Skocz do zawartości
IGNORED

jak mieć stereo bez wzmacniacza stereo?

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chodzi mi o uzyskanie z ograniczonego budżetu przyzwoitego dźwięku stereo z cd-playera, ale warunkiem jest brak wzmacniacza stereo a jedynie amplituner.

Oczywiście mogę kupić źródło cd nawet za 5 kzł, ale po podłączeniu do mojego ampa, on przekształci sygnał (nawet analogowy) w ten sposób, że równie dobrze za źródło mógłby mi posłużyć odtwarzacz DVD Aiwa.

Rozmawiałem o tym z ludźmi na forum stereo, ale oni uświadomili mi, że jedynym wyjściem jest kupienie amplitunera Rotela za chyba 8 kzł (no i do tego cd-player za 2 kzł,ale 10 kzł to dla mnie budżet NIEograniczony). Rotel dlatego, że dopiero on posiada funkcję, która sygnał jednynie wzmacnia, a nie ingeruje weń.

Pytanie brzmi: czy są ine amplitunery (3500 zł z drugiej ręki MAX), które oferują to, co ten Rotel? Bo jeśli chodzi o funkcję Pure Audio, to nada się np. Onkyo TX-SR700. Może więc ktoś wie, czym dokładnie jest onkyo'wskie pure audio (nie mylić z direct)?

A może ktoś po prostu ma taki zestaw: ampli + cd, który gra (głównie chodzi o przestrzeń) na poziomie porównywalnym do cd+wzmak stereo?

spasiba.

PS. Wiem, że pewnie lepiej i taniej byłoby kupić wzmak stero + cd, ale musiałbym wziąć też dodtakową parę głośników, a gdzie mam takowe postawić (bo przepinanie kabli co chwile nie uśmiecha mi się :)?

A nie lepiej i duuuzo taniej rozwiazanie pt. DVD cyfra do AVR, analogiem do wzmaka stereo + przelacznik kolumnowy na fronty?

A propos, czy ktos sprzedaje takie rzeczy, dobrej jakosci w ladnych pudelkach czy musze DYI? Sam mam ochote na wariant Vorpana.

Jeśli nie musisz mieć DTS-ES, DD-EX, Dpl II to dobrym rozwiązaniem byłby tez starszy Rotel - RSX 972, kosztował w 2001r. 7500 zł, można go jeszcze kupić w "MHZ" Katowice, ul. Słowackiego za 3999 zł, duża moc - 2 razy 100W/2ch lub 5 razy 75 W/5 ch - i do tego bez oszukaństwa !, solidna budowa - duże toroidalne trafo, myslę że second hand nawet poniżej 4 kzł dałoby sie znaleźć. Za 4 kzł i tak zagra lepiej niż porównywalne nowe konstrukcje z DTS-ES, DD-EX, Dpl II Yamahy, Denona czy Harmana. Warto pomyśleć.

>Rozmawiałem o tym z ludźmi na forum stereo, ale oni uświadomili mi, że jedynym wyjściem jest kupienie amplitunera Rotela za chyba 8 kzł (no i do tego cd-player za 2 kzł,ale 10 kzł to dla mnie budżet NIEograniczony). Rotel dlatego, że dopiero on posiada funkcję, która sygnał jednynie wzmacnia, a nie ingeruje weń.

Jak chce kupowac bulki to ide do piekarza a po kielbase ide do rzeznika :-))

Pytac o mplituner na zakladce stereo to (niestety to specyfika tej zakladki) herezja. Dla nich to nawet Lexicon czy Bryston to syf, tylko dlatego ze pisze na nim multichanel :-((

>Pytanie brzmi: czy są ine amplitunery (3500 zł z drugiej ręki MAX), które oferują to, co ten Rotel? Bo jeśli chodzi o funkcję Pure Audio, to nada się np. Onkyo TX-SR700. Może więc ktoś wie, czym dokładnie jest onkyo'wskie pure audio (nie mylić z direct)?

czy pure audio nie jest synonimem direct?

czy receiver klasy Denon 2803/3803/3805, Marantz 7300, Onkyo 701 itp. napewno nie sa wystarczajace?

>PS. Wiem, że pewnie lepiej i taniej byłoby kupić wzmak stero + cd, ale musiałbym wziąć też dodtakową parę głośników, a gdzie mam takowe postawić (bo przepinanie kabli co chwile nie uśmiecha mi się :)?

dlaczego przepinac kable? do tego sa przelaczniki (abstrachujac od tego czy to ma sens miec dwa zestawy -> nie daj sie "zwariowac" tym pedem do "separatyzmu" audio/video.

xajas

www.jaschiks.com

No ale przyznaj Xajas, ze wariant wzmacniacz stereo z drugiej reki + przelacznik kolumnowy jest nieporownywalnie tanszy (dobry wzmak stereo mozna dostac nawet za 100 euro) ... Z drugiej strony nie da sie ukryc jest to wariant lekko niewygodny.

