Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens po zmianie kabli brumi.

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem ze swoim thorensem .

Zmieniam już trzeci raz w nim kable sygnałowe. W ramieniu zostają cały czas te same.

Założyłem teraz kable srebrne z domieszką złota, są to kable bez ekranu i w przekroju są to dwa druty.

Podłączone tak jak poprzednie razy, dodatkowo jest podłączony jednożyłowy ekranowany kabelek uziemiający połączony z kablem od ramienia i masą obudowy.

Po podłączeniu gramofonu brumi.

Wszystko jest podłączone jak poprzednio.

Ruszając kablami z tyłu za wzmacniaczem słychać głośniej i ciszej brumienie.

Czy można coś z tym zrobić. Nie chciał bym zmieniać z powrotem na stare kable. Na tych o dziwo i tak jest lepszy dźwięk niż na poprzednich. A nie są nawet wygrzane.

Czy jakby założył dodatkowy zewnętrzny ekran czy by pomogło?

https://www.audiostereo.pl/topic/78056-thorens-po-zmianie-kabli-brumi/

Podłączone tak jak poprzednie razy, dodatkowo jest podłączony jednożyłowy ekranowany kabelek uziemiający połączony z kablem od ramienia i masą obudowy.

W moim Thorensie 160 Super brumiło, gdy nie uziemiłem łożyska talerza.

pozdr

donic

Ekran na kablu uziemiającym jest przypadkiem taki kupiłem i taki założyłem dawno temu.

Podłączenie jest takie:

Cztery żyły z wkładek połączone cyną z kablami sygnałowymi, podłączone prawidłowo.

Jeden osobny kabelek do którego dolutowane są dwa: jeden z obudowy drugi cienki z ramienia.

Kable są podłączone prawidłowo.

A dalej brumi. Na innych kablach, podłączonych identycznie nie brumi.

Myślę że to wina braku ekranu.

Co można z tym zrobić? Kable są świetne w innych sprzętach sprawdzają się znakomicie, ale nie tu.

Miał ktoś podobny problem?

Do czego podłączyłeś ten kabelek z uziemieniem obudowy i ramienia ? do gnd w pre ?

Normalnie masa idzie razem z masą sygnałową. Rozdzieliłeś masę obudowy od masy sygnałowej czy po prostu ją zdublowałeś. Jeśli tak to masz pętlę masy. Spróbuj odłączyć to "nowe" uziemienie

Brumienie oznacza problem z masą a nie z ekranowaniem.

Masę z obudowy prowadzisz albo razem z sygnałową albo osobno.

Jeszcze jedno w jaki sposób podłączasz kable do gramofonu masz tam gniazda rca ?

Musisz sprawdzić dokładnie przebieg masy obudowy. Jeżeli masa obudowy nigdzie nie styka do masy sygnału to spróbuj podłączyć ją do różnych miejsc pre: do samej obudowy pre , do masy wejścia, odłącz całkowicie. Kombinuj

Masy mam oddzielone. Cztery kable z wkładki wchodzą do rca.

Dodatkowa masa zbiera wszystkie oryginalne gramofonu w jedną i jest podłączona do sansui 901 - ma on wbudowane pre.

Nie mam gniazd Rca w gramofonie. Generalnie pominąłem wszystkie zbędne styki.

Kabelki discovery podłączone bezpośrednio do wkładki łączą się w "powietrzu" z sygnałowymi i idą do pre.

Jutro postaram się zrobić zdjęcia.

Tylko dlaczego na starych kablach było dobrze.

Jak pisałem budowa tych to dwie żyły i to wszystko, poprzedni w przekroju był jedną żyłą druga oplatała ją, a podłączenie było identyczne.

jutro pokombinuje z masami, aczkolwiek dziś próbowałem luźnym kablem łączyć różne punkty i nic, spróbuję jeszcze połączyć dwie masy razem.

Czyli co - od konektorów wkładki wychodzą kabelki i gdzie masz pierwszy lut : przed rurką ramienia za czy dopiero we wtyczkach rca ?

Jak "łączą się w powietrzu" te kabelki ? nie masz tam gdzieś styku z masą ramienia ?

Jak miałeś podłączone te poprzednie kable ? dolutowane w tym samym miejscu ?

Sprawdź dokładnie czy nie ma gdzieś połączenia między masami. Odłącz wkładkę i pomierz.

z konektorów wychodzą 4 kabelki kilka centymetrów za rurką ramienia łączą się z kablami sygnałowymi za pomocą lutów i są zaizolowane opaskami termokurczliwymi.

Poprzednie były identycznie zamontowane.

Witam po przerwie.

Jutro postaram się pomierzyć wszystko.

A dziś wklejam moje malowidło. Starałem się opisać wszystko możliwie najlepiej się da.

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moim zdaniem masa ramienia powinna być z masą LG lub RG a metalowej części patefonu z masą na obudowie wzmacniacza (osobnym kablem)

..."dodatkowo jest podłączony jednożyłowy ekranowany kabelek uziemiający połączony z kablem od ramienia i masą obudowy."... to jest bzdura, sprawdź też czy nie zamieniłeś po drodze np LG z L

z kolei jeśli wzmacniacz ma podłączony ochronny PE może nadal być problem mas bo nie wiadomo jak przychodzi faza na gniazdo w ścianie (jaka instalacja - 2 czy 3 żyły)

wtyczkę Th też spróbuj odwrócić

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wszystkiemu są winne kable. na innych jest spoko, przy tym samym podłączeniu a na tych brumi.

Nawet biorąc kable w rękę przy włączonym gramofonie przestają brumieć a jak puszczam je to zaczynają.

Pomyśle nad ekranem a jak nie to przejdę z powrotem na miedź.

"Założyłem teraz kable srebrne z domieszką złota, są to kable bez ekranu i w przekroju są to dwa druty.

Masę masz ekranowanym a IC gołe! - to musi warczeć, masę gołym drutem(linką) ale IC bez ekranu 90/100 procent będzie brumić

przy tak małym sygnale jak z wkładki niesie więcej zniekształceń z otoczenia niż sygnału

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.