Skocz do zawartości
IGNORED

Vinyle na Ślasku

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro w grodzie Kraka ujawniło się tyle miejsc, to może i na Śląsku szeroko pojętym czyli z Częstochową i Bielskiem odnajdziemy jakieś miejsca poza komisem na 3 Maja w Katowicach? Ja znam jeszcze sklep muzyczny w Tarnowskich Górach na ulicy Piłsudskiego - spory wybór ale raczej nowe tłoczenia 180 gr.

https://www.audiostereo.pl/topic/76702-vinyle-na-%C5%9Blasku/

Z tego co pamiętam na dworcu było wielkie stanowisko z płytami. Mieszkam w okolicach Rybnika i ostatnio go dokładnie przeszukałem i niestety poza media marktem nic, nawet nie dostałem kopert ani koszulek na płyty. Jeżeli ktoś znalazł jakieś miejsce w tych okolicach proszę o posta.

Z tego co pamiętam na dworcu było wielkie stanowisko z płytami. Mieszkam w okolicach Rybnika i ostatnio go dokładnie przeszukałem i niestety poza media marktem nic, nawet nie dostałem kopert ani koszulek na płyty. Jeżeli ktoś znalazł jakieś miejsce w tych okolicach proszę o posta.

Na Śląsku nowe płyty były w Media Markt w Sosnowcu, jest tam takie centrum handlowe przy jednym z wariantów gierkówki. W Bielsku-Białej są nowe też w Media Market na Sarnim Stoku. Dość duży wybór, nie miałem problemów z rozfoliowaniem płyty przy stoisku i sprawdzeniem jej stanu. W Bielsku są też komisy z używanymi vinylami, ale muszę rzucić okiem na mapę żeby napisać gdzie. No chyba, że wyręczy mnie jakiś bielszczanin albo bielszczanka. W Częstochowie też są dwa komisy, ale byłem tam parę lat temu. Dobrym sposobem na zlokalizowanie takich lokalnych "źródełek" używanych vinyli jest wejść do jakiegoś większego sklepu z lepszym audio, i zapytać o to. Zwykle jest tam ktoś z personelu kto słucha vinyli. Podpowiedzą, mi przynajmniej zawsze podpowiadali, mimo żem podobno taki niedobry, hehe.

Pozdro,

Yul

Gość traxman

(Konto usunięte)

Sosnowiec nie jest na Śląsku, na Śląsku to jest Media Markt w Bytomiu (granica z Chorzowem przy Tesco czy co tam teraz jest) i faktycznie po ostatniej reorganizacji, czarne płyty zostały wyeksponowane na osobnym stoisku, podobnie w Saturnie w Silesia Center. Ale wybór jest mocno ograniczony, góra 20-30 tytułów i oczywiście tylko nowe edycje (czasem krzywe) zawsze warto prosić o rozpakowanie, inaczej podobnie jak znajomy można kupić placek z garbem...

No i oczywiście wymieniony wcześniej komis na 3 Maja.

>>>traxman,

"...Sosnowiec nie jest na Śląsku..."

Jak Sosnowiec nie jest na Śląsku, to gdzie jest Sosnowiec? Na Majorce?

Oj Yul>>>> Pakujesz się w niezłe kłopoty...:)))) Ale się uśmiechnąłem z tym Sosnowcem:) No tak, odwieczna walka Śląska z Zagłębiem jak widać żywa:) Ale ma to sporo uroku. Oby tylko odbywało się na forach i w takiej formie. Swoją drogą dziwi tak mała liczba miejsc na Sląsku - swego czasu to centrum winylowe (wiadomo "pakety z Efu"), z Załeską Hałdą... jechało się tam aby choć popatrzeć...

>>>traxman,

"...Sosnowiec nie jest na Śląsku..."

Jak Sosnowiec nie jest na Śląsku, to gdzie jest Sosnowiec? Na Majorce?

Ani Sosnowiec, ani Bytuń, ani Chorzów, ino to się nazywa: Media Markt - Czeladź, ul. Będzińska 80

Oj Yul>>>> Pakujesz się w niezłe kłopoty...:)))) Ale się uśmiechnąłem z tym Sosnowcem:) No tak, odwieczna walka Śląska z Zagłębiem jak widać żywa:) Ale ma to sporo uroku. Oby tylko odbywało się na forach i w takiej formie. Swoją drogą dziwi tak mała liczba miejsc na Sląsku - swego czasu to centrum winylowe (wiadomo "pakety z Efu"), z Załeską Hałdą... jechało się tam aby choć popatrzeć...

Aaa, nie - no to ja w walkę zagłębiaków z nie-zgłębiakmi wtrącać się nie chcę. Napierdalajcie się, na zdrowie! I niech Wam bozia w tłustych dzieciach wynagrodzi!