Wracam do swojego pytania - znasz moze gotowe rozwiazania przelacznikow tj. takie zeby mnie zona z domu nie wywalila jak jej postawie pod TV?

"Pytac o mplituner na zakladce stereo to (niestety to specyfika tej zakladki) herezja. Dla nich to nawet Lexicon czy Bryston to syf, tylko dlatego ze pisze na nim multichanel :-(("

zgadzam sie z xajasem,to już jest choroba zwana audiofilią zaawansowaną .

"dlaczego przepinac kable? do tego sa przelaczniki (abstrachujac od tego czy to ma sens miec dwa zestawy -> nie daj sie "zwariowac" tym pedem do "separatyzmu" audio/video.'

popieram!!!

>No ale przyznaj Xajas, ze wariant wzmacniacz stereo z drugiej reki + przelacznik kolumnowy jest nieporownywalnie tanszy (dobry wzmak stereo mozna dostac nawet za 100 euro)

primo: mam problem z wiara ze taki wzmak za 100euro bedzie lepszy niz dobry amplituner

secundo: pytanie bylo dosc jednoznaczne - jak ominac uklad z dwu ostrojst typu receiver + stereoamp

Dlaczego takie proste pytania zawsze sa ignorowane i zawsze koncza sie odpowiedzia kup stero amp bo to lepsze?

xajas

www.jaschiks.com

>Wracam do swojego pytania - znasz moze gotowe rozwiazania przelacznikow tj. takie zeby mnie zona z domu nie wywalila jak jej postawie pod TV?

Firma Vivanco robi taki przelacznik sluzacy do podlaczenia dwu zestawow glosnikow do jedego wzmacniacza co odpowiada podlaczeniu dwu wzmacniaczy do jednej pary glosnikow (uwazac nalezy by tylko jedno zrodlo bylo aktywne - ryzyko sprzezenia)

Ja osobiscie preferuje moje "prywatne" rozwiazanie opisane w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

primo: mam problem z wiara ze taki wzmak za 100euro bedzie lepszy niz dobry amplituner

secundo: pytanie bylo dosc jednoznaczne - jak ominac uklad z dwu ostrojst typu receiver + stereoamp

Nie chcialbym sie wypowiadac w imieniu Vorpana, ale przez skore czuje (widzac ze ma ten sam AVR co ja), ze jednak mysli on o tym samym co ja - wykorzystaniu przodow KD do stereo BEZ WYMIANY dotychczasowego AVR na to co nazywasz DOBRYM amplitunerem, bo wiaze sie to z wydatkiem (w naszej sytuacji) duzo wiekszym niz 100 euro :-( Vorpane, jezeli nie o to chodzilo - przepraszam za zamieszanie.

>> xajas

"czy pure audio nie jest synonimem direct?"

Już sam zgłupiałem, ale jadę dzisiaj do Meda Syfu i zdaje się że tam (w modelu 900 integra) widziałem przełącznik pure audio LUB direct.

"czy receiver klasy Denon 2803/3803/3805, Marantz 7300, Onkyo 701 itp. napewno nie sa wystarczajace?"

niestety nie mam gdzie ich przesłuchać. Chyba że kupię w ciemno.

A z tymi przełącznikami... no nie wiem, to chyba pieśń przyszłości.

>> MariuszJ

Ha ha, jak najbardziej mój amplituner nadaje się do wielu rzeczy, m.in. do wymiany :(. W kinie potrzeba efekciarskiego grania (IMHO), a Pionek się do tego nie nadaje. Słuchałem ostatnio yamahy 740 z JBL E90 (czy jakoś tak) i to było mniej więcej dla mnie odpowiednie. Onkyo ponoć się do tego nie nadaje (neutralny), a Denon i Marantz (ponoć) bardziej wykazują się w stereo.

>> zyzio

Nie, posiadanie tego jest dla mnie raczej niezbędne, choć nie mam gwarancji, że będę mógł dokupić dodatkowy głośnik na tył.

vorpane

Nie wiem, czy Cię dobrze zrozumiałem, ale w ogłoszeniach jest moja oferta na NAD'a L75/L55. Być moze jest to to, czego szukasz. Z pewnością porównywalne z Rotelem RSX 972 - czy lepsze kwestia gustu.

Ja słucham tego w stereo i jest bardzo, bardzo OK (kino miałoby być później, ale do dzisiaj się nie doczekało).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.