Skocz do zawartości
IGNORED

FLAC

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

I tak właśnie wygląda piaskownica.

No cóż mogę dodać? Może tylko to że musisz w końcu z piaskownicy przerzucić się na huśtawkę....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101306

2. Mam laptopa, karty wenwetrzne nie wchodza wiec w gre. Czy karty zewnetrzne sa w stanie doruwnac jakoscia DAC'om?

3. Czy wybor DAC'a spowoduje znacza roznice brzmienia odtwarzanego materialu. Chodzi zarowno o MP3 jak i o FLAC'i?

AD2 Wydaje mi sie, ze twoje pierwsze pytanie swiadczy iz nie do konca jednak rozumiesz czym jest DAC. DAC to upraszczajac sam przetwornik cyfrowo analogowy. Kazda karta dzwiekowa takze zawiera w sobie DAC, ale ze jej funkcja sie tylko do zamiany sygnalu cyfrowego na analogowy nie ogranicza to sila rzeczy czesc nakladow finansowych przeznaczonych na jej zaprojektowanie i wyprodukowane idzie na czesc niezwiazana z ta wlasnie funkcja. Tak wiec baaardzo generalizujac mozna by przyjac, ze karta dzwiekowa ma gorszy przetwornik niz kosztujacy tyle samo DAC. Ale z drugiej strony to nie same naklady finansowe decyduja o jakosci przetwornika, kiepski DAC moze miec gorszy przetwornik niz dobra karta dzwiekowa itd...

AD3 Roznice miedzy czym a czym? Jesli miedzy karta dzwiekowa wbudowana w laptopa a przetwornikiem to w 99.99% przypadkow bedzie to znaczna roznica. Nawet jezeli porownasz najprostszy DAC z dzialu DIY i wbudowana karte powinienes uslyszec roznica. Podkreslam "roznice", nie "poprawe", bo to drugie to pojecie bardzo subiektywne. Ja osobiscie slysze poprawe. :)

Chłopie, ja się jedynie spytałem o jedną rzecz. Chcę poznać i zrozumieć procesy przetwarzania cyfrowego, by wyrobić sobie własną opinię.

[ciach]

Wszyscy wiedzą, że CD nie wymienia danych w drugą stronę. Chciałem jedynie się przekonać, czy w przypadku obróbki audio na PC jest taka możliwości. Na razie wygląda na to, że też nie.

Nie znam specyfikacji I2S i nie chce sie mi przez nia o tej godzinie juz przebijac ale podrzuce pare (byc moze) przydatnych informacji.

Nie widze powodu aby do weryfikacji poprawnosci sygnalu cyfrowego wymagana bylo komunikacja zwrotna. Weryfikacja taka moze byc przeprowadzona na przyklad stosujac odpowiednie systemy kodowania bitow w sygnale, przez przesylanie dodatkowych danych i zapewne kilka innych sprytnych sposobow o ktorych nie mam pojecia. Oprocz weryfikacji niektore z tych metod pozwalaja bledy naprawiac. Bardzo dobrzym przykladem (bo podobnym do CD) jest dysk twardy. Bity odczytywane z dysku sa zarowno zakodowane w specyficzny sposob jak rowniez w regularnych odstepach umieszczane sa dane do weryfikacji i korekcji bledow. I chyba nikt nie stwierdzi, ze przy odczycie z dysku twardego nastepuje jakas ingerencja w znajdujace sie na nim dane. nieprawdaz? A jednak za kazdym razem odczytywane sa te same dane.

Dla osob twierdzacych, ze plyty nagrane z rozna predkoscia roznie im brzmia proponuje prosty test wskazujacy gdzie lezy problem. Nie bede ukrywal, ze test jest tendencyjny. :)

-Nagrywamy po dwie plyty cd-audio z maksymalna i minimalna predkoscia dozwolona przez producenta nosnika. Uzywamy weryfikacji kompilacji.

-Ripujemy plyty nagrane z minimalna predkoscia. Porownujemy otrzymane pliki. Mozna uzyc bezkolizyjnej sumy kontrolnej albo po prostu porownac bit po bicie. Jezeli jest roznica oznacza to, ze oprogramowanie do nagrywania, nagrywarka, nosnik lub oprogramowanie ripujace robi bledy.

-Robimy to samo co powyzej dla plyt nagranych z maksymalna predkoscia.

