Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie audio a instalacja elektryczna.

pumapunku

Rekomendowane odpowiedzi

Hello,

chciałbym jeszcze raz poruszyć temat zasilania naszych systemów audio.

Zastanawia mnie dlaczego audiofile kupują drogie kable zasilające łączące jedynie listwę np. z wzmacniaczem, podczas gdy listwa podłączona jest do standardowej istalacji elektrycznej w której na 99% ułożone są przewody o przekroju 2,5mm2. Mało tego, linia zasilająca która zasila listwę, na 99% będzie zasilała więcej takich gniazd (na ogół do 10ciu), a w najgorszych przypadkach połączona będzie razem z oświetleniem wewętrznym i zewnętrznym, a co za tym idzie - z świetlówkami generującymi zakłócenia w sieci.

Sens kupowania dedykowanych kabli zasilających do wzmacniaczy, odtwarzaczy itd. widzę w dwóch momentach:

1) Wtedy,gdy od rozdzielnicy obiektowej pociągniemy oddzielną linię zasilającą o dość grubym przekroju prosto do gniazdka do którego będzie podłączona listwa z naszym systemem audio. Dzięki temu mamy pewność, że nic nie będzie generowało zakłóceń (pomijam słabą jakość energii dostarczanej przez naszą energetykę),

2) Wtedy, gdy system audio jest podłączony do UPS'a true on-line z podwójnym modelowaniem. Zasada działania takiego UPS'a polega na tym, że obojętnie jakiej jakości prąd przemienny "wpada" na wejście UPS'a i zostaje przetworzony na prąd stały, po czym za pośrednictwem skomplikowanego układu energoelektronicznego "wraca" do postaci prądu przemiennego o idealnym kształcie sinusoidy i jest podawany na wyjście.

Wyjście oczywiście stanowi gniazdo do którego podłączamy np. przedłużacz a do niego system audio. Żadne zakłócenia na wejściu nie ingerują na to co pojawi się na wyjściu.

Niech ktoś się wypowie bo męczy mnie ten temat od jakiegoś czasu. Pozdr.

Oddzielna linia od "skrzynki" czy licznika niewiele da.

Poszukaj w necie o zakłóceniach. One po prostu tam są...

Co za różnica czy taki cudowny UPS (notabene; nie ma takich) jest po drodze? W końcu dobrej jakości zasilacz tez dostarcza na końcu napięć stałych! UPS musi je jeszcze przetwarzać na napięcie przemienne (zakłócenia).

Przyłącze się do tematu, jestem na etapie robienia nowej instalacji w domu i planuje od skrzynki przeprowadzić oddzielną linie do audio i teraz pytanie, ma to sens czy nie bardzo , kolega wyżej pisze ze nie wiele pomoże , ja czytałem ze wiele poprawi ,komu wieżyc:)

Kolega wyżej był praktykującym metrologiem. Wie o czym pisze wbrew wielu głosom na tym Forum ;).

To nie kwestia wiary!

Jak zaczniesz wierzyć to za chwile będziesz ciągnął srebrne szyny od licznika…

A teraz najciekawsze:

Również doradzam oddzielną linie od skrzynki dla sprzętu audio. Instalacja oczywiście trzy przewodowa?

PS: Nie widzę świata czarno-biało...

Osobna linia zawsze ma sens zwłaszcza jeśli masz instalację trójfazową i wydzielisz jedną fazę tylko do zasilania obwodu dedykowanego audio. Pozwoli to na zminimalizowanie wpływu załączeń innych urządzeń np. lodówki, pralki, kuchenki elektrycznej etc. Ma to tym większe znaczenie im dalej od stacji transformatorowej mieszkasz.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Im dalej trafa mieszkasz tym bardziej rezystancja a nie impedancja...

Wtedy Święty Boże nie pomoże...

Strefowa ochrona przeciwprzepięciowa da więcej... bo kompleksowo(osobna linia wchodzi w ten... komplet)

Nie daj się namówić na jakieś puszki po drodze do gniazdka, które elektryk mógłby sobie wymyślić. Ja mam puszczone 3x2,5mm2 aks zielonka :D[bdb kable btw] bezpośrednio od bezpiecznika bez żadnych łączeń. Do tego solidne gniazdko. Starczy na początek

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Spiler86:

Tak. Taki znakomity UPS mógłby pełnić taka rolę.

Tyle, że gdzie i za ile są do kupienia takie urządzenia. To po pierwsze.

