Skocz do zawartości
IGNORED

Witam i o radę pytam

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich audiofili/majsterkiwczów!

Na wstępie przyznaję się, iż budowanie audiofilskich kolumn nie jest moja pasją, a trafiłem tu w poszukiwaniu informacji. Temat niestety jest bardzo rozległy i potrzeba pewnie kilka tygodni, miesięcy ( lat ? ) żeby wszystko ogarnąć. Nie przebrnę przez to, a potrzebuję zmajstrować sobie kolumny. Otóż przez kilkanaście lat używałem do słuchania muzyki kolumn z zestawu 5,1 f-my ELTAX. grało to przeciętnie ale grało. Ostatnio jednak kolumny nie przeżyły imprezy syna i postanowiłem wywalić z nich wszystko i wstawić nieco lepsze bebechy. Dopiero po wyjęciu gratów przekonałem się jakie tam siedziało dziadostwo :) I tu moja prośba o pomoc. Podpowiedzcie mi co tam wsadzić, żeby to jakoś zagrało? Nie mam zapędów audiofilskich ale wiem, ze bez problemu zagrają lepiej niż na starych gratach. Myślałem o wsadzeniu bebchów z STX'ów FX-300. Ale moje skrzynie są nieco mniejsze ( 20x20x80 cm.) i nie wiem czy to zagra? Może coś tańszego na głośnikach GDN-17-140-8-SCX ? Może to już jakoś zagra? Będe bardzo wdzięczny za pomysły i sugestie.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77301-witam-i-o-rad%C4%99-pytam/

Hej tak na początek:

1. sprawdź czy ścianki mają 20mm (taka podstawa)

2. pomierz jak wyglądają komory dla głośników

3. wtedy można poszukać głośników, które będą pasowały w dziury :)

4. ewentualna korekcja litrażu

5. zwrotnica z programu z linearyzjacją impedancji głośnika (wtedy taka zwrotka powinna pasować w 100%, nie jest to hi end ale Ty tego nie szukasz)

Choć warto to policzyć bo czasem lepiej kupić jakieś dziadki na alledrogo.pl i będzie dużo lepiej a kasa podobna.

Pozdrawiam

Proponuję 2xTVM ARN188 plus kopułka STX-a. Objętość dla nich dobra (2x większa jak LS10 Radmora, a tam siedział jeden TVM), BR strojony na 40Hz, podział ok 3000Hz, 12dB/okt i zagra lepiej od Eltaxa.

Kurde,.. 188 będą ciut za duże. Tzn. zmieszczą się ale będą od krawędzi do krawędzi. No ale nic. A jakaś konkretna kopułka? I czy zwrotnica podejdzie jakaś "standard" czy trzeba by coś kombinować? Tego typu układy występują często jako 2,5 drożne ( np. wspomniany na początku FX-300 ). Czy tu też taka opcja czy 2D?

Można jeszcze inaczej- na Allegro jeden gość sprzedaje głośniki Eltaxa, więc dałoby się dopasować np:

Ukryta Zawartość

i np

Ukryta Zawartość

Co do STX-a, spokojnie wystarczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kiedyś używałem- spisywał się zaskakująco dobrze.

TVM robi wersję ze zmniejszoną średnicą kosza, jednak jest trudniejsza do zdobycia:

Ukryta Zawartość

Proponowałbym 2 drogi, 2x8ohm równolegle, co da 4 ohmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli bas 2 x 8ohm równolegle i do tego gwizdek 8 czy 4 ohm? Czy taka kolumna wyjdzie wtedy 4ohm ? Bo wolałbym 6-8.

Aaaa,... i jeszcze jedno. Czy przy układzie 2D nie trzeba będzie wtedy robić przegród wew. kolumny żeby rozdzielić dwa basowe głośniki?

Z ARNami to trochę krucho na rynku.

A co sądzicie o takich dłośnikach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa pierwsze idealnie pasują mi wymiarem. Dwa ostatnie nienajgorzej wyglądają :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy rodzaj głośników potrzebuje indywidualnych rozwiązań, tzn. objętości kolumn, wielkości kanału i zwrotnicy. Objętość już masz i nic tu nie zmienisz, natomiast resztę możesz. Kanał też można zmienić poprzez wstawienie innej długości rury, bądź zmianę średnicy, poprzez wstawienie do wewnątrz redukcji czy powiększenie otworu. Niestety parametry te są ścile określone dla poszczególnych rozwiązań. Trochę można sobie obliczyć, ale jest to zadanie dla już doświadczonych konstruktorów. Części jednak nie da się obliczyć i potrzebne są pomiary w komorze bezechowej. Nie sądzę abyś nawet przy wsparciu forumowiczów był w stanie sobie z tym poradzić. Dlatego proponował bym wstawienie czegoś taniego do środka, gdyż jeżeli wstawisz coś lepszego, to i tak nie będziesz z tego zadowolony, więc po co wydawać na to kasę? Możesz trochę poprawić parametry skrzynek (15mm) i nasączyć je np. pokostem lnianym, jednak troche w domu zapachnie, zanim pokost się do końca nie spolimeryzuje. Są także chemiczne środki (na benzenie) z polimerami, ale trochę kosztują. To znacznie utwardza materiał na skrzynie i niejako "pogrubia".

Moim zdaniem przy Tonsilach, bądź podobnymi głośnikami i w miarę dobrze dobranymi zwrotnicami, powinno wypaść całkiem przyzwoicie. No i przy dużym niedopasowaniu objętości i kanału, należy do wewnątrz władować trochę więcej waty niż przeciętnie, tak aby nie powstawały fale stojące i dodatkowe rezonanse. Powodzenia!!!!!!!!!

>Radauskas

To, co pokazałeś, do niczego się nie nadaje- te "głośniki" nie mają podanych żadnych parametrów, nawet jak coś o nich piszą, to i tak nawet w serii nie trzymają się w rozsądnej tolerancji.

Sam nie robiłem, ale znajomy chwalił takie:

Ukryta Zawartość

Co prawda też nie ma o nich za wiele, ale gotowiec wyszedł całkiem fajny- zwłaszcza, że i cena śmieszna.

Impedancja wysokotonowego to kwestia drugorzędna, byleby uwzględnić ją w obliczeniu zwrotnicy. Jak f podziału policzy się dobrze, czy 8, czy 4 ohmy w zauważalny sposób nie wpłynie na współpracę ze wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.