Jezeli nie mielismy zadnych bledow to mozemy przejsc dalej.

-Porownujemy pliki otrzymane w wyniku ripowania plyt nagranych z roznymi predkosciami otrzymane wczesniej.

Jezeli sa one rozne to przyczyny moga byc te same jak wczesniej, ale jezeli nie sa to winny jest odtwarzacz cd.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101337

No tak, tej papki jeszcze nie ma. Tylko jaki jest sens tego we flaku, jesli bedzie brzmialo tak samo jak mp3?

Ja uwazam, ze flakow jest mnostwo. Codziennie znajduje cos innego. Nie nadazam z kupowaniem. Popu jest najmniej, to prawda. Tylko jak juz pisalem i tak nie byloby roznicy w stosunku do mp3.

Ostatni zakup Bill Laswell z qobuza - 3 plyty za 11EUR w sumie (flaki)...

ja rozumie ze moze miec niewielkie roznice w stosunku do mp3 ale wlasnie sukces polega na tym ze mamy 100% muzyki dostepnej na cd jak i we flac a nie 100% na cd 70% w mp3 30% we flac jak obecnie

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101448

Nie znam specyfikacji I2S i nie chce sie mi przez nia o tej godzinie juz przebijac ale podrzuce pare (byc moze) przydatnych informacji.

Nie widze powodu aby do weryfikacji poprawnosci sygnalu cyfrowego wymagana bylo komunikacja zwrotna. Weryfikacja taka moze byc przeprowadzona na przyklad stosujac odpowiednie systemy kodowania bitow w sygnale, przez przesylanie dodatkowych danych i zapewne kilka innych sprytnych sposobow o ktorych nie mam pojecia. Oprocz weryfikacji niektore z tych metod pozwalaja bledy naprawiac. Bardzo dobrzym przykladem (bo podobnym do CD) jest dysk twardy. Bity odczytywane z dysku sa zarowno zakodowane w specyficzny sposob jak rowniez w regularnych odstepach umieszczane sa dane do weryfikacji i korekcji bledow. I chyba nikt nie stwierdzi, ze przy odczycie z dysku twardego nastepuje jakas ingerencja w znajdujace sie na nim dane. nieprawdaz? A jednak za kazdym razem odczytywane sa te same dane.

Wyobrazić sobie można wiele róznych metod realizcji. Ale, aby zbytnio nie "odpłynąć" z wyobrażeniami warto sięgnąć do konkretnych realizacji w rzeczywistości. Bez tego i zrozumienia, co i jak się w rzeczywistości odbywa podczas cyfrowego odtwarzania dźwieku, będziemy jedynie dyskutować o 'wyobraźni' swojej lub innych i tworzyć kolejne woodoo.

PS. A link do specyfikacji i2s podałem porę postów wyżej.

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101475

3. Tak chodzilo mi o roznice miedzy zintegrowana karta w laptopie a zewnetrznym DAC'iem, dziekuje wyjasniles mi sprawe. Generalnie rozumeim pojecia "roznice" a "poprawe" i tutaj sie zgodze na pewno ze ejst to kwestia indywidualna.

zalozylem ten watek i zaczalem go laczyc z DAC'iem poniewaz u mnie zauwazylem ze istnieje znikoma roznica pomiedzy odtwarzanymi materialami. Zdarzaly sie po prostu utwory ktore brzmialy tak samo lub nawet gorzej niz MP3, dlatego sprawe nalezy wyjasnic na dwoch plaszczyznach jakosc FLAC'a i jego sposob odtworzenia. Generalnie wezmy pod uwage taki Rock: Plyta "30 Seconds To Mars - This Is War" i mam wrazenie ze uderzenia basowe sa bardzo slabe praktycznie brak. Natomiast przy "Kings of Leon - Came around Sundown" jest wlasnie wszystko w pozadku. Perkusja jest odczuwalna, i wlansie na takim dzwieku mi zalezy

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101494
Gość spy

(Konto usunięte)

ja rozumie ze moze miec niewielkie roznice w stosunku do mp3 ale wlasnie sukces polega na tym ze mamy 100% muzyki dostepnej na cd jak i we flac a nie 100% na cd 70% w mp3 30% we flac jak obecnie

Byc, zeby bylo? I tak wiekszosc slucha tego na ipodzie, a dla wielbicieli sieczki z super sprzetem masz vinyle (jakas Rihanna jest!).

