Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TP21-pytania o wkładkę

krokodylowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jak pokazuje vinylengine jednoczęściowe tp 21 ( z odłączanym headshell-em) było często montowane w 316 i 318.Jakimś trafem mam je na swoim wiecznie remontowanym 166 mk II.

Poszukuję wkładki.Budżet max. 500 zł czyli jakieś AT 440 mla.

Najchetniej jednak wydałbym coś w okolicy 300 zł.

Po głowie chodzi mi AT 120E,może jakiś Ortofon.Oczywiście mówimy tylko o MM.

Do niedawna grałem na Grado Black ,ale pokonało mnie IGD,względnie kable w ramieniu sprężynowały powodując zniekształcenia pod koniec płyty.

Teraz jestem po wymianie okablowania,żeby sprawdzać grado musiałbym kupować nową igłę.Brzmienie odpowiadało mi jak najbardziej.

Nie wiem ,czy zostać przy Grado czy szukać czegoś innego.

Reasumując:

1.Macie doświadczenia z Grado Black na tp 21-były pod koniec zniekształcenia czy nie bardzo?

2.Jakie macie sprawdzone typy innych wkładek do tego ramienia?

Temat pre na razie zostawiam,chociaż sugestie bardzo mile widziane.

Muzycznie bardzo różnorodnie,właściwie wszystko ,oprócz klasyki.

Wielkie dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tanie AT są średnie.

Ciekawsze , muzykalniejsze są Ortofony. Do tego ramienia moge polecić serię 5XX -

Ukryta Zawartość

Grałem kilka lat na takiej wkładce na tym ramieniu (TD318).

Jak trochę dociążysz headshell - np śrubkami z nierdzewki to możesz wziąć Nagaokę JT555. Właśnie ją testuję dzięki uprzejmości jednego z Kolegów.

Fakt, gra ona na ramieniu Ortofona, cięższym, dlatego wspomniałem o dociążeniu.

Kawał bardzo dobrej muzyki za śmieszne pieniądze. Nie istnieje inna wkłądka za te pieniądze z shibatą ...

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 3 miesiące później...

T

Jak trochę dociążysz headshell - np śrubkami z nierdzewki to możesz wziąć Nagaokę JT555. Właśnie ją testuję dzięki uprzejmości jednego z Kolegów.

Ahaja - mam pytanie, jaka ma być waga tych śrubek? Mam takie samo ramię i zamierzam zakupić Tonara JT 555.

Pozdrawiam

Marek

Kiedyś ważyłem, ale nie pamiętam. Dobierz takie M2,5 by pasowały na długość. Są z łebkami płaskimi, małe i duże imbusy ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>krokodylowy,

"...Reasumując:

1.Macie doświadczenia z Grado Black na tp 21-były pod koniec zniekształcenia czy nie bardzo?..."

Wkładki Grado Prestige nie przysparzają kłopotów z IGD. Jeżeli nie mogłeś jakoś tego rozwiązać kalibracją ramienia/wkładki, to radzę się bacznie przyjrzeć temu ramieniu, bo najprawdopodobniej z inną wkładką może być znów to samo.

Pozdro,

Yul

• 7 miesięcy później...

Witam

Podpinam się pod wątek, jako że pytanie tyczy się TP21 ale z Thorensem TD318.

Przymierzam się do zmiany wkładki. Na razie gram na AT95E kupionej "na pałę" do poprzedniego gramofonu (polecana była jako tania a dobra na początek, zamiast MF100). Do TP21 nie bardzo pasuje (rezonans 15Hz).

Gramofon podpięty jest pod Yamaha A-1000 (ma wejścia dla MM i MC), którego nie planuję na razie zmieniać. Warto do takiego zestawu kupić wkładkę za więcej niż 300 - 700zł? Początkowo pewny byłem zakupu AT440MLa, ale też chyba nie do tego ramienia (wg vinylengine 12Hz). Myślę o Ortofonie. Wystarczy 2M Red, czy celować w 2M Blue? Proszę o radę.

ja z beszczelnym pytaniem.

jaką wkładkę stosować do starych marantzów z ramieniem z kutego żelaza, modele 6300, 6370Q.

-mam na jednym gramofonie 440 ML i wydaje mi się żę hula

-na drugim 150MLX ale zaczęła mi buczeć na prawym kanale. bez masy buczy ciszej.

-sure V15 type IV wydaje się że hula

-sure V15 type III nie chce hulać i to wyraźnie

-czy V15 type V (VMR) stary oryginalny amerykański miot będzie hulał i czy warto go nabyć, może lepiej coś nowgo

-które wkładki MM budżetowe do $300 z następujących firm nadają się bez wydziwiania do moich żelbetonowych ramion: NAGAOKA, ORTOFON, SUMIKO, GRADO (a co z IGD)

z góry i z dołu dziękuję za odpowiedz

-które wkładki MM budżetowe do $300 z następujących firm nadają się bez wydziwiania do moich żelbetonowych ramion: NAGAOKA, ORTOFON, SUMIKO, GRADO (a co z IGD)

z góry i z dołu dziękuję za odpowiedz

Możesz spróbowac ORTOFON VMS-20 o których niedawno wspominał andrzej analogowy. To ramię marantza jest wystarczajaco precyzyjne aby zagrac, długośc efektywna 231 mm, przesięg 15 mm. Przy prawidłowym wyjustowaniu wkładki IGD nie występuje. Ja na bardzo podobnym ramieniu powiesiłem VMS-20 i było obszernie, szczegółowo i bardzo melodyjnie.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.