Pozdro,

Yul

Yul>>>

Spokojnie:))) Na szczęście nie wszyscy walczą:))) Ale się uśmiałem:))) A co do dzieci, to mi już wystarczy, ale dzięki!:))

Coby Sosnowiec ze Szląska wywalić, to trzeba by znać jakiegoś wysoko postawionego geografa chiba :) Maciek, Ty się z nowymi dzieckami nie wstrzymuj, mogą być zresztą też nieślubne - moja żonka jest nauczycielką, rób coś chłopie, bo robotę straci, hehe. I inni też niech się do robienia dziecków przykładają, a nie tylko stare gramofony naprawiać! To jest jednak subiekcja duża, a robienie dziecków - mała.

Pozdro,

Yul

LP podczas robienia dzieci niestety wysiada w konkurencji z cd, szczególnie z funkcją powtarzania:)))

Yul>>> Jak żona (pozdrowienia) nauczycielka, to lepiej się nie ujawniam zbytnio... :)))

W Bielsku jest niezły antykwariat na ulicy Stojałowskiego 33. Nr telefonu: (33) 818 24 39.

Prowadzi go starszy pan, pasjonat czarnych płyt. Miejsce też klimatyczne.

Ceny są wysokie, ale stan płyt rewelacyjny.

W Bielsku jest niezły antykwariat na ulicy Stojałowskiego 33. Nr telefonu: (33) 818 24 39.

Prowadzi go starszy pan, pasjonat czarnych płyt. Miejsce też klimatyczne.

Ceny są wysokie, ale stan płyt rewelacyjny.

Ojejku! Nareszcie coś konkretnego! Dzięki! Dobrze, że zaproponowałem "szeroki" Śląsk, bo inaczej okazałoby się, ze nic tutaj z komisów lub antykwariatów z winylami nie ma... Dziwne. A może ktoś bywa na giełdach staroci? Ja tam sprawy się maja? Bywają winyle? Giełdy są na pewno w Bytomiu i Gliwicach - był ktoś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysłowice... Nigdy nie byłem, choć blisko mam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysłowice... Nigdy nie byłem, choć blisko mam...

JA też nie byłem, a tyle razy bywam w Mysłowicach... No i o takie namiary chodzi! Proszę o więcej!

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Na giełdzie w Bytomiu to prędzej jakieś szelaki lub pocztówki dźwiękowe znajdziesz niż LP nadające się do użytku. Ze starociami technicznymi też bywa kiepsko. Od jakiegoś czasu już się tam nie wybieram, bo nie ma po co, a przeciskać mi się pomiędzy stoiskami nie chce. 95% to szrot. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

No to giełda w Bytomiu widać kiepsko. Pamiętam, kiedyś Bytom, w epoce raczkującego cd miał dobre zaplecze, później zresztą też. W jednym ze sklepików na Dworcowej pracowali kompetentni ludzie, można było w miarę tanio kupić sporo wydań Reperetoire i innych. A teraz nawet antykwariatu ze starymi płytami brak?

JA też nie byłem, a tyle razy bywam w Mysłowicach... No i o takie namiary chodzi! Proszę o więcej!

W Dabrowie Gorniczej kolo Palacu Kultury (Plac Wolnosci) tez byl kiedys antykwariat i byl kacik (?) z winylami, aczkolwiek nie wiem, czy funkcjonuje do dzisiaj. Chyba tak, przynajmniej 2 lata temu mialem sie wybrac :) Wstyd przyznac, ale dosc czesto bywam obok i jakos nie wypalilo... Mam raczej srednie wspomnienia z komisem w Katowicach, pewnie stad brak cisnienia.

No i jednak byłem w Dąbrowie w antykwariacie. Niestety, ani tego dużo (wszystkiego chyba ze 200 sztuk) przeważnie polskie wydania lub z krajów RWPG (młodzi nie wiedzą o co chodzi prawda?):) Trafiłem smaczek - Santana Abraxas Quadro CBS ale sprzedawana w Jugosławii. Nie tłoczona, a sprzedawana:) Mix inny zdecydowanie. Koszt - dycha:) Poza tym symfoniczna - Penederecki i meksykańskie wydanie Cornerstone Styx oraz Greatest Wings - niemieckie. Każda po dychaczu - stan nm. Ale nie wybierałem ich spośród wielu innych:) Ot rodzynki. Ale wpadać warto.

Te polskie wydania to jakie glownie gatunki? Polski rock? Inne?

Pop, rock, klasyka. Pamiętam Cugowskiego, Jana Bo, Skibę, Skrzeka. Stan płyt raczej akceptowalny - właściciele jak twierdzą nie przyjmują "porysowanych":) I widać efekt wstępnej selekcji, choć nie zawsze:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.