Jak juz koniecznie chcesz flaki to zajrzyj na bandcamp, tam znajdziesz po pare wersji tego stuffu. Ale rozumiem, ze te przyklady to tylko czysto akademicka retoryka byla.

Na szczescie mojej muzyki jest 100%. Nigdy nie przeslucham wszystkiego.

Moze to i lepiej, ze tej papki nie ma we flakach, bo dopiero bylby zalew postow: jak to gowno wypalic, czym skonwertowac do mp3 bo ipod nie lyka.

No i oczywiscie - jaki najlepszy DAC do 300PLN i czy bedzie lepszy od dziury w scianie.

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101499

5z0p3n: Tylko dopiero teraz dodajesz że niektóre mp3 brzmią lepiej od flaców ale dotyczy to różnych utworów ;-) Tak nie porównasz nic.... A druga sprawa jest taka że sam flac może być z gorszego niż porównujesz mp3. Mp3 -> wav -> flac i też masz flaca.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101507

zalozylem ten watek i zaczalem go laczyc z DAC'iem poniewaz u mnie zauwazylem ze istnieje znikoma roznica pomiedzy odtwarzanymi materialami. Zdarzaly sie po prostu utwory ktore brzmialy tak samo lub nawet gorzej niz MP3, dlatego sprawe nalezy wyjasnic na dwoch plaszczyznach jakosc FLAC'a i jego sposob odtworzenia. Generalnie wezmy pod uwage taki Rock: Plyta "30 Seconds To Mars - This Is War" i mam wrazenie ze uderzenia basowe sa bardzo slabe praktycznie brak. Natomiast przy "Kings of Leon - Came around Sundown" jest wlasnie wszystko w pozadku. Perkusja jest odczuwalna, i wlansie na takim dzwieku mi zalezy

Dopóki sobie nie zrobisz jednoznacznego porównania, będziesz się miotał.

Weż znaną Ci dobrze i posiadaną przez Ciebie płytę CD. Zgraj ją na kompa np. EACiem do plików wave. Potem ściagnij sobie jakiś program do konwersji wave > flac (ja używałem Audio Transcoder). Otrzymasz ten sam materiał muzyczny we flac. I teraz porównuj, jak to gra i czy masz róznice.

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101517

3. Tak chodzilo mi o roznice miedzy zintegrowana karta w laptopie a zewnetrznym DAC'iem, dziekuje wyjasniles mi sprawe. Generalnie rozumeim pojecia "roznice" a "poprawe" i tutaj sie zgodze na pewno ze ejst to kwestia indywidualna.

test jakosci wyglada tak:

1. bierzesz ORYGINALNY utwor na CD

2. robisz z niego WAV

3. kodujesz WAV na FLAC

4. kodujesz WAW na MP3

5. rozkodowywujesz MP3 i FLAC na WAV

6. porownujesz i masz wynik 100% zgodny z prawda i zaden elenent wlacznie z kodekem odbslugujacym dany plik nie gra roli bo sprawdzasz na tym samym pliku WAVE roznice MP3vs.FLACvsRIPAUDIOCD

Byc, zeby bylo? I tak wiekszosc slucha tego na ipodzie, a dla wielbicieli sieczki z super sprzetem masz vinyle (jakas Rihanna jest!).

Jak juz koniecznie chcesz flaki to zajrzyj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tam znajdziesz po pare wersji tego stuffu. Ale rozumiem, ze te przyklady to tylko czysto akademicka retoryka byla.

Na szczescie mojej muzyki jest 100%. Nigdy nie przeslucham wszystkiego.

Moze to i lepiej, ze tej papki nie ma we flakach, bo dopiero bylby zalew postow: jak to gowno wypalic, czym skonwertowac do mp3 bo ipod nie lyka.

No i oczywiscie - jaki najlepszy DAC do 300PLN i czy bedzie lepszy od dziury w scianie.

nie szukam tej muzyki we flac tylko tak dla przykladu podalem, ale nie chodzi o ta muzyke, od czasu do czasu potrzebuje jakiejs plyty lub pojedynczego utworu czesto starszej albo i popularnej i w wiekszosci przypadkow nie ma tego we flac a gdyby bylo to wszystko tylko we flac bym mial...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/76705-flac/page/5/#findComment-2101530
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.