Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY na Visatonach?

zms

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Przepraszam, ale nie spodziewałem się, że wywołam małą "zadymę" tym tematem.

Tak jak wcześniej pisałem nie znam się specjalnie ani na przetwornikach ani na elektronice. Z akustyki, to liznąłem trochę teorii.

Sprawa wygląda tak, że chcę stworzyć coś co będzie naprawdę fajnie wyglądało, a grało - no cóż wystarczy, że będzie grało porządnie.

Powód do założenia tematu był taki że - jak wcześniej pisałem - nie jestem znawcą, więc postanowiłem sięgnąć po sprawdzony "zgrany i ograny" projekt, który będzie się maksymalnie nadawał do modyfikacji wyglądu. Czyli składniki i wnętrze zostawiam jak w oryginalnym projekcie, a przerabiam i udziwniam wygląd. Ten projekt to właśnie dwudrożne kolumny na wymienionych wyżej Visatonach. Są tak drobnej konstrukcji, że po przeróbkach nie stałyby się bezsensownymi gigantami, bo w obrysie mają wymiary 24x25x106 cm.

Tak czy inaczej chciałem Wam bardzo podziękować, bo w trakcie tej Waszej dyskusji gdzie podawaliście mi możliwości różnych rozwiązań, posługując się linkami podawanymi przez Was, przypadkowo trafiłem na gotowy projekt, który bez większych przeróbek zaspokaja moje konstruktorskie ego :)

A co do preferencji, cóż muzyka jaka pogra, to trochę rocka, również trochę ciężej i trochę popu. Najczęściej chyba będzie grać Gorillaz :)

Nie jest to chyba muza wymagająca wielkich osiągów od kolumn?

Pomieszczenie ma 35-40m2.

Aha - a projekt , który znalazłem, to jednak jest na Visatonach nazywa się elevation3 i jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze sobie sprawę przekalkuluję i przemyślę, ale ogólnie wygląd mi odpowiada nawet i bez przeróbek.

Jeśli może ktoś z Was słyszał to ustrojstwo, to chętnie zapoznam się z opinią na temat jak to gra i czy spełni się w takim pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Na powyższe mam brak odpowiedzi, więc może inaczej zadam pytanie:

Czy ktoś może słyszał jak chodzi zestaw głośników Visatona przy objętościach 50L i 10 L w poniższej konfiguracji?

wysoki - G 25 FFL

średni - AL 170

niski - GF 200

Może cię zainteresuje. AL200 z wciśniętymi kopułkami w środku. Na pewno pójdą za półdarmo. Kiedyś zdarzała się mi taką kopułkę wypchać odkurzaczem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ gipsy2

Dlaczego uważasz, że ta wstęga jest przeciętna?

Pytam, bo robiłem już kiedyś (a były to dość zamierzchłe czasy) kolumny z realną linią na takich głośnikach:

niski KEF 300B

średni Isophon 120

wysoki Visaton MHT

Kolumny grają do dziś, tyle że właśnie te Visatony zmieniłem na Isophony SKK 10, ale z tego co pamiętam to grały miło.

Dla jasności to te MHT były wymienione, bo trochę przekombinowałem z testami :)

@ zn21

A uważasz, że w tym układzie MHT się spełni?

Tak jak wcześniej pisałem nie znam się specjalnie, ale wydaje mi się, że gdyby go zastosowac w tym zestawie, to trzeba go będzie trochę wyciszyć.

Mam rację?

@ gipsy2

Dlaczego uważasz, że ta wstęga jest przeciętna?

Pytam, bo robiłem już kiedyś (a były to dość zamierzchłe czasy) kolumny z realną linią na takich głośnikach:

niski KEF 300B

średni Isophon 120

wysoki Visaton MHT

No właśnie były to zamierzchłe czasy. Przed piętnastu laty były to bardzo dobre głośniki. Konkurencja poszła mocno do przodu a Visaton sprzedaje swój papier i blachę za ceny kosmicznych technologii. Konkurencja przy tych parametrach kosztuje po prostu połowę tej ceny.

Dla porównania dwa głośniki podobnej wielkości i ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupowałem za dokładnie tą samą cenę.

Vifa kosz z tworzywa wzmacnianego włóknem szklanym, wychylenie liniowe trzy razy większe niż u Visatona, wentylowany układ magnetyczny, pierścień Faradaya, o rząd wielkości mniejsze zniekształcenia harmoniczne.

Visaton blacha i papier.

Właśnie sprawdziłem. Visaton wychylenie liniowe +/- 0.25 mm a Vifa 1.5 mm to o czym my tu gadamy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie były to zamierzchłe czasy. Przed piętnastu laty były to bardzo dobre głośniki. Konkurencja poszła mocno do przodu a Visaton sprzedaje swój papier i blachę za ceny kosmicznych technologii. Konkurencja przy tych parametrach kosztuje po prostu połowę tej ceny.

Ok KrzysiekA to może z innej beczki:

Jak pisałem podoba mi się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i chodzi tu wyłącznie o WYGLĄD tej kolumny. Czy możesz mi poradzić jakie lepsze, albo tańsze głośniki mogę zastosować zamiast tych Visatonowych z oryginalnego projektu?

Oczywiście jeśli w tym budżecie Visatonowych (około 2000) można zastosować coś co gra lepiej, to też jestem chętny.

Ukryta Zawartość

Ok KrzysiekA to może z innej beczki:

Jak pisałem podoba mi się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i chodzi tu wyłącznie o WYGLĄD tej kolumny. Czy możesz mi poradzić jakie lepsze, albo tańsze głośniki mogę zastosować zamiast tych Visatonowych z oryginalnego projektu?

Oczywiście jeśli w tym budżecie Visatonowych (około 2000) można zastosować coś co gra lepiej, to też jestem chętny.

Zastąpić się tak łatwo nie da ale można znaleźć inny projekt. Proponował bym ci przejrzeć Klang und Ton i Hobby HiFi. Tu kilka stron z projektami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W cenie do 2000 trójdrożny to stawiał bym na Daytona.

W Klang und Ton numer 3 z 2009 były n.p. kolumny trójdrożne na Daytonach. Koszty to około 300 Euro za kolumnę. Cena dystrybucji w Niemczech. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz taniej. To tylko przykład.

Jeżeli chodzi o tańsze głośniki i chodzi ci o wygląd to tu masz n.p. Aluminiowego Daytona który kosztuje 36 Euro.

Ukryta Zawartość

Inne też można zastąpić tańszymi i być może lepszymi głośnikami.

Przy czym nie polecam ci tego bo po prostu trzeba się na tym znać.

Tu masz głośniki do tego projektu z Klang und Ton w sumie za 220 Euro.

Ukryta Zawartość

post-13669-067911600 1296210060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.