Po drugie, jak napisałem wcześniej w poprawie walorów „energetycznych” sieci UPS nie pomoże, bo niby jak?

Jedynie może poprawić parametry jakościowe (harmoniczne, zakłócenia, szumy). A to lepiej zrobią dedykowane filtry i trafa symetryzująco-ekranujące.

Takie zadania powinny pełnić kondycjonery. Ale jak się widzi te gówniane audiofilskie urządzenia puste w środku to ręce opadają.

Po drugie, jak napisałem wcześniej w poprawie walorów „energetycznych” sieci UPS nie pomoże, bo niby jak?

Jedynie może poprawić parametry jakościowe (harmoniczne, zakłócenia, szumy). A to lepiej zrobią dedykowane filtry i trafa symetryzująco-ekranujące.

Takie zadania powinny pełnić kondycjonery. Ale jak się widzi te gówniane audiofilskie urządzenia puste w środku to ręce opadają.

Polecam przeczytać cały tekst jaki znajduje się na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stronce; z opisu wynika, że zasada działania tego kondycjonera jest taka sama jak UPS'a z podwójnym modelowaniem (przetwarzaniem) z tym, że w kondycjonerze nie ma podtrzymania zasilania.

Domyślam się, że to cacko Pure Power jest dedykowane do audio i możliwe, że sprzęt zagra lepiej niż na UPSie, ale chciałbym zaznaczyć, że kosztuje prawie 8k zł podczas gdy zwykły UPS z podwójnym przetwarzaniem od 2 do 4 tysiaków i w obu przypadkach zasada działania jest taka sama (tzn. przemienne -> stałe -> przemienne).

Pytam bo podobnie jak kolega wyżej chciałbym zaprojektować taką instalacje, która spełni najwyższe wymagania co do systemów audio i wideo.

W trosce o Nasze systemy audio-wideo myślę, że pociągnięcie masywnej linii ekranowanej (np. 3x6mm) zasilającej z rozdzielnicy do pokoju w którym stoi system jest jak najbardziej sensowne. Za kabel i zabezpieczenia zapłacimy pare stówek ale jaki to jest koszt w porównaniu do Naszych systemów?

W sumie to nadal nikt sesnownie nie odpowiedział na pytanie. Po co te kable zasilające z listwy/kondycjonera do wzmacniacza podczas gdy reszta instalacji jest bez zmian??

Prawie każdy ma w domu przyłącze z energetyki (słupa) do rozdzielnicy kablem 5x10mm a z rozdzielnicy do pokojów 3x2.5mm2 więc ładowanie dedykowanego firmowego i drogiego kabla np.7x1mm2 z gniazda/listwy do wzmacniacza jest z logicznego punktu widzenia bez sensu. To tak jakby podłączyć rure o średnicy 150 do kranu w kuchni i spodziewać się na drugim końcu strumienia 150mm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W trosce o Nasze systemy audio-wideo myślę, że pociągnięcie masywnej linii ekranowanej (np. 3x6mm) zasilającej z rozdzielnicy do pokoju w którym stoi system jest jak najbardziej sensowne. Za kabel i zabezpieczenia zapłacimy pare stówek ale jaki to jest koszt w porównaniu do Naszych systemów?

Pomijam sensowność ekranowania przewodów w ścianie ale żyłę 6mm2 to możesz bespośrednio podłączyć ale do gniazda min 16A 3F i miało by to sens gdyby odległość od rozdzielnicy była większa niż 100m .

a te pare stówek lepiej dołożyć do ochrony przeciwprzepięciowej.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Pumapunku:

Przejrzałem „link”.

Być może to jest to co być powinno.

Waży ponad 30kg, ma dwa bezpieczniki z tyłu,… To dobrze.

Oczywiście tekst głównie marketingowy. Trzeba by w to popatrzeć, pomierzyć, posłuchać…

Na pewno w ciemno to urządzenie bije na głowę urządzenia ulubione przez Kolegę Bum`a.

Na Twoje pytanie o „sensowności drogich kabli od gniazdka do urządzenia, podczas gdy…” odpowiedź jest następująca: dla dobrego samopoczucia czemu nie?

Uzasadnienia fizycznego nie ma.

Uzasadnienia dla ostatniego metra nie daje nawet współczesna fizyka.

Prędkość elektronu wynosi nieco poniżej 1 mm/s dla prądu o gęstości 10A/mm2. Taki kabel 1,5m elektrony przepłyną w ciągu kilku utworów… Trzeba je pobrać jednak z sieci.

