Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie i proste głośniki - wybór kierunku

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że przyjechały pocztą głośniki ARZ 6608 postanowiłem odświerzyć nieco wontek. W wieli miejscach forum padały wypowiedzi na temat tych głośników, a to że tanizna za 26 chyba złotych, a to że tesla, a to że montowane w pseudotubach pewnego nadmorskiego producenta legend i złudzeń. więc przyjechały i zostały skonfrontowane z szerokopasmowym mancorem SPH 60X w CT193 jeżeli dobrze pamiętam. i jeszcze z obudową CT 205, czyli głośnik szerokopasmowy wspomagany basowym, oba w komorach zamkniętych. powodem konfrontacji był arcyciekawy temat autorstwa koteczka o open baffle i walkach z reprodukcją dzwięku. wnioski, po zamocowaniu głośnika w kartonowej przegrodzie i osłuchaniu go z bliska są takie: jeżeli szukacie swojego dzwięku, tego czegoś co wam odpowiada, to nie porównujcie kolumn "x"z "y", tylko porównajcie sposoby aplikacji głośników. bo to co usłyszałem z tej śmiesznej puszki po konserwie rybnej z membraną jak z kartonu rysunkowego powala z nóg. tesla gra gorzej jeżeli patrzeć na wysokie częstotliwości, gra chyba gorzej od monacora i na pewno gorzej od każdej kopułki. ale jak posłuchacie wokali, instrumentów akustycznych, gitary akustycznej to będziecie wiedzieć dlaczego lecę jutro do sklepu po dwie wielkie dechy. już wiem co to jest przestrzeń, powietrze, brak agresji a równocześnie fenomenalna szczegółowość (cały czas mówię o głośniku za 26zł chyba). już nie dziwie sie facetowi który zainstalował te głośniki w obudowach tubowych. to jest to. nawet daje nadzieję na jakiś tam bas. pewnie nie będzie masował klaty, ale gra miodzio. jeżeli ktoś chce tanio zrozumieć na czym polega fascynacja dzwiękiem tych wariatów od grających desek to warto wydać około 50 zeta, można się zdziwić.

Konkluzja: szczegółowość, rozdzielczość (instrumenty strunowe szarpane - miodzio), wokale jak żywe, niesamowota róźnorodność dzwięku,

na pewno brak liniowości i skrajów pasma - ale szybko wybaczalne.

bardzo liczę na rady doświadczonych kolegów co do aplikacji i postaram się zamieścić jakieś obrazki z pola walki:)

ps. ten głos trochę niezręczny bo łączy nijako tematy o tanich propozycjach głośników, o obudowach oppen baffle i wyborze kierunku słuchactwa. może trzeba założyć osobny temat tylko o szerokopasmowej tesli?

pozdrawiam i dla państwa inżynierostwa ;) podaje link do parametrów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Odnosnie ARZ 6604 znalazlem cos takiego:

Ukryta Zawartość

Glosniki mam, sklejke tez, biore sie do roboty. Zastanawiam sie tylko z czego to wypelnienie?

Pzdr

Ukryta Zawartość

trochę już posłuchałe, pora na relacje z działań. to co jest to początek eksperymentu, na pewno nie rozwiązanie ostateczne. na razie głośniki zostały zamocowane w płycie OSB z castoramy. plyta wysoka na 2,5m i szeroka na coś ponad 0,7m głośnik letko niesymetrycznie na wysokości 0.8m nad podłogą. wysokość jest konsekwencją wysokości pomieszczenia i względami estetycznymi. szerokość - taka była płyta i taka szerokość jest akceptowalna w pomieszczeniu o szerokości 5m. płyty oparte o wystające ścianki w pomiszczeniu, tak że praktycznie szerokość przegrody to około 150cm. na szybko wnioski są takie:

trzeba się przyzwyczaić do dzwięku, wysokie tony kierunkowe i dość inwalidzkie, jeżeli perlistość i klarowność to potrzebny jest osobny gwizdek - pytanie jaki? reszta dzwięku zapowiada się czarownie. głosy, instrumenty akustyczne to miód z boczkiem. dużo słuchałem gitary akustycznej, małych składów i jest bardzo dobrze. dzwięk, pomimo że z marnymi wysokimi bardzo szczegółowy, ale absolutnie niemęczący. struny gitary po prostu słychać jak żywe. zakres średniotonowy to mocna strona takiego sposobu słuchania muzyki to na pewno.

bas - inny jak z czarnych trumienek, jak śmieją się w pokrewnym temacie na forum. faktycznie taki nieskrępowany, jakby o innej naturze całkiem. bardziej przypomina naturę dzwięku z koncertów rockowych na otwartym powietrzu. nie ma tego dudnienia i buczenia charakterystycznego dla pudełek. żeby nie było ochów i achów za dużo to uczciwuie piszę, że nie jest to bas powodujący drżenie stropów.

jest zaakcentowany i obecny, ale jeżeli ktoś chce słuchać U2 to nie jest to rozwiązanie optymalne.

