Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt monitorów w obudowie zamkniętej

nighttrain69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie. Poszukuję gotowego projektu kolumn w obudowie zamkniętej. Najlepiej jakby było to coś sprawdzonego. Może ktoś popełnił i chętnie się podzieli, ewentualnie wskaże linka. Generalnie mają to być monitory na 15-18 cm wooferze. Myślałem nad zastosowaniem głośnika Usher 8935a. Niestety nie znalazłem w necie żadnego projektu (może źle szukałem). Ogólnie mało jak widzę obecnie produkowanych głośników ma EBP poniżej 100. Oczywiście nie upieram przy tym konkretnie wooferze. Ogólnie chodzi mi o uzyskanie informacji o:

rodzajach (modelach) głośników

projekcie zwrotnicy

i ogólnych wymiarach (kształcie) obudowy

Na całość chciałbym przeznaczyć około 900-1000 zl

pozdrawiam

grzegorz

Jeżeli interesuję Cię Usher to przy zakupie poproś o schemat zwrotnicy. Przy zakupie głośników + elementów, myślę że nie było by problemu aby zaprojektowali Ci zwrotnicę. Ale jest to kwestia dogadania się.

Pozdrawiam.

No przy poszukiwaniach już natknąłem się na ten projekt, ale tam jakieś zastrzeżenia były zdaje się co do tego aluminium ;)

Co do 8935 to ze specyfikacji wynika że się nadaje, ale się nie upieram :) Jeżeli masz jakieś doświadczenia, ewentualnie konkrety, to poproszę. Ja sugerowałem się głownie parametrem EBP, chociaż zdaję sobie sprawę, że parametry to nie wszystko. Nie mam doświadczenia, ot trochę czasu i jakąś wewnętrzną chęć :)))

Poza tym pamiętam swoje pierwsze kolumny. Tonsile, zdaje się samochodowe, całe w metalowej obudowie. Grały na prawdę bardzo przyjemnie.

A propozycja Karola też całkiem sensowna. Spróbuję uderzyć do dystrybutora.

Czemu muszą być w obudowie zamkniętej? Ze względu na preferencje brzmieniowe basu, gabaryty obudowy, wielkość pomieszczenia, ustawienie itp.? Obecnie większość głośników projektowanych jest pod br. Chcesz budować sam, bo lubisz, czy nie masz za dużo pieniędzy na nowe?

A może coś na głośnikach z lat 70-80, można za nieduże pieniądze kupić na allegro niezłe głośniki lub całe kolumny, grające wręcz rewelacyjnie w porównaniu do dzisiejszych budżetowych kolumn.

Chcę, głownie dla własnej satysfakcji. Poza tym tak jak napisałem, dobrze wspominam kolumny w obudowie zamkniętej i dlatego chciałbym sobie taki zestaw zbudować. Gdyby można było kupić nowe kolumny w OZ to bym się zastanowił. Niestety nie widzę w ofercie żadnego z dystrybutorów monitorów w OZ za mniej niż 1000 zł.

Bo z nowoczesnymi glosnikami dla obudowy zamknietej to jest troche problem. Wszystko robione pod basrefleks teraz, oczywiscie mozna wlozyc dowolony glosnik w obudowe zamknieta ale nie o to chodzi przeciez.

Faktycznie ten 8935 nada się do zamkniętej, tylko powinna mieć jakieś 18-20l, żeby schodził do 60Hz.

Jeżeli chodzi o aluminium to nie wiem jakie zastrzeżenia były - jak dla mnie grały piknie :) Ale jak się boisz to możesz próbować zamknąć er18. Zarówno L18 jak i ER18 zmieszczą się w obudowie poniżej 10l - ale tu basu będzie jeszcze mniej...

Faktycznie ten 8935 nada się do zamkniętej, tylko powinna mieć jakieś 18-20l, żeby schodził do 60Hz.

Wielkość nie jest problemem, zresztą planowałem coś około 15-20 l. Tylko kwestia, polega na tym, że ja specjalnie pojęcia nie mam, żeby obliczać te wszystkie, podziały dB Hz i inne. Poskładać dam radę, pod warunkiem, że będę miał gotowy schemat. Wiem, że mogę dobrać 2 głośniki, kupić do tego jakąś (uniwersalną) dwudrożną zwrotkę i jakoś to zagra. Ale chodzi żeby zagrało przyzwoicie, żeby coś już mniej wiecęj było ze sobą spasowane :) dlatego pytałem, z nadzieją że ktoś już robił, ma wiedzę i doświadczenie i coś doradzi lub rzuci jakiegoś linka.

• 2 lata później...

nighttrain69

na innym forum diyaudio.pl kolega Yoshi_80 opracował zwrotnicę do 8935a + 9950-20 duży monitor zamknięty 27l ale wydaje mi się że spokojnie można zjechać do 20l

spróbuj napisać do kolegi Yoshi_80 może pomoże;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.