W tych rozważaniach dobry jest Kolega Fox…

Możemy tu użyć matematyki wyższej i fizyki współczesnej ;D

Pomijam sensowność ekranowania przewodów w ścianie ale żyłę 6mm2 to możesz bespośrednio podłączyć ale do gniazda min 16A 3F i miało by to sens gdyby odległość od rozdzielnicy była większa niż 100m .

a te pare stówek lepiej dołożyć do ochrony przeciwprzepięciowej.

Hmmm, skoro chcemy by było idealnie to trzeba tą dedykowaną linię zasilającą tak ułożyć by nie zbliżała się albo krzyżowała z innymi. Prostszym rozwiązaniem będzie ekran w dwojakiej postaci (korytka kablowe lub rury metalowe bądź kabel o specjalistycznej budowie itd.).

Polecam

Ukryta Zawartość

Ochrona przeciwprzepięciowa i tak musi być, najlepiej dodatkowo jeszcze ochronniki klasy I, II i III. Ceny zabezpieczeń u producentów są podobne, a różnicy nikt nie zauważy (no chyba, że kupimy sobie najtańszą chińszczyznę).

W 90% przypadków w rozdzielnicy mamy zainstalowane wyłączniki nadprądowe B16 (16A) na gniazda i wyłączniki B10 na oświetlenie. Oddzielną linię zabezpieczyłbym mniejszym wyłącznikiem o szybkim działaniu, rozważam B6 ale przyznam, że jeszcze się nie wczytywałem za bardzo.

Ukryta Zawartość

nie odnosząc się do wszelkich powyższych wywodów zapytam

czy trafo 1:1 nie załatwia problemu śmieci z sieci?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

“Hmmm, skoro chcemy by było idealnie to trzeba tą dedykowaną linię zasilającą tak ułożyć by nie zbliżała się albo krzyżowała z innymi.”

Aby zminimalizować zakłócenia (przenikanie z linii do linii) należy prowadzić je prostopadle. Prawdopodobnie pisząc o krzyżowaniu masz na myśli prowadzenie obok siebie?

Mocne właściwie wykonane trafo 1:1 z ekranowaniem i właściwym prowadzeniem (połączeniem) ekranów w bardzo dużej części eliminuje zakłócenia.

Cały problem z ekranowaniem kabli zasilających i kabli w ścianach to: gdzie połączyć ten ekran. Idea ekranu elektrostatycznego to poprzez stworzenie powierzchni ekwipotencjalnej. Jak ją stworzyć dla sieci 230V?

Takie trafo (kondycjoner) z symetryzowaniem może stworzyć odpowiednią infrastrukturę zasilania całego systemu. Takie całościowe spojrzenie ma sens… Ale o tym w innym watku.

Hmmm, skoro chcemy by było idealnie to trzeba tą dedykowaną linię zasilającą tak ułożyć by nie zbliżała się albo krzyżowała z innymi. Prostszym rozwiązaniem będzie ekran w dwojakiej postaci (korytka kablowe lub rury metalowe bądź kabel o specjalistycznej budowie itd.).

Polecam

Ukryta Zawartość

Ochrona przeciwprzepięciowa i tak musi być, najlepiej dodatkowo jeszcze ochronniki klasy I, II i III. Ceny zabezpieczeń u producentów są podobne, a różnicy nikt nie zauważy (no chyba, że kupimy sobie najtańszą chińszczyznę).

W 90% przypadków w rozdzielnicy mamy zainstalowane wyłączniki nadprądowe B16 (16A) na gniazda i wyłączniki B10 na oświetlenie. Oddzielną linię zabezpieczyłbym mniejszym wyłącznikiem o szybkim działaniu, rozważam B6 ale przyznam, że jeszcze się nie wczytywałem za bardzo.

