznie tego z wyzszej polki.

->gutekbul:

"Poszedłem w kierunku doskonałej barwy, równowagi tonalnej, ciepła, muzykalności, niesamowitej kultury i wspaniałej sceny dźwiękowej..."

Mnie się to samo podoba. Sprzęt tylko analityczny, a nie angażujący - jest - wg mnie - do bani.

Ideałów w realnym świecie nie ma.

Pozdr.

Może troche piszę nie na temt główny w wątku. Ale mimi wszystko zapytam czy ktoś z Was korzysta bądź korzystał z Red Dawnów głośnikowych w aplikacji z triodą 300B SE i czy mógłby sie podzielić swoimi wrażeniami

Bo Reson to wybitne kable, ale nie w każdym zestawieniu. Ja słuchałem ostatnio JJ na 300B z Projectem 9 i grało lepiej na Resonach. Głośnikowe Resony to generalnie specyficzne kable: tanie, w niektórych zestawieniach mulą jak cholera (szczególnie z ostrym tranzystorem), ale z dobrą lampą potrafią zadziwić i zagrać świetnie.

Inne zestawienie to Verdier na 300B z gramofonem Michell Gyrodec, też Resony i ten sam efekt. W związku z powyższym nie zawsze jest sens kupować najdroższe kable. Choć w moim systemie akurat Resony grają dwie klasy niżej, niż Red Dawn. To specyfika zestawienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.