Skocz do zawartości
IGNORED

Czym dobrze zasilić toslink w PC

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

No Rambo powiem Ci ze poleciales dosc mocno z tym napieciem usb. To jest tak jak by aku w aucie podawalo 13V i Ci samochod szybciej jezdzil..... No a oboje wiemy ze tak nie jest. Powiem tak jesli tobie z tym lepiej i converter nie jest kupiony za pieniadze na podreczniki dziecka to masz do tego pelne prawo. Choc historie o bateryjkach i zasilaniu usb troche magiczna sprawa ;)

Pozdrawiam Arczi

Czytajac forum coraz bardziej sie zalamuje... Bardziej analogowe bity, bateryjki... Rambo, specyfikacja usb stwierdza: napiecie 5V i prad do 0.5A w _krokach_ co 0.1A. Niepojetym dla mnie jest tez w jakis sposob powiazales wplyw natezenia pradu zasilajacego przetwornik cyfrowo-analogowy z wplywem natezenia pradu zasilajacego przetwornik cyfrowo-cyfrowy.

To urządzenie to nie tylko konwenter D/D ale takż D/A. May tu jeden odbiornik. 4 nadajniki i jeszcze wyjscie analogowe na minijack. Miałem interface na pare dni RME fireface 400 i broblemów z basem nie było (poza ceną). I też jednym kablem szedł i prund i sygnał.

Nie zrozumiales co napisalem, wiec moze metoda malych krokow - jak sadzisz jaki wplyw ma natezenie pradu zasilajacego przetwornik cyfrowo-cyfrowy na sygnal wyjsciowy?

server unreachable;--

Może ma może nie ma. Kolejna refleksja z użytkowania trend audio ud-100 jest taka że nawet na swoim prostym wyjściu analogowym przez minijack gra dużo lepiej niż dacmagic od CA. Poza basem ;)

Panowie, a powiedzcie taką rzecz. Czy taki konwenter ubs/spdif można podłaczyć do PC pod FIREWIRE przez przejściówke fire-usb..? i czy ma to sens..?

Stary i głupi jestem, może to poprostu bez sensu a może nie..

Miałem dwa interface na firewire, Saffire focusrite i RME fireface 400. Problemów z rociągnieciem w basie nie było. Tu na tym konwenterze USB jakby od 50Hz w dół nic niema. Mnie to irytuje osobiście

To o czym piszesz jest niemożliwe przy porównaniu DAC na USB vs. Firewire "napędzającego" końcówki mocy itp.

Jeśli różnicę poniżej tych 50Hz miałeś na słuchawkach to nie wynika ona z rodzaju interface'u.

To o czym piszesz jest niemożliwe przy porównaniu DAC na USB vs. Firewire "napędzającego" końcówki mocy itp.

Jeśli różnicę poniżej tych 50Hz miałeś na słuchawkach to nie wynika ona z rodzaju interface'u.

Nie używam słuchawek, mam kolumny których pasmo 40~16kHz mieści się w +/1Db.

Sposób przetwarzania basu przez V-daca czy DAC magica też sporo się różni. Oczywiście te na firewire były profesjonalne czy tam studyjne. Grały dość czysto z mocny basem. Nie mam tego pod USB :/

mam kolumny których pasmo 40~16kHz mieści się w +/1Db.

No nieźle. Jakie to kolumny?

Pozwoliłem sobie zerknąć do Twojego "o mnie". W jednym zestawieniu z magazynu audio znalazłem wzmiankę że ESA Ostinato ^2 mają liniowość +-1,5dB ... co i tak jest rewelacyjnym rezultatem ... choć nie napisali w jakim zakresie ;)

Ale i tak rozchodzi się o to że nie może być takiej różnicy pomiędzy DAC'ami ... chyba że są błędnie zbudowane (jak taki jeden zaholu). Normalne DAC mają liniowość +-0,1dB od dużo niższych częstotliwości niż 40 Hz.

Jakieś różnice mogą objawić się dopiero przy zmiennym impedancyjnie obciążeniu (słuchawki).

Kyle, posiadasz jakiś zestaw do odtwarzania muzyki czy tylko czytasz te dane techniczne?

Piszesz do mnie że ja słysze jakieś voodoo, a tymczasem sprawiasz wrażenie osoby która hi-fi zna ze zdjęć z Audio.

Bez urazy/obrazy, ale tak trochę zalatuje. Weź to pod uwagę pisząc ludziom posty.

Kyle, posiadasz jakiś zestaw do odtwarzania muzyki czy tylko czytasz te dane techniczne?

Piszesz do mnie że ja słysze jakieś voodoo, a tymczasem sprawiasz wrażenie osoby która hi-fi zna ze zdjęć z Audio.

Bez urazy/obrazy, ale tak trochę zalatuje. Weź to pod uwagę pisząc ludziom posty.

Byłem już świadkiem że ludzie słyszą różne niesłyszalne rzeczy ... więc nie dziw się że to co piszesz zalatuje voodoo. Nie ma na to co piszesz po prostu żadnych obiektywnych dowodów.

Kyle, jeśli uważasz że jak np DAC który na nieporównywalnie szersze pasmo niż np kolumny (10Hz-100kHz +/-0,5dB) powinien grać liniowo, to skąd według Ciebie biorą się różnice w brzmieniu urządzeń klasy Hi-Fi..? Z tych właśnie pół decybelowych spadków i wzniesień..?

