Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że do takich kloców jak Accu wcale nie są potrzebne wysokoefektywne kolumny.Nawet 550 z 30 Watami na kanał w A klasie porządnie trzepie niskoefektywnymi kolumnami.Podstawa to mocny zasilacz.Porządny zasilacz kosztuje 2-3 razy tyle co oba kanały takiego klona.

Wiem że do takich kolumn nie trzeba wielkiego pieca ;p ale wysoko efektywne kolumny to całkiem inne granie :p po za tym P 5000 to końcówka która wysteruję każde kolumny :p i która jest doskonałą podstawą do budowania jakiego kolwiek systemu. swoją myślę że uda mi się odpalić poraz pierwszy w tym tygodniu co będzie, zobaczymy jak pójdzie :P

PS jaka wartość potencjometru biasu odpowiada mniej więcej optymalnemu jego ustawieniu ?

Edytowane przez DJGienek
jaka wartość potencjometru biasu ...

Okolice 60-70 om.

Ja zawsze ustawiam na max wartość przed odpaleniem i zjeżdżam do zera - tak jest bezpieczniej.

Witam co do tych moich wersji 7100 to do końca tego tygodnia szybciej nie poradzę , dopiero uzbroiłem dwa komplety w końcówki mocy , nie licząc swojego i jeszcze nie wszystko zlutowałem .No i jeszcze to muszę to po uruchamiać . Kondensatory standardowo trochę vishay , nichikona , będą dwie wersje z nichikonami kw i elnami tonerex później do wyboru . Oczywiście wykonanie pierwsza klasa na fotce tego tak nie widać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

czy ktoś z Panów może na sprzedaż PCB z najlepiej gotowym kitem elementów lub polutowanymi elementami w PCB wzmacniacza Accuphase P-4100 lub wyżej?

Ja dzisiaj odpalałem swojego P 5000 i panowie nie za ciekawie ponieważ mam jakieś zwarcie w układzie bo żaróweczki świecą po za tym bias ok 35 mv bez reakcji na regulacje potencjometrem i stałe napięcie na wyjściu gdzieś się musiałem dupnąć podczas lutowania przesyłam fotki może coś wyłapiecie

Ukryta Zawartość

01c56bbdae31b05fm.jpg

e56b99114d24352bm.jpg

bf12f371ec615357m.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście już rozwiązałem problem okazało się że podczas przykręcania tranów zarysowałem powierzchnię i było zwarcie przeleciałem miernikiem i doszedłem co go boli teraz odizolowałem wszystko i poszedł :D

Ehh te żaróweczki są prze kochane niezmienne od pierwszego projektu accu :D

Edytowane przez DJGienek

Czyli wszystko gra?

Ja miałem lepiej:tak się przyłożyłem do dokręcania tranów do radiatora,że aż ten od kompensacji ukruszył się odsłaniając strukturę!I oczywiście nie zauważyłem tego-cały radiator pod napięciem!

próbka z pierwszych testów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freedi

Git malina freedi :D ja narazie odpaliłem pierwszy kanał po małych problemach ze zwarciami wszystko już wyregulowałem bias stabilny regulowany nie ma DC na wyjściu ale jeszcze muzy przez to nie przepuściłem bo brakuje mi kondów na wejściu oraz docelowych nipponów w mostku (chce zamówić białe mundorfy każdy ma mieć pojemność 22uf ?) jak gdyby w tej cenie to chyba najlepszy wybór. jutro chce ogarnąć drugi kanał i przykręcić na stałe trany do aluminiowego płaskownika. Jeszcze raz dzięki za przesyłkę i działam w temacie dalej... :D

ja wciąż czekałem na protektor ale w tym tygodniu miałem więcej czasu i praktycznie już wszystko mam na miejscu i jak dobrze pójdzie dzisiaj będę grac na p4100;))

Byłby ktoś w stanie napisać dane techniczne transformatora do P-7100? Potrzebuje go dopiero zamówić a jak wszyscy wiemy czas oczekiwania jest długi.

Jaskiniowcu - dodałem tą prośbę do moich wiadomości ale nie odpisałeś.

Cezar-daj namiary na te vu,bo nie chce mi się grzebać w temacie:)

I pokaż tę obudowę.

Czym zraziłeś się do żółtych braci?

Ukryta Zawartość

a zawinił urząd celny,po prostu gdzieś paczka z obudową wyparowała.

nie była ubezpieczona.

Ukryta Zawartość

Na stopień końcowy 50-55 volt - i dużo watów . Moc zależy od portfela zamawiającego ::)))

Plus do zasilania stopni napięciowych każdej końcówki osobno czyli 4x60 volt - 50wat albo 2x60 -100wat . Żeby nie łączyć mas .Plus 2x17volt - 30wat . Oraz można dać sobie wykonać odczep na pierwotnym 230-250 volt

Dzięki bo mam zamiar zamawiać wkrótce, jak nie zapomnisz to poinformuj mnie jutro o ewentualnej zmianie ceny lub/i dodatkowych kosztach wysyłki które mam dopłacić.

Pozdrawiam

Gdzie można zamowic dobre trafo?

W toroidach tylko audio, zwykłe prędzej czy później zacznie buczeć.

Możesz też spróbować w audiodesign, ponoć jakość porównywalna do toroidów audio, ale cena niższa.

Edytowane przez Rick

tomq88

Gdzie można zamowic dobre trafo?

Ja kupowałem w toroidy.pl

audio 1,5 kw z grubszym drutem na 55V

rok temu kosztował ponad 800zł ,ale wtedy miedż była droższa

Chodzi i nic nie buczy ,nawet pod pełnym obciążeniem prawie go nie słychać

Mam nadzieję, że nie dostanę batów za kontynuację tego offopica.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - miał ktoś do czynienia? Kto dla nich produkuje? Cena (brutto) jest znośna, a trafa są większe (wyższe) niż tej samej mocy w toroidy.pl Wielkość ma znacznie? Chdozi o grubszy drut (lepiej), czy wyzszy rdzen (gorzej)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomq88

El sueño de la razón produce monstruos.

Dzieki za opinie. Czyli jednak odpada. A indel w wersji audio? Ogólnie indel ma opinie kiepskiego producenta, ale moze ludzie brali zwykle trafa, a audio sa przyzwoite?

Seria transformatorów sieciowych wykonanych na rdzeniach toroidalnych. Przeznaczone do wbudowania w układach zasilających we zmacniaczach mocy audio.

Ze wszystkich rodzajów transformatorów charakteryzują się najmniejszymi stratami mocy, najmniejszym rozproszeniem magnetycznym, małą masą i wymiarami a także niewielką zmianą napięcia między stanem jałowym, a obciążenia. Charakteryzują się specjalnym ekranowaniem uzwojeń oraz rdzenia transformatora, tak by wytwarzane przez nie pole elektromagnetyczne jak najmniej wpływało na otoczenie.

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi