Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana terminali głośnikowych

AeternusJester

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam duże podłogowe kolumny Heco. Chciałbym wymienić obydwa gniazda głośnikowe, z uwagi na niestabilność śrub. Znalazłem analogiczny temrminal, zgadzają się wymiary:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem tylko jak to mogę wymienić. Obecny terminal jest przyklejony do obudowy kolumny. Nie ma się jak tam dostać. Z drugiej strony musiałbym wykręcać membrany. Czy powinienem to prostu wyciągnąć na siłę? Pomagając sobie nożem czy jak?

Ukryta Zawartość

Ja bym zostawił stary plastik, wymienił bym tylko same śruby np. na takie:

Ukryta Zawartość

Wielokrotnie tak przerabiałem terminale i zawsze właściciel kolumn był zadowolony :) Nawet było słychać poprawę w jakości :)

Ukryta Zawartość

Ja bym zostawił stary plastik, wymienił bym tylko same śruby np. na takie:

Ukryta Zawartość

Czy w tych terminalach da się całkowicie zdjąć nakrętkę (którą dociskamy widełki)? Mam pomysł na własną konfekcję kabli i właśnie takie terminale bardzo by mi się przydały ;)

Ukryta Zawartość

Albo - bardzo delikatnie wiertarką zrobić otwór na małych obrotach, tyle żeby skrobało plastik. Uwaga bo zaraz za plastikiem może być zwrotnica. Następnie zagiąć jakąś szprychę i jak szydełkiem wyciągnąć terminal. Może pójdzie. Tylko musisz mieć pewność że wymiar jest standardowy i że da się całość zastąpić innym terminalem. A najlepiej zbuduj sobie własne kolumny od zera, włożysz wtedy takie bebechy jakie sobie wymarzysz, jakieś tam inne kombinacje to tylko półśrodki :)

PS. A skoro śruby niestabilne, to może wystarczy od spodu mocniej dokręcić nakrętki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.