Dziś przyleciał z Tajwanu Terralink X2. Postaram się na dniach napisać kilka zdań na temat grania w porównaniu do dziękówki zintegrowanej i konwentera trens audio UD-10

No i jak wrażenia odnośnie Terralinka? :) Poprawił coś względem UD-10?

mialem (mam) Trendsa UD10 i to naprawde fajny konwerter. Teraz jednak posiadam Digital Interface z audio gd i jest wlasnie to wypelnienie, ktorego szuka kolega. Bardzo fajny sprzecik. Mam z osobnym zasilaniem, ale tu akurat nie opdczuwam zadnej slyszalnej roznicy - moze to "wina" dobrego zasilacza i plyty glownej?

Tutaj recenzja wraz ze wspomnianym teralinkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Witam,

słucha na zmiane terralinka i trends audio ale nie usłyszałem narazie żadnej różnicy pomiędzy nimi. Może lekko cieplej gra terralink ale nie dam sobie za to nic obciąć. Oba po USB grają lepiej niż zintegrowana dźwiękówka po toslinik/spdif. Dalej do poziomu marantza 63 kis brakuje ale to pewnie nie kwestia konwenterów tylko jakości płyty głównej. Myśle że to tu jest ograniczenie bo ten w/w CD jak transport podpięty pod ten sam DAC gra o niebo lepiej. Nie mniej jednak nie jest źle, ale szukamy dalej. Głównie brakuje dołu. Tak jak pisałem. Jakby na 50Hz było cięcię i koniec

Witam,

słucha na zmiane terralinka i trends audio ale nie usłyszałem narazie żadnej różnicy pomiędzy nimi. Może lekko cieplej gra terralink ale nie dam sobie za to nic obciąć. Oba po USB grają lepiej niż zintegrowana dźwiękówka po toslinik/spdif. Dalej do poziomu marantza 63 kis brakuje ale to pewnie nie kwestia konwenterów tylko jakości płyty głównej. Myśle że to tu jest ograniczenie bo ten w/w CD jak transport podpięty pod ten sam DAC gra o niebo lepiej. Nie mniej jednak nie jest źle, ale szukamy dalej. Głównie brakuje dołu. Tak jak pisałem. Jakby na 50Hz było cięcię i koniec

Pokaż pomiar z Right Mark Audio Analyzer tego wyciętego dołu (podłącz wyjście DAC do wejścia dźwiękówki) - jak masz wycięty dół przy 50 Hz to bez problemu będzie to widoczne.

Pokaż pomiar z Right Mark Audio Analyzer tego wyciętego dołu (podłącz wyjście DAC do wejścia dźwiękówki) - jak masz wycięty dół przy 50 Hz to bez problemu będzie to widoczne.

Nie bardzo wiem jak mam to zrobić. Dzwiękówka ma wejscie..? Musiałbym ją z powrotem włączyć w Biosie..

Nie bardzo wiem jak mam to zrobić. Dzwiękówka ma wejscie..? Musiałbym ją z powrotem włączyć w Biosie..

Potrzebny kabelek którym podłączysz wyjście DAC do wejścia karty dźwiękowej (jack line in). Czyli jak masz DAC z wyjściami RCA to potrzebny kabel 2xRCA-mini jack.

Ściągasz program:

Ukryta Zawartość

... za jego pomocą mierzysz pasmo, THD+N itp. Oczywiście ograniczony będziesz jakością wejścia karty dźwiękowej, ale z pomiarem pasma nie powinno być problemu.

Tak prezentują się pomiary wyjście analogowe Realtek ALC888-> wejście analogowe Realtek ALC888 , użyty kabel to cienki, pewnie nieekranowany minijack-minijack:

pomiar7332.png

realtek888wykrespasma.png

... niestety nie mam kabelka by zmierzyć wyjście swojego DAC. Oczywiście pomiar wyjścia, jest ograniczony jakością ADC karty zintegrowanej.

ps. widać tam pewną różnicę poziomów - nie wiem czy to wina tego fatalnego kabla.

Zwróć uwagę na liniowość pasma ... od poniżej 20Hz do ponad 30 kHz jest całkiem równo ... dobre karty/DAC (nie integry) są jeszcze równiejsze (nie widać tych mikro nierówności).

Ukryta Zawartość

No i jak wrażenia odnośnie Terralinka? :) Poprawił coś względem UD-10?

UD-10 bardziej akcentuje wysokie tony w porównaniu do X2. Ale żeby to wychwycić, zajeło mi to ok 30 min. Różnica między tymi dwoma urządzeniami jest dość dyskretna. Mniej wiecej na poziomie zmiany interkonektu z miedzianego na inny miedziany o podobnej budowie. X2 jest przez to o jeden ton muzykalniejszy ale kosztem mniejszej informacji przekazywanych przez góre pasma.

• 2 miesiące później...

Tak prezentują się pomiary wyjście analogowe Realtek ALC888-> wejście analogowe Realtek ALC888 , użyty kabel to cienki, pewnie nieekranowany minijack-minijack:

pomiar7332.png

realtek888wykrespasma.png

ps. widać tam pewną różnicę poziomów - nie wiem czy to wina tego fatalnego kabla.

Dla porównania Realtek ALC892 z płyty Asrock Extreme4 P67

alc892asrockextreme4p67.png

alc892asrockextreme4p67i.png

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.