Co ważne, jak na razie pasmo jest nierówne. głośniki słuchane z bliska mają inną barwę niż z odległości 2,5m. to pociesza i daje nadzieję bo kuleje pasmo wysoko/średniotonowe. na ucho słychać dziurę w dzwięku i to zasługa natury obudowy i towarzyszącym jej interferencjom.

kolejnym etapem będą starania pomniejszenia przegrody, do akceptowalnych rozmiarów, dołożenie podstaw umożliwiających przemieszczanie tych monstrów i eksperymenty. zastanawiam się też nad zwinięciem tych wielkich płaszczyzn do formy pudła z otwartym tyłem.

na razie wraca jak bumerang potrzeba pomiarów, bo wymiary i kształt przegrody są w tej zabawie kluczowe.

a i jeszcze ważny wniosek dla fanów mocnych wrażeń. to jest dzwięk który kompletnie nie da się zespolić z basem z obudowy b/r czy zamkniętej. może próbować z wielkim głośnikiem w odgrodzie? w każdym razie tradycyjny sub nie ma tu prawa bytu na pewno. może próbować z wielkim głośnikiem w odgrodzie? no ale to pieśń przyszłości, poza tym bałbym się straty tej homogeniczności dzwięku ktora jest teraz. no może kiedyś spróbuję.

sorki za długi wywód, ale myślę źe te pięćdziesiąć złotych wydane na głośniki są warte pisaniny, chociażby dlatego by zobaczyć, jak różnie można reprodukować mechanicznie dzwięk, niekoniecznie wymieniająć kondensator jentzen, na SCR-a ;)))

--> Jendrek

na wygrzanie/rozchodzenie głośników na sztywnym zawieszeniu potrzeba dużo czasu - jakiekolwiek wnioski ferował bym po około miesiącu a nawet więcej - powiem jedno na 100% bedzie dużo więcej basu i swobody na średnicy a co do góry to niemoge nic powiedzieć na 100%

czesc wszystkim

ja znalazlem taką aplikacje arz 6604, zobaczcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobra, walki ciąg dalszy.

miałem powstrzymać się od ocen i trochę pokatować głośniczki celem dotarcia, ale nie mogę się powstrzymać. zaraziłem się do tego stopnia, że jak nigdy siedzę z lapkiem na kolanach i piszę słuchając nowych wynalazków. w systemie nie zmieniałem niczego. trochę poryczał sobie pod moją nieobecnośc i tyle. wieczorkiem z czystej ciekawości sięgnąłem po płyty beatlesów, które jak sądziłem znam na pamięć. ha. warto posłuchać, szczególnie jak ktoś chce usłyszeć jak realizowało się muzykę z czterośladowego magnetofonu. słychać wszystko, każdy z licznych błędów i niedoróbek. słychać skrzypienie pedału stopy perkusyjnej, słychać rozmowy w studiu podczas nagrania. no po prostu wszystko co było dostępne jedynie najwytrawniejszym słuchaczom. wbrew oczekiwaniom nie dzieje się to kosztem równowagi tonalnej. wszystko jest okej, jak najbardziej.

kolejny test naturalności: nirvana "unplagged in new york" i kolejny opad szczęki. surowo nagrane instrumenty słychać bardzo bezpośrednio. dodany pogłos do werbla w jednym z utworów wydaje się tak nienaturalny, że aż nie z tej płyty, jakby przez pomyłkę, albo dla kawału. niechcący wysłuchałem calej płyty, bezwiednie całkiem.

żeby nie było łatwo następna była w kolejce AMJ "upojenie" tutaj nie ma już naturalnych brzmień, bo każde jest wynikiem licznych gałeczek i sufaków na stole, a jednak można odkrywać od nowa. zrozumiałem na czym polega szczególne brzmienie głosu amj, przynajmniej tego znanego z nagrań mikrofonowych;), a tak przy okazji kilka niewyczyszczonych śmieciuszków też moźna znaleźć, i perfekcyjnie nagrany kontrabas i kilka rodzynków o których wcześniej nie wiedziałem. o nagraniu gitary akustycznej czy saksofonie w utworze tytułowym nie wspominam - trzeba się przekonać.

