Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki JFET do źródła prądowego

MarekBoro

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki, tego mi było trzeba ;)

Stern, rozumiem że Jfety powinny mieć mniej więcej połowę Uds max pracując jako źródła prądowe, chodzi właśnie o obszar Saturation czyli nasycania Ids.. ważne zeby linia była najbardziej pozioma i wtedy mamy bardzo dużą impedancję dla sygnałów zmiennych. Czyli lepiej będzie jak wykorzystam jak największe napięcie które mi jest dane. J310 pracuje do Uds max 25V wiec jak ustawie sobie 10V to będzie lepiej. 2V zostawię na rezystor nad drenem.

Dobrze kombinuję?

Stern, rozumiem że Jfety powinny mieć mniej więcej połowę Uds max pracując jako źródła prądowe,

Generalnie tak, ale jest mały haczyk. Należy sprawdzić czy max moc strat nie będzie przekroczona. Rzeczywiście im większe Uds tym bardziej horyzontalna jest linia charakterystyki, ale ograniczeniem jest z jednej strony Uds max a z drugiej max moc strat. Możesz ten rezystor zastosować tak jak napisałeś. Jeżeli zależy Ci na jak największej impedancji to typowy jfet nie jest najlepszym tranzystorem do tego celu. DN ma o wiele bardziej płaską charakterystykę.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

zapomniałem o tej mocy, wychodzi mi cirka 162mW, w datasheecie piszą o maksymalnej mocy 625mW zatem jest ok.

W katodzie jakieś tam minimalne sprzężenie zwrotne może być, nawet wskazane ;) więc nieskończona impedancja nie będzie konieczna, prędzej właśnie w obciążeniu anody bardziej się przyda.

• 4 tygodnie później...

Witam,

walczę z Jfetami w katodzie i mam pytanie, czy są jakieś przeciwskazania do użycia Jfet'a jako CCS w katodzie lampy poprzedzającej stopnień końcowy? W katodach lamp mocy się tego nie używa ze względu na wysoką imp, natomiast w sterownikach już wydaje się można. Sterowanie jest napięciowe.

I jeszcze jedno pytanie, czy lampa ze wzmocnieniem x4 która wymaga kondensatora w katodzie przy rezystorze katodowym, po zastosowaniu źródła mogę ominąć ten kondensator? CCS w anodzie pozwala na uzyskanie największego wzmocnienia z lampy ale czy ccs w katodzie też?

walczę z Jfetami w katodzie i mam pytanie, czy są jakieś przeciwskazania do użycia Jfet'a jako CCS w katodzie lampy poprzedzającej stopnień końcowy?

Chodzi ci o CCSa w połączonych katodach dwu lamp w ukł. różnicowym, czy o pojedynczą lampę?

I jeszcze jedno pytanie, czy lampa ze wzmocnieniem x4 która wymaga kondensatora w katodzie przy rezystorze katodowym, po zastosowaniu źródła mogę ominąć ten kondensator?

Pytanie jak wyżej.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

W jakim celu chcesz zastosować źródło prądowe w katodzie pojedynczej lampy?

Mógłbyś nieco dokładniej opisać konfigurację lub wkleić schemat?

W tej sytuacji kondensator blokujący źródło być musi. Bez niego ten układ nie bardzo będzie działał.

To bez znaczenia. Jeżeli umieścisz w katodzie samo źródło prądowe, a w anodzie będzie jakieś obciążenie, jakiekolwiek, to przez taki układ będzie płynął cały czas taki sam prąd. Przez obciążenie, lampę i źródło będzie płynął stały prąd o wartości wymuszonej przez źródło, a zatem na obciążeniu będzie stałe napięcie bez względu na to czy sterujesz lampę czy nie.

Te tranzystory dość łatwo dobrać ponieważ są zadziwiająco równe. nie potrzeba dużych ilości

większą ilość żęby dobrac odpowiednie pary?

Jakoś specjalnie nie szalałem, bo głównie to zamówienie na karkasy weissera składałem.

Pod te moje GM70 następny projekt - będę musiał sporo dławików nawinąć.

Mam tych DN chyba 8 sztuk, nie pamiętam. W szufladzie leżą i czekają na "swoją kolejkę",

bo na razie inny projekt intensywnie dokańczam ( OTL na diabłach ).

Tak więc jeszcze nie mam żadnych spostrzeżeń, obserwacji odnośnie łatwości ich parowania.

Tak czy siak, dokupię do tego jakieś solidne potencjometry/trymery żeby precyzyjnie ustawić prądy w każdym kanale.

Czy ktoś poradzi mi, czy jest sens robić dren jako hybrydę: DN2540 + Pentoda ?

W sensie: zamiast tranzystor bipolarny + Pentoda ? (patrz rysunek 6.48. z "Morgan Jones, Valve Amplifiers", str. 484.)

Chodzi o dren dla górnej pary lamp stanowiących obciążenie dla stopnia różnicowego ... katody na poziomie 215V....

Mr. Morgan wychwala taką hybrydę, argumentując iż za stabilność warunków pracy odpowiada całkowicie tranzystor,

a pentoda to tylko muł roboczy w tym zestawie.

Ponoć można "dowolną" wstawić, a i tak zadziała ...

z.

... aha ... słowo wyjaśnienia - ten fikołek z tranzystorem MPSA44 to jest taki Pana Morgana pomysł na bardzo stabilne i precyzyjne źródło napięcia o niewielkiej obciążalności prądowej, który to układ nazwał "THINGY", ( " transistorized heater insulation noise grounding yoke" ) .. a wymyślił na potrzeby ustalania potencjału włókien żażenia poszczególnych lamp pracujących w jego układach (patrz str. 363). Z tego układu można łatwo uzyskać dowolną ilość napięć polaryzujących - wszystkie w ramach jednego stosu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś poradzi mi, czy jest sens robić dren jako hybrydę: DN2540 + Pentoda ?

W sensie: zamiast tranzystor bipolarny + Pentoda ? (patrz rysunek 6.48. z "Morgan Jones, Valve Amplifiers", str. 484.)

Jak lubisz nakombinować to może i jest sens. Normalnie to co Jones zrobił na kilkunastu elementach w tym jedna lampa, można zrobić na dwóch DNkach w kaskodzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.