Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Ostateczne zbilansowanie kosztów za kondensatory.

Ponieważ prowizja za przelew wyszła nie 20 a 100zł (pokrycie kosztów banków trzecich 80zł) podzieliłem te koszty na wszystkich, w ten sposób doszło po 2,5zł na każdy kondensator. (zamawianych ostatecznie 40szt)

kurs po transakcji wyszedł na poziomie 4,26

obejmy po 2,5euro, kondensatory tańsze 28euro za 80V i 18euro za 63V

Dlatego zostało mi trochę kasy do oddania Wam.

Pudełka miałem za free (za uśmiech u pań w sklepie dostałem tyle że jeszcze mi zostało) Przesyłki w zależności od ciężaru wyszły też taniej niż zakładałem (ok 13zł zamiast 18)

W ten sposób

za 47000uf 80V- 119,2zł/szt

za 47000uf 63V- 76,63zł/szt

obejmy - 10,65zł/szt.

prowizja za przelew 2,5zł/szt

przesyłka do Polski mniej więcej na tym samym poziomie 4,26zł/szt

przesyłka po Polsce w zależności od wagi 13-20zł.

Mam nadzieję że wszyscy są zadowoleni z ceny no i z transakcji.

Oczywiście koszty mogę przedstawić na życzenie na pw.

Postaram się dziś porobić przelewy :)

Edytowane przez methan

A ja kupiłem dzisiaj 7 radiatorów RM100 oraz wskaźnik wychyłowy MK-3 z ustojem 100uA na szrocie za 65zł razem.

Miernik działa, radiatory są ok, tylko 3 szt mają lekko wygięte 3 żebra, ale da się wyprostować. Razem mam więc już 13szt. Jak będzie 16szt to zmontuję po 8 z każdej str w 2 rzędach przykręcone do 2 plyt bocznych 8-15mm o wymiarach 420mm x 280mm każda. Do płyt bocznych będą przykręcone tranzystory od końcówek, panel tylny i przeni, plyta dolna i górna. Między górnym i dolnym rzędem radiatorów zrobię przerwę 8cm i zamontuję boczne wentylatory do konwekcji wymuszonej sterowane termikiem. Na każde 2 radiatory będzie 1 wentylator. Powietrze będzie wdmuchiwane pomiędzy nie a potem przez górny radiator do góry a przez dolny w dół. Gdy radiatory będą chłodne to będzie tylko konwekcja naturalna.

To jest zestaw na 8 końcówek. Lepsze to niż kupować radiatory za 500zł (15-16kg po 30zł/kg) - optymistyczna cena.

Dzisiaj nie zrobiłem niestety obiecanych tarcz do mierników wychyłowych.

Muszę kupić drugi miernik MK-3 i poprawić wymiary bo się nieco nie zgadzają. Ponadto będą chyba tarcze dzielone, bo ogólnie oryginalne tarcze są montowane wewnątrz obudowy miernika - ,,wpuszczane". W MK-2 były ,,nakładane" i dokręcane.

Ps. Miernik pięknie działa - nie lata po całym zakresie (jest delikatnie powolny).

Sprawdzałem na baterii 1,5V, ,,cykając" drucikiem.

Miernik jest ,,wielki" prawie jak etui do CD - wymiar 125x100mm.

Edytowane przez muszegozrobic

Czy robiliście zamówienia na trafa , do tych wzmacniaczy . ???

Właściwie chciałem dodać , przez to wszystko zapomniałem , żeby trafo posiadało jeszcze dodatkowe uzwojenie ok 14 volt - ok 10-20wat do zasilania tych przekaźników na wejściu a w p-5000 do zasilania tych przekaźników które zmieniają głębokość sprzężenia . razem 11 szt .

Jak nie to się coś innego wymyśli żeby zbić nap .

Panowie bez paniki,z tego co pamiętam to trafa mają mieć właśnie takie uzwojenia,zobaczcie w tabelce...ale jakie są zamówione?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W monster elektronik mają NJM4580D w cenie 0,76zł/szt i są ponoć JRC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).aspx

Mają też radiatory RM-100 (oznaczone jako profil A-4206) w cenie 42zł/kg!! - tak więc moje kupiłem ze sztotu za 1/8 ceny :) :)

Profil A-6023 jest w cenie 38zł/kg

Ukryta Zawartość

Są też diody szybkie FEP-30JP 2x15A/600V 50ns produkcji Vishay za 3,70 zł/ szt (na mostek 30A potrzeba 4 szt)

Ukryta Zawartość

Mierniki MK-3 bez skali z ustrojem 100uA są za 22zł i chyba ten model kupię bo jeden już mam.

