Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę wszystkich zainteresowanych i zdecydowanych na trafo z toroidy.pl o potwierdzenie na pw.

Proszę napisać dokładna specyfikacje zamawianego transformatora.

Myślę że do końca tygodnia będzie wystarczająco dużo czasu.

Termin realizacji to 21dni.

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Czy do toroidy.pl warto podać jakieś dodatkowe informacje poza: TS310VA PRI:230V SEC: 2x25V (2x6A); 9V(1A) w konfiguracji AUDIO z mocowaniem?

Specyfikacja AUDIO oznacza w tym przypadku:

-zmieniona charakterystyka magnesowania rdzenia

-impregnacja rdzenia i uzwojeń

-ekranowanie elektryczne (między uzwojeniami)

-ekranowanie magnetyczne

-zalewanie środka żywicą

-mocowanie metalowe z podkładkami z neoprenu

Edytowane przez mihau_r

Czy do toroidy.pl warto podać jakieś dodatkowe informacje poza: TS310VA PRI:230V SEC: 2x25V (2x6A); 9V(1A) w konfiguracji AUDIO z mocowaniem?

Specyfikacja AUDIO oznacza w tym przypadku:

-zmieniona charakterystyka magnesowania rdzenia

-impregnacja rdzenia i uzwojeń

-ekranowanie elektryczne (między uzwojeniami)

-ekranowanie magnetyczne

-zalewanie środka żywicą

-mocowanie metalowe z podkładkami z neoprenu

Różnica w cenie pomiędzy wersją audio a "zwykłą" jest spora, czy aby na pewno warto...?

kiedyś sceptycznie do tego podchodziłem i brałem do 'zwykłych' wzmaków zwykłe trafa.

jednak gdy poziom końcówek zaczął wzrastać dla czystego sumienia wybieram opcje audio, ale przyznam ze i zwykłe są bezgłośne (wie wiem jednak jak będzie zachowywać sie o takiej mocy...) wychodzę z założenia że jak robię klona końcówki za grube tysiaki to warto robić najlepiej jak się da by później niczego nie żałować i nie wydawać 2 razy kasy.

ale szczerze to i zwykłe trafa są dobre - jedyne co jest wg mnie ważne w wersji audio to ekranowanie...

Jakość trafa ma spore znaczenie w możliwości osiągnięcia dobrego dźwięku.

Powiedziałbym, nieporównywalnie więcej niż od złoconych płytek czy wielu "audiofilskich" elementów.

Edytowane przez jar1
Gość

(Konto usunięte)

Ludzie coście tak sie uparli na te nichicony... testowałem je z różnymi innymi kondami w zasilaniu i plasowały się na szarym końcu stawki, zwłaszcza jeśli chodzi przestrzeń i neutralność dźwięku. Już jamicony LS wypadły lepiej. Wiem, że to co napisze to herezja, ale w zasilaniu została u mnie stara poczciwa Samwha HC.

kupcie sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i nikt nie będzie miał pytań.

Ukryta Zawartość

nie widze w hificollective kondow nichicona, ktos moze dac link ?

Ukryta Zawartość

Tak sie zastanawiam te kondy Nichicona 10000uF/50V Gold Tune sa na wyprowadzeniach solder lug a czy nie powinny byc jako snap-in

Ukryta Zawartość

a czy nie chcielibyście wspólnego zamówienia na kondy BC Components serii 56 ( błękitne)

ich zaletą jest długi czas życia do 12000 h , ponadto są one stosunkowo tanie w porównaniu do Mndorfa Mlitic , BHC Elny itp

obok Panasoniców TSHA (Pass używa ) to kondy o najlepszym moim zdaniem stosunku jakości do ceny

Ludzie coście tak sie uparli na te nichicony... testowałem je z różnymi innymi kondami w zasilaniu i plasowały się na szarym końcu stawki, zwłaszcza jeśli chodzi przestrzeń i neutralność dźwięku. Już jamicony LS wypadły lepiej. Wiem, że to co napisze to herezja, ale w zasilaniu została u mnie stara poczciwa Samwha HC.

a pomiary robiłeś oscyloskopem czy uchem??

a czy nie chcielibyście wspólnego zamówienia na kondy BC Components serii 56 ( błękitne)

ich zaletą jest długi czas życia do 12000 h , ponadto są one stosunkowo tanie w porównaniu do Mndorfa Mlitic , BHC Elny itp

obok Panasoniców TSHA (Pass używa ) to kondy o najlepszym moim zdaniem stosunku jakości do ceny

a dasz do nich jakiegoś linka??

Koledzy po przemyśleniu sprawy na pakiety 1A, 2A, 2B, 2C - zamykamy listę chętnych w piątek do 12:00. W piątek roześlę dane do przelewu. Przez weekend będzie czas aby wysłać do mnie przelewy, które spłyną w poniedziałek, ew. wtorek do południa. We wtorek wieczorkiem wysyłam zamówienie.

Uwarunkowane jest to tym, że trochę się tego uzbierało. Przeciągając sprawę nie mogę zagwarantować, że wszystkie pozycje będą w wymaganej ilości.

Osoby które są już na 100% zdecydowane na te pakiety proszę o kontakt mailowy: mihau_r()o2.pl. Podam dane do przelewu. W przypadku gdyby zabrakło któryś pozycji, o pierwszeństwie będą decydowały przelewy.

a dasz do nich jakiegoś linka??

Ukryta Zawartość

Ja mam te kondy - niewiem jak by zagralo na Nichiconach ale jak bym mial jeszcze raz kupowac to bez wachania bym je kupil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam te kondy - niewiem jak by zagralo na Nichiconach ale jak bym mial jeszcze raz kupowac to bez wachania bym je kupil

w kilku projektach użyłem tego typu kondensatorów i jestem z nich bardzo zadowolony, warto spróbować.. i znowu dylemat ;)

choć z drugiej strony, cena nie różni się wiele od nichicon'ów..

Ukryta Zawartość

choć z drugiej strony, cena nie różni się wiele od nichicon'ów..

Osoba od ktorej je kupilem -kupilem je jako nowe ,pisala mi ze miala Nichicony we wzmaku zdaje sie Sony a pozniej wstawila ten model BC i bylo ponoc spora roznica na korzysc BC -bardziej plastyczne i gladkie brzmienie a te BC zakupil do Ugody -jednak zrezygnowal z budowy

dla informacji BC 22000uF/40V rozmiar 35x50 to koszt ok 8 EUR + dostawa ,

uważam , że to dobra cena

oczywiście nie wiem jak autor wzmacniacza odniósłby się do zwiększenia pojemności ( w projekcie był zdaje się 10000uF/40V)

większa pojemność ma też swoje negatywne strony.

Co do Rifa , gdzieś na diyaudio.com pojawiła się wypowiedź o konieczności montowania horyzontalnego tych kondensatorów ( dziwne ) a jednocześnie ich rozmiar z linku wskazanego ewidentnie nie pasuje do PCB

za ok 9 EUR /szt można kupić EPCOS 10000uF/40V rozmiar 36x56 o całkiem porządnie wyglądającej maksymalnym prądzie Ir przy 100Hz - ponad 6,3A

tylko mocowanie jest śrubami , i to jest kondensator niekoniecznie przeznaczony do aplikacji audio video

• Pokaż nowe odpowiedzi