żeby nie zanudzać powiem, że jeszcze tego wieczora przerobiłem tracy tapczan i jestem przy kurylewiczu. uczciwie apeluję, jeżeli nie chcecie mieć problemu z wolnym czasem, jeżeli nie chcecie mieć problemów z wyjsciem do pracy to nie kupujcie tych wyśmianych w niejednym miejscu głośników. nie jest to szczyt na pewno, ale jest to ogromnie dużo za śmiesznie mało. nie wiem, czy te głośniki będą grały jeszcze lepiej, ale to już wystarczy by zadziwić. na pewno nie męczą i można ich słuchać godzinami tak jak SPH 60, ale analityczność, szczegółowość, czystość brzmienia mają na poziomie dla tamtych głośników niedostępnym. to nie są dobre głośniki, potrafią zdemaskować każde działanie realizatora, każdą zmianę poziomu czy innego parametru. i wszystko to robią jakby przy okazji ładnego grania. tak jakby mówiły "o, papatrz, tu facet dał troszeczkę głośniej o tu wpół zdania zdjął pogłosu odrobinkę" nie kupujcie tych głośników chociażby dlatego, że trzeba się pogodzić z dwoma wielkimi parawanami w mieszkaniu ;))

posłuchajcie "polskich dróg" z płyty Kurylewicza Trio!!! to jest fortepian który stoi obok mnie, razem z kontrabasem. no i trochę razi sklejka w 21 sekundzie nagrania :)))

jak wiadomo, w telewizorach są używane głośniki szerokopasmowe.... dlatego lubię czasem zapuścić muzykę /np. gitary - jest taka niemiecka kowbojka, Barbara Clear/ właśnie na tv z dvd, i brzmi to całkiem nieźle... na tyle, że zamierzam /przysięgam :) / złożyć kiedyś te CT 193...

Jendrek, super zabawa akurat na wakacje ! Koniecznie opisz detalicznie jak wypada konfrontacja z Monacorkami.

Jutro lece do sklepiku i kupuje parke. Mam wakacje, zrobie cos takiego "for fun". Ale mam roboty naraz: GC, OPA2544, monitorki a teraz male Tesle ! I fajnie byloby powstawiac te Czeszki do roznych typow obudow.

oto zabawy na wakacje ciag dalszy.

najpierw szybkie odpowiedzi

> rozmiary desek implifikowaly rozmiary płyt w kastoramie i wielkość samochodu

> ofszem w ramach wakacji, powstają różne wymiary desek.

teraz diagnozy ogólne.

za dużo średnicy, za dużo, za dużo, za dużo. ze szczupłością basu można się pogodzić, ale z zanikiem wysokich jakichkolwiek to już trudno. w ramach działań desperata dostawiłem skrzydełka pod kontem prostym i osiągnąłem to co widać na zdjęciach. jak mawiają nieliczni świadkowie, poziom akceptacji "czegoś takiego" w domu spada praktycznie do zera. ale za to dzwięk już jest lepszy. Średnica troche sie wycofała, pojawiły się wysokie jakieś. Co ciekawe sterofonia, pomimo mniejszej zawartości środka pasma, wcale się nie pogorszyła. Szczegóły nadal robią wrażenia pomimo tak szitowego głośnika. Pozostałe wrażenia odsłuchowe pozostają jak były. W nocy miód na uszy.

Porównanie z monacorem, hm... no nie wiem, już nie pamiętam tak dokładnie, ale mam wrażenie, że monacor w małej obudowie pseudotubowoBR grał podobnie choć mniej szczegółowo. mniej dokładnie brzmiały struny, głos, to wszystko co teraz po prostu rozróżniam. ale charakter dzwięku podobny, taki niewymuszony, jakby nieograniczony pudłem, co wyraźnie słychać w CT 205 (to zestaw z niskotonowym i szerokopasmowcem - oba w obudowach zamknietych). właśnie monacor z obudowy zamkniętej gra tak jak to określa koteczek w swoim wątku - jak z trumienek dla małpek. coś w tym jest, jakiś ten dzwięk ograniczony bez polotu. Hm... może bredzę, choć przecież nie piszę o różnicach w materiale na zworki w terminalach wspomnianych wyżej trumienek:)

Konkluzja taka jest na dzisiaj, że nie da się uniknąć albo obliczeń, albo pomiarów dla dobrego zbudowania odgrody. kształt desek potrafi diametralnie zmienić brzmienie głośnika. interferencje i ogolnie falowa natura daje sie bardzo we znaki.

Warto bedzie popróbować mniejszych, bardziej przyjaznych obudów. wcześniej jednak postaram się uruchomić system pomiarowy, bo dalej to ani rusz. (zresztą skrzydełka z boków desek to materiał na kolejne wersje kształtu odgrody).

