Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V2067 - jaki zestaw kolumn?

andrew72

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zakupić kino domowe Yamaha RX-V2067 i proszę o doradztwo jakie kolumny współgrają z tym amplitunerem.

Mam pokuj 22m2 lubię słuchać "normalnie" a wieczorami w miarę cicho.

Na dłuższa metę gigantycznych basów nie potrafię słuchać tz. "rąbanka" męczy mnie to.

Przedział cenowy za fronty ok 3-4tys + reszta. Nie chciał bym, aby sugerować sie mocno ceną. Mają dobrze grać ale audiofilem nie jestem.

Czyli coś dla normalnego słuchacza z "średniej półki"

https://www.audiostereo.pl/topic/76836-yamaha-rx-v2067-jaki-zestaw-kolumn/

Kino domowe to nie amplituner, to nie kolumny, to przede wszystkim WIELKI EKRAN i klimatyczne pomieszczenie !!!

Zakładam, że już nim dysponujesz ;o)

Chcesz wydać ~4000PLN na sam amplituner i drugie tyle na kolumny?

Proponuję zmienić proporcje i większość środków przeznaczyć na kolumny.

Jaki zestaw chcesz skonfigurować 5.1 czy 5.0?

Ile w sumie możesz wydać?

Preferujesz podłogówki czy tzw. monitory?

Muszą być nowe, czy mogą być używane?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Proponuje Tannoy V4 jelsi nie zalezy Ci na "gigantycznym basie" bardzo mily delikatny dzwiek ale gdy trzeba potrafia uderzyc. Mila srednica czysciutenka gora. Za 2000 masz fronty za 3000 juz caly zestaw. do tego delikatny sub i jest. Jesli chcesz meic wiekszy budzet koledzy sugeroali takze Tannoy Revolution DC 4. Ja ze swojej strony polece takze Wharfedale 10.6 lub Magnaty Quantum 605

Wielki ekran to już mam jakieś tam SONY 46 ;)

Skonfigurować chciałem zestaw docelowo 5.1 Lecz zależy to dokładnie od tego ile kolumny będą kosztować.

Plan mam taki.

1.Kupić chcę na 100% kolumny frontowe podłogowe oraz kolumnę centralną.

2.Jeśli fundusze starczą to kupić jeszcze boczne monitory.

3.Subbufer na samy końcu.

Obecnie mam wzmacniacz TEAK (stereo) z kolumnami Eltax Liberty 5+, gdyby mi nie starczyło kasy dziś na boczne monitory, to tą funkcję przejęłyby tymczasowo właśnie kolumny co mam. Pula kasy to ok max 8000 tyś + te dwie kolumny co mam + ewentualnie subufer póżniej lub używany

A model Yamachy 2067 nastawiam się dla tego bo wydaje mi się że jest bardziej dopracowana i spodziewam się lepszego dźwięku w Stereo (od Yamahy 1067) ponadto jest podłączenie do eternetu i złącze USB do odczytu plików z muzyką. Zakładam, że wszystkie moje płyty nagram na dysk twardy w formacie np. WAV lub innym bez stratnym. Ja lubię słuchać w stereo ale filmy też są odlotowe więc 50% na 50%. Sygnał wizyjny głównie z tv N HD

Tak to sobie wymyśliłem ;-)

A czy kolumny używane czy nowe. Stan kolumn musi być idealny (nie zniszczone) mogą być używane lecz za nim będę szukać używanych chciałbym poznać które kolumny współpracują najlepiej z Yamahą.

Proponuje Tannoy V4 jelsi nie zalezy Ci na "gigantycznym basie" bardzo mily delikatny dzwiek ale gdy trzeba potrafia uderzyc. Mila srednica czysciutenka gora. Za 2000 masz fronty za 3000 juz caly zestaw. do tego delikatny sub i jest. Jesli chcesz meic wiekszy budzet koledzy sugeroali takze Tannoy Revolution DC 4. Ja ze swojej strony polece takze Wharfedale 10.6 lub Magnaty Quantum 605

Brałem pod uwagę również

Magnat Quantum 607 lub 605

Magnat Quantum SUB 630

Magnat Quantum center 613

Magnat Quantum 603

Pozostałe to muszę się zapoznać.

PS. Zacząłem się zastanawiać czy w KD Yamaha 2067 będzie miało lepsze Stereo od TEAC (8-letniego)? Czy może jednak pozostawić wzmacniacz i tylko nie uzyskam w żaden sposób dźwięku 5.1 bo to tylko stereo z przełącznikiem A/B nawet wyjścia pod Subufer nie ma. W sumie nie wiem co robić ;-P. Bo wydaje mi się ze ten mój TEAC i kolumny Eltax Liberty 5+ grają „matowo” I nie wiem czy to wina wzmacniacza czy kolumn czy jednego i drugiego. Kiedyś za wzmacniacz dawałem 1600zł (wiec to chyba nie była jakaś rewelacja)

A może wszystko w jednym , czyli HK BDS 800 ? Rozumiem ,że to jest normalny pokój , lekko zagracony ,czy też przygotowany akustycznie ? Zestaw opiera się na głośnikach , które dostaly nagrodę EISA. Do tego dostajesz wzmacniacz , BR , radio. HK jest chwalony za ciepły dzwięk,Yamaha jest trochę ostra,agresywna.

Pokój jest lekko zagracony , nie jest jakoś specjalnie wyciszany. Normalny pokój gościnny TV,ze komodą , sofa, i akwarium 600l, stolik, ;-) (bez jakiś meblościanek). Wysokośc pokoju standardowe 2,6 m

W HKTS sie nie baw na pewno. A zawsze z Yamahy 2067 mozesz wyjsc preoutem na TEAC i zasialc fronty z wzmaka takie rozwiazanie ejst najlepsze. Wtedy mogl bys np. Zrezygnowac z tak wysokiego modelu i zejsc o jeden nizej. Powiem szczerze nie slsyzalem 2065/67 slsyzalem 1065 wiec nie wiem jaka jest roznica w brzmieniu. Jesliniewielka to lepszym rozwiazaniem jest zastosowac osobna koncowke mocy

W HKTS sie nie baw na pewno. A zawsze z Yamahy 2067 mozesz wyjsc preoutem na TEAC i zasialc fronty z wzmaka takie rozwiazanie ejst najlepsze. Wtedy mogl bys np. Zrezygnowac z tak wysokiego modelu i zejsc o jeden nizej. Powiem szczerze nie slsyzalem 2065/67 slsyzalem 1065 wiec nie wiem jaka jest roznica w brzmieniu. Jesliniewielka to lepszym rozwiazaniem jest zastosowac osobna koncowke mocy

W sumie muszę rozważyć tą opcję. Dziś słuchałem mojego starego TEAC przy udziale płyty testowej CD. Całkowicie musiałem korekcję wyłączyć, aby tony wyższe były zblizone do naturalnego. Ale tez trochę tonów niskich brakowało. Czas na wymianę kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.