Ukryta Zawartość

Są też MKP czarne MANT w cenach różnych (około 8zł/10uF, 5zł/4,7uF, 17zł/39uF)

Co o tym sądzicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p5000

> 44,5 - 0 - 44,5V (1000VA)

> 50,6 - 0 - 50,6V (100VA)

> 12V (50VA)

p4100

> 40 - 0 - 40V (800VA)

> 45,5 - 0 - 45,5V (100VA)

> 2x 17V (50VA)

tak poszlo zamowienie - pewnie da sie w razie czego jeszcze cos zmodyfikowac. zaraz bede weryfikowal sprawe

A ja pokaże postępy.

Aha na rewersie to nie wina aparatu tylko produkt firmy GAMA.

Ręce mi opadły i już dalej nie chce mi się robić na dziś.

Z jednej pcb zlazła cała soldermaska po jednej stronie, teraz to paskudnie wygląda, a wyglądało jeszcze gorzej jak się rozpuściła.

Preparat ten co zwykle F-02 i izopropanol.

Ukryta Zawartość

post-35446-0-00321300-1362234904_thumb.jpg

post-35446-0-60455500-1362234973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adik82

chmm czułem że za dobrze wyszło zwłaszcza pcb do 4100 , sprawdziłem faktycznie schodzi jak próbowałem czyścić nitrem po mojemu , w starych wersjach nic nie schodziło , pozostaje nie czyścic i dobrze lutować .

Ogólnie to mnie wkó.... i w poniedziałek sobie tam zadzwonię ,

Te pcb są cynowane w całości i na to nakładano solder maska .

Te co polutowałem to raczej już tak zostaną są dobrze zlutowane także nie trzeba niczego czyścic a resztę spróbuje im zwrócić do poprawy .

Soldermaska nie jest dobrze wygrzana i się dobrze nie utwardziła włożyłem jedna do piekarnika i trochę pogrzałem i potem spróbowałem czyścic nitrem i juz solder maski atom nie rusza , po prostu nie wygrzali dobrze pcb .

Zastanawiam się czy je sam grzać czy ?? , ich wina także powinni poprawić .

Wysłałem z połowę pcb barwy , tam tez to występuje , także jeżeli osoby którym wysłałem, będą chciały ją czyścić preparatami do czyszczenia kalafoni po cynowaniu . muszą włożyć te pcb do piekarnika temperatura 150 -170 st C na parę minut . To wszystko .Przepraszam że tak wyszło .

Co do tranów końcowych nie jestem za bardzo zadowolony z obecnej dostawy ponieważ tranzystory mają spory rozrzut pomiędzy npn a pnp i ok 300 par tranów ogólnie jest do bani .

II wysłałem dopiero ok połowę tego co miałem rozesłać .

Tych które przesegregowałem i można je dobrać ze znikomym rozrzutem jest za mało na wszystkie końcówki , Oczywiście dobieranych tak że jest po 6 identycznych par na kanał .

Także będę musiał domówić tylko z innej partii i nowej dostawy .

Ogólnie nieciekawie .

Odnośnie PCB - jestem za rozwiązaniem Grześka na pewno w moim przypadku. Niech zrobi jak uważa. Moje PCB mogę wygrzać u siebie jeśli Grzesiu nie zrobił tegu u Siebie już :) Skoro problem jest do rozwiązania można tak zrobić. JA tam wojny nie chcę. A do Gamy Grzesiu może oczywiście dzwonić i żądać ,,rekompensaty".

Odnośnie tranów końcowych - napisałem na PW.

Ja jestem w najgorszej sytuacji.

Choć i tak dobrze że wyszło zanim ktoś po zlutowaniu zaczoł myć swoje, a tak jeszcze do wygrzania i będzie ok.

Jeżeli gama nie zachowa się po ludzku to Grzesiu domówi mi pcb i z tąd moję pytanie:

czy wszyscy będą lutować od razu czy znajdzie się ktoś kto odkłada to na dalszy termin?

Chodzi mi o to że potrzebował bym tę jedną pcb "pożyczyć", a jak przyjdą nowe to od razu zostanie oddana.

Dziękuję Ci bardzo.

Poczekamy jeszcze tylko na oddzew ze strony GAMY.

Bo w razie wu będę musiał ponieść koszta, ale mam nadzieję że załatwią sprawę z honorem.

Bo na foto to aż tak źle nie wygląda jak na żywo.

Edytowane przez adik82

Jeżeli byłby ktoś zainteresowany tranzystorami 5200 i 2sa1943 , raczej moimi odrzutami to wyprzedam każda ilość w cenie 7.5 zł para , to nie znaczy ze nie mozna ich dobrać , jeżeli ktos dokupi gdzieś indziej z innych partii ,

Emil.

Skoro PCB jest całe cynowane to odlutowywaqnie tylko z odsysaczem :) bo cyna i tak się roztopi pod soldermaską nawet jakby ona była z TYTANU.