Kiedy dojde już do jako takiego ładu z odgrodami, będzie okazja do porównań bo Monacory cierpliwie czekają na pierwszą rundę ;)

a na dole letka przestroga ;))))

Ukryta Zawartość

post-1604-100005069 1170272111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coby było qu przestrodze ;)

Ukryta Zawartość

post-1604-100005067 1170272114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Sorki, że odkopuję stary wątek, ale może komu się przyda. Jako, że wyklarowały mi się całkowicie gusta, jeśli chodzi o sposób reprodukcji dzwięku, i wiem już w którą stronę będę moje zdziwaczenie rozwijał, chętnie odstąpię, za przysłowiowe piwo, gotowe obudowy do głośnika szerokopasmowego SPH 60X (ct 193, ct 194, ct 205) dysponuję też elementami zwrotnicy.

to że odstąpię nie znaczy wcale, że jestem nimi rozczarowany. to znaczy, że po prostu znalazłem swój dzwięk i mogę udostępnić etapy tych poszukiwań innym zapaleńcom zyskując w zamian trochę więcej miejsca w mieszkaniu :))). obudowy są w stanie surowym, tzn z nieoklejonego MDF-u

ewentualnych chętnych proszę o kontakt na mejla. pozdro.

kurna, ale mi sie czcionka zrobila, to moze bez polskich znakow bedzie lepiej:

Sorki, że odkopuje stary watek, ale moze komu się przyda. Jako, ze wyklarowaly mi sie calkowicie gusta, jesli chodzi o sposob reprodukcji dzwieku, i wiem juz w ktorą strone bede moje zdziwaczenie rozwijal, chetnie odstapie, za przyslowiowe piwo, gotowe obudowy do glosnika szerokopasmowego SPH 60X (ct 193, ct 194, ct 205) dysponuje tez elementami zwrotnicy.

to ze odstapie nie znaczy wcale, ze jestem nimi rozczarowany. to znaczy, ze po prostu znalazlem swoj dzwiek i moge udostepnic etapy tych poszukiwan innym zapalencom zyskujac w zamian trochę wiecej miejsca w mieszkaniu :))). obudowy sa w stanie surowym, tzn z nieoklejonego MDF-u

ewentualnych chetnych prosze o kontakt na mejla. pozdro.

• 2 miesiące później...

Potrzebuję skrzynki. Nie muszą by piękne, byle spełniały swoją rolę. Jeśli do tego będą zwrotki i głośniki to już będzie super. Chcę podłączy takie kolumny do radmora i gramofonu - będzie oddzielny system na kameralną muzykę

Jendrek, 23 Sie 2005, 21:47

Jaki będzie ten kierunek, jesli można wiedzieć?

Nie wstawisz chyba teraz głosników tesli w ścianę zewnętrzną? Bo te parawany na pół pokoju były imponujące ale mało funkcjonalne... Albo może zrób takie same tylko ze szkła, będzie wtedy wrażenie wiekszej przestrzenności ... dźwięku??? ;)

A może zrobisz z tego obudowy otwarte w kształcie tekiego wielokątnego Gradienta? To nie było aż takie duże.

• 5 miesięcy później...

moze podzieli sie ktos opinią o swoim sprzecie, koniecznie na monacorze,

cos widze zastuj w tym temacie, atak dobrze sie zapowiadało.mysle ze od tamtego czasu nasuneły sie juz jakies konkluzje?

Właśnie jestem na ukończeniu konstrukcji 2-way (zabawa ze strojeniem i dosypywaniem soli:) ) na visatonie g20sc no i oczywiście Monacorze SPH-176 - narazie powiem tyle że nie żałuje ani złotówki (w sumie to są tanie:) i 3 miesięcy czasu na robieniu tych paczek........

• 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

To jak tak nieśmiało powiem, że złożyłem Koledze CT 193 (SPH-60X), obudowy robił ktoś inny :), no i mam pytanie, czy ktoś próbował biwiring na tych kolumienkach? Ja takowy popełniłem, z tym, że jedna para przewodów pomija całą zwrotnice. Nie mam złotego ucha, ale jak dla mnie - grają dużo lepiej... :) Testował ktoś?

• 2 miesiące później...

Witam.

Zainteresował mnie owy SPH-68X. Jeszcze nie przeczytałem całego tematu (brak czasu) ale obiecuje ze nadrobie to :), Miał bym prośbe do któregoś z posiadaczy tego głośnika i aparatury pomiarowej. Czy mógł by ktoś zrobić pomiary ch-tyk kierunkowych tego głośnika??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.