Doczytaj. Zasady doboru zabezpieczeń nadprądowych z uwzględnieniem przekroju kabla oraz impedancji pętli zwarcia to podstawy. Jeśli sam zamierzasz majsterkować to jeszcze zwróć uwagę na ochronę przeciwporażeniową, podstawową i dodatkową. Najbezbieczniej zamontować coś takiego;

post-27349-077695200 1295995099_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Doczytaj. Zasady doboru zabezpieczeń nadprądowych z uwzględnieniem przekroju kabla oraz impedancji pętli zwarcia to podstawy. Jeśli sam zamierzasz majsterkować to jeszcze zwróć uwagę na ochronę przeciwporażeniową, podstawową i dodatkową. Najbezbieczniej zamontować coś takiego;

Tak, to prawda, że im większy przekrój tym powinno być większe zabezpieczenie. Znam tą przewymiarowaną normę napisaną przez KGHM Polska Miedź (-: Dawno do niej nie zaglądałem bo przesiadłem sie z branży elektrycznej na teletechnikę, ale na ogół nie trzeba pilnować się tego co jest w normie pod warunkiem, że jest uzasadnienie odstąpienia od normy. Powiem tak, czasami nawet trzeba pokombinować by było zgodnie ze sztuką.

Generalnie wątek założyłem po to by dowiedzieć się jak zaprojektować dedykowaną instalacje do systemu audio dlatego chciałbym byśmy wspólnymi siłami omówili wszystkie słuszne koncepcje.

"Najbezbieczniej zamontować coś takiego;" o ile się nie mylę to na pierwszy rzut oka jest to zwykły wyłącznik różnicowoprądowy który stanowi ochronę dodatkową przeciwporażeniową.

Instalacja jest trójfazowa planuje zrobić jak piszesz ,jedna fazę puścić tylko do audio. Koszt relatywnie nie wielki , wiec jak by co mała strata :)

Też planuję taki rozwiązanie, chyba najrozsądniejsze. Dodatkowo planuję zaraz po bezpiecznikach głównych zastosować większy filtr przeciwzakłóceniowy, już kupiłem dość ciężki klocek na 3x25A. Dom usytuowany jest na wsi, większość instalacji wisi w powietrzu i zakład energetyczny mocno sugeruje instalację takiego ustrojstwa.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Też planuję taki rozwiązanie, chyba najrozsądniejsze. Dodatkowo planuję zaraz po bezpiecznikach głównych zastosować większy filtr przeciwzakłóceniowy, już kupiłem dość ciężki klocek na 3x25A. Dom usytuowany jest na wsi, większość instalacji wisi w powietrzu i zakład energetyczny mocno sugeruje instalację takiego ustrojstwa.

Witam !!!

Jestem na końcowym etapie robienia dodatkowego osobnego zasilania do mojego Gryphona. Końcówka ma w tej chwili 206 V na wyświetlaczu. Kładę nową instalację ekranowanym kablem Lapp Classic CY 110 3x2,5 mm od licznika (osobny bezpiecznik 20A) tylko do końcówki + extra osobne uziemienie. Jeżeli to nie pomoże to mogę konkretnie uzasadnić reklamację w energetyce i żądać podniesienia napięcia. Kolegę chciałbym zapytać o typ tego filtra przeciwzakłóceniowego może bym skorzystał z podpowiedzi. Kondycjoner

stosowany do tej pory z końcówką Metaxasa nie wytrzymuje z Gryphonem i pali w nim bezpieczniki 10A.

Coś takiego jak na obrazku:

Ukryta Zawartość

Powinno wystarczyć.

Jak widać - kupiłem używany, kosztował niewiele - coś około 100zł

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Końcówka ma w tej chwili 206 V na wyświetlaczu. Kładę nową instalację ekranowanym kablem Lapp Classic CY 110 3x2,5 mm od licznika (osobny bezpiecznik 20A) tylko do końcówki + extra osobne uziemienie. Jeżeli to nie pomoże to mogę konkretnie uzasadnić reklamację w energetyce i żądać podniesienia napięcia.

Reklamacja chyba nic nie da bo energetyka gwarantuje +/- 10% od bazowego. Może masz za cienkie przewody w gniazdkach może same połączenia w puszkach są do luftu. Zanim wymienisz wszystko sprawdź woltomierzem ile masz za licznikiem V. Jeśli prawie tyle samo to może instalacja w domu jest ok i po prostu tyle dochodzi do licznika i za dużo z tym nie zrobisz. Jeśli będzie dużo więcej to winę będziesz miał w samej instalacji i jej obciążeniu. Skoro mówisz że wybija 10A i jak sprawdzam bezpiecznik na wzmacniaczu to ma być bodaj 13A lub 15A (nie widzę dokładnie) to jakby nie było 3500W. Dobry piecyk elektryczny.... To raczej powinno być z definicji zasilane osobną linią.

Przelicz sobie też spadki napięcia jakie będziesz miał na określonej długości kabla (albo podrzuć długość to ci policzę).

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.