Emil to raczej zależy od osoby która będzie to robić i jej umiejętności , ja wy lutuje dany element kilka razy bez uszkadzania soldermaski i ścieżek a inna osoba za pierwszym razem zrobi tak ze pcb będzie wyglądało jak po wojnie . Cynowanie nie ma prawie żądnego wpływu na to .

Tak będzie wyglądał zestaw do p-4100 na złożonych modułach , zestaw kondensatorów itp . Rezystory są jakościowe bardzo dobre , ciężko kupić na rynku cos lepszego o danych wartościach , tolerancje rzędu 1 proc , super niskie szumy .

Standardowo kondensatory w zasilaniu to będą te niebieskie , moim zdaniem lepsze od tych nichikonów .

Ukryta Zawartość

post-35540-0-24812100-1362318957_thumb.jpg

post-35540-0-39363600-1362318969_thumb.jpg

post-35540-0-12921700-1362318986_thumb.jpg

post-35540-0-16229200-1362319016_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do lutowania i tym podobnych operacji to nie ma żadnych różnic.

Lutuje się je jak wszystkie płytki z gamy, czyli mogło by być lepiej ale nie jest źle.

Myłem dziś z ciekawości pcb barwy i wejść, i nie jest źle, dobrze się myje ale nie można zbyt długo trzeć.

Zdecydowanie pcb końcówki mocy niemal natychmiast zaczęło się rozpuszczać, ale tylko od strony lutów, góra jest ok.

Edytowane przez adik82

Co do rezów większość .

Z lutowaniem jest ok , lutuje się jak każde inne pcb .

Co do pcb z 4100 tak sie zastanawiałem i załatwię kwestie soldermaski w moim piekarniku , akurat stopnie wejściowe są ok . Ogólnie żadna filozofia , tylko moja matka znowu będzie zrzędzić że śmierdzi - takie tam .

A z 5000 zobaczę jutro , mam tam zastrzeżenia do paru szt w innej kwestii .

Schemat zasilacza barwy

Zenerki to 15volt .

Mam 50szt podkladek pod TO218/247 o wymiarach dokładnie 25x20mm.

Czy wystarczą pod toshiby (obudowa 2-21F1A)?

Toshiby maja wymiary 20,5x26+-0,5mm z niewielkimi odchyłami.

Nie wiem dokladnie, jaki jest wymiar miedzianego radiatora w obudowie.

Ogólnie jest klopot z większymi podkładkami, ale widziałem na alledrogo takie o wymiarach 22x28mm.

Edytowane przez muszegozrobic

Mam pytanie i zarazem prośbe do Grzegorza.

Na wykazie części do PCB wejść od P-4100 (P-7100) znajdującym się na str.41 (post1228) i wstawionym przez ADIKA

Ukryta Zawartość

jest 5 Przekaźników zettler i 4 diody 1N4148 !!

Natomiast na płytce pokazanej przez Grzegorza kilka postów wyżej jest 7 Zettlerów i widocznych 18 diód przełączajacych (być może 1N4148).

Rezystory i diody prostownicze chyba się zgadzają (na fotce widać ze 28szt a na BOM jest 32szt a diody 8szt)

Można więc wstawić aktualny BOM bo ludziska zamawiają części.

Proszę o odzew z Waszej str. Ja bazuję na tym PCB WEJŚCIA opublikowanym przez Adika:

5 x przekaźnik sygnałowy np. ZETTLER AZ850-(NP. 12V)

1 x lm7818 + 1 x lm7812 do zasilania przekaźników (wyżej – czyli 12V), stopniowo zbijać napięcie z 24V

2 x njm4580d lub lm833n

diody

4 x 1n4148

8 x sf17 lub 1n4007, MUR160 i inne prostownicze 1A 400-1000V

elektrolity

4 x 47uF/25V

4 x 10uF/25V

2 x 2200uF/35V

2 x 47uF/25V

foliowe

4 x 1,5nF/100V

2 x 2,7nF/50V

Ceramik

4 x 330pF/500V najlepiej mika, styroflex

Rezy

4 x 23,2k

4 x 464R

2 x 412R

2 x 649R

4 x 1k

2 x 1,27k

10 x 270k

2 x 82k

2 x 47k

2 x 1,5k

2 x 100R

Trany

1 x 2sc3902 lub 2sc4793 lub 2sc 5171

1 x 2sc1507 lub 2sa1837 lub 2sa1930

Zener

2 x 15V 1,3W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muszegozrobic

Was niedotyczy ten spis!!!

Niewiedziałem że wszyscy będą mieć w zestawie tą pcb wejść z 7100.

Ja miałem oryginalną do 4100 i tym się sugerowałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi