Skocz do zawartości
IGNORED

Karta zewnętrzna z mic XLR i interfejsem midi do pianina cyfrowego

krzemian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poirytowany stanem mojego zaplecza, zacząłem sypać kasą i na dniach kupuję HD 380 pro. Chcę do tego jakąś kartę do lapka, która jednak obsłuży mi piano poprzez kabel midi (tak, żebym nie miał opóźnień jak w przypadku aktualnego no-name'owego interfejsu midi-usb za 30 zł). W ciągu roku zamierzam też kupić porządny mikrofon, więc potrzeba mi tam XLR. Nie orientuję się w sprzęcie zupełnie, wiem tylko, że są karty E-MU, ale jak one stoją w porównaniu do reszty rynku? +najlepiej miejsce na głośniki, żebym nie musiał przepinać ich ze słuchawkami. Budżet 100-500 zł. Chiński eBay jak najbardziej wchodzi w grę.

Czy taka karta potrafi odciążyć kompa jeśli chodzi o przetwarzanie sampli z Reasona i podobnych?

A może trzeba to rozbić na karta+mikser?

Pozdrawiam!

Zerknij na interface Tascam US-144 mkII lub wersję bez wejść/wyjść cyfrowych US-122mkII, ewentualnie ich poprzenie wersje bez "mkII". Mają wszystko, czego potrzebujesz.

Hmm, a jak z jakością dźwięku idącego od kompa? Czy muszę oprócz tego kupować kartę dźwiękową? Zależy mi na przyjemnej muzyce.

Dziękuję i pozdrawiam!

Zerknij na interface Tascam US-144 mkII lub wersję bez wejść/wyjść cyfrowych US-122mkII, ewentualnie ich poprzenie wersje bez "mkII". Mają wszystko, czego potrzebujesz.

Fajny sprzęt (phantom, 24bit 96k). Tylko szkoda że nie ma wyjść zbalansowanych na aktywne monitory.

Mam wersję US-144 mkII, dokładnych zmian nie śledziłem, ale "mkII" zdaje się ma odświeżony wygląd, w środku być może nie zaszły istotne mziany a może nawet żadne, ponieważ drivery są dokładnie te same do wersji starej i nowej. Tutaj można zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie wyjście analogowe jest tylko na RCA, nie ma symetrycznego na XLR-ach. Nie robiłem odsłuchów z tego wyjścia, nie do tego go kupiłem, ale sporo posłuchałem na słuchawkach, odtwarzając też bardzo dobrze nagrane gęste pliki (z wytwórni Linn Records) i muszę przyznać, że urządzenie gra świetnie. Jako zewnętrzny DAC słuchawkowy sprawdza się rewelacyjnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oba urządzenia na podstawie opisów są niemal bliźniaczo podobne, tak parametrami jak i funkcjonalnie. W praktyce używa się ich kompletnie inaczej. Ale to w ogóle jest dłuższy temat. Ostatnio podłączyłem Tascama do wzmacniacza, żeby posłuchać jak gra z wyjść analogowych i przyznam, że zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. On gra na prawdę świetnie.

• 2 miesiące później...

Zdecydowanie polecam E-MU Creative Professional 0404 USB. Ma wejście mikrofonowe XLR z fantomem (a nawet 2), interfejs MIDI profesjonalny, osobne wyjście słuchawkowe i na głośniki, wejście i wyjście cyfrowe i nawet może działać samodzielnie bez podłączenia do kompa. To czego potrzebujesz, żeby nie było opóźnień w dźwięku to sterowniki ASIO II. E-MU je posiada. Czyli opóźnienia to sprawa sterownika karty dźwiekowej, a nie transmisji MIDI (choć wiele interfejsów MIDI za 20-30 zł działa bardzo kiepsko.

Jak nie dostaniesz 0404 USB, to dowiedziałem się, że E-MU wypuszcza nowe karty w czerwcu - 0406 USB (ulepszona wersja 0404 USB) oraz Tracker Pre + (ulepszona wersja Tracker Pre - trochę uboższy od 0404 USB i tańszy). Myślę, ze warto, bo i spory pakiet oprogramowania jest dodawany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.